30 March 2007

Cari Menantu....
















ade sesape tgk rancangan tv9 mlm tadi? rancangan ape lagi kalau bukan rancangan yg tgh top skrg diperkatakan kat tv3 ngan tv9, fuhhh...glamer sungguh bakal2 pengantin kita ni yerk, eh dah jadi husband n wife pun, rancangan ni okla kalo nak dibandingkan dgn rancangan mencari cinta tu bagi aku, dah nampak hala tuju perhubungan diorg nih...tapi tajuk dia cam x bape nak sesuai lak, kalo depa letak menuju alam perkahwinan ker ok lagi kot...sbb kalo cari menantu ni seolah olah pasangan tu lum ketemu dengan calon jodoh diorg...tapi setahu aku, masa depa duk isi borang join rancangan ni, diorg memang dah bercouple kan? hehehe...kengkonon ler duk wat kajian mlm tadi sesambil tgk tv kat umah puterisatu same2 mak, puterisatu dan hubby puterisatu...

memula tgk tu, memcm ler komennyer...depa ni nak glamer laa, aper laaa, tetiba duk tanyer mak aku..."mak, mak...kalo org masuk rancangan cenggini mak suka dak? (muehehehe...kelakornyer soklan) mak aku jwb "emmm...x payah lerrrr, wat malu mak jerrr aihhh" aku jwb "haรกh kan...mak x bagi, org pun x hendak kalo duk glamer sesgt rupa itu" apepun alhamdulillah, syukur pada tuhan sbb 3 pasangan mlm tadi dah selamat diijabkabulkan...mudah-mudahan jodoh diorg kekal sepanjang hayat dan perkahwinan ini akan sentiasa direstui dan diberkati tuhan hendaknya, amin....

Renungan (copypaste dari e-mail haku...)

Wanita, kita dicipta dengan kemuliaan syahadah. Kerana benih seorang lelaki, kita ini tersenyawa, dikurnia tenaga sehingga kita mampu menyibak jalan keluar dari rahim ibu untuk melihat dunia. Kerana benih seorang lelaki, kita ini ditiupkan jiwa, menjadi manusia, dan mencari seorang lelaki untuk dicintai, sebagaimana ibu diilhamkan Tuhan untuk berkasih sayang dengan bapa. Dan kerana Tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Pencipta, kita wanita, kita ini diciptakan daripada lengkungan rusuk kiri lelaki, tidak terlalu gaha sehingga mengenepi kudrat lelaki, tidak juga terlalu lemah sehingga jatuh menyembah kaki.

Tetapi kerana ciptaan Tuhan itu indah, kita terbit daripada rusuk lelaki, bukan dekat kepala untuk dijunjungi, bukan dekat bahu untuk membebani, bukan dekat lengan untuk dijulangi, bukan dekat jari untuk disakiti, bukan dekat pinggul untuk dihenyaki, bukan dekat lutut untuk ditindihi, bukan dekat kaki untuk ditunggangi, tetapi dekat pelusuk hati? Untuk dimulia, disayangi dan dicintai.

Andai lelaki itu burung yang terbang, kita adalah angin lembut yang bersisir-sisiran sepanjang perjalanannya. Tetapi kerana fitrah kejadian Tuhan wanita itu kebergantungan hidupnya harus saja diserahkan kepada seorang lelaki yang boleh melindungi, maka kita pun tidak selamanya mahu menjadi angin semata-mata. Kita mahu menjadi bunga, menghias sayapnya. Kita mahu terus bersama-sama, terbang dari rendah perkebunan bunga sehingga ke sayup langit terbuka, sehingga jalannya yang paling hujung, sehingga kita tua, rapuh dan mati. Tetapi kita bahagia dalam dakapannya.

SEMOGA KITA SEMUA DIKETEMUKAN DENGAN JODOH YANG BAIK...

29 March 2007

Aku Yang Berpose....





















ekceli aku terlalu ngantukzzzzz...ari ni pose, ape yg terbayang kat ruang mata aku ni, aderlah yg mcm gambar2 kat atas nihhh.......tertengok kat fotopages sape pun x hingat yerk, dah lupa pulak, mata tgh mamai....korg2 kecur ayaq liuq tak? pandang benda2 ni seme? Hehehe…aku sah2 dah kecur ni, balik nanti nak mkn ape yerk…la la la la…..ha, dah tau dah...dpt tgk gambar2 ni melalui kwn si ina, member blog aku tu...hehehe, lupa, sbb tgk fotopages tu dari minggu lepas lagi...

28 March 2007

Kisah Aku Hari Ni...



ari ni kengkonon planning nak pi potong line maxis, dah lame pakai sebenarnya...tapi ari tu dah pas kat puterisatu line ni, tah camane tertunggak sebulan, leh org maxis tu duk tipon byk kali suruh aku bayar, biasalah diorg mesti cari sape yg punyer name kan...so, x der aper laaa, ari ni dah pi klcc, mak datuk punyer la ramai org...last2 dua2 dah hangin satu badan, try tanyer india kat depan tu kot2 ader maxis kat tempat lain yg ader servis utk potong line, haram ngan tau...puterisatu kata, india tu memang buta kayu...penat jer bos dia amik dia keje kat situ, satu habuk pun x tahu....last2 kuar mcm tu jerr...sesaje bayar duit parking 3 hinggit...hampehhh...

singgah kat ampang park, aku pi bayar bil kat post opis jer senang, dah sudah bayar singgah beli jagung kukus satu cup...aduii, nasib x baik tul, mkn2 tengik pulak rasa dia, agak aku marjerin dia la tuuuu, tapi dah lapor punyer pasal, licin gak aku hentam...muehehehe...pehtu mentara tunggu puterisatu bayar duit parking, singgah kfc, dah member teringin sangat nak mkn kfc...sib baik jalan nak balik opis x jem, sebelum naik opis, kitorg pun duk call org yg selalu call tanyer bila nak bayar maxis tu, org tu pulak kuar...tinggal pesan jer kat staff kat situ, mintak kata kat si polan tu, yg aku dah bayar abih bil maxis tu, pasni mintak dia jgn tipon lagi dah...so, pasni memang x nak pakai lagi dah line tuh...rasa aku guna top up jer lagi baik...korg rasa camane yerk? untung pakai cara top up or cara bil? yg pasti aku memang pakai top up jerrr...senang, x yah nak pi mane2 kaunter bayar bil....

dah sampai opis, ader pulak nasi paprik, lebih diorg jamuan latihan marhaban, ape lagi, tgh lapor ngap ajer laaa....adehhh, seรฉh dah perut aku ni, tapi epal ijau pun aku dah entam satni, nasi lemak pagi tadi ader lagi sebungkus, lum usik lagi tuuu, sat lagi la aku keje kan pulak...oklah korg, nak solat dulu ni...mlm ni aku kena stay umah puterisatu, adehhhhh...lomah kopalo dennn...muehehehehe...nak wat camane mak aku dah ader kat kl...kucen aku x der masalah, dah siap pesan ngan auntie cina tu pagi tadi mintak bagi mkn selama aku takder nihhh....sib baik aku ni x bela ayam same, kalo tak...x tau lerrr yerk...mcm patern org2 kg pulak dah....

