08 March 2007

Dua Round Aku Tibai.....



Mentara pegawai tgh meeting, mentara cc aku tgh takder kat meja dia, so masa utk entry baru....smlm kat opis cam kebizian skit...last2 mkn roti canai jer sekeping kul 10, sampai ke ptg x mkn ape benda dah....balik2 umah terus terkam periuk, masak nasi, teringin sgt tgk jering muda yg aku beli kat pasar tani ahad ari tu, x sempat nak mkn sbb dah terdating lak ptg ahad tuuu...huhuhuhu...aku ni memang antu ulam, sumer jenis ulam aku tibai, tapi ulam daun2 aku x suker sgt, cam ulam daun raja tu, memang x mkn lerrr...kalo jering, kerdas, petai, pucuk ubi, timun, jantung pisang, kacang botol, tu sumer bagi kat aku...pandai la aku nak menamatkan riwayatnya....so, nasi dah masak, ikan masin dah goreng, asam pedas ikan dah masak (campur ngan kacang bendi 3 kerat + tomato 2 biji), aku pun siap2 ler mandi sumer...ingat nak tunggu pas magrib, tapi perut dah gelodak, x leh tunggu lagi dah...aku nampak pinggan kat dapur tu dah melambai2 ajak mkn cecepat...hehehehe...so, bersantap la beta dengan penuh kusyuknyer, sebelum tu duk ajak2 ayam ler member sebelah, mek kelate x suka budu dulu tuuuu (ingat x korg sumer??) adehhh...x sangka lak ajak2 ayam ku itu disambut baik olehnyaaa....emm, sib baik masak nasi lebih, kalo x alamat x mencukupi lerrr aku mlm tadi, huhuhuhu....

tapi kan, aku terus terang la ngan korg yerrr...dari dulu lagi, dah silih berganti aku bertukar housemate, nape aku x kepingin utk makan ape yg housemate aku masak? aderkah tekak aku ni x memenuhi selera, bila aku tgk ape yg diorg masak tu? atau ader kah aku ni memilih sgt dlm hal2 masakan ni? padahal aku rasa tekak aku ni main tibai jer ape yg ader kat depan mata...tapi kenapa bila bab member umah masak, aku x kepingin nak merasakannya....bukanlah maksud aku nih, sumer masakan yg diorg masak aku x leh terima...ader gak certain2 masakan aku leh terima, tapi yg pastinya housemate aku dari dulu sampai skrg memang sumer yg jenis mengamalkan mkn maggi, hehehehe....memang jarang la aku dpt housemate yg jenis cam aku masak, aku suke masak cara cam mak aku masak, cara arwah nenek aku masak...tu jer la selera aku dari dulu sampai skrg...ikutkan mcm bfast pun aku rasa aku lagi selera mkn nasi putih panas2, pehtu goreng ikan masin, ader pulak ulam...stoppp, dah cukup dah...so, paling2 aku malas nak masak, better aku beli kedai jer lagi aku sukerrr....korg ader rasa cam aku rasa gak ker???

sambung lagi...dah kyg mkn...errrrkkkk (sendawa kyg la tuuu...) niat nak pose ri ni (khamis) jenguk kat pinggan, aik, apsal jering x berabih ni ha?? (nada sedap ati nih, hehehehe)...nak bangun sahur rasanya x terbangun kan dah, aku kalo dpt tido, memang lupa segala maler....smbhyg magrib, smhyg isyak, lepak depan tv, aik...kat tv terbukak tv1, ader rancangan khas kenangan allahyarham sudirman, emmm...syok gak tgk videoklip sudirman dolu2, aku suka dengar lagu allahyarham, byk yg best...akhir sekali ada satu lagu favourite aku, akan ku kenang smpai bila2, ader memori terlindung disebalik lagu tuh....9.30 dah abih dah pun, masuk bilik, dengar lagu kat radio lak, main game kat hp, layan2 mata kejap, ader member dari johor sms...layan sms dia sampai kul 1, apepun teramat faham situasi yg dia rasa skrg nih....apepun ku doakan kebahagiaan dirinya dan diriku jua...amin....dah kul 1, tau2 jer laa bila dah berjaga mlm nih, perut dah mula main lagu balik, kalo dah tido, sure x sedar aper, last2 kul 1, ader org bukak periuk balik, trip kedua...wakakakakaka....licin segala maler ape yg aku masak mlm tadi....hishhh, x senonoh tul anak dara sorg ni yerk, boleh mkn lagi sekali dekat nak tido...buncit perut kang x tauuuuuu.....dah kyg ape lagi, jadi ulor lerrrr....x sedor ape, tido sampai alarm hp bunyi......key, dah abih citer, perut dah start berbunyi dah nih (baru kul 4 ptg skrg ni...menu bukak pose dah ader kat sebelah ni, adik aku bagi masak lemak udang campur belimbing muda ngan kuih seri muka ngan kuih badak, ader member bagi pagi tadi) lagu sudirman tu kan...lirik dia cenggini....hehehehe...so, kita layannnnnnn....nyanyi sendiri tau, mane yg tahu ler lagu tu camane....

