28 August 2006

Yang Diidamkan dan Dicitakan...

Rata2 biodata yang tak rata dari kaum hawa semuanya mesti ada ayat2 sebegini:
1). Calon suami yang tidak merokok.
2). Calon suami yang bersembahyang, taat pada perintah Allah
3). Penyayang, Penyabar
4). Suka Berterus terang.
5). Romantik
6). TIdak mempermainkan Kaum Hawa
7). Berbudi Bahasa
8). Kelakar

hakikatnya....

1). Purata 9 daripada 10 lelaki adalah perokok, camner la korang nak carik yang tak merokok...kekadang tu dia tak merokok depan korang...tapi belakang

2). Yup, Sembahyang @ Solat... yang diwajibkan ada 5, tapi alahai...kadang2 dapat 3 pun dah besar rahmat dah la..Wallahualam..

3). Penyayang & Penyabor?? mungkin masa bercinta & masa tengah carik jodoh jer kot...riso lepas kawin jadik Penerajang & Penampor jerk..

4). Lelaki memang suka berterus terang...takde gelap2 punya...omputih kata straight 2 the point...melayu kata, sound tepat...

5). Romantik? apa definisi romantik yang sebenarnya? cari dalam kamus tengok - camner ciri2 lelaki romantik...sesapa leh huraikan??

6). Kaum lelaki memang tidak pernah sesekali mempermainkan kaum Hawa..never...ever...forever... hakikat yang berlaku sekarang ni...kaum lelaki la yang banyak kena main dengan kaum Hawa...lelaki kalau dia kata dia sayang, dia cinta.... arus elektrik pun tak dapat hanyutkan dia....but ingat....itu kalau dia kata dia sayang or cinta jerk

7). Berbudi Bahasa ni kena tengok dengan attitude seseorang tu..kalau cara dia cakap dengan kita pun macam hampeh, takkan la dia tak hampeh depan mak bapak kita esok. nak yang betul berbudi?? cari la yang tak hampeh...

8). Kelakar....nampak gaya kaum lelaki kena langgan majalah ujang la...supaya ada modal time dating nanti...memang best dapat pasangan yang kelakar...tapi kalau sebijik macam Mr. Bean...rasanya mak bapak kita pun malu nak ngaku menantu..kan..kan...kan?

Apa yang kaum hawa tulis semua tu...dapat ker korang cari yang ada kesemua ciri tu....kalau dapat...berapa lama?? masihkah ada lelaki sedemikian?? takut2 kalau dah pupus jerk...carilah yang berkenan dihati...buat Solat Istikharah bila nak buat pilihan hidup..soal masa depan bukan mainan... jangan carik yang kemas berkemeja tapi rupa2 kerjanya Peragut, Penagih, Penipu dan semua P yang dikategorikan sebagai Penjenayah...Mana yang bersifat sementara masih ada peluang kita mengubahnya, mana yang kekal doakanlah moga Allah beri petunjuk dan hidayah padanya. Jangan kita terlalu memilih mengikut kehendak kita.... Jodoh & Pertemuan ketentuan Allah semuanya...Amin...
p/s : copyright dari e-mail aku jerk...sesape nak komen artikel ni, sila2....

Pastikan Kau Dan Aku Bahagia...

Lihatlah Langit Di Atas Sana...
Tersenyum Melihat Tingkah Kita...
Selalu Ada Peristiwa...
Yang Membawa Pertengkaran...

Maksudku Hanya Ingin Yang Baik...
Untuk Kita Berdua Dalam Bercinta...
Baiknya Aku Buruknya Aku...
Terimalah Aku Apa Adanya...

Pastikan Kau Dengan Aku...
Jangan Ada Cinta Lain...
Tak Pernah Aku Terlintas...
Niatku Untuk Berpaling...

Maafkanlah Aku Sayang...
Bila Belum Kau Bahagia...
Sejauh Langit Di Atas...
Kan Ku Kejar Bahagiamu...

Biar Langit Dan Bumi Meruntuh...
Biar Jasad Kita Tertimbun Di Sana...
Tetap Bersama, Tak Ingin Lepas...
Mencintaimu Ku Jadi Begini...

korang penah dengar lirik lagu tu tak? haa…tu lah lagu yg ada dlm album terbaru Datin Siti Nurhaliza, aku dah beli album tu masa mula2 album dia kuar…tak byk lagu yg aku suker, cuma 4/5 lagu jer yg aku suka dengar…yg lain2 tu aku just fastforward kan jerk, boring ler…hehehe…lirik dia aku suka baca, sesuailah utk korg yg tengah in love, yg tgh bercinta, yg tgh berangan pun ok gak..wakaka, terkena ko elly, sowi ekk…aku tau ko suka berangan, takper…berangan la selagi ko larat, bukan kena bayar pun kalau kita berangan..muehehehe…

Korang yg tgh bercinta tu, selalu gaduh tak?? mustahil x gaduh kan?? dah jadi lumrah alam bercinta ni, time gaduh pulun abih2, time baik, time syg, time cinta pun pulun abih2 gak, nak mengada, nak menyongket pun time ni lerr… muehehe…tapi aku ngan my bf taklah selalu sgt gaduh, pasal aku jenis yg x suka nak gaduh panjang2, dia pun dah faham cara aku…takat ni rasanyer tak selalu sgt la kitorg gaduh, kebanyakkannya lebih kepada rasa x puas hati, time tu mulalah aku timbulkan soklan memcm, sampai dia pun naik rimas…aku ngan dia, aku rasa cam aku ni dah terlebih peramah pulak (kalau nak kata omeh pun boleh…hehehe, sape tau makna omeh?? tak tahu takpe…) bukan ape, kalau korg nak tahu bf aku ni jenis pendiam skit, tak byk cakap nak bandingkan dgn aku ni….bagi aku walaupun kitorg dah declare, tapi peringkat untuk mengenali diri masing2 masih belum berakhir…tapi betullah org kata kan, sampai kawin pun kita lum tentu boleh kenal couple kita 100% lagi…inikan pulak aku yg masih belum ade ape2 ikatan, tapi aku cukup bahagia dlm keadaan skrg ni...apepun harap hubungan ni biarlah berakhir dengan satu ikatan yg sah…itulah doa aku tiap saat…amin...korang doakan same key...

25 August 2006

Durian Oh Durian...















Slurrrrppppp...bestnyer kalau pekena buah yg ader duri2 ni ekk, org kata raja segala buah...tapi tu ler, umah kat kg aku pokok durian ni langsung x der...eh! ader laa...cuma sebatang kat depan umah aku, pokok tu aku yg tanam, tapi awat tak berbuah2 lagi...aku rasa dah bertahun dah aku tanam pokok tu, nape sampai skrg masih x berbunga-bunga...ai, takkan ler pokok tu jantan lak kot, takpun takkan la pulak pokok pondan lak atuk aku suruh tanam...x logik, x logik...hishhh, dah jenuh duk tunggu dah ni...nak gak rasa buah durian yg aku tanam ngan tangan aku sendiri...yg kelakarnya adik aku tanam jugak pokok tu, tapi langsung x nak besar2, bantut, wakakaka...ko tanam cane dik?? last2 aku tgk skrg ni pokok tu dah tinggal batang jer, daun langsung x derk...jap lagi menyembah bumi la tuuuu...