27 March 2007

Gambar-Gambar Jer...


album yg aku rembat masa dekat UO jumaat lepas, cantik x? sebenarnya aku ni bukan jenis suka bergambar, album pun jenis album biasa jer, yg takat dpt free masa cuci gambar kat kedai tu ader laa...so, tgh round2 UO tgk cantik lak album gambar tuh, nak gak simpan gambar kat dlm album...time tgh rajin lak aku skrg ni....harga album tuuu pun takat RM6.80 jer, boleh la simpan dlm 40 keping gambar yg saiz 4R...


jeng2...ni lah hasilnya....lawa x aku susun? hehehe...gambar masa time bertunang dulu, asyik duk dlm album kecik yg dpt free kat kedai tu jerrr...jgn kutuk tau, masa tu tgh sarung cincin...memalu lagi ngan akak fiance aku yg baru pertama kali jumpa masa tuuu....


ni lak gambar baju aku dah rembat kat UO gak...yg kaler pink kat bwh tu cam baju nak gi joging tu, yg ader tutup kepala terus tuhh...padahal bukan nak joging pun, aku nak bwk gi opis, pakai masa kesejukan...tapi memang opis aku sentiasa sejuk, tiap masa kena sarung baju sejuk...aku memang x tahan kalo x der baju sejuk....yg kat atas tu pulak yg kaler putih tu baju nak wat basahan lepak2 kat umah jer, lengan pun lengan pendek jer...segan nak bwk gi jenjalan, lengan pun bukannyer lawa...dah la skrg tgh kena gatal, bertitik titik merah kat lengan ni....ader satu lagi, t-shirt kaler kuning, tapi berbasuh mlm tadi, x sempat lah baju tu nak melaram...hehehe...murah jerr...sbb aku dah join jadi ahli kat UO dpt la baju sejuk tu dari harga RM16.90, dpt RM10 jer...yg putih tu dari harga RM12.90 jadi harga RM4 jerr...


ni pulak majalah ujang sesat...latestnyer ujang tau...sebenornya aku dah boring duk layan majalah2 wanita, hehehe...sampai ke tahap boring dah aku yerk, last2 aku rembat ujang kat kedai bwh umah aku satu ari tu...kelakor jer, dah berbelas tahun x belek majalah tuh, ni hasil dari hasutan si achik gamaknyer....kuikuikui....


ubat dari klinik, ptg smlm pi jumpa doktor, sib baik x kena injek...sbb aku pose...doktor tu kata mungkin aku alah ngan kucing...mungkin kutu kuching telah menjadikan kulit aku jadi gatal2...teruk kalo korg tgk, memang menggerunkan, penuh ngan merah2 kat belakang badan, tapi alhamdulillah, smlm aku dah mkn ubat2 tu semua...doktor pun bagi ubat sapu, ari ni dah kurang skit....pasni nanti aku kena kurangkan skit aktiviti aku bersama kucing2 kesayangan aku, takat usap2 bulu diaoleh laa...nak dukung2 takut kena gatal lagi sekali pulak....


ni gambar kucing kenit yg baru lahir minggu lepas, pagi tadi sebelum gi keje sempat jenguk kotak kat luar pintu umah auntie jiran aku tuh, hehehe...sempat la snap gambor, harap lindosh puashati tgk kucin2 nih...tapi mlm tadi sekor dah mati...tinggal 3 ekor jer lagi....(gambar kurang jelas ler...sbb x pakai flash, takut org keliling ingat kilat, mesti depa x jadi nak basuh kain kot...huhuhuhu....)

26 March 2007

Kenduri Doa Selamat Ngan Citer Gatal2...Hehehehe....



ri sabtu kul 2 tgh sesedap tido utk kali yg kedua…hikhikhik…hubby puterisatu call hp tanyer puterisatu ader kat umah aku ke tak? dia call x berjwb, rupanye member tgh solat, pehtu puterisatu sms kata kena gi pj amik hubby dia pastu terus balik pahang (memang dah plan nak balik phg amik mak bwk dtg kl, lagipun pagi ahad ader kenduri doa selamat kat umah aku) tgh jln tetiba puterisatu teringat kuih nerang beli pasar mlm satu tin biskut ari tu x dibawak same (mak aku kirim sbb nak jamu time kenduri tu nanti). Dah amik hubby puterisatu, terpaksa patah balik ke ampang, pastu terus balik pahang. Sampai kampung bih kurang 6.30 ptg, tok sedara 2 org dah ader kat umah tgh potong2 cili kering, potong2 bawang seme…sbb mlm tu planning nak masak nasi dagang, dlm kul 12 tgh malam, selambak satu besen besor nasi dagang dah siap, lupa nak amik gambor kan? hehehehe…aku camtu la kalo kat kg, lupa dah ngan kamera kesayangan tuh…atas ni gambor nasi dagang org lain buat, hehehehehe…saje nak bagi korg tgk camane rupa nasi dagang…

pagi sabtu dlm kul 8 x sempat aku nak mandi, dah ramai dah org start mai umah, terpaksa la sarung tudung jerr dgn baju tido jenis meksi labuh tu, x kisah laa… menu kenduri? Nasi dagang + kuih nerang + kuih koci (mak sedara buat) + karipap + temosa (mak sedara sorg lagi buat) + baulu kemboja (mak sedara jugak buat) + apam sarawak (mak sedara dari mentakab yg bwk), biasalah time kenduri umah sendiri, bukannya pandai nak mkn byk, sebelum diorg dtg tu jer la dpt mkn sepinggan, pehtu dah x heran lagi dah…alhamdulillah, makanan seme abih walaupun ari yg same ader kenduri kawin sedara dekat kg yg same…rezeki kan? dah kul 12.30 siap pi mandi, plan nak pegi kenduri kawin la pulak, saje tunjuk muka, cam x sedap pulak kalo x pegi, padahal tuan rumah tu la yg selalu mintak tolong ape2 kenduri if ader kenduri kat umah aku selama ni, dia lah yg jadi wakil time puterisatu bertunang dulu, time puterisatu kawin dulu, dan sampai lah time aku bertunang ari tu dan memang dia lah yg mak aku harapkan jadi wakil pihak kami satu keluarga…

sampai umah tah nape, badan aku rasa gatal2 pulak…pas mandi tghari tu pun dah rasa lain mcm dah…dan ptg smlm sampai kl, tgk kat cermin, area bahu sebelah kanan ni sampai ke belakang badan aku ni penuh ngan merah2 mcm ruam tuh…aku takut kena kayap jerr (nauzubillah)…mak aku kata, kalo kayap biasanya panas, tapi aku rasa x panas pun, mak aku kata, mungkin aku kena demam balun (hehehehe…mcm kes kena pukul pulak yerk dan mesti korang x pernah dengar kan?) haa, demam ni memang akan mengeluarkan tanda2 merah mcm tu laa, pastu diiringi dengan rasa gatal2…dan mlm tadi susah lak nak tido duk tahan gatal kat blkg badan aku…tgk la, kalo x ok lagi, sok nak gi klinik jumpa doktor…

fiance aku? ok…sihat jerr…baru nak gerak balik kl smlm member sms, ingatkan aku dah sampai kl, nak ajak pi teman beli jam, memang x dpt la nak pi teman….huhuhuhu…kekdg aku pun heran gak ngan fiance aku ni, dulu dia gak kata x minat pakai jam…puji la berkali pun kata lelaki ni encem bila pakai jam, x heran gak dia…heheheh, tapi lately ni elok lak aku tgk member duk bergaya ngan jam kat tgn, dah tukar stail gamaknyer….oklaa, aku publish dulu entry kali ni….

Kugembira Disampingmu - Khatijah Ibrahim

Ku gembira disampingmu
Tiap waktu disayangi
Kudibelai dan dimanja
Dengan kasih mu yang murni

Kau membuat ku terharu
Cintamu setulus hati
Bukan pujuk dan rayuan
Kata kata mu yang suci

Pabila di sisimu
Terlena bagai mimpi
Hanya kau dihatiku
Lirikmu yang abadi

Ku gembira disampingmu
Yang memberi kepastian
Hari esok kan kunanti
Kita akan bersama

23 March 2007

Panggilan Manja....

Panggilan manja? Suka kan? Kalau org panggil kita dgn panggilan manja? Apa fungsinya panggilan manja? Bagi aku panggilan manja boleh membangkitkan kemesraan..Tul ke? Mungkin la kot cuba tgk kalau org panggil ayang ke, anje ke, mcm romantic je kan even suara mcm hulk ke kan?

Lagipun, panggilan manja ni boleh memastikan kasih sayang kita suami isteri, sesama kekasih, adik beradik atau anak ngan mak atau ayah sentiasa padu. Sbb, bila kita guna panggilan manja tu takkan la time gaduh kan? Tapi selalu org yg guna panggilan manja ni, time gaduh bukan main lagi…tapi kalau org yg still guna panggilan manja time gaduh lagi nampak sopan santun..maklum la, gaduh pun anje lagik…hihihi…

Panggilan manja tu kalau kita guna biarla ikhlas…kalau time nak sebut ayang tapi rasa mcm nak termuntah baik tak payah..cian kat laki atau bini kita..ahaks. .sbb kalau perbuatan yg ikhlas ni, biasanya akan ada susulan yang baik dari perbuatan kita. Takkan la pulak mulut bukan main lagi lentok, tiba2 tangan pun sama handal lempang bini…wakakaka….

