29 November 2006

Hubby Vs Fiance....

Entry yang berbentuk copy paste lagi, jangan mareee…idea tgh kontang ni ha…muehehehe…sok pun mungkin copy paste nyer entry lagi….lusa baru citer tentang aku…hehehehe…apepun berita baik, bonda dari tanah suci ader call tghari td, dlm pukul 1 tghari waktu malaysia, waktu kat saner lepas subuh….alhamdulillah, dpt dengar suara mak aku, lega sgt2…terubat rindu selama ni…moga2 mak sihat selalu, dpt mengerjakan ibadah haji dengan sempurna…insyallah….okeylah…korang kena study sikit ngan entry aku kali ni, ramai sgt yg bagi respon utk topik kali ni….okey la…sekadar panduan dan renungan kita sesama….(ciplak dari PCM lagi), key…topik kita kali ialahhhhhhhhh…..

Bagaimane hubby atau fiance d mata korang.... i mean dr segi fizikal, emosi n sbgnya????

Respon 1

bt masa sekrg, asha rasa belum lagi dapat menilainyer coz tunang asha ni lain skit.. dia pendiam.. so, org pendiam ni ade bermcm2 rasa tp dia susah nk luahkan.. mgkin pas kawin dia bole ubah cara dia... asha pun bole selalu sembang2 dgn dia.. tmpt paling sesuai mesti ler atas katil...

Respon 2

so far..dr zaman berkwn sampai dah bertunang ni, dia masih org yg sama.segala2nyer serupa..tp klu dah kawin tak tahu la.org kata masa dah kawin, semua timbul, lgpun byk keserasian antara su ngan tunang.dia umpama cermin utk sue. tp apa2 pun...ku tetap menyintai tunangku..hehehe..

Respon 3

hubby ash... mmg caring & baik... tapi mmg la beza bila kawan... tunang dan sekarang dah setahun kawin... dulu kita tak duduk satu umah ngan dia... sekarang bila dah satu bumbung... baru kita tahu tabiat buruk dia.. tapi takde masalah.. selagi kita rasa okey... okey la.. biasa la tu bila time kawan .. ayat nyer lain la sikit.. time tunang boleh tahan lagi... takkan letak telfon kalau tak wish gdnite @ I love you... sekarang bila telfon... jarang le dapat I love you... sbb dah dapat morning kiss and goodbye kiss…

Respon 4

Husband kak montey sblm kawin sampai la nie pon perangai dia sama...Tapi kalau dulu sblm kawen liat la nak ubah kalau benda2 tu kak montey tak bekenan...Tapi la nie kalau ada menda kak montey tak bekenan dia try lah ubah sikit2...so alhamdulillah...Tapi kadang2 tu, liat jugak nak ubah sbb dia dah besa buat tebiat pepelik nie... heheh...Tapi kak montey tak kesah sbb kak montey dah sedari azali laeik tahu perangai dia camner...takkan mudah nak ubah perangai orang kan...

Respon 5

hurm.. dilla plak dlm masa bkawan nih dia nmpk amik brt sgt.. byk btanggungjawab, byk pk kedepan.. kira cam dah matanglah walau sebaya.. tp x tahulah kedepan.. sbb skrg dia ok.. kedepan blm tahu lagii.. hopely dia still the same person.
Respon 6

Pada saya....dari semenjak saya mengenalinya dan menjadi tunangnya, dia belum pernah berkasar atau meninggikan suaranya pada saya. Boleh dikatakan....pasangan saya ni berhati lembut namun dalam masa yang sama, tegas dan berdisiplin orangnya. Ni bila dah kahwin....sikap, perangai dan emosinya....tak jauh berbeza. Cuma sikapnya setelah bergelar suami saya lebih terserlah. Sikap kepimpinan dan tanggungjawab yang ditunjukkan olehnya...sentiasa membuat emosi saya terpelihara dan merasakan ketenangan. Alhamdulillah.....cara dan sikapnya jauh dari apa yang saya bayangkan sebelum ini.