Ptg smlm aku ngan adik singgah tepi umah aku, beli buah durian, 3 biji 10 ringgit, duk bagi aku sebiji, dah lame tul x mkn, tah...lately ni cam takut jer nak makan buah durian, takut pening kepala...tu pun aku duk mkn seulas jer...cam x best jerk, dahla isi dia nipis bukan main, sampaikan nampak jelas biji kat dlm, korg bayangkan la camner, last2 aku taruk dlm tupperware, masuk peti ais...yg aku nyampah kat umah aku tu, sorg hamba allah (housemate aku ler) mengalahkan org bandor, bau durian tu seolah-olah cam busuk benor...padahal org kelantan, petai x mkn, konon cam sopan benor ler tu...pigi dahhhh...time belakang aku bantai gak petai aku letak kat meja mkn tu, minah ni memang cakap tak serupa bikin tul laaa....meluat aku weiiii....

Aduiiii...ni sementara nak tunggu balik jer, sempat la nak update blog aku ni...tgk kat luar gelap gelita, x berani aku ngan adik aku nak redah cuaca camni, kelmarin dulu rasa x der jantung aku duk kat trafik light jelatek tu, dengan ujan lebatnyer + angin ributnyer, fuhhhh...aku bantai baca jer ayat ape aku teringat, dahlah sebelah nyebelah pokok besar2, pastu satu bangunan perkeso tersergam kat sebelah kanan kitorg....aku nanti masa jer ade benda jatuh hempap keter, nauzubillah, masa tu nyesal balik awal...duk dlm keter tu pun terasa bergoyang, korg bayangkanla....oklah, nak gi smbhyg dulu laa...

24 August 2006

Family Aku....Umah Aku....


Hehehehe...aku nak interprem skit gambar family aku kat korg, dan jugak nak interprem umah aku yg x berape nak lawa utk tatapan korg...ikutkan tak ramai pun ahli kuarga yg tinggal kat umah aku tu...cuma aku, adik aku ngan mak aku jer skrg ni, tapi dah bertambah la sorg, hubby adik aku...sebelum nenek ngan toki aku meninggal, kami duk 5 org...lepas diorg takder, mak aku duk sorg jer, sian mak aku...sesekali aku ngan adik aku balik, riuh la skit umah tu, nak pulak suara aku ngan adik aku bukan jenis suara yg pelan2, anak tekak jenis besor kot...wakakaka...aku ni dah memangla x pandai nak control suara, sampai member aku sorg tu cakap suara aku mcm petir...pembohong betul mamat tu...sib baik dia bercakap ngan aku tak kena panah ngan suara aku, kalau tak memasal, jadi bisu lak, tak ke haru dibuatnyer...

Eh, dah lari tajuk lak aku ni...oklah, mari kita perkenalkan watak2 yg ader kat atas tu pulak...yg pakai tudung purple tu, duk cam ala2 sopan gitu, heheheh… kalo korang nak tahu, tu lah diri me yg sebenar, rafflesia_merah, yg punyer blog yg korang baca ni laa...me x lawa mane pun, cukuplah sempurna sifat org kata kan...nak kata cam ct nurhaliza tu, x der la pulak aku rasa, maybe tang ujung kuku tu mungkin lah boleh kata samer, tang lain tu memang jauh beza cam bumi ngan langit..nak pulak tang suara, memang x der rupa suara dia langsung..so, lupakan jer la berangan nak jadi diri ct nurhaliza ekk...

Ok, sebelah aku tu pulak, jejaka encem pakai baju melayu tu, siap pakai sampin lagi, kalau korg nak tahu, sampin tu aku ngan adik aku yg hadiah kat dia time nak raya tahun lepas, beli kat first lady ampang park tu jer, sesatu butik yg aku mampu masuk, wakaka....mamat ni aku perkenalkan sebagai 2 pupu ngan aku, mak dia tu sepupu ngan mak aku, so, aku ngan dia dah kira 2 pupu la kan? tak tahu la korg panggil ape kalau hubungan mcm aku cakapkan tu...dia ni memang rapat ngan kitorg dari kecik lagi, pasal umah dia pun sebelah jer dari umah aku, masa kecik2 memang kitorg la yg selalu jaga dia, gaduh2 pastu baik semula tu ngan kitorg la, nak pulak adik aku, suka sgt nyakat dia masa kecik, asyik nangis jer budak tu dibuatnya…memang dah mcm adik beradik sendiri laa...masa kecik2 dulu memang mamat ni nakal skit, eh, bukan nakal skit, nakal byk, sampai x larat dah nak jaga, rasa cam nak piat2 jer telinga dia tiap kali dia wat hal...wakakaka...masa tu mak dia keje toreh getah, cam mak aku jugaklaa…org kg ler katakan…nak taknak terpaksalah jaga dia, tapi masa tu aku dah abih sekolah dah, sementera aku nak dpt keje..aku masih ingat lagi lagi, masa dia kecik2 punyerlah payah nak mandi, x kira pagi ke ptg ke, memang jenis penakut air…jenuh org duk memujuk dia, biasa aku lah yg paling terror pujuk dia ni…hehehe…lum umur 20 tahun aku dah praktis jaga budak, korg jgn tak tahu…skrg umur dia dah dah 16 tahun dah, eh! 17 tahun la…eh! sori2, aku dah lupa, tapi antara 16 ngan 17 tu laa…sekolah kat asrama penuh kat jengka…

Oklah…tukar watak lain pulak laa…yg sebelah 2 pupu aku ni pulak, yg pakai baju kaler ijau tu…sape lagi, adik kembar aku ler, citer dia ni x yah lah nak citer lebih2, mungkin stgh korg penah baca blog dia kot, sape2 yg lum penah layari blog adik aku ni, kalau nak tahu lebih lanjut pasal diri dia, join jer blog puterisatu, sumer kisah diri dia ader kat situ…hehehe…so, persilakanlah masuk ekk…pintu umah dia selalu nganga jerk, untung2 dia wat spageti…wakaka…oooi dik, ko dah lame x buat spageti…minggu ni ko buat lerr…aku nak mkn…(hehehe, sesekali aku nak jadi mem…)

Kita ke watak yg di belakang aku tu pulak, yg pakai specky tu…haa, tu la bonda tersayang aku, umur mak aku dah 59 tahun…24 Januari tahun depan cukuplah 60 tahun, tapi nampak muda lagi kan?? hehehehe…ramai org cakap camtu kat mak aku ni…nak kata mak aku mkn jamu tak penah lak aku nampak dia mkn jamu, mkn jambu penah la aku tgk…muahahaha…mak aku ni kalau korg nak tahu, pandai jahit baju, kira leh panggil tailor laa, baju aku selama ni memang x penah org lain yg jahit, memang mak aku ler yg buatkan, jimat kos, x yah nak bayar2, untung weiii…kira aku ngan adik aku dah mewarisi la kepandaian dia menjahit, boleh la kalau nak buat baju kurung sendiri tu, cuma penyakit malas jer yg bersarang kat diri kami 2 org ni…skrg ni kira sepenuh masa lah dia jahit baju, dulu2 byk keje dia dah buat, yer laa…nak sara hidup aku ngan adik aku, masa tu pulak ader tok ngan tokki aku, tapi sib baik diorg pun wat keje2 kg, kira lepaslah duit belanja utk kitorg satu kuarga…bila ingat2 balik masa dulu, rasa bergenang air mata aku ni…hidup agak susah masa tu…nanti aku citer kat korg camner kehidupan aku masa kecik2 dulu ekk…

