23 March 2007

Panggilan Manja....

Panggilan manja? Suka kan? Kalau org panggil kita dgn panggilan manja? Apa fungsinya panggilan manja? Bagi aku panggilan manja boleh membangkitkan kemesraan..Tul ke? Mungkin la kot cuba tgk kalau org panggil ayang ke, anje ke, mcm romantic je kan even suara mcm hulk ke kan?

Lagipun, panggilan manja ni boleh memastikan kasih sayang kita suami isteri, sesama kekasih, adik beradik atau anak ngan mak atau ayah sentiasa padu. Sbb, bila kita guna panggilan manja tu takkan la time gaduh kan? Tapi selalu org yg guna panggilan manja ni, time gaduh bukan main lagi…tapi kalau org yg still guna panggilan manja time gaduh lagi nampak sopan santun..maklum la, gaduh pun anje lagik…hihihi…

Panggilan manja tu kalau kita guna biarla ikhlas…kalau time nak sebut ayang tapi rasa mcm nak termuntah baik tak payah..cian kat laki atau bini kita..ahaks. .sbb kalau perbuatan yg ikhlas ni, biasanya akan ada susulan yang baik dari perbuatan kita. Takkan la pulak mulut bukan main lagi lentok, tiba2 tangan pun sama handal lempang bini…wakakaka….

Kalau isteri duk main panggil hubby dia dgn nama je, nampak mcm tak hormat suami je…. Tapi ada gak stgh org panggil suami dia dgn nama je. Bila tanyer nape panggil nama selamba je, dia kata suami dia yang tak bagi. Dia kata nak panggil abg, suami dia jadik geli..he he…sbb dia sebelom tu tak pernah sibuk2 nk kawen ke, nk mengurat ke, alih2 family yg lain suruh dia kawin. Dia ok je cuma tak pandai romantic…

Ada satu citer tu pulak, Suami saya, kalau dok depan org panggil saya dgn “psss…..”. saya tak kisahla tu sbb depan org kan. Tapi ye lah, nampak pun dah mcm berbisik, time tak dengar tu rasa geram jugak n saya selalu ingatkan dia berkali2 my name is dot dot dot…dah la tu, kalau jalan mana2 je kalau terdengar je bunyi psss saya tertoleh2 kot2 la dia yg panggil maklum aa tpt keje kitorg pun tak jauh…

Satu citer lagi, sorg pompuan duk berciter, saya dulu husband saya selalu marah sbb panggil anak dgn panggilan manja. Bimbang anak jadi manja..so, kalau nk timang anak saya guna budak pandai ke, budak baik ke, budak encem ke…ikutlah yg mana dan janji bukan yang buruk2. kalau tak nnt kene sound dgn suami..dia pun dah byk kali kata, mulut mak ni doa…betul juga ye..

Ni kisah aku pulak, mak aku panggil aku akak, puterisatu lak mak panggil adik…sampai skrg still kekalkan panggilan tu lagi, seme org kampung pun panggil cenggitu gak, kwn sekolah dulu pun panggil cenggitu gak...panggilan untuk aku tu ok lagi, yg puterisatu sampai nak jadi mak budak pun still kena panggil adik lagi, huhuhuhu…..tapi nenek belah arwah ayah aku sampai skrg duk panggil aku manja, pehtu puterisatu dia panggil cantik (nampak sgt aku ni yg x cantik ekk, uwaaaaaaaaaaaaaa…)

Anyway, bab panggilan manja ni terserah la pada pasangan masing2. moga ada satu panggilan yg baik utk memanggil suami atau isteri…juga utk anak2 sebenarnya. Kenalah kita guna panggilan yg baik2…ni tak nama abu, panggil burn…takpun panggil gemuk sbb dia gemuk..rasa kesiannya kat budak…

Oklah, semoga mendapat manfaatnya…apepun panggilan setiap org tu berbeza-beza, janji kita selesa dengan name yg kita terima tuuuu…korang lak dipanggil ngan panggilan ape yerk?? Citer arrrr….ri ni x der lagu yerrr....hikhikhik....sape dah penah baca entry same cenggini, sowi ler yerrkkk...takder aidio dah mokcik...ni pun create sesikit dari e-mail....

29 comments:

Honey MJ said...

yay..akak pengomen (bukan romen ek) pertama kat sini..yehaa! kitorang laki bini brutal. panggil nama je sesama sendiri. tapi akak panggil lah dia abang (hormat ler tu) tapi dia boleh loyar buruk ckp...eh bila masa mak ko kawen ngan bapak aku...ceh sungguh kurang asem iteww oreng.

kakLuna said...

sy takde panggilan manja..panggil 'wak' dgn 'saya' je..sampai oman pun kalau tanya...siapa awak? oman jawab...ayah..siapa saya?..oman jawab.. mak..

Purpleheart said...