Respon 7

hmmm, pada queen plak...sedari kenal, lalu bertunang queen tak penah rase sebahagia sekarang ni memangla kadang2 ada juga terasa hati tapi queen anggap sebagai lumrah dalam kehidupan, sebab hubby queen jenis yang pendiam dan tegas juga.... kalau dulu jarang jumpa dan bersama kita ambil yang manis je....dan sekarang bila da tinggal sebumbung, 24hours bersama segala-galanya dapat kita rasa...oleh itu, kita sebagai seorang isteri perlu pandai menjaga hati dan sentiasa menerima segala apa jua tentang suami kita dan redha dengan ketentuan ilahi kerana itu jua kita ditakdirkan menjadi teman setia yang sehidup dan insyaAllah semati...ha'ah....tentang ayat2 power mase bercinta-cinta dulu kalau dalam telefon best jek dengar banyak jek nak cerita pastu romantis gak..tapi bila dah kawen jarang bercakap telefon ke sms ke, dah tu cakap yang penting2 je....tapi yang paling best bila dah nak letak telefon hubby queen tak pernah lupe nak say i love u bila-bila je, tambah-tambah kalau mase outsation.......hehehehe agaknya pasal dah terbiasa.......tapi memang tak dinafikan my hubby very kind, caring dan bertanggungjawab, and he is the greatest hubby in my life.

Respon 8

mmmm my hubby agak berubah skit la....kesian pun ado...heheheh kawin ngn anak tunggal lelaki nih biasalah kena berebut ngn mummy nya...heheheh apapun kadang2 bila dia kena pilih antra berkhidmat utk wife atau mummynya, dia pilih mummy tang tu la paling terguris hehehe ecewah bukan apa kengkadang tu geramgak bila dah siap2 nk balik umah mak cida mummynya plak soh ke sana ke sini at last dia penat tak jadik balik korang tak hangin???? hehehehhe tp dah lama2 kawin nih ngajuk tak la lama mcm zamn bercinter dulu...kalau zaman bercinta dulu leh gak ngajuk semingu dua biarkan dia derita kononnya tp dah kawin ni kena telan byk perkara...kalau ikutkan hati zaman bercinter dolu...tk hepi la kami mcm hari nih...ala gaduh nagjuk2 manja tu biasa la selalu heheheh kadang2 cida pun jahat gak buat2 ngajuk kalau dia kena g umah mak dia tuh...tp sbnrnya tak pun saja nk buat dia serba salah sbb masa tu la dia nk pujuk pun....heheh best best ssshhhhhhhh jgn palk korang report kat dia hahahaha, but apa pun he learn so many things, and mak dan ayah n whole family kata dia berubah ke arah +ve lepas kwin nih ...alhamdulillah sbb dia ni dulu panas baran tau...tp cida tk pernah nmpak pun sifat tu sejak kawan ngn dia..smpa dah kawin nih...heheheh woman's power kot hahahhaha…

Respon 9

fiance d mata saya.....ada perubahan dari kitorang kenal sampai la dah tunang nih...tp perubahan yg baik la..n hopefully akan bertambah baik bila kitorg dah kawen nanti... masa memula kenal dulu...my fiance mmg panas baran...asal silap skit mula la angin tsunami dia...tp nak wat cam na...kalo dalam hati ada cinta ...kitorg tetap kekal sampai dah tunang nih...biasa la kena give n take...kalo dia angin kiter kena la diam ja...wat muka seposen...last2 nnt mesti dia reda nyer....pas 2 tahun kawan....dah nampak yg dia makin cool...kiter wat salah pun tak de la angin dah...skit2 tu biasa la...mana der manusia yg tak der perasaan marah...yg tu tak bleh sangkal la....then bila pas tunang nih....makin ok...kekadang terlebih jeles pun ada gak...heheeh...sronot bila lekali jeles...even dia ni jarang ucap 'i luv u' tp dari cara perhatian dia kat kiter tu dah cukup membayangkan dia ni very caring nyer person... kalo kiter out-station slagi tak balik smula dpn mata dia slagi tu la dia tak sng duduk...yg best nya kalo kiter g out-station lama mesti dia demam...plg lama leh tgl dia 2 hari je...best nyer.....ada org rindu kat kiter slalu...hehehe…