Oklah…yg terakhir sekali, sebelah mak aku tu, mak pada mamat kat sebelah aku tu…sepupu mak aku laa, aku ngan adik aku panggil dia angah, umur dia muda skit la dari mak aku, kalau korg nak tahu dia ni dah berpisah dgn suami dia, tapi aku respek kat bekas suami dia, memang x penah lupa kat anak dia sorg ni, time raya mesti bwk anak dia pegi shopping baju raya, sedih gak tgk kehidupan suami isteri yg berpisah ni, tapi nak wat camner jodoh tak panjang kan…apepun kehidupan mesti diteruskan…nasib masing2 kan…okla, aku nak gi smbhyg asar dulu, apepun…2/3 hari ni aku no idea la nak tulis ape kat blog aku ni, tapi aku cuba lah nak penuhkan blog aku ni ngan citer2 aku…okla, korg baca la dulu, and jgn lupa komen ape yg patut…syg korg, ummuaaahhh….

21 August 2006

Twin Vs Kembar...



Korang sumer mesti pernah tgk pasangan kembar kan?? hehehehe…takkan la x penah tgk kan…sesape tak pernah tgk tu, tenung muka budak2 kat atas ni…comel kan?? serupa jer sumernya, korg ader cita-cita tak, nak dpt anak kembar? Mane yg dah kawin ler? Yg lum kawin pun mesti ader gak angan-angan bila dah kawin nanti nak ader anak kembar…yerlaa, sekali kuar terus 2 org…senang, takyah nak ngandung 2 kali…kalau alahan masa pregnant pun sekali tu jer nak ngadap…tapi sonok ape dpt anak kembar ni, nak pulak muka yg jenis seiras tu, nampak cam best jerk…sumer ni kekuasaan Allah Taรกla..

Ha…nak citer bab kembar ni, kalau korg yg lum tahu tu…aku ni adalah salah satu dari pasangan kembar, hehehehe…tapi muka aku ngan adik kembar aku x samer, memang x same langsung, tapi aku heran gak tiap kali kalau org yg 1stime jumpa aku ngan adik aku mesti kata muka aku same, bila dah lame2 kenal baru lah diorg kata muka aku x same, apsal ekk…masa kecik2 dulu memang mak aku belikan aku baju serupa, memang serba serbi nya same la, dari kasut sampai lah ke baju…tapi tah ler bila sampai umur 9 tahun aku jadi malu pulak pakai baju serupa ni, nak malu pasai apa pun aku x der jawapannyer…umur 9 tahun dah start pakai baju kaler lain2, tapi still same corak kalau baju kurung la, kalau baju gaun mesti kaler lain2…sampai lah ke hari ni aku ngan adik aku memang dah mcm org tak kembar lagi dah…baju memang dah lain2, x suka aaarrrhhh baju same ni, cam boria jerk…hehehehe…

Nantilah ader masa aku scan gambar aku masa kecik2 dulu utk tatapan korg sumer ekk, tapi tak janjilah pasal scanner kat opis aku ni rasa cam x berape nak ok, nantilah aku try2 godek..sebenarnya ramai insan yg di sekeliling aku ader anak kembar ni, mcm bapak sedara aku pun (abang sulung mak aku) ader anak kembar, tapi sorg meninggal, sorg lagi jer yg still ader kat dunia ni (dah kawin dah pun, tapi anak dia x der lah kembar)…sorg lagi 2 pupu aku pun ader anak kembar, yg ni memang muka serupa, aku kalau jumpa memang x leh nak bezakan mane satu kakak mane satu adik, cuma mak ngan ayah dia jer yg kenal…jiran aku duk skrg ni pun jaga anak adik dia, kembar jugak, yg ni pun muka same, x der beza pun…tiap2 hari aku jumpa diorg ni pun, memang x kan kenal mana satu akak mane satu adik…emmm, bf aku pun ader adik pompuan kembar kalau korg nak tahu, tapi aku lum penah jumpa lagi laa, bf aku kata muka diorg serupa sesgt tapi dua2 org dah kawin…apepun hidup sebagai pasangan kembar ni biasa jer bagi aku, mcm adik beradik yg lain jugak…takder beza sgt…cuma masa kecik jer laa nampak cam lain skit bila kita pakai baju serupa…eh2, dah dekat kul 5 laa, oklaaa…nak smbyg asar dulu ekk…sambung lain kali…

SeLaMaT PeNgAnTiN BaRu - SiTi & DaTo' K






Selamat Pengantin Baru Buat Siti Nurhaliza dan Dato' Khalid Mohd Jiwa - semoga kekal hingga ke akhir hayat....

Bersabda Rasulullah s.a.w :

"Apabila seseorang wanita tetap bersembahyang lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya, mematuhi suaminya, maka dapatlah dia memasuki syurga." (Hadith Riwayat Al Bazzar)

18 August 2006

nobody's perfect

Smlm aku cuba gak puasa satu hari walaupun tak bangun sahur, tapi alhamdulillah takat kul 4 ptg aku leh tahan lagi…dah dekat kul 5.30 rasa cam x larat satu badan, aku ngadu ngan adik, dia pun same…wakakaka…tapi aku memang langsung x minum air pagi tadi…dahlah mlm tu mkn kuih bape ketul jerk, mane x rasa lemah satu badan..tapi syg tul kalau tak dpt puasa time bulan rejab ni, nak puasa terus menerus memang x terbuatnyer laa…awal rejab ari tu aku dpt jugaklah habiskan dekat 2 minggu puasa, itu pun termasuk puasa ganti yg belum2 terganti… smlm bukak puasa ngan nasi kerabu + kari ikan tongkol + ulam petai + air jagung + buah mutan (ni bahasa org kg aku panggil buah rambutan kalau korg nak tahu, sebagai desert aku ler konon2 nyer…)

Mlm tadi pun tido awal, pas isyak aku dah terbongkang dlm bilik, tapi sempat gaklah aku baca yasin pas magrib mlm tadi, sedar2 kul 10.30 member chat aku tipon, minah ni pun aku baru jer kenal kat skype, suka tul dia borak ngan aku…suara dia lembut jer kalau korg nak tahu, suara aku punyer la kasar bercakap…hehehe..aku x pandai lah nak lembut2 ni, memang dah semulajadi aku camni nak wat camner…susah dah nak ubah, org tua kata dah kematu…tapi aku hepi ler duk borak2 ngan dia ni…selalu citer kat aku pasal shahrin dia…hehehe, member chat yg dia baru kenal, shahrin ni engineer tapi tu ler…biasa org keje hebat2 ni susah sikit nak tackle, nak ayat depa ni…depa ni kalau boleh nak cari yg sekufu jer, mane sesuai kalau takat ngan kerani2 cabuk cam kita ni…tapi aku x cakap sumer org camtu…ada gak yg x kisah keje ape pun, janji hati mesti baik…