Tak Perlu Diucapkan - Sudirman

Di raut wajahmu telahpun kutahu
Dari sinar mata ku telah menduga
Ada rasa yang membara
Ada cinta yang menyala
Tak perlu lagi kau nyatakan

Dari kemesraan yang telah kurasa
Dari tutur kata yang mesra menggoda
Tak dapat ku merahsiakan
Haruskah aku nyatakan
Cintamu telah berbalas

Biar saja tak perlu dinyatakan
Biar saja tak perlu diucapkan
Rahsiamu, rahsiaku bersama
Biar saja tak perlu dinyatakan
Biar saja tak perlu diucapkan
Rahsiamu, rahsiaku bersama

Kuhulurkan tangan kan ku pimpinimu
Kuluangkan hati isikan cintamu
Dari wajahmu yang ayu
Dari mata mu yang sayu
Tak perlu ucapan itu...

23 comments:

kakLuna said...

aha..smlm pun saya layan rancangan Sudirman tu...mmg byk nostalgia..nak menangis lak tengok..ish..ish..nangis lagi..apa ke kena nya???

s * h * i * m * a * h * z said...

amboi.. masyuk nye cite 'melayan' ulam ni... ni kalau mak mertua lalu pun tak sedar rasanya.. ahhaha... so, kesimpulannya, kalau sesiapa ada kenduri kendara ke apa ke and teringin nak jemput kak RF, baik jgn hidang ulam2 (spt yg kak RF mention kat entry tu) yg die suke.. alamat sampai malam pun die tak blk2.. hehehe
(gurau ye kak..jgn mare..kang kene jual mcm petai kat pasar tani)

lindosh said...

makan je slagi boleh akak oi.. ehehe

MAMARINA said...

wahhh..hantu ulam gak erk. nanti leh lawan makan nie. He..he.....Makasih kerna mengunjung blog akak. Ni kira2 kunjunngan balaslah nie..
Rajin masak...bagus, itu yg semoleknya. Masak sendiri puas hati. Nak makan byk mana pun takpe. He..he...tapi berat badan nak jaga gak.he..he....
Salam berhujung minggu

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLUNA,

duk teringat gak masa tgk tu, harap2 ader la member blog yg tertengok same....rupanya puan luna kita ni yg nengok yerrr...apepun memang lagu2 sedih dia leh buat kita bergenang ler air mata di tubir mata ni...hehehehe...

SHIMAHZ,

kalo mak mertua pun same antu ulam, alamat memang x lalu belakang ler jwb nyerrr...muehehehe.....uihhh, kenduri kendara kat kg memang ader ulam nih, kalo kat bandor takat timun jer laa kottt....

LINDOSH,

haáh, selagi tekak ni terima ulam2 tu memang akak tibai jerr...

MAMARINA,

tima kasih sbb dtg pulak kat blog sy...tu ler, duk bujang ni cam x berbaloi nak masak, takat sendiri jer nak mkn, ader umahtangga smgt gak nak masak...hehehehe...berat badan? insyallah, takat ni 46kg tu la x gerak2, makin kurang lagi ader.....badan payah nak naik la kak....

achik said...

tak kira la tibai bape round pun kak... badan jenis susah nak naik takpe la...

ni lagu sudirman yg mana ek?? saya paling suka lagu dia yg pelangi petang tu...

IndahSakura said...

suka sgt lagu tu...kalau tak silap 3 mlm lps...tv1 ada siarkan nyanyian arwah sudirman...

RM...anda telah di tag :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

ACHIK,

tu lerr...ramai yg ckp perut akak cam perut stokin, muehehehe, perabih beras tul lerrr...alaa, nak nyanyi camane yerk...nanti ler, akak bagi lagu tu kat achik no....send kat e-mail yahoo leh kan??

INDAH SAKURA,

haáh, mlm tu la tgk tuuu...ha? kena tag lak dah? hehehe...no problem, nanti ptg2 skit yer RM dedahkan muka depan desktop RM tuhhh....selalu tukar2 gak desktop kat pc nih....kdg sebulan 2 kali...

Sunan_Jati said...

wah,,,, sedap aihh..... hehehhehe!

MaNiQ KaYaNgaN said...

hoh suker bebenor ngan lagu nih.. weyyy... lama arrr tak dtg blog ko.. ko ciat ker..?? windu siottt.... biler nak kawin erk..?? hohohoho..!!!