Respon 10

mmmmmm.... asben Uzi pulak, sikap dia amat berbeza masa zaman berkawan/bertunang dengan bila dah kawen ni. Dulu, dia tak pernah pujuk kalau Uzi merajuk. Tapi, sekarang ni pantang Uzi masam sikit atau serius, mulalah dia memujuk dan tanya kalau ada apa2 yang tak kena.Then, sekarang ni dia lebih caring dan apa yang pasti, agak kuat cemburu. Kira sekarang ni, Uzi puas hati dengan sikap dia. Tak sangka lak yang sikap dia akan berubah ke arah positive. Cuma yang tak berubah ialah dia tak akan beri perhatian pada orang lain kalau dia sibuk dengan keje. Itu yang Uzi kena paham dan kena terima. Asben Uzi ni askar, so, dari memula dia masuk askar lagi dia dah cakap yang komitment dia pada negara dan Uzi kena terima itu semua. Pergh... patriotik sungguh asben kesayanganku ini. Cuma yang berubahnyer bila dia dah tak anggap dan tak buat Uzi macam anak buah dia kat opis dia. Kalau dulu, dia selalu terlupa yang Uzi ni tunang dia. Dia selalu beri arahan ala2 ketenteraan. Tapi sejak jadi asben n wife ni, dia dah mula menghargai Uzi sepenuhnya, and there's no 'order' from him. Then, satu sikap dia yang Uzi pelik dan kena terima ialah sikap sensitive dia. So, ada kalanya dia terlebih sensitive dan 'fragile', walaupun tubuh fizikalnya menunjukkan dia seorang yang kuat, besar serta tinggi. Itu yang kena berhati2 bila cakap dengan dia. Bila tengok citer sedih, kengkadang dia akan menangis. Rasa pelik gak, sebab Uzi ni bolehlah dikategorikan sebagai kecik jer dan sukar untuk menangis. Tapi dia lak yang menangis. Walau apapun, Uzi berpus hati dengan sikap dia sekarang, dan Uzi harap ianya akan berkekalan.

Respon 11

Damia plak hubby damia okey, dia tak banyak sangat cakap , rase cam kami ni berkawan jer.. hahahha dia ni jenis penyayang jugak lah tapi dia tak tunjuk.. kadang tu damai tak tau yang dia tu sayang ker tak pada damia hehehe dan damia rase dia tu banyak lagi yang tak tau pasal diri damia... aper yang damia suka dan tak suka.. dan dia jugak tak pandai nak ambik hati damia... selalunyer kaloa der yang tak kene dan damia tak puashati dnegan dia .. damia hanya simpan jer dalam hati..heheh bunyi cam parah jer yek.. tapi itu lah hakikatnye.. aper pun damia sayang sangat ngan die... "SAYANG HINGGA AKHIR HAYAT

Respon 12

Nak cakap tentang tunang kite yek. Susah nak tafsirkan dia nie sebenarnya. Yang pasti, tinggi dia lebih kurang kite jer. Keja pun tak ade la besar sangat. Sedang2 jer. Hidung dia lebih mancung dari kite . Kulit pun lebih cerah dari kite. Dia ni sebenarnya baran skit. Jangan la tinggikan suara kat dia. Sebab tue la kalau kite marah pun kite tak tinggikan suara. Kite diamkan aje. Rasanya itu lebih baik dari bergaduh. Dia sayangkan binatang. Kat umah dia pun ada bela tupai (chipmunk), ikan, kucing, arnab... Dia pun sebenarnya penyayang cuma dia tak berapa reti nak tunjukkan kasih sayang dia tue. Dia bukannya romantik kerana jarang nak dengar dia cakap sayang kat kite. Pandai2 la kite tafsirkan ape yang dia rasa. Dia pun bukannya insan yang suka memujuk. Sebab itu la kite malas nak merajuk2.