Korg lah kan, kalau nak pilih bakal suami nak yg mcamane ekk? mane yg lum ader suami laa…yg dah ader tu, citer la kat aku sebelum ader suami camner… angan2 elly tu aku suka baca...tapi tu ler tak sumer yg kita nak dlm hidup kita ni akan kita dapat, mungkin akan dpt, tapi tak kesemuanya…aku bagi contoh kat korg ekk, kalau dulu aku penah impikan lelaki yg ensem, yg tinggi, yg macho, yg keje best2 (keje pegawai ler, takpun cukuplah dpt engineer ker…hehehehe), pastu kalau boleh aku nak yg jenis smbhyg, jenis hormat org tua, yg x merokok, yg pandai amik hati aku, yg romantik, fuhhh…jenuh aku nak sebut satu2, tapinyerrrrrrrrrrrrrrr….waaaaaaaaa, aku x jumpa lelaki yg aku idam2 kan tuuuuu, sampai sudah tak dapat…..hehehe….apepun aku syukur dengan ape yg aku ada sekrg, yg penting diri aku bahagia…memang takkan kita jumpa manusia yg dijadikan tuhan bersifat sempurna di dunia ni…lagipun org kata nak cari yg encem cermin diri kita dulu, tul dak, elehhhh…ct nurhaliza yg cun melecun tu pun dpt bakal hubby x encem mane pun, tua lak tu…tapi poket dia encem ekk?? hehehehe..

** nobody's perfect..jadi, jangan sia-siakan apa yang sudah ada di hadapan kita, belum tentu nanti kita mendapat yang lebih baik dari apa yang kita dapat sekarang ni, kalau kita nak cari yang sempurna, check dulu diri kita sendiri, apakah kita sudah sempurna di hadapan org lain……..

17 August 2006

Al-Quran Kitab Suci Tuhan...

Bila Al Quran Mula Bersuara

Waktu engkau masih kanak-kanak.............
kau laksana kawan sejatiku
Dengan wudu', Aku kau sentuh dalam keadaan suci,
Aku kau pegang, Aku kau junjung dan kau pelajari
Aku engkau baca dengan suara lirih atau pun keras setiap hari
Setelah selesai engkau menciumku mesra

Sekarang engkau telah dewasa..............
Nampaknya kau sudah tak berminat lagi padaku...
Apakah Aku bahan bacaan usang yang tinggal sejarah...?
Menurutmu, mungkin aku bahan bacaan yang tidak menambah pengetahuanmu
Atau, menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji.......
Sekarang, Aku tersimpan rapi sekali, sehingga engkau lupa di mana Aku tersimpan
Aku sudah engkau anggap hanya sebagai pngisi setormu.

Kadang kala Aku dijadikan mas kawin agar engkau dianggap bertaqwa
Atau Aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan
Kini Aku lebih banyak tersingkir, dibiarkan dalam kesendirian, kesepian.
Di dalam almari, di dalam laci, aku engkau pendamkan.
Dulu...pagi-pagi...surah-surah yang ada padaku engkau baca beberapa halaman.
Di waktupetang, Aku kau baca beramai-ramai bersama temanmu di surau.....

Sekarang...seawal pagi sambil minum kopi...engkau baca surat khabar dahulu
Waktu lapang engkau membaca buku karangan manusia
Sedangkan Aku yang berisi ayat-ayat yang datang dari Allah Azzawajalla,
Engkau engkau abaikan dan engkau lupakan...

Waktu berangkat kerja pun kadang engkau lupa baca pembuka surah2ku(Bismillah).
Di dalam perjalanan engkau lebih asyik menikmati musik duniawi
Tidak ada kaset yang berisi ayat Allah yang terdapat di dalam keretamu
Sepanjang perjalanan, radiomu selalu tertuju ke stesyen radio kesukaanmu
Mengasyikkan.

Di meja kerjamu tidak ada Aku untuk kau baca sebelum kau mulai kerja
Di Komputermu pun kau putar musik favoritemu
Jarang sekali engkau putar ayat-ayatku.........
E-mail temanmu yang ada ayat-ayatku pun kau abaikan
Engkau terlalu sibuk dengan urusan dunia mu
Benarlah dugaanku bahawa engkau kini sudah benar-benar hampir melupaiku

Bila malam tiba engkau tahan bersekang mata berjam-jam di depan TV.
Menonton siaran televisyen
Di depan komputer berjam-jam engkau betah duduk
Hanya sekedar membaca berita murahan dan gambar sampah
Waktupun cepat berlalu.........
Aku semakin kusam dalam laci-laci mu
Mengumpul debu atau mungkin dimakan hama

Seingatku, hanya awal Ramadhan engkau membacaku kembali
Itupun hanya beberapa lembar dariku.
Dengan suara dan lafadz yang tidak semerdu dulu
Engkaupun kini terangkak-rangkak ketika membacaku
Atau waktu kematian saudara atau taulan mu
Bila engkau di kubur sendirian menunggu sampai kiamat tiba
Engkau akan diperiksa oleh para malaikat suruhanNya
Apakah TV, radio, hiburan atau komputer dapat menolong kamu?
Yang pasti ayat-ayat Allah s.w.t yang ada padaku menolongmu
Itu janji Tuhanmu, Allah s.w.t

Sekarang engkau begitu enteng membuang waktumu...
Setiap saat berlalu...
Dan akhirnya.....kubur yang setia menunggu mu...........
Engkau pasti kembali, kembali kepada Tuhanmu

Jika Aku engkau baca selalu dan engkau hayati...
Di kuburmu nanti....
Aku akan datang sebagai pemuda gagah nan tampan.
Yang akan membantu engkau membela diri
Dalam perjalanan ke alam akhirat.
Dan Akulah "Al-Qur'an",kitab sucimu
Yang senantiasa setia menemani dan melindungimu.