Kalau isteri duk main panggil hubby dia dgn nama je, nampak mcm tak hormat suami je…. Tapi ada gak stgh org panggil suami dia dgn nama je. Bila tanyer nape panggil nama selamba je, dia kata suami dia yang tak bagi. Dia kata nak panggil abg, suami dia jadik geli..he he…sbb dia sebelom tu tak pernah sibuk2 nk kawen ke, nk mengurat ke, alih2 family yg lain suruh dia kawin. Dia ok je cuma tak pandai romantic…

Ada satu citer tu pulak, Suami saya, kalau dok depan org panggil saya dgn “psss…..”. saya tak kisahla tu sbb depan org kan. Tapi ye lah, nampak pun dah mcm berbisik, time tak dengar tu rasa geram jugak n saya selalu ingatkan dia berkali2 my name is dot dot dot…dah la tu, kalau jalan mana2 je kalau terdengar je bunyi psss saya tertoleh2 kot2 la dia yg panggil maklum aa tpt keje kitorg pun tak jauh…

Satu citer lagi, sorg pompuan duk berciter, saya dulu husband saya selalu marah sbb panggil anak dgn panggilan manja. Bimbang anak jadi manja..so, kalau nk timang anak saya guna budak pandai ke, budak baik ke, budak encem ke…ikutlah yg mana dan janji bukan yang buruk2. kalau tak nnt kene sound dgn suami..dia pun dah byk kali kata, mulut mak ni doa…betul juga ye..

Ni kisah aku pulak, mak aku panggil aku akak, puterisatu lak mak panggil adik…sampai skrg still kekalkan panggilan tu lagi, seme org kampung pun panggil cenggitu gak, kwn sekolah dulu pun panggil cenggitu gak...panggilan untuk aku tu ok lagi, yg puterisatu sampai nak jadi mak budak pun still kena panggil adik lagi, huhuhuhu…..tapi nenek belah arwah ayah aku sampai skrg duk panggil aku manja, pehtu puterisatu dia panggil cantik (nampak sgt aku ni yg x cantik ekk, uwaaaaaaaaaaaaaa…)

Anyway, bab panggilan manja ni terserah la pada pasangan masing2. moga ada satu panggilan yg baik utk memanggil suami atau isteri…juga utk anak2 sebenarnya. Kenalah kita guna panggilan yg baik2…ni tak nama abu, panggil burn…takpun panggil gemuk sbb dia gemuk..rasa kesiannya kat budak…

Oklah, semoga mendapat manfaatnya…apepun panggilan setiap org tu berbeza-beza, janji kita selesa dengan name yg kita terima tuuuu…korang lak dipanggil ngan panggilan ape yerk?? Citer arrrr….ri ni x der lagu yerrr....hikhikhik....sape dah penah baca entry same cenggini, sowi ler yerrkkk...takder aidio dah mokcik...ni pun create sesikit dari e-mail....

22 March 2007

Entry Yang Aku Nak Publish Smlm, Bih Kurang La Walaupun Tak Same...




wuishhhh….hangin aku satu badan ptg smlm tuuu…dah elok nak publish dia leh ilang....nak citer pun x guna…sebenarnya smlm dtg keje memang bz gegiler, tapi bz2 pun sempat lagi online borak kat chatting, huhuhuhu…bz sambil bersantai la kott…macih utk member2 yg x sabor nak baca celoteh aku…alaa, korgnyer entry lagi menarik nak bandingkan aku nyer entry…keylaa…x nak ckp byk lagi, nak citer kisah aku selama 5 hari x dtg opis…bukan gi melancong pun, sebenarnya gi melencong jer, hehehehe…ri jumaat tu amik cuti satu ari byk mende nak kena settle, termasuk la pi bayar keter, pi potong line fon kat umah aku tuuu…x larat dah rasanya nak membayar bil beratus ratus sekali dpt bil…huhuhuhu…baik menyimpan ader gak pekdah nyer…aku ni bukan ape, tgn ni memang gatai merelah relah bila ader fon umah, ader jer org aku nak kaco, hehehehe….so, pikir2 dah dekat 100 kali, better aku potong line jer la senang…kat telekom dah isi borang seme, pi pulang set tipon kat situ, hah, amik korg 2 set tipon aku longgokkan kat meja kaunter depan tu, huhuhu, yg harunya paperbag aku pun disonglap dek staff bertugas tuuu, cian paperbag snoopy aku tu, ikutkan syg tapi nak mintak balik, malu lak...singgah uda ocean yg baru bukak kat ampang, ape lagi…dah masuk tempat2 camtu memang perabih duit la jwbnyer…kat atas tu lah gambor handbag yg aku sempat rembat (rembat ni ikut bahasa si leeds selalu guna…mcm mencuri jer sekali dengor) sekali pandang handbag aku tu dah mcm talam keladi pulok kaler dia, huhuhuhu….tapi yg pasti harganya RM14 ringgit jerrr…murah dok? round2 teman puterisatu beli barang2 baby dia, sambil tu duk beli buah epal ijau (buah peberet aku tauuu…) pehtu duk beli aiskrim dlm mangkuk jenis nestle tu, murah jer RM4.99 jer satu bekas tuuu…last2 sempat 2 hari jer duk dlm peti ais, licin aku keje kan….rasa x cukup lak satu bekas tuuu…alaaa, bekas tupperware yg jenis membujur tuuu….bape gram nyer tuuuu….bekas dia cantik….ape lagi, ari ape tu pegi bintang nampaklah aiskrim sebiji cam aku beli kat uda ocean tu…teringin nak beli lagi, tgk kat label harga kat dlm kotak2 aiskrim tu 5 ringgit lebih cenggitu laa…pi bayar kat kaunter rupanye RM9.99…rasa nak hentak kaki nak cancel depan chasier tuh, tapi malu lak kat org ramai beratur kat situ…nyesal tul…balik2 umah, mkn aiskrim tu pun dah rasa cam x sedap jer tekak aku ni…huhuhuhu…kes menyesal la kot…

tu kisah aiskrim, sambung pulak kisah ri sabtu…kengkonon nak study buku tebal tu kat umah 2 hari cuti, puterisatu ajak teman dia pi ampang point, emmm…ikutkan x nak kuar, tapi disebabkan nak melaram ngan handbag baru, ape lagi….laju jer la turun tangga, hehehehe, tinggal bontang segala buku2 kat umah….ri ahad x gi maner….duk umah baca buku dendiam, niat jer nak baca buku tu…last2 tah bape round bantai membuta satu hari tu….huhuhuhu…haru tul…mata bantai mengantuk jer pulak ari tu, adehhhh…memang takat belek2 buku cenggitu jer laa…dlm hati, aaaahhh, peksa nanti bukan soklan subjektif pun, dah name objektif…ape lagi, ader peluru…tembak jerrr…tung tang tung tang…hehehehe…takpun baling dadu jer, abih citer…dan isnin tu memang aku masuk dewan peksa dengan kepala yg kosong tanpa ilmu, hehehehe…sib baik lerr soklan2 yg kuar, byk bab2 komputer, boleh laaa rasanya aku jwb….nasib ler…kalo x lulus takper laa, tahun depan aku amik lagi sekali, hehehe…bukannya kena bayor cam org belajor keter tu pun…free of charge...

ri selasa pulak ujan lebat kemain lagi pepagi tu, sib baik jem jenis bergerak nak pegi ke sana…kul 9 dah sampai sane, oooo ye, lokasi aku peksa tu kat sapura seri kembangan dekat POGH tu jerrr, dekat ngan mines tu…sempat la pi bfast kat situ, mkn pun ala2 mkn kenyang x kenyang jerr…almaklumlah, nak peksa la konon…smlm soklan objektif, ari ni pulak ujian kederasan menaip, 50 patah perkataan seminit, haaa…korg bayangkanla…leh taip x 50 patah perkataan dlm masa satu minit? Hehehehe…yg harunye…adehhhh, jenuh nunggu, kat slip tu kata time start tu kul 9.30 pg sampai kul 12.30 tghari, tapinyerrrrrrrrrrrrr…korang tau aku masuk bilik ujian tu kul bape? Dekat kul 3 ptg…adehhh, dah la dlm dewan menunggu tu sejuk nak mampus…rasa nak beku satu badan….heiiii, kot yer pun, diorg ni nak buat peksa cenggitu, korg set kan la time, kalo aku ni dah tentu nombor giliran dah nak last2, yerlaa…aku tau lah awal name aku ni huruf R, memang dah nak terkemudian dah pun, kot yer pun, bagi lah time peksa tu dlm kul 12, takder la aku ni nunggu lame cam nak tumbuh kulat…aduiii, sib baik laaa satu ari jer, kalo buatnyer peksa 2/3 hari, harus aku dtg lambat jerrr ari2….so, dah dipanggil nombor giliran aku tu, masuk ler dlm 30 org camtu kat dlm bilik ujian tu…aku ngan puterisatu x same group…aku dulu yg masuk, emmmm…dah dibagi teks tu, ape lagi…tup tap tup tap lerrr, bagai nak rak aku keje kan keyboard pc kat situ, huhuhu…hishhh, 10 minit tu nak taip teks 2 muka surat, eh2…lum 10 minit aku dah siap menaip, aku ingat kot ader sambung lagi kat blkg tu, rupanya 2 muka surat jerr…so, sempat la check spelling, agaknyer aku ni rajin berchatting pun leh kira latihan menaip gak kan...hehehehe....insyallah…ader rezeki lulus la aku…korg doakan yerkkk…maleh dah lalui kes menunggu berejam camtu lagi….x larat, memang x larat…..huhuhuhu….

