30 March 2007

Cari Menantu....
















ade sesape tgk rancangan tv9 mlm tadi? rancangan ape lagi kalau bukan rancangan yg tgh top skrg diperkatakan kat tv3 ngan tv9, fuhhh...glamer sungguh bakal2 pengantin kita ni yerk, eh dah jadi husband n wife pun, rancangan ni okla kalo nak dibandingkan dgn rancangan mencari cinta tu bagi aku, dah nampak hala tuju perhubungan diorg nih...tapi tajuk dia cam x bape nak sesuai lak, kalo depa letak menuju alam perkahwinan ker ok lagi kot...sbb kalo cari menantu ni seolah olah pasangan tu lum ketemu dengan calon jodoh diorg...tapi setahu aku, masa depa duk isi borang join rancangan ni, diorg memang dah bercouple kan? hehehe...kengkonon ler duk wat kajian mlm tadi sesambil tgk tv kat umah puterisatu same2 mak, puterisatu dan hubby puterisatu...

memula tgk tu, memcm ler komennyer...depa ni nak glamer laa, aper laaa, tetiba duk tanyer mak aku..."mak, mak...kalo org masuk rancangan cenggini mak suka dak? (muehehehe...kelakornyer soklan) mak aku jwb "emmm...x payah lerrrr, wat malu mak jerrr aihhh" aku jwb "haáh kan...mak x bagi, org pun x hendak kalo duk glamer sesgt rupa itu" apepun alhamdulillah, syukur pada tuhan sbb 3 pasangan mlm tadi dah selamat diijabkabulkan...mudah-mudahan jodoh diorg kekal sepanjang hayat dan perkahwinan ini akan sentiasa direstui dan diberkati tuhan hendaknya, amin....

Renungan (copypaste dari e-mail haku...)

Wanita, kita dicipta dengan kemuliaan syahadah. Kerana benih seorang lelaki, kita ini tersenyawa, dikurnia tenaga sehingga kita mampu menyibak jalan keluar dari rahim ibu untuk melihat dunia. Kerana benih seorang lelaki, kita ini ditiupkan jiwa, menjadi manusia, dan mencari seorang lelaki untuk dicintai, sebagaimana ibu diilhamkan Tuhan untuk berkasih sayang dengan bapa. Dan kerana Tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Pencipta, kita wanita, kita ini diciptakan daripada lengkungan rusuk kiri lelaki, tidak terlalu gaha sehingga mengenepi kudrat lelaki, tidak juga terlalu lemah sehingga jatuh menyembah kaki.

Tetapi kerana ciptaan Tuhan itu indah, kita terbit daripada rusuk lelaki, bukan dekat kepala untuk dijunjungi, bukan dekat bahu untuk membebani, bukan dekat lengan untuk dijulangi, bukan dekat jari untuk disakiti, bukan dekat pinggul untuk dihenyaki, bukan dekat lutut untuk ditindihi, bukan dekat kaki untuk ditunggangi, tetapi dekat pelusuk hati? Untuk dimulia, disayangi dan dicintai.

Andai lelaki itu burung yang terbang, kita adalah angin lembut yang bersisir-sisiran sepanjang perjalanannya. Tetapi kerana fitrah kejadian Tuhan wanita itu kebergantungan hidupnya harus saja diserahkan kepada seorang lelaki yang boleh melindungi, maka kita pun tidak selamanya mahu menjadi angin semata-mata. Kita mahu menjadi bunga, menghias sayapnya. Kita mahu terus bersama-sama, terbang dari rendah perkebunan bunga sehingga ke sayup langit terbuka, sehingga jalannya yang paling hujung, sehingga kita tua, rapuh dan mati. Tetapi kita bahagia dalam dakapannya.

SEMOGA KITA SEMUA DIKETEMUKAN DENGAN JODOH YANG BAIK...

33 comments:

happyirfa said...

alah kak rm..masuklah rancangan tu glemer apa?
nanti irfa buleh cakap kat kengkawan ..tu kawan aku tu..
he he

RaFFLeSiA MeRaH said...