Peganglah Aku kembali.. .. bacalah aku kembali aku setiap hari.
Kerana ayat-ayat yang ada padaku adalah ayat-ayat suci.
Yang berasal dari Allah AzzawajallaTuhan Yang Maha Pengasih dan Maha Pemurah
Yang disampaikan oleh Jibril melalui Rasulmu

Keluarkanlah segera Aku dari almari, lacimu.......
Letakkan aku selalu di depan meja kerjamu.
Agar engkau sentiasa mengingat Tuhanmu.
Sentuhilah Aku kembali...Baca dan pelajari(tafsir) lagi Aku....
Setiap datangnya pagi, petang dan malam hari walau secebis ayat
Seperti dulu.... Waktu engkau masih kecil
Di surau kecil kampungmu yang damai
Jangan aku engkau biarkan aku sendiri....
Dalam bisu dan sepi....



korg mesti penah baca baca sajak kat atas tu kan?? apepun aku syukur sgt2 setakat ni aku dah penah khatam quran, walau baru sekali khatam tapi aku syukur pada tuhan, sebelum aku abih sekolah aku dah pun khatam...masa sekolah tadika lagi mak aku dah antar aku mengaji kat umh tok sedara aku, tiap2 tengahari pas balik sekolah aku ngan adik naik basikal dua2 org pegi mengaji, alhamdulillah aku ngan adik aku jenis terang hati, cepat dpt org kata walaupun tak selancar mane masa tu, tapi tok guru x byk kali tegur tu dah kira boleh la kan..kat kg aku, pegi mengaji quran free jer, memang x der bayaran ape2 pun...cuma masa khatam tu jer la mak aku buat pulut kuning siap cucuk bunga telor kat pulut tu, pastu bwk pegi umah tok sedara aku...masa tu bagilah ape2 hadiah kat dia, itu pun terpulang la kat kita, nak bagi boleh, taknak bagi pun takper...lepas khatam tu aku cuba gak mengaji sendiri walaupun tak selalu, tapi boleh la kira sebulan sekali pegang quran, tu paling malas laa...nak cuba gak khatam kali kedua, tapi tu lerr…bila dtg penyakit malas ni, payah woooo…. bila aku duk sorg2 kat bilik sewa aku skrg ni, tetiba lak aku jadi cam rajin nak baca quran, agaknyer pasal ape ekk?? dah insaf ker, boring ker, pasal nak tambah pahala kot?? sumer tu leh jadi lah aku rasa…leh kata tiap2 mlm aku mengaji, time aku rajin leh dpt satu muka surat, dua muka surat, pernah sekali tu aku leh ngaji sampai 5 muka surat walaupun suara terketar-ketar, termengah-mengah…tapi oklah rasa tenang, rasa lapang dada ni…tu pasal org kata kalau kita tgh ader masalah, tgh runsing, susah hati, cubalah baca quran, insyallah…

Baru jap ni aku mengaji lagi, aku maksudkan kat opis aku la, tetiap hari rabu kat opis aku ader kelas mengaji kalau korg nak tau, tapi smlm takder kelas, ustazah aku ader hal, so ganti ari ni pulak… itupun kalau time aku rajin aku masuk, time aku malas jgn harap, memcm alasan aku buat…ngantuk ler, nak kuar ler, nak mkn ler, nak bla..bla..bla… ler, sebabnya iblis dah masuk dlm badan, hehehehe…masa kecik2 dulu kalau time mengaji, time tu ler mata mengantuk…skrg pun gitu gak…mak aku kata iblis duk bergayut kat birai mata, tu pasal cepat ngantuk…memang betul pun, lepas jer abih mengaji elok jer mata segar bugar, korg perasan tak?? actually aku ni dah takder topik nak citer…wakaka, sesekali kita citer pasal bab2 lain pun best gak kan, asyik nak citer pasal bf jer memanjang, nanti org kata aper lak…mcm la dia sorg jer ader bf, kalau dah jadi hubby tu lain ler, leh gak citer ri ni masak ape, mlm tadi wat aper…hubby citer aper, aper2 jer laaa…mesti byk topik ekk…ok laa, aku nak gi smbhyg zohor dulu….korg baca dulu no, nak komen ape pun korg tibai jerk…jgn memalu ngan aku ni….

16 August 2006

Lagu Dealova + Ulam Ulaman + Rokok

15 Ogos 2006 (Selasa)

Apsal sumer org suka sgt ngan lagu dealova ni ekk...kalau kat tv skrg ni asyik duk tayang klip lagu ni jer...tapi yg pasti muka cik ct kita yg kuar duk menyanyi, penyanyi asalnyer langsung x kuar...wakakaka, nasib ler mamat2 indon tu,...nak wat camner, skrg ni name cik ct kita memang tgh melonjak2, sampai tinggi melangit...hehehehe....apepun memang best ct nyanyi kat zoom in malam tu, sampai 2 kali tayang lak siaran tu atas permintaan ramai, sib baik gak dia tayang balik, leh gak aku tgk...pasal siaran yg 1st tu aku x sempat nak tgk betul2, masa tu aku kat kedai mkn, tgh syok mkn ngan bf aku...walaupun dpt mkn kat sit depan2 tv, tapi tak best laa kalau tak baring2 time tgk tv ni...hehehehe...aku memang camni, time tgk tv, x suka sgt duk kat kerusi, mesti nak baring, rasa puas jerkkk....korg camner ekkk??...

Sebut pasal lagu ni, lirik dia memang best...sesuai benor ngan minah2 ke, mamat2 ke, yg tgh duk bercintan-cintun...korg cuba baca lirik dia kat blog aku ni, memang kena tul la...tgk ct nyanyi mlm tu pun senyum2 jer kan, memang x leh nak sorok ler tgh hangat bercinta...cam seolah-olah lagu tu ditujukan khas untuk pak besaq dia tu...aku rasa pak besaq dia pun siap duk hafal gak lagu tu kan, wakakaka, bayangkanlah dato k duk melalak lagu dealova...aku rasa lagi baik dia nyanyi lagu kasanova, baru kena...wakakaka....sori dato k, sori ct...hehehehe...apepun org cakap kat depa ni, aku just doakan kebahagiaan diorg jer...semoga akad nikah ri isnin depan ni berjalan dengan baik, berjalan ngan lancar...and yg paling penting tuhan merestui perkahwinan depa...kita doa sesamer no...dah jodoh, nak wat camner (ayat biasa dengar dehhh....)

Mlm tadi takder aper2 aktiviti, mkn aiskrim jer balik keje...pasal dah kenyang, tghari tadi kuar lunch ngan bf aku, kebetulan dia ader kat area opis aku...mkn kat kg baru tu jerk, aku tak pernah mkn pun kat situ, pertama kali aku tgk tempat mkn yg ader jual ulam2 punyer la byk, korg tau tak...petai satu bakul besor, ulam kacang botol satu bakul besor, sumer ulam tu diasing-asingkannyer duk dlm bakul besor, korg sebut jer la nak ulam aper, sumer ader...hehehe, jering ader, sumer yg wangi2 tu sumer ader kat situ...tapi aku tak berani nak mkn ulam2 camtu depan org ramai, kalau kat umah aku tu, memang aku tibai jerk..nak pulak kalau kat kg, memang tu la favourite aku dari kecik2 dulu, skrg ni jer laa kalau adik aku balik ngan suami dia, aku segan skit nak mkn, suami dia x mkn ulam2 camtu, tu pun kalau aku x tahan aku tibai jugak...nak wat camner, dah terliur, mane leh tahan nafsu aku yg satu ni...kalau tak dpt mkn, boleh sampai tak boleh nak tido mlm tau...wakakaka (tu merapu jer la ekk...) apepun org kata mkn ulam ni elok, utk awek muda...senang jer ekk nak wat muka nampak muda, tah ler... aku rasa aku mkn dari kecik lagi, rasa cam x awek muda pun...korg rasa aku muda lagi ker?? umur pun dah 31 tahun muda ape ke menda...tapi okla jugak aku suka mkn ulam ni, nak mkn jamu ker aper ker, memang aku angkat tgn ler, tak penah hayat aku mkn jamu2 ni...bau jamu pun aku dah lalu...