Respon 13

dr segi fizikal,saye rase die adela ensem2 jugak tapi tak pnahlaa ckp kat die lak,kalo time die weng2 ngaku die ensem pon,jawapan biase>>prasanlaa!!saye mmg cair tgok laki with droopy eyes,mcm hugh grant gitu,heh..mate die pon warna coklat mude sangat,ade gak time tak puas ati,gi beli contact lense nak lawan..die sgt gentleman,sabar,btanggungjawab dan mcm2 lg..hehe,tapii,jgn tertipu,kalo time dtg mood tak snonoh die,adoii,tgh2 jiwang tu bleh die tanye dgn sket punye manje,yaangg,dah berak lom arini (wakakakaka…ni paling kelakarnyer citer…)

Respon 14

Suami di mataku.. wah hebatnya ayat.. emm.. abang kite ni mmg pendiam orangnya tp kalau dah start sembang kite pun boleh dia lupa.. byk kontra sikap dgn kite.. tp dia boleh terima kite seadanya..mana yg kurang pd dia, ada lebihnya pd kite.. begitu jugalah sebaliknya..masing² ada baran tp kite lebih penyabar dr dia..dia ada sabar gak tp masa lain, begitu juga kite..cuma kite sampai arini lum pernah lg baran kat dia..takat merajuk ngan geram tu adalah.. apa pun yg penting, kami saling lengkap melengkapi antara kami..saling terima menerima antara satu sama lain kerana kami saling memerlukan..walau keadaan fizikalnya kurang upaya tapi hatinya cukup baik.. kerana fizikal bukanlah lambang kemurnian hati..sesungguhnya dialah raja di hati ini.. dunia akhirat! alahai.. rindunya kat dia…

Respon 15

alhamdulillah..kita ditemukan seorang lelaki sebaikNYa..he's the best among the best(pada kita la kan) hehe..dia dah banyak berkorban utk kita..dia agak pendiam tapi peramah kalau dah ade orang start cakap dengan dia.. apa pun kita terima segala kelebihan dan kekurangan dia..sebab dia pun terima kelebihan dan kekurangan kita..dan kita dengan dia saling melengkapi antara satu sama lain..dia juga adalah seorang bapa yang baik pada anak2 kita ..sanggup buat apa saje untuk anak-anak...

Respon 16

sudah pastinya pasangan hidup kita ada kekurangan dlm diri.. begitu jugalah dengan diri kita.. apa yang penting di sini ialah penerimaan hati dan perasaan terhadap insan yg berlawanan jenis ini sepenuh jiwa raga. sanggup menerima kekurangan dan kelebihan diri yang ada.. jika tidak, mana kan ada peribahasa, pasangan sejati sehidup semati dunia akhirat insya Allah

Respon 17

Syukurlah suami byk terapkan nilai Islam dlm rumahtangga.. sekali pun masih tinggal berasingan namun dia tetap bertanya khabar malah masalah jika ada.. pesan itu pesan ini agar kite tak leka dan alpa.. terkadang terasa mcm terikat bila nak buat tu kena buat nih dulu.. tp bila fikirkan kita wajib taati suami, kite turuti perintahnya.. sbb kite sayang die…

Respon 18

seorang suami yang baik....suka membantu isteri dan selalu risau kalau kita buat kerja yang berat2.....bila balik kerja...dia akan sinsing lengan baju terus masuk dapur tolong apa yang patut..pastu lepas makan dia akan clearkan semuanya dengan cepat..kalau tegur sikit (kata 'tak yah la buat') mesti dia buat2 merajuk sampai kiter risau..pastu dia gelak kuat2... ...kekadang tengok dia penat (balik kul 9mlm..terus tolong kiter...rasa terharu sangat...... sorang yang suka berterus terang...sangat berdikari (walaupun anak tunggal)...suka ucap 'terima kasih' dan 'minta maaf' walaupun tak buat salah....dan dia juga mengajar kita mengungkap kata2 macam tue….