HAPPYIRFA : muehehehe...x sanggup rasanya akak...

Cik Kema said...

salam kak. kema tumpang lalu yerk. sweet entri ;)

Kak Lady said...

Tak pernah tengok pun rancangan tu...tak kuasa lah...sebab kak lady terperasan cerita tu macam rancangan Mencari Cint dulu...

IndahSakura said...

rancangan itu agak menarik juga tapi tajuknya mmg kurang sesuai..

moga jodoh kita juga dikalangan org2 yang baik dan beriman :)

Purpleheart said...

Semoga kita dipertemukan dengan jodoh yang baik..

Amiin..:-)

s * h * i * m * a * h * z said...

masukla kak.. pastu buleh buat adegan memalu.. hehehe..
entry dr email tu bestla.. menusuk kalbu btol

Ina said...

Suka tgk rancangan ni sbb banyak gak bagi ilmu. Kalo kursus kawin pun ada bg lebih lagi ilmu2 mcm kursus diorg2 ni dapat lagi bagus ye tak. As an overall ok je takdela keterlaluan ke apa ke yg melanggar batas. Org yang masuknyer tu mmg dah rezeki jodoh dh sampai sbb tu dpt masuk kan.

Tapi betullah akak kan, tajuk Cari Menantu tu tak sesuai. Mula2 ingatkan mentua sibuk uji bakal menantu hehehe =D

DJINSAKTI said...

ancangan TV paling menghampaskan dalam sejarah TV tanahair..Tapi tunggu kemunculan Menrai Djin..satu realty TV yang bakal menjadi hangat...TUNGUUU!!!

kemat said...

untung finalis tu..dpt sponsor mcm2..

ku said...

hmm..yg membuat saya byk berfikir dlm cerita tu masa ucapan taklik.. tanggungjawap yg wajib di pikul.. :)

akirasuri said...

hahak. kadang-kadang saya rasa dalam urusan sebegitu tak perlu dikomersilkan. seakan bukan mahu menjunjung institusi perkahwinan tapi sekadar cari rating tertinggi tivi-tivi swasta. ha ha ha.

oh ohh yang kopi dan pes tu saya suka. lalalala~

lindosh said...

dah hagak dah sapa menang eheh

bang_gugar : said...

salam perkenalan kak RM,
nice entry.. yg akhir skli tu sya lbih doakan utk kak RM..
amin ya rabb (",)

Iman Mawaddah said...

Danial menang..yahuu sukenyaa tengok dia jawap soklan panel hakim..

RaFFLeSiA MeRaH said...

CIK KEMA : slm...sila2, thanks puji akak nyer entry...

KAKLADY : sy pun jarang2 tgk kak, dah nak last ni jerr yg teruja nak tau sape menang...

INDAHSAKURA : insyallah, kita doa same2 yer sakura...mudah mudahan...

PURPLEHEART : insyallah...

SHIMAHZ : x mau aaarrrr...jgn tertusuk dada sudah...hehehe...

INA : hehehe...kursus kawin skrg ni tgk tempat gak, ader separuh tu org jadikan kursus tu sebagai syarat nak kawin jerrr...x praktikkan langsung lepas kahwin...

DJINSAKTI : nak tumpang tunggu same....

KEMAT : haáh, tapi x syok sgt org kg takat tgk kat tv jerr, tapi maybe diorg kena plan wat kenduri gak kat kg depa lak pasni...

KU : haáh, rasa sayu pun ader...mcm sumpah janji masa tu kan...

AKIRASURI : betul gak tuuu, biasalah nak glamer jerkkk...mane ader siaran kat tv tv ni yg x nak cari penonton paling ramai...

LINDOSH : aku pun dah teka dari diorg nikah tu lagi...x sangka lak tekaan ku betul belaka...hehehe...

BANGGUGAR : slm kenalan...tima kasih byk2...