Ina said...

Adehhh ada orang sebut jering lah pulak. Mmg sejak akhir2 ni kempunan jering sampaikan terpk2 nak suruh mak pos jering ke sini. Tp tulah tahan ke? Kang sampai2 je dh berkulat =P. Samalah kiter dok rmh sewa dulu mesti masak. Sedap tak sedap blakang citer. Tak suka mkn maggi, tak bagus! =D

happyirfa said...

tak sangka kuat makan akak ku ini rupanya.nampak cam badan kecik jer..tp selera mak aih.kalau saya amalkan makan tetengah malam camtu x taulah badan camner..akak jaga2,dah kawin jgn buat camtu.
nanti badan dah naik susah mau turun woo..cthnya mcm saya..he he

Pisces said...

tgk rancangan sudirman masa slot sepanjang jln kenangan rtm1 isnin hari tue.. kita telah kehilangan seorang yg sangat berbakat.. al-fatihah..

RaFFLeSiA MeRaH said...

SUNANJATI,

memang sedap pun...tu pasal dlm masa 5 jam dah tibai sampai 2 kali...huhuhuhu...

MANIQ KAYANGAN,

aku pun merinduimuuuuuu...hehehehe, tu lerr ko menginjang ke maner? ko paham kan perkataan menginjang tuhh? kalo org phg x tahu, baik ko dibuang daerah jerrr...hehehehe, aku lum kawin lagi, nanti ler...dah siap kad kawin, aku post kat hang, x pun aku suruh opisboy kat opis aku antor kat tgn hang sendiri...boleh gitu??

INA,

haáh...sesekali memang ler, pekena cik jering tuuu, memang membukak selera, nak pulak yg rangup tuhh, memang lerrrr x pandang kiri kanan dah mkn, ngan kulit2 pun aku tibai...

HAPPYIRFA,

hehehe...kuat mkn nih, nampak jer badan keding, bab mkn bagi ler kat akak...tu ler, takut gak dah kawin nanti badan naik...naik skit takper, takat 5 kilo tu memang harapan akak laaa...jgn lak naik mendadak...takut lak dengau...

PISCES,

betul tuuu...memang terasa sgt kehilangan dia...nak pulak allahyarham warganegara phg, terasa la bangga sesikit dihatiku ini...al-fatihah...

NBK466 said...

Ni dia peminat allahyarham Sudir.. sejak den kecik satu family pun minat. Tapi termiss tgk rancangan tuh sbb mmg jarang tgk RTM1.

p/s : Teringat masa duk UK dulu gilir2 masak.. Dari tak reti masak.. balun jerk.. tapi balik sini balik dah tak reti masak semula..he.he.he..

Mummy Rizq said...

aku jering tak makan... tapi petai suka. petai pun yang mentah jer.. kalo masak sambal udang ker.. memang aku tak makan. lembik semacam jer aku rasa...

TrudgeAlongMyNothingness said...

meh sy jadi house mate meh..ahahaa!!!

ingat nk tgok desktop tag..tp tak wat lagi ek? aku pn suka masak bila lapo..tp bujang simple2 je

telo je la...tp alhamdulillah..kenyang n..save 5 inggit..haaa...kalu rajin baru beli kangkung ka apa ka...

RaFFLeSiA MeRaH said...

NBK466,

hehehehe...ramai kat msia ni suka ngan allahyarham, cina india pun kenal...omputih pun ramai yg tahu sudirman tu sape...huhuhuhu, pasal kat msia ko dah ade tukang masak ko sendiri, mane nak pandai...

MUMMY RIZQ,

gitu pulak yerk, setahu aku ramai yg x mkn petai mentah dari petai dah buat sambal...tapi kalo org tu suke petai mentah, automatik petai dah masak sambal dia suka jugak, ko ni lain pesen lak yerk? hehehehe...apepun x kisah laa, janji ko mkn gak ulam yg bernama petai....

RaFFLeSiA MeRaH said...

TRUDGE,

hehehe...memang tgh prepare nak tunjuk desktop ler ni...tunggu ptg skit...telur pun telur laa, janji tekak leh telan...

ween said...

uihhhh terliur.. liur.. liur... memang syok makan ulam tapi ween tak brapa reti makn ulam jering kerdas, mkn ulam daun je.. so RM, kalau kita pi makan tak lah berebut ulam..

RaFFLeSiA MeRaH said...

WEEN,

hehehehe...jgn ler sampai kuar air liur tu, haáh, kompem x berebut...

ayu_mkay said...

syahdu sungguh lagu tu kan.. layaaaaaaaannnn :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

AYU_MKAY,

haáh...bila dihayati betul2, terasa lah kesayuan dan kesyahduannya...