okla…rasanya takat tu jer entry aku kali ni kot, ni pun dah kira panjang lebar, eh, lupa nak citer kucing aku dah beranak lagi sekali, hehehehe….yg putih ngan kuning tu dah dpt adik baru dah…sekali beranak sampai 4 ekor, wuishhh…byk bajet aku pasni nanti, dulu bagi mkn 3 ekor jer, pehni ni nanti nak tambah sampai 7 ekor…kalo panjang umur lerrr…yg harunya seme anak2 kucing tu kaler putih, tomey jerrrrr…sesape yg teringin nak bela kucing angkat, sila2 wat tempahan skrg yerr…wakakakaka….satu lagi, gambar kat atas tu, gambar meja aku, ari tu aku telah di tag oleh indah sakura…takder cenderamata pun aku letak kat meja pc aku ni, selalu kalo dpt ape2 mesti aku bwk balik umah… bunga tertonggeng dlm gambor tu bunga diorg amik masa function kat istana last week, diorg bwk balik opis, so aku tgh nak keringkan la tu….nak buang syg lak…hehehehe…

Syurga Di Hati Kita - Ziana Zain

Kucari di mana
Kau letak hatimu
Kerna bersamaku ada penawar nya
Hanya kepadamu tempat ku mengadu
Usah kau berpaling dan terus membisu

Sememangnya lidah
Tiada bertulang
Namun itu bukan alasan berdiam
Percintaan ini, kita memilih nya
Kesilapan hanya suatu perbandingan

Kekasih...
Cintaku ibarat rimba
Andainya dibakar
Tinggallah debuan arang
Siramlah dengan kata-kata saktimu
Semoga asmara berbunga ke akhir nanti
Bagiku engkau...permata hidupku
Inilah ujian buat kita

Berjanjilah... kan setia kekasih padaku
Kita bercinta hingga ke pintu syurga
Sinarilah asmara di mata dan di jiwa
Hidupkan cahaya cinta selamanya

21 March 2007

Tensionnya...

dah siap2 type entry, tinggal nak publish jer tetiba jer x leh publish, back balik langsung dah ilang ape yg aku taip...rasa nak meraung jerrrr...takper laa, bencikkkkkkkkkk dah aku nengok nyerrrr....sok la aku buat balik entry aku yg baru tu.....geramnyerrr.....grrrrrrrrrrrrr......15 minit lagi aku nak balik dah...nak meraung dah niiii...huhuhuhuhu...ape kena la ngan intenet opis aku ni, pot pet pot pet....bla bla bla....(tgh membebel kat pc aku ni....)

15 March 2007

Meh Kita Online Kat Meebo Dan Skype...




ptg smlm tgh boring2 kat opis, keje pun tak banyak maner...ape lagi godek blog ler jwbnyer...tetiba masuk blog suepurple, cam teringin nak borak ngan dia, tinggal msg kat shoutbox blog dia tuhh...tetiba dia bagi nikname, tapi x leh guna ym kat opis dia...kata dia kat google talk jer yg dia leh online, ape lagi, cecepat sign in kat google talk pulak...hehehehe...tapi kat opis aku ni dah lame x leh online guna ym yg original tuu...tapi yg aku leh pakai meebo, sistem dia lain skit, suepurple x paham camane pakai meebo tu...so, kat atas tu aku copy camane nak masuk ym atau google melalui meebo...ha, kat situ mcm2 kotak ader, kalo nak online kat google talk pun boleh, nak online kat ym pun boleh, sign in jer la situ nikname anda pastu masukkan password anda...dah boleh chatting...hikhikhik...

satu lagi korg penah online kat skype tak? rasa2 ader gak yg tahu about skype ni kot...kat sini pun best gak chatting...tapi kena register dulu laa, kena download dulu skype ni kat pc korg sumer...actually aku berchatting ni dah dekat 5 tahun kot, time boring memang chatting la keje aku kat opis ni, kdg time ader keje pun aku chatting gak...hehehehe...janji keje settle...oklah, tak byk citer sgt laa, just nak update blog jerrr...sok aku cuti satu ari, byk hal nak kena settle, sabtu ahad memang dah sedia x keje, nak study kengkonon, ri isnin ngan selasa pun x gi opis gak...ader exam kat seri kembangan, haru tul, smlm aku tipon jpa name aku takder dlm data diorg, dari pagi smpai tghari call x berjwb...last2 dpt tahu rupanya aku daftar kat online bulan satu ri tu silap letak nombor ic, salah aku la tuuu, muehehehe...nampak gaya isnin nanti kena jumpa ketua pengawas dulu la, nak maklumkan pindaan ic aku...huhuhuhuhu...geramnyerrr...mcm2 hal lerr pulak...doakan aku lulus yer, peksa tu bukan nak naik pangkat pun, tapi aku nak naik gaji jerrrrrrrrrrrrrrr....amin....

Kita Ditakdirkan Jatuh Cinta - Spring

Ku tak tahu mengapa
Tiba-tiba sahaja
Di dalam hati ini sering rindu padamu
Ingin kumeluahkan, tak berdaya

Ku tahu engkau jua
Sangat sayang padaku
Kaupun sering merindu
Bila tidak bertemu ternyata kau dan aku
Punya rasa...

Kau dan aku sudah ditakdirkan bertemu
Dan tiba-tiba kita jatuh cinta
Ini semua sudah suratan ilahi
Dan kita harus tabah hadapi kenyataan

Biar... apapun terjadi
Aku... harap engkau tabah...
Menerimaku sebagai teman barumu
Semoga kita saling sayang, bahagia...

Usahlah engkau pergi
Semadi di hatiku
Masih menyayangimu, oh sayangku...
Bila sehari tak jumpa, aku rindu...

14 March 2007

Copy Paste From E-Mail...Mane Yg Lum Baca Sila2 Lahhh....



Guys!.. this is interesting! !.. really!.. baca la sampai habis.. seronokkk.. mudah.. tapi cukup berkesan.. semoga kita semua dapat hidayah-Nya. . thanks untuk penulis yang berdakwah dengan gaya selamba..

Apa maksud Solat? (Aku, korang dan solat)

Sebenarnya aku nak cerita benda lain dan nak tanya korang..
-Mana lebih penting? Basuh berak dulu atau tengok wayang dulu?
-Mana lebih penting? Basuh berak dulu atau makan satay dulu?
-Mana lebih penting? Basuh berak dulu atau solat dulu?
-Mana lebih penting? Solat dulu atau tengok wayang dulu?
-Mana lebih penting? Solat dulu atau makan satay dulu?