Mlm tadi borak ngan bf aku dekat 1 jam, aku gayut dlm bilik tanpa lampu terpasang, bf aku lak duk kat luar umah duk tenung keter dia, wakakaka (tenung keter ker duk merokok kat luar tu?? Elehhh, mcmlah aku x paham..) nak tenung keter tu pun wat aper?? x kan gerak selagi tak pulas kunci, selagi enjin lum hidup...bf aku ni jenis kuat merokok jugaklah, kalau korg nak tahu satu kotak kecik tu dia leh habihkan satu hari...tu paling byk ler, kalau tak 1 kotak tu leh abihkan 2 hari, kalau depan aku kurang la skit, apsal ekk org lelaki pas mkn mesti nak merokok?? mcm org tua mkn sireh tu ker?? wakakaka...tapi skrg ni nak cari lelaki yg x merokok dah hampir pupus dah kan?? yg ader budak2 kecik lelaki jer la yg x merokok...yg dah masuk sekolah menengah pun separuh tu dah pandai hisap benda alah tu...aku doa sgt2 biarlah diorg yg merokok ni, satu hari nanti diorg duk hisap benda alah tu, tetiba tekak diorg rasa pahit, payau, rasa pedih...last2 diorg serik dah nak hisap rokok...tu aku doa jer laa...utk bf aku, utk sumer org yg merokok kat dunia ni...kalau doa aku ni termakbul, baru puas hati aku...amin, amin, amin... korg aminkan sesame doa aku ni tau....(kita wat kempen pembasmi perokok...kempen x nak merokok tak ader aper kesan pun aku tgk)

Keyla...update sesikit okla kan...aku lum smbhyg zohor lagi, kang x sempat lak, nak amik air smbhyg kat opis aku ni bukannya dekat, jauh oooooo....ok ape, lagi jauh lagi besar pahala, agaknyer laa...harap2 camtu lerr...chau chin chau...

15 August 2006

Renungan Buat Sahabat...



Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa...
Kecuali diri sendiri…..
Tetapi…Dalam kita bersendirian, kita beruntung kerana….
Mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.
Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran
Seorang sahabat, begitulah juga dia.
Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.
Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.
Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya.
Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya.
Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.
Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yg tidak ditepati.
Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita.
Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya…..?
Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa…..tetapi kita sering terlupa.
Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami
Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya.
Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan.
Harapan dan impian juga kita luahkan.
Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.
Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga
Kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yg ingin dikongsi bersama kita.
Pernah kah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya?
Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita.
Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?
Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah?
Dapatkah kita yakinkan dia yg kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah….? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan? Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari yg hanya bercerita…..
Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat…
Kerana dia juga seorang manusia,
Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa.
Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat…..
Sebagai kekuatan Jadilah kita sahabatnya itu….
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yg
DISANGKA-SANGKAKAN
Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yg ingin diluahkan..
Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan…..
Kita tidak tahu….Tetapi….jika kita cuba jadi sahabat sepertinya,
mungkin kita akan tahu…..
RENUNGILAH...

Makan Best...Tido Pun Best....



14 Ogos 2006 (Isnin)

Skrg ni aku kalau letak kepala kat bantal, memang automatik terus tido…takat baca fatihah sekali, pastu memang takder tunggu2 lagi la dah…apsal ekk? nak kata penat, penat pasal ape?? agaknyer time kat opis aku terlalu lame mengadap pc aku kot…yer laah, skrg aku dah sonok wat blog aku sendiri..betul, dpt kepuasan sendiri, hehehe…ala2 cam tulis dairi kita la kat sini, cam tulis novel pun ader gak..kalau tuan punyer blog ni pandai guna bahasa, lagi ok…tapi aku memang surrender la bab2 bahasa2 unik ni…memang aku x pandai langsung, memang x der bakat langsung nak wat cerpen, inikan pulak nak hasilkan novel, jgn harap…sampai ke tua memang satu novel pun aku x leh nak buat…wakakaka.. tapi adik aku dulu penah lah jugak wat cerpen, kalau nak buat bentuk novel pun boleh gak kot, tapi novel nipis jer la…yg takat 100 muka surat tu…hehehe, ingat lagi x dik?? watak yg dia pakai masa tu, watak utamanya mestilah dia sendiri รกin farhana’ hehehe…name kan main glamer, pastu seingat aku yg lelaki nyer watak tu name dia iskandar (ingat lagi x gitaris kumpulan spring tu…hehehe, ko minat kat mamat tu dulu ye dik? ) wakakaka…tapi aku dah x ingat sgt la jln cerita yg dia buat…cuma yg aku ingat watak iskandar tu memang sebagai gitaris gak laa…

emmm…malam tadi kalau korg nak tau, aku bukak pose cam perut aku ni ader dua bahagian perut, satu sebelah kanan, satu sebelah kiri…mula2 aku mkn time pas magrib tu…fuhhh, ni memang x pandang kiri kanan nyer laa…housemate aku lalu lalang pun aku wat do no jer dah…takat aku pelawa dia stail ajak2 ayam jer laa, lantak ler…yg penting aku nak kenyangkan perut aku dulu…aku rasa dia pun terliur tgk makanan aku mlm td…tapi kalau aku pelawa di betul2, alamat aku x leh nak bertambah lak nanti…last2 aku mkn dekat 2 pinggan, hehehehe, korg nak tahu menu ape aku mkn mlm td? Nasi putih + ayam goreng seketul + masak lemak nangka campur ikan masin + ulam petai, timun, kacang bendi, salad + sambal belacan, fuhhh….sendat perut aku, pastu cuci mulut ngan kuih tepung pelita…agaknyer akak (housemate aku tu) x tahan tgk ape aku mkn, last2 senyap dlm bilik…wakakaka…nasib lerr, kalau byk aku pelawa gak dia…tapi korg jgn ingat aku yg duk masak semua tu…tu sumer ihsan dari meeting kat opis aku…untung duk kat opis aku ni, time ader mesyuarat ker, ader majlis ape2 ler, mesti dpt bungkus bwk balik, tapi aku jarang wat sumer ni, time org x ramai boleh laa…time org ramai kat opis, aku lebih suka bagi peluang diorg mkn dulu….

