26 March 2007

Kenduri Doa Selamat Ngan Citer Gatal2...Hehehehe....



ri sabtu kul 2 tgh sesedap tido utk kali yg kedua…hikhikhik…hubby puterisatu call hp tanyer puterisatu ader kat umah aku ke tak? dia call x berjwb, rupanye member tgh solat, pehtu puterisatu sms kata kena gi pj amik hubby dia pastu terus balik pahang (memang dah plan nak balik phg amik mak bwk dtg kl, lagipun pagi ahad ader kenduri doa selamat kat umah aku) tgh jln tetiba puterisatu teringat kuih nerang beli pasar mlm satu tin biskut ari tu x dibawak same (mak aku kirim sbb nak jamu time kenduri tu nanti). Dah amik hubby puterisatu, terpaksa patah balik ke ampang, pastu terus balik pahang. Sampai kampung bih kurang 6.30 ptg, tok sedara 2 org dah ader kat umah tgh potong2 cili kering, potong2 bawang seme…sbb mlm tu planning nak masak nasi dagang, dlm kul 12 tgh malam, selambak satu besen besor nasi dagang dah siap, lupa nak amik gambor kan? hehehehe…aku camtu la kalo kat kg, lupa dah ngan kamera kesayangan tuh…atas ni gambor nasi dagang org lain buat, hehehehehe…saje nak bagi korg tgk camane rupa nasi dagang…

pagi sabtu dlm kul 8 x sempat aku nak mandi, dah ramai dah org start mai umah, terpaksa la sarung tudung jerr dgn baju tido jenis meksi labuh tu, x kisah laa… menu kenduri? Nasi dagang + kuih nerang + kuih koci (mak sedara buat) + karipap + temosa (mak sedara sorg lagi buat) + baulu kemboja (mak sedara jugak buat) + apam sarawak (mak sedara dari mentakab yg bwk), biasalah time kenduri umah sendiri, bukannya pandai nak mkn byk, sebelum diorg dtg tu jer la dpt mkn sepinggan, pehtu dah x heran lagi dah…alhamdulillah, makanan seme abih walaupun ari yg same ader kenduri kawin sedara dekat kg yg same…rezeki kan? dah kul 12.30 siap pi mandi, plan nak pegi kenduri kawin la pulak, saje tunjuk muka, cam x sedap pulak kalo x pegi, padahal tuan rumah tu la yg selalu mintak tolong ape2 kenduri if ader kenduri kat umah aku selama ni, dia lah yg jadi wakil time puterisatu bertunang dulu, time puterisatu kawin dulu, dan sampai lah time aku bertunang ari tu dan memang dia lah yg mak aku harapkan jadi wakil pihak kami satu keluarga…

sampai umah tah nape, badan aku rasa gatal2 pulak…pas mandi tghari tu pun dah rasa lain mcm dah…dan ptg smlm sampai kl, tgk kat cermin, area bahu sebelah kanan ni sampai ke belakang badan aku ni penuh ngan merah2 mcm ruam tuh…aku takut kena kayap jerr (nauzubillah)…mak aku kata, kalo kayap biasanya panas, tapi aku rasa x panas pun, mak aku kata, mungkin aku kena demam balun (hehehehe…mcm kes kena pukul pulak yerk dan mesti korang x pernah dengar kan?) haa, demam ni memang akan mengeluarkan tanda2 merah mcm tu laa, pastu diiringi dengan rasa gatal2…dan mlm tadi susah lak nak tido duk tahan gatal kat blkg badan aku…tgk la, kalo x ok lagi, sok nak gi klinik jumpa doktor…

fiance aku? ok…sihat jerr…baru nak gerak balik kl smlm member sms, ingatkan aku dah sampai kl, nak ajak pi teman beli jam, memang x dpt la nak pi teman….huhuhuhu…kekdg aku pun heran gak ngan fiance aku ni, dulu dia gak kata x minat pakai jam…puji la berkali pun kata lelaki ni encem bila pakai jam, x heran gak dia…heheheh, tapi lately ni elok lak aku tgk member duk bergaya ngan jam kat tgn, dah tukar stail gamaknyer….oklaa, aku publish dulu entry kali ni….

Kugembira Disampingmu - Khatijah Ibrahim

Ku gembira disampingmu
Tiap waktu disayangi
Kudibelai dan dimanja
Dengan kasih mu yang murni

Kau membuat ku terharu
Cintamu setulus hati
Bukan pujuk dan rayuan
Kata kata mu yang suci

Pabila di sisimu
Terlena bagai mimpi
Hanya kau dihatiku
Lirikmu yang abadi

Ku gembira disampingmu
Yang memberi kepastian
Hari esok kan kunanti
Kita akan bersama

22 comments:

achik said...

dulu masa arwah nenek saya ada, kalau kenduri mesti buat bahulu kemboja tu... lama x makan... tapi saya kureng suka sbb manis sgt...

ILA said...

PERHH! TGAH POSE SUNAT gitu..kau buka entry pasal nasi dagang yeakkk~~~
eh..nasi dgang tu asalnya dri Klantan kan??kliru aku..& lauknya..guna ikan..(adeh lupa lak aku)
ohhh..kau buat koci gak ker...
amboi sodap gitu..nak mrasa koci , kna tunggu org buat knduri kahwin.maklumler..org jawa..kuih koci & lemper..tak bley d pisahkan :)

meera said...

lama tak makan nasi dagang... kat sini payah nak cari yg sedap.

nak jambu air dtg umah aku :p...

lately ni mood aku tak bagus... so aku merayau je tak tinggal jejak... byk benda nak kena pikir... serabut otak arrr...