Kalau solat lebih penting, kenapa 10 minit lagi nak azan, korang beratur gi tengok wayang?
Kalau solat lebih penting, kenapa waktu azan zohor, korang sibuk makan-makan lunch?
Patutnya Aku gi kedai makan waktu azan tu dan sound:
“OH, PATUTLAH MASJID KOSONG…!!! KAT SINI KORANG RAMAI-RAMAI YE…”
Tapi aku tak buat pun..kalau aku buat dah tentu aku kena belasah, maka dah tentu aku akan membalas balik serangan korang, oleh sebab korang ramai aku terpaksa menghabiskan masa 20 hingga 30 minit untuk menewaskan korang semua, maka dah tentu lepas tu org dah habis solat, oleh kerana aku tak nak tertinggal takbir pertama, maka aku tak buatlah!!!.. cis!!…
Jadi kalau korang makan dulu, atau tengok wayang dulu baru nak solat, daripada pengajaran cerita kat atas ini, bolehlah di buat kesimpulan bahawa korang membuatkan seolah-olah basuh berak itu jauh lebih penting dari solat..oh… !basuh berak tak boleh tangguh-tangguh, kena buat dulu, baru boleh selesaikan kerja lain, tapi solat selamba tangguh..oh. ..(aku perasan bagus-nasihat ini aku tujukan khas untuk diri sendiri-semuanya dengan izin Allah-harap maklum)

APA MAKSUD sebenar SOLAT?
Aku nak Tanya korang sebelum aku cerita lebih langjut..
Apa maksud solat?
Sila jawab dan bandingkan jawapan korang dengan aku, sebab korang dah solat berpuluh2 tahun, tapi tahukah korang apa maksud solat?
jadi, maksud solat adalah ………… ……… ……… ……… ……… ……… …
………… ……… ……… ……… ……… ……… ……… ……… ……… ……… ………
………… ……… ……… ……… ……… ………
(isikan ruang kosong)

Aku bukan nak berlagak, aku nak kongsi apa yag aku paham, dan apa yg aku tak paham, aku tak pandai, aku bukan ustaz atau ulamak…aku mungkin ‘baru start’ nak ‘menyemak’.. .oh, ajarlah aku yg perasan bagus ni..isk..
Seorang member aku, abang K nama dia(K untuk Kamarulzaman) , tanya aku: apa maksud solat..aku jawablah bla bla bla ..tapi dia bagitahu, satu hari tu dia ada pergi ceramah ugama kat sebuah masjid, ada seorang ustaz sedang mengajar bab-bab solat, kemudian seorang hamba Allah telah mengangkat tangan kanannya bermakna ada soalan yg nak di luahkan kepada ustaz, soalanya berbunyi begini:
Ustaz, apa maksud solat?

Kemudian terdengarlah bunyi suara org gelak, lucu sangatkah soalan tadi..?
Ustaz kata: amboi…org yg ketawa-ketawa tu, tahu ke apa maksud solat? Saya tanya karang, boleh jawab ke?
Suasana terus menjadi senyap!
Ustaz itu menyambung: maksud solat adalah bermula dengan niat dan berakhir dengan salam…itulah maksud solat!!! : kata abang K kepada aku,

Aku kata:
Abang K, aku rasa macam tak tepat aje apa yg kau jawab…tapi siapalah aku nak tolong cakap lebih2..ada ke org nak dengar apa yg aku cakap, Abg K, Apa yg aku rasa ustaz tu jawab tak tepat adalah kerana, ustaz tu tak cakap maksud solat tapi dia cakap cara-cara nak solat, ya, solat dimulai dgn niat dan di akhiri dengan salam..tapi itu bukanlah maksud solat…tak sama dengan cara makan dan maksud makan…tak sama cara-cara nak tidur dengan maksud tidur tak sama cara2 bersetubuh dengan maksud bersetubuh.. tak sama!

Aku bukan nak salahkan ustaz tu..bukan..dia lebih terer dari aku, mungkin dia dah terangkan tapi abg K yg tak paham..abg K yg salah dengar!!! apa2pun kita lupakan ustaz tu..yg kita nak bincang adalah: apa maksud solat…abang K dengar baik-baik..
Senang cam ginilah, maksud solat adalah untuk mencegah kejahatan kita..bermakna, sekiranya kita masih buat jahat sedangkan kita sentiasa solat itu bermakna, solat kita belum mencapai MAKSUD!!!

Bukan aku nak cakap solat korang tak di terima, itu kerja Allah! Yg aku nak jelaskan adalah solat kita belum mencapai maksud bila kita masih tak mampu mencegah mungkar..
Solat kita tak mencapai maksud apabila tak mampu menghalang lidah kita dari mengumpat.

Solat kita tak mencapai maksud apabila tak mampu menghalang mata kita dari memandang buruk org!
Solat kita tak mencapai maksud apabila tak mampu menghalang telinga kita dari dengar aib/buruk orang!
Solat kita tak mencapai maksud apabila tak mampu menghalang hati kita dari bersangka buruk pada org!
Belum!! Solat korang Belum mencapai maksud..jadi ingat!
Maksud solat adalah untuk mencegah kemungkaran! !!
Timbul soalan: bagaimana nak dapat maksud solat?
jawapan: Korang kena bawa ketaatan dalam solat ke luar solat.
Dalm solat 5 minit korang taat segala perintah Allah, maka korang kena bawak ketaatan dalm solat 5 minit tu ke dalam 24 jam kehidupan korang…24 jam kena taat perintah Allah, seperti mana korang taat dalam 5 minit solat, dalam solat korang jaga mata, telinga dengar imam mengaji, mulut berzikir dan hati tawajjuh pada Allah..maka solat cam gini, bila ketaatan dalam solat cam gini di bawa ke luar solat maka automatic korang punya life pun 24 jam macam ’solat’…
Sebab tu perempuan yg solat tapi tak pakai tudung adalah wanita yg tidak bawa ketaatan dalam solat keluar solat..bukankah masa solat diorang habis tutup?..kenapa jadi macam tu? Sebab diorang tak faham maksud solat…
Org lelaki pun sama, pakai seluar pendek..kenapa? sebab korang tak faham. Maksud solat..dan korang tak bawa ketaatan dalam solat ke luar solat sebaliknya kehidupan korang 24 jam di bawa masuk kedalm solat 5 minit, rosak solat cam tuh…masa solat fikir melayang2..mula2 solat kat Malaysia, lepas tu terbang ke mekkah, lepas tu pergi KLCC, lepas tu ingat baca blog apa tadi, lepas tu fikir nak buat apa lepas ni..mana kunci kerta, selipar aku sape yg ambik bla bla bla last2 dah salam baru sedar…oh aku kat Malaysia lagi rupanya…..
Seorang sahabat Nabi ditanya org:

Macamana tuan boleh tak fikir perkara dunia di dalam solat.
Jawab sahabat tu: aku, kat luar solatpun langsung tak fikir dunia..oh..
Seorang hafiz Al-Quran sedang mengaji..tiba2 lalu seorang lelaki di hadapannya dan telah terpijak kulit pisang di hadapan si hafiz tadi..dia pun jatuh bedebuk dan marah2 kat hafiz tu dan di tuduhnya si hafiz tu lah yg buang kulit pisang merata2.
Si hafiz tu cakap, org islam kena jalan macam dalam sembahyang, tunduk kat bawah, baru tak pijak al-Quran.pemuda tu cakap: terima kasih kerana menegur saya dan terus berlalu kerana malu..oh..

Satu firman Allah..alamak?! aku telah letak buat kali kedua ayat al-quran dalam blog aku..oh..aku mohon pada Allah agar ayat suci yg aku lampirkan ini tidak di salah ertikan oleh mana2 pihak, kalau ada kesalahan, tegurlah aku!!!
firman Allah: …“Hai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridhai-Nya. Maka masuklah ke dalam jama’ah hamba-hamba- Ku, dan masuklah ke dalam surga-Ku” (QS. Al Fajr: 28-30).

Nah, Sekarang lihat, hanya jiwa yg tenang dapat kembali kepada Allah.. Macamana kita nak kembali kepada Allah kelak jika hati tidak tenangpun dlm solat? ,bila hati kita tenang? adakah kita tenang di dalam solat, atau tenang di luar solat..Masa solat hati bekecamuk..rasa resah gelisah, imam baca surah panjang mula gelabah..dah salam baru ..fuh!!!..lega dah habis!!!..baru tenang…oh. ..(isk)

Ya Allah, tolonglah aku dalam perkara solat
Ya Allah, tolonglah kami dalam perkara solat
Ya Allah, tolonglah kita semua dalam perkara solat

Jadi ingat: maksud solat adalah mencegah mungkar dengan membawa ketaatan di dalam solat ke luar solat!
Membawa ‘akhirat’ ke ‘dunia’..bukan bawa ‘dunia’ ke ‘ahirat’!!!
Untuk dapat solat yang betul, korang kena buat 5I..chewah, aku selalu dengar pakar motivasi guna 3M lah, 5S lah, 3R bla bla bla..
aku nak bagutahu tentang 5I..iaitu: Iman/ihtisab/ ihsan/ikhlas/ ilmu..
Sedikit penerangan:

1.Iman
-org kapir solat 1000 rakaatpun tak di terima sebab takde iman, korang yg dah ada iman kena solat..wajib! !!
2.Ihtisab.
-Yakin ngan ganjaran pahala, solat masjid 27, pakai serban dpt ini, bersugi dapat itu..dll
3.ihsan
-Solat macam kita ‘lihat’ Allah, hakikatnya Allah lihat kita-sentisasa! !!
4.Ihklas
-Kalau ada niat yg lain selain Allah, Nerakalah jawabnya..oh. .
5.Ilmu
-Ni nak cerita panjang sikit, sebenarnya nak kena solat macam NAbi solat, itulah ilmu…

Baru2 ni member aku bagitahu bini dia derhaka kat dia, lawan cakap dia, tengking bla bla bla bla macam2 lagilah… dan nak buat camne?
Aku tanya: bini engkau solat tak?
Dia cakap bini dia solat..
Aku tanya lagi : Awal waktu?
Dia cakap tak……
Engkau pulak ada solat jemaah?, dia jawab tak.. oh…
(semoga Allah sentiasa pilih kita untuk berbuat kebaikkan- semuanya dari Allah - jangan sombong)

Korang semua dah tahu kemungkaran datang dari mereka yg tak solat atau mereka yg solat tak betul..
Apa itu solat tak betul?
Solat yg lain cara Nabi kita solat.cth:
-Solat fardu kat rumah(lelaki lah ni)
-Solat lengah-lengah (biasanya perempuan)
-Solat tak khusuk (aku pun..oh)

Aku pernah pesan dulu, antara amalan keluarga bahagia : Suami solat berjemaah kat masjid, isteri pulak solat awal waktu kat rumah…So, banyak masa bersama, maklumlah bila suami pulang dari masjid, isteri pulak dah solat awal waktu, maka banyaaaaaaaaak lah masa untuk berasmaradana. .
Mana2 pasangan yg bagus punya asmaradana.. insyaAllah, mereka akan dapat menyelesaikan segala masalah yg lain.. insyaAllah.. !
Mangakhiri post ini, aku bagi pantun 5 kerat fadhilat solat..

Rezeki berkat
Seksa kubur angkat
Tangan kanan terima kitab
Titi sirat sepantas kilat
Masuk shurga tanpa Hisab!!!
(amin..ya rabbilalamin)

ps: apakah maksud sembahyang mayat?( ada org tu tak pernah pergi masjid, bila jadi mayat baru pergi masjid, duduk kat depan sekali pulak tu!!!)..OH.. !!

**moga2 dpt iktibar dari e-mail ni yerr....

12 March 2007

Entry Santai Santai Jerrr....

Aku ni kalo ari sabtu ahad, ader la citer aku...kalo ari keje, x der ape yg menarik pun aku nak citer kat korg sumer...rutin aku same jer, org ckp mendatar, so, dari korg boring baca citer yg same, baik aku x yah citer, kan...sabtu ri tu ader jemputan kawin kat keramat, au bape pun dah lupa, yg pasti pegi kenduri tu memang pi mkn jer laaa...jenguk pengantin pun idak, tah...aku ni kalo beramai ramai gitu x larat, nak cepat balik jerr...janji tunjuk muka kat tuan rumah, actually aku kenal bapak pengantin, ngan mak pengantin pun kenal2 gitu jer laa, sekali ri tu penah gak depa ni wat open house time raya...tapi skrg ni depa dah pindah umah baru, tapi area2 tu jugak...so, mencari umah pun x jadi masalah sgt laaa...menu kenduri tu ya rabbi byk nyerrr...x larat nak membubuh dah dlm pinggan, rasa2 aku x padan ngan nasi yg aku amik tu pulak...tapi yg yg pasti dekat nak licin satu pinggan aku tibai, maklum lerr...tghari tu sah2 aku x payah nak masak lagi dah, x payah nak pikir cari mkn lagi dah...pegi bertiga, adik aku ngan sorg member dari kg baru...

tgh2 duk sedap mkn, member opis call tanyer umah pengantin ni kat mane? adehhh...kalo sekali tipon x per jugak...ni bantai tipon 5/6 kali...padahal bukannyer dia duk jauh sgt, duk kat area setiawangsa tu jerr...gelabah semcm jer makcik ni...aku nak terangkan pun x reti, bukan aku besa sgt ngan kawasan tuh, pegi pun sekali sekali, last2 aku past kat member opis yg duk jadi penanggah kat kenduri tu, pehtu dia x jumpa gak, duk call lagi sekali, aku pas kat sorg lagi member opis nih...x paham2 gak, aku pas kat adik aku...pun x paham gak...adehhh, bebal betul lerr, last2 adik aku pas hp kat tuan rumah...ckp sendiri...nak mkn pun x senang, diganggu gugat dek org sesat cenggitu, muehehehe...kitorg pun dah abih mkn sumer, pi jumpa ngan mak pengantin, dah wat salam kaut ler kata org...ready ler nak balik, adehhhh...makcik ni duk call lagi sekali, tanyer betul ker khemahnya kaler putih merah...adehhhh, letih tul lerrr layan dia nihhh...rasa nak off tipon jerrr, yg peliknyer x reti tgk signboard yg ada name pengantin kerr? last2 pagi ni maleh nak dengar citer dia kat bilik mkn tu tadi...kalo layan x jadi keje la jwbnyer....dengar citer smlm dia pi kenduri tu ngan anak dia jer, suami dia x ikut, patut kecoh smcm....hehehehe...

balik terus nyinggah umah adik, smbhyg zohor dulu, pehtu pi antar member kat kg baru tu balik umah dia, terus gi teman adik aku gi jemput hubby dia balik keje....terperangkap kat kerinchi tu pulak, jln jem, ader pembaikan jalan kat depan vista angkasa tu....dah sampai pj, terus balik umah...adik lak msg kata ajak aku tido umah dia, pasal hubby dia nak pi main bola...emmm, terpaksa pindah umah lak mlm tuuuu...pagi ahad lepak2 kat umah dia...tengahari balik umah, otw balik umah, jumpa lak ngan keter waja terbakar kat simpang depan umah...x berani nak ikut jalan tu, takut kang meletup lak tgh2 jem camtu...sib baik ader jalan alternative lain....sampai umah panas ya rabbi...nak tido pun x leh...member umah sumer dah kuar, x tahu gi maner, akak sebelah tu kalo ader member johor dia dtg umah, memang melahu la keje dia....pi teman org tu pi shopping...nantilah ader masa aku citer pasal member dia ni kat korg yerr...besa gak ngan aku dia ni...boleh la aku layan gitu2, lebih2 aku x reti...mlm tadi tido awal tapi jenuh nak bagi lena, panas punyer pasal...rasa cam duk dlm oven...sabor jer laaa....kipas pasang sampai 5 pun x rasa lagi....dah mcm helikopter jer sekali tgk kipas tu berpusing....wakakaka...okla, entry santai2 jer...

Mencintaimu - Kris Dayanti

Mencintai mu
Seumur hidup ku
Selamanya
Setia menanti

Walau di hati saja
Seluruh hidup ku
Selamanya
Kau tetap milik ku

Hanya satu yang tak mungkin kembali
Hanya satu yang tak pernah terjadi
Segalanya teramat berarti di hati ku
Selamanya...

Mencintai mu
Seumur hidup ku
Selamanya
Kau tetap milik ku

09 March 2007

Kena Tag Tayang Desktop PC Aku....



Resolution : 1024 by 678 pixel (right clik/properties/setting)
Laptop, LCD or CRT monitor : Laptop & LCD monitor
Been using this desktop since : since 2006
Kaedah (sape yg tak tau) :
Hit “Print Scrn” button (sblh F12) > paste kat paint/adobe photoshop..:)
~ ~ ~

Ni lah rupa desktop pc aku....tapi selalu tukar2, kdg satu ari tah bape kali tukar, ikut mood aku, hehehehe...tapi aku suker gambar desktop yg ni....jenuh meloadingnyer tadi...so, aku nak tag sape yerkk pehni....jeng jeng jeng, giliran seterusnya adalah utk :

Kakluna
Lindosh
Happyirfa
Shimahz
Yatie

08 March 2007

Dua Round Aku Tibai.....