Oklah…sambung citer, satu bahagian perut dah penuh, lepak2 depan tv sampai kul 11, perut aku dah lapar balik, wakakaka….ni memang perut stokin cam adik aku selalu cakap…ape lagi, round kedua la aku,….kalau korg mesti dah x mkn kan?? aku ni lain skit…time aku selera memang selera betul2 laa, x penah jemu aku nak jamu perut aku ni…so, sumer sekali licin mlm td, takder tinggal aper pun, meja mkn aku pun clear mlm td…kemas sekemas kemasnya…bahagian perut kedua aku dah penuh pun, mata pun dah lalok…ape lagi, kul 11 aku dah ready nak tido…hishhh, time2 nak tido ni ader la gangguan dari bf aku, hehehe, x der la aku anggap gangguan…tapi aku sonok sgt dpt msg dari dia ni…sbb dia ni jenis org yg x suka nak main2 msg ni kalau korg nak tahu…dari dulu lagi dia dah ngaku…so, aku dah paham laa…korg nak baca skit x msg dia bagi kat aku mlm td? Bih kurang camni la bunyi dia…syg dah tido ker? abg baru balik main badminton ni...sok pagi syg kejut abg kul 6 ekk, abg nak kuar awal skit pagi sok…slmt mlm, miss u… dah x larat dah aku nak reply balik…tido sampai ke pagi…syoknyer tido ni ekkk…ader tak org kata tido tak syok? cuba korang angkat tangan…ader tak?? hehehehe….

14 August 2006

Kangkung Raksasa

13 Ogos 2006 (Ahad)

Bangun pagi ni, rasa cam nak tido kejap jerk, malas nak tido lame2, nanti mata bengkak, aku ni kalau tido paling lame pun takat kul 9 jerk, kalau lebih dari time tu, mula la aku lemah2 satu badan, cam lesu jerk, sib baik x pucat lesi…turun pasar tani beli mee goreng panas2, emmm…rasa cam x cukup lak satu polistrin tu, (hamba ni kalau tuan2 hamba nak tahu…memang manusia yg kuat mkn skit…hehehehe) tapi walaupun aku kuat mkn, aku ni jenis rajin masak weiii…tapi aku paling sakit ati kalau aku masak, ader org sedap2 sorong pinggan nak tumpang mkn same…tapi aku tak kisah kalau dia selalu masak pastu ajak aku mkn same…ni kang ajak aku mkn pun takat goreng telur dadar jer, yg aku masak lak siap ader sayur, ader kuah, ader ikan, ader ulam, ader sambal…mane adil camtu weiii….korang rasa adil ker? kalau bwk mahkamah pun lum tentu diorg leh menang…aku mesti menang nyerr…percaya la cakap aku…

Tghari aku masak nasi, sorg2 jer aku kat umah satu ari tu…minah kat sebelah tu biasalah, bukan lekat kat umah, yg sorg lagi pegi kelang umah adik dia…lantak ler diorg nak pegi mane…yg penting aku nak masak sedap2 ri ni…hehehe, dah siap masak cukuplah sumer sekali, maka mengadap ler aku nak mkn…tgh2 mkn, hishhh…nape lak tekak aku ni cam lain jerk, rasa cam nak muntah, rasa semcm jer tau…ape tak kena ngan masakan aku ni ekk…last2 lum abih satu pinggan aku kena stop jugak, nak kata aku kenyang perut aku lapor…pastu aku duk pikir2, agaknyer kangkung aku goreng ni tadi kangkung raksasa kot…wakakaka (korang mesti x percaya, batang kangkung yg aku beli kat pasar tani tu, batang dia besar batang sawi tuh, daun dia lebar besar piring kuih tu…) tu pasal aku panggil kangkung raksasa....sebelum ni x penah lak aku tgk kangkung serupa itu…apepun aku kena stop mkn dulu walaupun selera aku nak bertambah, kalau aku mkn jugak korg tahu la ape akan jadi, hehehehe (malas nak sebut jer...)

Satu jam kemudian perut aku lapor balik, yer laa, stgh pinggan pun aku x sempat nak abihkan…hehehehe, ape lagi, aku try mkn lagi sekali, tapi aku x layan dah goreng kangkung aku tu…aku pandang bodoh jer, hehehe…ha…ok pun, tak rasa mcm tadi dah pun..ai, ni kalau adik aku confirm dah nak jadi tuhhh…aku pulak nak jadi ape, nak jadi habuan indah water ader laa, wakakaka…masuk time mlm, 3 kali aku mkn nasi, kira 3 pinggan ler, ha, skrg percaya tak aku ni kuat mkn?…fuhhh, kenyang tul aku…mlm tu aku ngadu ngan bf aku, aku mkn nasi 3 kali…hehehehe…dia jwb ape…okla tu, janji badan tak naik…yo la tu…takat ni memang x naik lerr, mkn byk mane pun badan aku x nak naik, ko nak belajar ngan aku x elly?? tapi aku nak ajor ko pun aku x reti…mlm tadi pun bf aku kuar ngan kengkwn dia…aku tipon tu pun dia ready nak kuar, pastu kul 12 tgh mlm duk ganggu aku tgh tido…ngantuk weiiiii, last2 aku jwb call pun cam sedar x sedar, tgh syok mimpi weiii….

Citer-Citer Hari Sabtu...

12 Ogos 2006 (Sabtu)

Ari ni kenduri kawin anak cc aku...fuhhh, panas giler sampai kat dewan tu, sib baik dlm tu aircond, sib baik gak diorg sediakan cendol, sejuk jiwa aku skit...kekekeke, lapor punyer pasal, licin satu pinggan nasi aku tibai, tah ler nasi tu nasi minyak ke nasi beriani ke aku pun dah x perasan, main mkn ajer...pengantin pun masa aku tgh mkn tu, baru nak masuk dewan, yg peliknya pengantin pompuan takder pulak nak pi jemput hubby dia jalan sekali naik pentas ekk…hishh, duk tunggu jer kat atas pelamin tu pasai ape…takperlaa, dah penat nak berjalan kot…wakakaka…apepun kaler merah tema diorg ri tu…aku tengok cc aku tu siap pakai selendang merah menyala, adik aku tegur dia masa mula2 jumpa tu, cam koir pulak cc ni ekk (mulut laser ni tetap gak nak melaser…hehehe…) tapi sekali pandang cam nak pegi mesyuarat wanita umno pun ader…tapi aku x laser, dlm hati jerk…tapi cc aku tu no hal…cakap camner pun dia leh gelak, sportingnyer cc, susah nak cari rupa dia tu…

Dah siap mkn otw balik singgah giant cik puan ni nak beli rak kasut nak hias umah dia, ikut jer laa dlm panas2 terik tu, last2 rak kasut lak mahal, cancel terus, wakakaka…lain kali jer la beli yer cik puan, cik tuan pun tak kisah sgt, cik puan ni jer lebih2…wakakaka…sampai umah adik aku ngan member sorg (nona name budak ni, typist baru tempat aku) singgah umah aku kejap, minum2, mkn2…hehehe…mata aku pun dah mamai masa tu, diorg balik aku bantai membuta sampai kul bape aku pun x hingat…sib baik smpt smbhyg asar…mlm tu duk tunggu nak tgk rancangan cik ct kita tu lerrr…hehehe, eh…apsal ari ni aku x send msg kat bf aku ekk, dia pun dah lupa aku ker?? ooo…baru aku ingat, ri ni dia sibuk skit bwk mak dia gi tanjung karang, skrg ni dah jadi rutin harian dia kalau tak sabtu, hari ahad dia akan bwk mak dia pegi saner…tapi tu ler, selalu kalau aku teringat dia, mesti dia tipon aku, takpun aku tipon dia, wakakaka….