RaFFLeSiA MeRaH said...

ACHIK : haáh, aku pun langsung x usik smlm kuih tuuu...ader bwk dtg kl ni, time pose ni rasa lah nak mkn, time dah kyg nanti sah2 dah x layan...

ILA : haáh, kelantan nyer masakan, dari tgnu pun boleh dikatakan gak, wat nasi dagang dari beras wanginyer rupanye, ikan lak ikan tongkol...kat kg aku mak sedara wat kuih koci tetiap minggu, sbb dia wat jual kat pasar tani...

MEERA : tu ler, ader stgh2 tempat yg rasa dia best...pasar mlm kat bandar baru ampang tu best, tapi ader 2 tempat jual nasi dagang, kena pilih yg tempat abg bermisai tebal tu yg sedap...mood x ok yerk? patut pun...takperlaa, time dah ok, jgn lupa tinggal jejak tau...

Ummi insyaAllah said...

itu mcm bukan rupa nasik dgg tp nasik berlauk jea...

terhibur sekejap baca blog raff...lama dh tak masuk sini...byk kena khatam blk td...

RaFFLeSiA MeRaH said...

UMMI INSYAALLAH : hehehe...ye ker, ntah duk copypaste jer tadi, timacih still ingat kat blog RM ni...dan masih sudi mengkhatam membacanye...

akirasuri said...

nasi dagang? oh ohh setakat ni yang paling sedap nasi dagang yang pernah saya makan masa kat rumah kawan kat kuala nerang, perghh memang sedap. lepas tu memang tak pernah dah makan yang sedap, semua kurang besh.

oh ohh dah elok gatal-gatalnya kak? ntah-ntah gatal-gatal nak kawen kot kak :P he he he. bila kendurinya kak ;)

IndahSakura said...

nasi dagang? sedap tu..dah lama tak merasa nasi dagang..

pasal ruam sperti yg RM citer tu...pernah juga terkena dulu..
cuba letak minyak mestika masa nak tido malam...insyaAllah kalau sesuai menjadi..

s * h * i * m * a * h * z said...

uiks kak.. laparnye tgk nasik dagang tu.. dah la feveret ambo.. uhukkk

Masy said...

ingatkan gatal2 tu sbb da gatal nk menikah muehehehhe :D

RaFFLeSiA MeRaH said...

AKIRASURI : bila dah terlampau sedap, ingat selamanya kan...hehehe, gatal nak nikah? aduhhhhh....mustahil dik, ni gatal duk garu kat badan jerr...

INDAHSAKURA : kalo dah lame tu kira bukan favourite indahsakura la tuhhh...hehehehe, myk mestika yerk...insyallah nanti try cari kat farmasi...tqvm...

SHIMAHZ : lapar yerk, x pe balik keje pi pasar mlm, mesti ader jual...time mkn tu mesti ingat akak....

MASY : huhuhu, sorg lagi pakar menembak x kena sasaran....pakai peluru kapur ke dik?? kuang kuang kuang....

Purpleheart said...

Rm,
minyak mastika tu kotaknya warna ijo putih tau.. ada gambo makcik kat depan dia.. bau dia wangi.. (pada su la), dok le wangi cem minyak wangi ek.

Kalo teringin nak makan nasi dagang, su gi beli kat pasar tani je.. pun dah kureng sedap, tak ori laa..

s * h * i * m * a * h * z said...

alamak.. psr malam ari jumaat.. lamanye nak tgu.. :(

RaFFLeSiA MeRaH said...

PURPLEHEART : haáh...rasa2 penah tgk botol tu, gambar makcik kategori kartun ekk...hehehehe...

SHIMAHZ : ooo...kena tunggu lak yer? x yah ler kalo gitu, wat sendiri mlm ni terus leh mkn, boleh?? kalo kat ampang ni ari sabtu ahad isnin jer x der pasar mlm, lelain ari seme ader pasar mlm....tu sbb org ampang maleh nak masok? kuikuikui...

Leeds Al-Malique said...

terus lapar tgk pic nasi dagang tuuu...

RaFFLeSiA MeRaH said...

LEEDS : hehehehe...sian nko yerk...

yus said...

kak..nak kuih koci satu, yus suka...hihi

demam balun? Takut jer dengar bunyinya yer

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUS : balik msia nanti, meh la dtg pahang, mak sedara leh buatkan satu besen lagi untuk yus 5 beranak, hehehehe...tu ler, cam pelik lak bunyi demam tu kan...

tintaHati said...

kak raff org pahang ker ganu ker kelatan ker? saya selalu tumpang mkn nasi dagang kat jiran. Heheh...nak masak xpandai bior pon dah 4-5 thn dok ganu.

RaFFLeSiA MeRaH said...

TINTAHATI : akak org pahang...x der kena ngena ngan org kelate ngan ganu tuuu...tapi tok sedara asal belah2 pekan, dia memang terror bab masak nasi dagang ni...

yun said...

kak..sedapnye nasik dagang tu. meleleh air liur tengok

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUN : hehehehe...nampak jer sedap gambar tuh, silap2 mkn langsung x sedap...heheheh...