Mentara pegawai tgh meeting, mentara cc aku tgh takder kat meja dia, so masa utk entry baru....smlm kat opis cam kebizian skit...last2 mkn roti canai jer sekeping kul 10, sampai ke ptg x mkn ape benda dah....balik2 umah terus terkam periuk, masak nasi, teringin sgt tgk jering muda yg aku beli kat pasar tani ahad ari tu, x sempat nak mkn sbb dah terdating lak ptg ahad tuuu...huhuhuhu...aku ni memang antu ulam, sumer jenis ulam aku tibai, tapi ulam daun2 aku x suker sgt, cam ulam daun raja tu, memang x mkn lerrr...kalo jering, kerdas, petai, pucuk ubi, timun, jantung pisang, kacang botol, tu sumer bagi kat aku...pandai la aku nak menamatkan riwayatnya....so, nasi dah masak, ikan masin dah goreng, asam pedas ikan dah masak (campur ngan kacang bendi 3 kerat + tomato 2 biji), aku pun siap2 ler mandi sumer...ingat nak tunggu pas magrib, tapi perut dah gelodak, x leh tunggu lagi dah...aku nampak pinggan kat dapur tu dah melambai2 ajak mkn cecepat...hehehehe...so, bersantap la beta dengan penuh kusyuknyer, sebelum tu duk ajak2 ayam ler member sebelah, mek kelate x suka budu dulu tuuuu (ingat x korg sumer??) adehhh...x sangka lak ajak2 ayam ku itu disambut baik olehnyaaa....emm, sib baik masak nasi lebih, kalo x alamat x mencukupi lerrr aku mlm tadi, huhuhuhu....

tapi kan, aku terus terang la ngan korg yerrr...dari dulu lagi, dah silih berganti aku bertukar housemate, nape aku x kepingin utk makan ape yg housemate aku masak? aderkah tekak aku ni x memenuhi selera, bila aku tgk ape yg diorg masak tu? atau ader kah aku ni memilih sgt dlm hal2 masakan ni? padahal aku rasa tekak aku ni main tibai jer ape yg ader kat depan mata...tapi kenapa bila bab member umah masak, aku x kepingin nak merasakannya....bukanlah maksud aku nih, sumer masakan yg diorg masak aku x leh terima...ader gak certain2 masakan aku leh terima, tapi yg pastinya housemate aku dari dulu sampai skrg memang sumer yg jenis mengamalkan mkn maggi, hehehehe....memang jarang la aku dpt housemate yg jenis cam aku masak, aku suke masak cara cam mak aku masak, cara arwah nenek aku masak...tu jer la selera aku dari dulu sampai skrg...ikutkan mcm bfast pun aku rasa aku lagi selera mkn nasi putih panas2, pehtu goreng ikan masin, ader pulak ulam...stoppp, dah cukup dah...so, paling2 aku malas nak masak, better aku beli kedai jer lagi aku sukerrr....korg ader rasa cam aku rasa gak ker???

sambung lagi...dah kyg mkn...errrrkkkk (sendawa kyg la tuuu...) niat nak pose ri ni (khamis) jenguk kat pinggan, aik, apsal jering x berabih ni ha?? (nada sedap ati nih, hehehehe)...nak bangun sahur rasanya x terbangun kan dah, aku kalo dpt tido, memang lupa segala maler....smbhyg magrib, smhyg isyak, lepak depan tv, aik...kat tv terbukak tv1, ader rancangan khas kenangan allahyarham sudirman, emmm...syok gak tgk videoklip sudirman dolu2, aku suka dengar lagu allahyarham, byk yg best...akhir sekali ada satu lagu favourite aku, akan ku kenang smpai bila2, ader memori terlindung disebalik lagu tuh....9.30 dah abih dah pun, masuk bilik, dengar lagu kat radio lak, main game kat hp, layan2 mata kejap, ader member dari johor sms...layan sms dia sampai kul 1, apepun teramat faham situasi yg dia rasa skrg nih....apepun ku doakan kebahagiaan dirinya dan diriku jua...amin....dah kul 1, tau2 jer laa bila dah berjaga mlm nih, perut dah mula main lagu balik, kalo dah tido, sure x sedar aper, last2 kul 1, ader org bukak periuk balik, trip kedua...wakakakakaka....licin segala maler ape yg aku masak mlm tadi....hishhh, x senonoh tul anak dara sorg ni yerk, boleh mkn lagi sekali dekat nak tido...buncit perut kang x tauuuuuu.....dah kyg ape lagi, jadi ulor lerrrr....x sedor ape, tido sampai alarm hp bunyi......key, dah abih citer, perut dah start berbunyi dah nih (baru kul 4 ptg skrg ni...menu bukak pose dah ader kat sebelah ni, adik aku bagi masak lemak udang campur belimbing muda ngan kuih seri muka ngan kuih badak, ader member bagi pagi tadi) lagu sudirman tu kan...lirik dia cenggini....hehehehe...so, kita layannnnnnn....nyanyi sendiri tau, mane yg tahu ler lagu tu camane....

Tak Perlu Diucapkan - Sudirman

Di raut wajahmu telahpun kutahu
Dari sinar mata ku telah menduga
Ada rasa yang membara
Ada cinta yang menyala
Tak perlu lagi kau nyatakan

Dari kemesraan yang telah kurasa
Dari tutur kata yang mesra menggoda
Tak dapat ku merahsiakan
Haruskah aku nyatakan
Cintamu telah berbalas

Biar saja tak perlu dinyatakan
Biar saja tak perlu diucapkan
Rahsiamu, rahsiaku bersama
Biar saja tak perlu dinyatakan
Biar saja tak perlu diucapkan
Rahsiamu, rahsiaku bersama

Kuhulurkan tangan kan ku pimpinimu
Kuluangkan hati isikan cintamu
Dari wajahmu yang ayu
Dari mata mu yang sayu
Tak perlu ucapan itu...

07 March 2007

Lawak Tapi Ader Betulnya....



Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu
hari pada masa
Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih
kurang 1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnyer dgn
pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji
mata and membawa mesin
gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup
MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki
itu maka segeralah bertempiaran lari para
jemaah itu utk menyelamatkan
diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya
tinggal lebih kurang
20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk Pak
Imam tu... Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka tutup mukanya lalu
melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok
Pak Imam, saya dah halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak
Imam mulakan sembahyang
Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan meninggalkan jemaah....

Macammana.. adakah anda rasa lawak
dgn cerita di atas. selain
terhibur anda fikirkanlah. ..


" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya
20 yg betul-betul beriman... "

" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah
lupakan ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya
membawa mesin-gun.. dia tak
kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..
baru kena ugut terus lari
lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang
jumaat lagi..."

"Lawak, ada juga yang agamanya cuma
seminggu sahaja.. tu pun bila time
sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org
kampung.. ada tu lagi dashyat
setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa yang di tulis
oleh surat khabar daripada apa yang tercatit
dalam al Quran"

"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya sementara, akhirat adalah
tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba
mengejar dunia"

"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend
atau girlfriend berejam-rejam
tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup
masa..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak
thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua
tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2
yang berunsur agama

p/s : malas nak edit dah...janji korg leh baca yerkkkk...no idea la skrg nihhh...ni aku dpt dari e-mail...satu lagi pesanan utk lindosh, ko nyer blog dah tukar wajah baru ekk, cantik sgt, tapi aku x leh nak komen, naper yerkkk??

05 March 2007

Cerita 2 Hari....








Ri sabtu pagi pas subuh tertido balik...kul 11 dah sampai opis, kemas stor yg mcm semak belukar...dekat 7/8 org dtg opis, pehtu cc aku belanja mkn nasi ayam, bentang tikar depan tv, pasang kipas, mkn reramai...rasa cam berkelah tepi pantai pulak rasanya...hehehehe...sambil tgk berita tv3, korang mesti tgk berita bab accident bas rombongan umno kat kedah pagi jumaat tu kan? haa...datuk yg meninggal tu org kampung aku, kebumi pun dlm kampung aku...mak aku memang biasalah ngan kuarga depa tuuu...dah ajal dia kat situ...xder sape yg dpt menduga...alfatihah utk arwah yg meninggal....kul 2 dah kuar dari opis, balik umah adik, pehtu teman dia gi amik yon dia kat pj, sampai umah dekat kul 7, mlm ni tido awal....