B4 kawen dia dah panggil sue ayang, tapi sue tak tahu panggil dia apa, jadilah awak-ayang. ramai yang konpius, so dia bahasakan diri dia anje. Jadilah anje-ayang. Setelah setahun lebih tukar jadi abang-ayang. Hehehhehe, skarang ni jadi awak-saya. Kalo kat umah ngan sedara mara sume panggil eli, cuma kat opis aje yang panggil su, ada pulak yang panggil oshin atau su pur (purple).

Masy said...

u can call me baby wakakakakakaka

akirasuri said...

huhuhu..
saya tak manja..jadi tak ada panggilan manja..ha ha ha :)

tapi tak kesahlah nak bahasakan apa pada suami/isteri dan panggil apa pada mereka, asalkan ada kesopanan dan kesusilaan tanda hormat pada mereka. lalalala~

Anul said...

hahhaa..time kat kolej ada nama floor..brikut adalah antra nm rakan2 aku..sgt diakui..slps ada nm2 ni..kami jd rapat ngan senior..cnthnya..kent..takkan nk pggil abg kent..bodoh je kan..so pggl kent je..ilang boundary senior junior ;

cacing
pili
tabu
juih
aroma
bosyia
pangak
pitung
doyot
kajong
buki
butat
ponjot
penni
badak

dsb..ahahahaha!!

yus said...

hihi tgk jawapan Luna teringat masa berkawan dengan suami dulu, itulah jugak panggilan kami, 'wak' dgn 'saya', bila dah kahwin panggil 'abang' dgn 'ayang', tapi bila dah ada anak ni n anak pun dah pandai cakap, selalunya panggil 'abah' dgn 'ibu' pulak...hihi,kadang2 jer panggilan abang dan ayang tu.

IndahSakura said...

panggilan manja?
biarlah rahsiee.. :)

happyirfa said...

kelakarlah en3 akak hari ni.tp takpe nak tumpang jugaklah..
dulu masa mula2 kawan dgn hubby dia panggil irfa dgn nama mcm kengkawan lain jugak..irfa panggil dia abang sbb dia senior..dah berchenta dia panggil ayang..tp irfa tetap panggil abang jugak..dah kawin pggl ayang ngan abang jugak sampai dapat anak anak satu..dah tukar umie ngan ayah pulak..ada kisah sbb tu tukar .anak irfa pun panggil abang jjugak sbb tu tukar kpd umie-ayah sampailah sekarang.

NBK466 said...

Tul tuh RM...same to me..nak panggil our life partner...biarlah ikhlas..

loveujordan said...

hello,my first fingerprint here.

Panggilan manja ina/ling .... panggil my hubby, abang/darling.

Bila cakap guna I , you je...dah terbiasa takleh ubah...

apapun asalkan tak panggil nama bukan-bukan dahlah dan sayang tak susut selagi bergelar suami-isteri.

lindosh said...

hekhek.. mcm2 nama manja dok adaaa! lalala

btw.. tunang panggil akak ape? akak panggil dia ape? sila jawappp

sya said...

Kak sya dulu masa bertunang.. si ex tu panggil adik.. bila dah kawin hilang adik tu jadi nama penuh lak. nak harap anjer ke ayang ke.. tidak le kot

s * h * i * m * a * h * z said...

kalo nak ckp psl panggilan manja ni.. shima ni ada byk nama.
~ngan family diorg panggil nor(sbb mak abah dah lama tak dpt baby, so shima ni mcm nur 'cahaya' baru dlm family la)
~kengkawan.. cam biasala - shima kengkadang shimot.. kengkadang shim.. kengkadang mah.. ske ati diorg la..
~dulu kat ostel, mcm2.. ade yg panggil hamster pun ade.. ampeh!
~ngan ehem2.. ima..
tak kesah la nak panggil ape pun yg penting shima adela shima.. hehe

p/s : akak shima yg no 2 tu sampai skrg family panggil die adik.. tak aci kan

Leeds Al-Malique said...

sayang.

manja tak?

hehehee

PayaKubor said...

hahaha..Komen ni sedikit lucah. Aku suka menyakat tunang aku. Kadang-kadang kalau tengah boring aku panggil dia pepet. Hahaha. Memang sah muka masam mencuka

ILA said...

eer...aku lag..malas ler nak inform..lambang MALU~~
hehehehe:p

ILA said...

hmmm...ape pndapat kau..kal sesama rakan blog,mmanggil dgn panggilan manja???
Berlandaskan persahabatan lerr~~

razlizahazleen said...

kakak saya yang second orang panggil adik..saya mak panggil Len, walaupun saya adik bongsu sebab jarak umur kami beza..kengkawan panggil saya batman..bucukk panggil saya..err..err..hikhik..ontel..*blushing*

13may said...

kat tempat keja depa panggil aku saiko...
kat kg depa panggil aku mat...mat saiko...

hmmm...tak manja lgsung nama aku...cehh!!

ween said...

crita pasal panggilan manja ni teringat ween satu peristiwa.. masa tu ween darjah 5 kot.. masa kuar pi jenjalan kat mall ngan abg n girlfren dia (masa tu).. kakak ipar dok sibuk panggil 'yang' kat abang - abg pon sama dok 'yang' 'yang'.. takdelah nyampah kan.. tapi tgh dok jenjalan tu ween pulak ter 'yang' panggil kat abg.. abih aku kena gelak masa tu... cit..