IMANMAWADDAH : suker diaaa.....

Masy said...

suke kemantin yg menang tu
apsal akak x masuk? kawen free tu siap dpt adiah best best huhu~

tintaHati said...

Ada org demand nak hadiah pakej perkahwinan.. cehh ;D patutnya kak raff join program tu mmg semua ditanggung beres lah... Hik hik hik..

p/s: teringin nak jd pengapit pengantin. Kot2 blh bertemu jodoh dgn pengapit pengantin laki.. muahahaha... :D ngeee

Anul said...

hmmm..
bg aku..tak kisah la kalu msuk rncgan tu..ada rezeki..sanding org sponsor..siap dpt tiket melancing utk honeymoon..tak ke bagus tu

carik glamer?kalu sanding biasa kat kampung pn cam carik glamer gak..kawin n kenduri kan utk bgtu org kita dah kawin..so, bila msuk tv..sm gak..hehe..

iEn said...

syok nyaa nengok orang kawin..

RaFFLeSiA MeRaH said...

MASY : takper, bagi peluang depa jerrr...

TINTAHATI : huhuhu...ko ader org nak sponsor...takper laa, x suka glamer2 sgt...

ANUL : tul gak kat ko tu kan? kalo duk sanding2 tu kan ke dah jadi glamer...ikutkan takat akad nikah pun dah cukup kan, aku pun malu sebenornya, hikhikhik...

IEN : akak pun syok gak, tgk depa pakai baju pengantin tuuu...dah make up lak, lawa jer memasing...

Anonymous said...

sory Rm, kali nie aku x leh baca sampai abis kau punya entry.
cuma pasal program mencari menantu tu, yg paling aku suka pasal adiahnya. yang lain aku tak bape suka..hehekkkkk;)
bye...bussyyyyyyy~~~bangettttttt~~~~

ila

achik said...

tak tgk pun rancangan tu... tapi mak saya komain eksaited tgk last episod tu...

kakLuna said...

dan semoga jodoh yang diperolehi memahami erti tanggungjawab suami/isteri..

amin

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : hehehe...aku pung suka part hadiah tuuu...berangan jer la, huhuhuhu...

ACHIK : eksaited nak terima menantu la tuuuu....berangan ko yg duk kat pelamin tu kot...(jgn mare)

KAKLUNA : yup, tul tu luna, setuju akak...

Mummy Rizq said...

aku tengok gak rancangan tu.. dan aku sokong couple tu menang coz pengetahuan agama dia cukup mendalam...(respek kat si suami yg memeluk islam...)

RaFFLeSiA MeRaH said...

MUMMY RIZQ : haáh kan...kira lain dari yg lain laa depa tu...yg penting diorg dah selamat bernikah, mudah mudahan perkahwinan mereka kekal hingga akhir hayat...

yus said...

Tak pernah tgk rancangan ni. Semoga jodoh mereka berkekalan hendaknya.

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUS : maybe kat oversea x dpt siaran ntv9 ekkk...yerlaa, kita doakan same2 jodoh diorg berpanjangan....

razlizahazleen said...

racangan ni bagus daripd rancangan mencari cinta..mencari cinta tu tak sesuai..konon2 je pompuan tu gadis idaman malaya..wekk..

RaFFLeSiA MeRaH said...

RAZLIZA : yup...betul tuuu, last2 hapah pun tarak...

Izariza said...

Salam kenal rafflesia merah (amboi nama .. cunnye)

sempat jugak tengok cari menantu tu baru ni. nampaknya yang lebih teruja si farah pengacara tu hehe

Semoga jodoh yang baik menanti RM .. insyaAllah :)

Salam

widi said...

Assalamu'alaikum...
salam kenal dari jakarta. Aku widi (female 22). walaupun aku nyasar ke alamatmu tapi aku seneng. Subhanallah view nya bagus banget aku jadi terpana. moga ini bisa menjadi silaturahmi buat kita. Amien...
Wassalamu'alaikum