Ahad pagi bangun smbyg subuh, tak tido lagi dah...terus turun pasar tani, beli nasi lemak, nyam nyam nyam...baca paper, pehtu mata dah mamai, tido kul 11 sampai kul 1, panas....bangun tido smbhyg zohor, pehtu iron baju utk 5 ari, sempat ler snap gambor baju yg diiron tuh...hehehehe....sambil amik gambor baju, tersnap lak gambor kabinet tv yg aku nak tunjuk ri tu kat korg...sebelah kiri kabinet tu dah pecah skit, adik aku sandor...ni snap dari sebelah kanan....semak kan? ader cam belukar x? hehehehe...

Kul 4 dah x tahu nak wat ape, tetido balik semula, muehehehe...dekat kul 6, fiance sms tanyer nak kuar ke tak...tgh boring2 tu memang suker nor ler org ajak kuar kan? hehehehe...smbhyg asar, pehtu terus mandi....ptg smlm kena mandi cecepat, pasal sejuk, ujan lebat kat ampang...pas smbhyg magrib fiance aku kuar dari umah, korg bayangkan kejap...dari sg penchala ke ampang tu...korg2 yg bwk keter bape minit ekk? yg pasti fiance aku mlm tadi amik masa 15 minit bwk keter dari sg. penchala ke ampang...aku tanyer dia, ader sayap ke keter ni? member bagi alasan, keter adik dia ni memang laju nak banding keter dia...huhuhuhu...memang x masuk akal tul...padahal keter dia 2 org ni satu spisis...cuma adik dia wira aeroback, keter dia wira sedan...dua2 pun kaler itam...hishhhh, dia nak bwk laju2 time aku x der dlm keter tu, aku rasa no hal...tapi hati tetap risau....

Mlm tadi menu mkn mlm kitorg pizza hut dekat tesco, order set jerr, regular nyer pizza thai seafood, ader bubur, ader roti 4 ketul tu, salad, air pepsi, pehtu aku tambah ais mocca tu satu...syer 2 org, hihihihihi...sejuk giler dlm tu mlm tadi, last2 x abih, bwk balik jerrr....gambor atas tu snap masa dah sampai umah, pasal kamera tertinggal kat umah....satu lagi gambor daku tuuu, mentara nunggu prince charming dtg, huhuhuhuhu.....okler...santai2 la korg baca kisah aku 2 hari lepas yerr....

Bila Rindu Kusebut Namamu - Siti Fairuz

Tanpa ku sedar aku tersebut namamu
Mengapakah hanya dengan tiba-tiba
Aku pun menjadi rindu
Dan wajahmu ku terbayang
Adakah engkau pun begitu merindu

Bila ku rindu aku tersebut namamu
Bila ku resah ingin rasa ku bertemu
Aku jadi tak menentu
menunggu kehadiranmu
Mengapakah lama hilang tanpa berita

Apa khabarmu di sana kekasihku
Semoga engkau tak lupa padaku
Jangan biar ku merindu
Jangan biar ku tertunggu
Sepinya di hatiku menunggumu

Bila ku rindu aku tersebut namamu
Di dalam mimpi aku dibelai olehmu
Indah sungguh percintaan
Indahnya berkasih sayang
Betapa aku merindu kepadamu

02 March 2007

Persahabatan Alam Maya....









emmm...entry kali ni nak paparkan gambar member2 chatting yg penah bersua muka dengan aku...nampak gayanya x der sorg pun lagi member blog yg aku penah jumpa kott...ke ader antara gambar2 kat atas nih yg memaparkan gambar korg2 sumer? x der ekkk...apepun aku sukakan persahabatan dialam maya nih samaada melalui chatting ataupun melalui blog, terasa ikatan persahabatan tu dah terjalin lame walaupun hanya sehari aku mengenali seseorang tuuu, contoh cam aku borak kat chatting dengan sesape yg aku baru kenal dlm masa satu hari, bila esoknya aku borak utk kali yg kedua, rasa mcm aku dah kenal lebih setahun dah ngan kwn aku tuhhh...apepun kejujuran dan keikhlasan perlu ader dlm setiap persahabatan itu...bagi aku kedua2 nya jadi satu kunci utk mengukuhkan tali persahabatan yg terbina...aku hargai setiap ikatan yg terpahat di alam maya ini bersama korg semua...harap2 ikatan antara kita akan berpanjangan sampai bila2...amin....opsss, lupa nak gtahu, diorg2 kat atas ni utk pengetahun korg, stghnyer dah berpunya yerkk...yg single cuma yg awek bwh sekali ni jer dgn yg pakai kebaya kaler ijau bergambar ngan adik lelaki tu jerr, sesape berminat, sila gtahu akuuuu, kot nak calon2 kat sedara mara kerr, kat adik lelaki kerr ke sesape lerr...hehehehe, cam ruangan kembang setaman pulak dah...so, yg lelain tu ader yg dah kawin, ader yg dah bertunang, ader yg dah ader anak, ader yg on the way nak bertunang...hehehehe...

Nur Kasih - Inteam

Bagaikan permata di celahan kaca
Kerdipnya sukar tuk dibezakan
Kepada Mu Tuhan ku pasrah harapan
Moga tak tersalah pilihan

Nur kasih Mu mendamai di kalbu
Jernih setulus tadahan doaku
Rahmati daku dan permintaanku
Untuk bertemu di dalam restu

Kurniakan daku serikandi
Penyejuk di mata penawar di hati
Di dunia dialah penyeri
Di syurga menanti dia bidadari

Kekasih sejati teman yang berbudi
Kasihnya bukan keterpaksaan
Bukan jua kerana keduniaan
Mekar hidup disiram nur kasih

Ya Allah kurniakanlah kami isteri
Dan anak yang soleh
Sebagai penyejuk mata

Di tangan-Mu Tuhanku sandar impian
Penentu jodoh pertemuan
Seandai dirinya tercipta untukku
Rela ku menjadi miliknya

01 March 2007

Disatu Sudut Itewwwww.....



ari tu aku dah terbuat entry pepanjang, so entry kali ni dipendekkan skit la yerk, nanti ader org sesak napas seme nak kena study pepanjang gituh, muehehehe...dah lame x mengapload gambor, hah, mlm bila tu duk tgh menung2 pikir nak amik gambor ape, tetiba terpikir lak nak ngambik gambor satu sudut yg paling aku suke tgk, yg paling aku suke pandang....ikutkan barang2 cenderamata aku dpt, yg aku beli seme, boleh la tahan byk, tapi separuh aku letak kat dlm bilik, separuh lagi kat dlm kabinet tv kat ruang tamu, nak ngambik gambor kabinet kat luar tu pulak, segan lak nak tayang kat korg seme pasal x bersusun, hehehehe...dlm2 rajin mengemas tuh ader gak pemalasnya aku nih...so, kabinet mini dlm bilik aku ni jer la yg boleh dipaparkan utk tatapan korg seme yerkkk...sesape nak komen segala barang atas kabinet aku nih, sila2kan laa...tapi kan, tolong ler jgn besorkan gambor tu yerrr, sbb nanti korg tertengok gambor bucuk aku yg tgh posing x bape nak encem tu ha, dia ni pemalu skit, kang merah padam lak muka dia tuh nanti, wakakaka, lupa nak tolak tepi gambor dia masa snap gambor ri tuuu...aisehhh, dah teramik same la pulok, hohohoho, actually tu gambor lame, tah tahun bila tahhhh, kurang2 aku balas budi cik razlizahazleen ri tu, tapi bukan gambor berdua la cik oiiii, x per nooo....keyla, xnak citer byk....seperti biasa, lagu utk korg...

Azimat Cinta - Siti Nurhaliza

Cahaya cinta menyinar
Berkilauanlah selautan kasih
Bercahaya
Bagaikan butiran permata
Seolah-olah terapung
Dipermukaannya

Daku menjejaki pantai rindu
Mengutip kasih yang terdampai
Kau merantaikannya satu demi satu
Dengan kasih sayang mu
Kini menjadi kalungan azimat cinta

Walau tidak dibasahi hujan
Namun tempiasnya menyegarkan
Biarpun rembulan tidak di ribaan
Namun cahayanya cukup menerangi bayangan

Harumlah cinta duniawi
Sewangi kasturi syurgawi
Semoga bahagia jadi milik kita
Nan abadi selama-lamanya

Daku menjejaki pantai rindu
Menyaksikan rintihan berlalu
Ombak resah yang menghempas diri
Hanyutkanlah kedukaan
Bawalah jauh daripada bayangan

Andai sinar mentari
Terlindung di balik redupan awanan
Yang berlabuh
Singkaplah tirai kasihmu
Agar bisa ia menyinarkan cahayanya
Untuk kita berdua