tapi sekarang ween pulak dipanggil 'yang' bak kat mak "yang yang jangan melayang cukup"

tintaHati said...

tak da panggilan manja pun. tapi kalo da kawin nnt teringin nak panggil kanda-dinda lah. kih kih kih.... stylo gitu... ;D

MaNiQ KaYaNgaN said...

uiksss.. panggilan manja arr.. ader2 jer ko nih raff. Aku tak panggil sesapa ngan panggilan manja.. tapi............ huhuhuhu.. weiii.. sori arr aku jarang2 dapat masuk blog ko. tak seperti dulu. BZ bangat..

iEn said...

panggil manja B.. gegege!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

HONEY MJ : hehehehe...mcm tu sekali yerrr...kelakor jerrr...

KAKLUNA : akak ngan fiance kalo skrg ni ader panggilan awk, ader maksud nak marah n x puas hati la tuuuu...huhuhu...

PURPLEHEART : anje ngan ayang ni rasa cam sesuai utk pompuan jer dok? hehehe...apepun x kisah janji kita selesa...kan...

MASY : baby baby...baby pakai pampers lagi kaaa? hikhikhik...

AKIRASURI : hehehe...akirasuri tu pun dah kira panggilan manja dah...

ANUL : manyaknyer name manje, tapi x manje punnnnnn...memang brutal lerrr...

YUS : haáh, memula kwn mesti nak panggil awk/sy kan? same la kita...

INDAHSAKURA : huhuhu...biarlah rahsia yerkk...takper, nanti dah rasa nak bukak rahsia, jgn lupa gtahu kitowang tau...

HAPPYIRFA : kelakar yer entry akak kali ni...hehehe...anak duk ikut lak irfa panggil hubby abang yer...

NBK466 : hehehe...itulah, ape name pun x kisah, janji ikhlas dan org tu terima ape yg kita panggil tu...

LOVEUJORDAN : i ngan u ni biasa kalo memula nak kenal kat chatting jerr...hehehehe...

LINDOSH : akak panggil dia laling jerrrr...x cayer? hehehehe...ingat cina kerrr laling laling ni...try cek balik entry lepas2, mesti ader jawapannyer...sebelum entry tu didelete...cepat cepat...huhuhuhu....

KAKSYA : adik yerr...kira adik abang la ni kak sya...takper la, janji masing2 saling syg menyayangi...panggilan tu x penting sgt...

SHIMAHZ : byknyer name panggilan, sib baik x lupa yerk...hehehe, ehem2 tu sah2 la panggil lagi manje...yang yang, tul dak?

LEEDS : oooowwwhhh, manjanyer...

PAYAKUBOR : huhuhuhu...sabor jer laa, ader ker pepet...kalo aku pun masam mencuka...

ILA : elelelehhhh...malu lak dia, panggilan ape yg kwn ko panggil ko tu? my dear ker? hehehehe...bahaya tu kalo sesame pompuan....

RAZLIZAHAZLEEN : hehehe...bucuk dia mesti panggil anjer nihhh...x pun...zaha...wekekekeke...

13MAY : memang ko ni pakar saiko...

WEEN : wekekeke...dah terikut lak yerrr...kelakor jerrr...

TINTAHATI : tu pengantin bangsawan la tuuu...kanda / dinda...emmm, best gak yerr...

MANIQKAYANGAN : ha, aku nak tau pas perkataan tapi tu....cepat ler sambung...maaf ko aku dah terima awal2 lagi dah...

IEN : panggilan A takder? B jer ker? hehehehe...

Mummy Rizq said...

hubby panggil saya "yang", tapi kalau depan parents terus tukar "Na"...

RaFFLeSiA MeRaH said...

MUMMYRIZQ : hehehehe...ingat pun camtu gak nanti, malu ekk kalo depan2 diorg nak panggil2 yang yang ni kan?

Yatie said...

sorry lee lama tak bagi msg ...

panggilan manja ek .. aku tak manja laaa .. heheheh ..

kalau nak tau, aku mmg dipanggil 'adik' di kalangan family and sedara mara .. sampailah skang nieh sapa2 pun mmg panggil aku 'adik' walaupun aku ada lagi 3 org adik bwh aku .. ahaks ..

masa kawan2 ngan hubby dulu, kitorang just panggil "kita, awak" aje .. pastuh bila upgrade status cinta, jadi "yatie, abg", sampai laa skang nieh .. kekadang hubby panggil aku "yang" gak .. ikut situasi laaa kan ...

RaFFLeSiA MeRaH said...

YATIE : hikhikhik...adik dah besor yerk, same cam puterisatu gak la, aku lak x penah bahasakan diri aku ni ikut name aku...dulu nak gak suruh fiance panggil name jer, tapi tah, mcm janggal jerk bunyi dia....