Mlm minggu camni, kalau dah kwn dia ajak kuar, time2 tu jugak ler kuar nyer, x leh kurang seminit, x leh lebih seminit…tipon aku tu pun takat nak gtahu aku jer la ekk..orait, no hal…aku pun x suka nak kongkong org yg belum jadi hak aku, x gitu cik elly…wakakaka…kalau dah jadi hak aku pun aku x suka jugak guna perkataan kongkong ni, dah mcm kingkong pulak…(ingat dulu2 ader kacang cap kingkong, mane pegi kacang tu ekk…masa aku kecik2 dulu, mak sedara aku ader jual kacang ni…) so, mlm tu wat hal aku sendiri…tgk dato’ k bercakap kat tv, wakakaka….pakcik ni sekali pandang memang nampaklah berumurnyer, tapi yer laa, hati dah suka kan…nak wat camner, mesti siti pun pandang dia encem, per cayalah…kalah dah tom cruise ker, sape2 la yg encem sebelum ni….stop citer utk ari sabtu…jap lagi sambung citer ari ahad…

11 August 2006

Sekeping Hati....


Nah, ambil la benda ni.
apa ni?
Ini adalah hati. Hati aku.
Hati kau? Hmm.. kenapa kau sudi beri pada aku?
Sebab kau dah jadi sebahagian dari aku.
Kau lebih dari seorang kawan.
Terima kasih.... ianya bererti. Aku terlalu menghargainya.
Oh ye ke... tapi maaf. Untuk apa?
Sebab, hati tu aku tak beri sepenuhnya.
Cuma sebahagian saja...


Maksud kau?
Aku pernah beri hati aku kat orang lain juga.
Dan aku tak pernah beri kesemuanya.
Aku takut aku tiada hati untuk diri aku sendiri.
Mungkin aku takut, hati itu tidak akan dijaga dengan sebaik-baiknya.
Ianya bukan seperti barangan lain seperti duit, permata dan sebagainya.
Hati ini penuh mistik, ada keajaiban yang tersendiri.


Mistik? Kelakar bunyinya...
Mungkin kelakar. Tapi itu realitinya.
Ia juga berubah mengikut rentak hidup engkau.
Rentak perasaan orang yang aku beri.
Jika dia betul-betul ikhlas, hati ini akan indah dan bersinar.
Tapi, jika dia mempersia-siakannya, hati ini akan malap.
Mungkin akan terus mati untuknya.
Ianya bukan satu benda yang percuma.
Hati ini diberi hanya kepada insan yang terpilih sahaja.
Insan yang istimewa.
Dan kau adalah salah seorang daripada mereka, kerana
naluri aku terlalu percayakan kau.


Aku insan terpilih?
Ya, kau yang terpilih.
Hati ini sering bertukar-tukar mengikut perasaan orang yang diberikan.
Ianya terlalu sensitif. Tapi ianya cukup kebal dan kental pada musuh aku.
"Musuh", mungkin terlalu kejam untuk aku memperkatakan perihal mereka ini.
Ianya tak berubah-berubah seperti yang terjadi jika hati ini diberi pada orang yang istimewa.


Hati aku hanya tinggal sebahagian sahaja.
Ada orang yang tidak pernah memulangkannya,
walaupun aku hanya pinjamkan sekejap.
Ada yang pulangkan dengan penuh kelukaan.
Ada yang sudi berikan sebahagiaan hatinya pula sebagai ganti.
Dan jika kau nak tahu,
setiap hati manusia ada nilai yang tersendiri.
Setiapnya terlalu unik!.


Cuma satu saja yang kau tak mengerti.
Sekali hati itu terluka, kadangkala sukar nak mengubatinya.
Ada kalanya, mengambil masa yang lama untuk itu.
Dan bila tiba sesuatu yang tidak diingini,
mungkin pemilik hati itu akan menyendiri buat seketika...
sehingga hatinya pulih seperti sediakala.
Hati yang diberi ini bukan untuk suka-suka.
Ianya lahir atas satu kepercayaan.
Dari situ, wujudlah kasih sayang.
Jika hilang rasa percaya itu,
maka sukarlah untuk hati itu kembali indah.

Siti Nurhaliza - Dealova

Siti Nurhaliza - Dealova



View on Grouper.comAdd to Blogger Blog

aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
ku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu
karena hati telah letihaku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh
aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
tanpamu sepinya waktu merantai hati
bayangmu seakan-akan
kau seperti nyanyian dalam hatiku
yg memanggil rinduku padamu
seperti udara yg kuhela kau selalu adahanya dirimu yg bisa membuatku tenang
tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi, dan sepiselalu ada, kau selalu ada…
selalu ada, kau selalu ada…


Add a video comment to this video

Erti Perkahwinan....

Insyallah kalau aku ada jodoh, kalau aku dah jadi isteri nanti, aku nak jaga hati pasangan aku betul2, kalau boleh aku tak nak lukakan hati dia, tak nak kecewakan hidup dia, harap dia pun ada rasa yang sama…org kata laaa, bukan aku yang kata, perkahwinan itu cukup indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan, bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya…emmm, betulkan, kalau niat kita tak betul, maka perkahwinan itu dah lari dari maksud sebenarnya…bagi aku berkahwin ni biarlah demi tuhan dan nabi, bukan atas ikutan perasaan dan kebiasaan…tak semestinya semua yang kita sangkakan membahagiakan itu benar-benar bahagia. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga turut datang sama, yang penting kesabaran dan ketabahan yg perlu ada pada setiap diri kita…

Perasaan Dari Hati Sanubari.....

honestly.. rupa2nyer susah ekk, bagi kita utk create rasa sayang.. susahnya nak create rasa rindu.. susahnya nak create rasa percaya.. susahnya nak mengaku hati telah dimiliki.. susahnya nak mengiyakan diri menyayangi.. susah juga mengakui diri merindui.. tapi hati ni tewas dr mengakui hakikat tersebut.. rindu itu wujud.. kasih itu telah hadir.. sayang itu ada.. dan akhirnya terpaksa diakui perasaan semakin nyata.. insyaallah.. kalau ada jodoh aku…kalau mmg dia yg diciptakan tuhan sebagai pasangan hidup aku.. adalah nanti ikatan janji....dan adalah juga penyatuan hati..semoga Allah tabahkan hati ini.. tingkatkan kesabaran aku, kesabaran diri dia…semoga persefahaman dan kepercayaan yg ada antara kitorg berterusan.. dan semoga saling ingat mengingati antara satu sama lain samaada tentang kesabaran, kepercayaan, ketabahan dan tanggungjawab. Apapun..aku serahkan segalanya pada Dia Yg Maha Kuasa..Dia Maha Mengetahui segala sesuatu.. dan aku akan berusaha apa yg terdaya.. segalanya telah ditentukan.. insyaallah.. kekalnya hubungan kitorg kini kerana Dia dan atas usaha kitorg sendiri.. tiada kejayaan yg akan dtg bergolek tanpa usaha.. insyaallah niat kami ikhlas, lillahitaala..aku bahagia kenal diri dia…aku redha dgn apa yg tuhan kurniakan buat aku skrg ni…