Respon aku…(muehehehe...nak gak bagi respon...)

Sebelum tunang sampai dah tunang memang perangai same jerk, kekdg ader watak pendiam, kekdg ader watak peramah dan ader kala punyer watak humour yang boleh buat aku senak perut, muehehehehe…yg pasti dia kuat merokok…waaaaaa…(tang tu aku x suker bangatttt….)

28 November 2006

Bila Ade Org Komplen Couple Kita...

Apa perasaan anda bila ada member yang menegur suami/isteri anda gemuk ker, hitam, pendek, kurus... dan sebagainya...Sedangkan yang menegur pun tak kawin lagi (andalusia berumur 40 thn gitu). Ni pengalaman Lissa sendiri...masa Lissa baru kawin dulu ada seorang housemate Lissa berumur 40 thn...belum pernah berkahwin...Paling tua dalam rumah yang kita sesama menyewa....Dia tu suka sangat komen pasal pak we / mak we orang....semua tak kena pada pandangan mata dia...Cam Lissa di komplen suami Lissa gemuk...dia kata kat Lissa ".....er gemuknya suami Lissa, kalau akak nak cari yg slim..." masa tu Lissa dah kawin tapi masih dok berasingan sementara menunggu kuarters kat Putrajaya. Lepas tu dia komen plak pasal kawan Lissa dulu duduk sesama kami gak kat umah tu...bila kawin dia pindah dok Rawang...Kakak ni cakap "....Zura dah lah hitam, gemuk dan punggung besar, cam ner Saleh (suami zura) boleh terpikat pada zura...sedangkan saleh ada kerja dan berpelajaran tingi dia boleh cari org yang cantik lagi. Komen kepada kawan Lissa yang sorang lagi...nama dia Leha...cam ner Leha boleh sangkut kat suami dia..sedangkan suami dia kerja kilang jer, leha ada pelajaran dan ada kerja tetap. Komen akak ni lagi pada kawan Lissa yang ni....Aya sanggup menerima pilihan orang tua dia, tanpa bercinta..lebih2 lagi lelaki tu muda setahun dari dia...Kalau akak pk berkali2 nak terima atau tidak....Tetiba Lissa melenting...terus jer Lissa jawap....Akak tu memilih sangat, cam perfect sangat,....tu sebab umur dah 40 tak kawin2 lagi...Ada ker patut Lissa cakap cam tu kat dia.....Tapi bila difikir2 mmg patut..sebab dia jer rasa dia bagus...Masa dia kutuk Lissa dulu umur dia 40 thn...sekarang dah 2 thn Lissa kawin bermakna dia dah 42 thn, tapi dia masih belum kawin lagi...Lissa dapat tahu perangai dia masih tak berubah lagi....suka mengutuk suami / isteri /bf/gf orang....masih dengan perangai lama lagi.......Tu sebab sampai skg tak kawin, sebab terlampau memilih dan tak pandai nak bersyukur....Dulu masa serumahnya dgn dia Lissa ada "meleserkan" dia supaya dia sedar sikit....Lissa kata tak per dapat yg camana pun janji dia tahu tanggungjawab dia, hormat org tua dan terima Lissa seadanya...Lissa cakap lagi dari tak kahwin lebih baik kahwin sekurang2nya ada jugak orang jaga sakit pening sendiri... Ini tidak sakit pun kena gi klinik sendiri jam kul 3 pagi...(Lissa sindir kat dia,dia pernah gi klinik sendiri kul 3.00 pg tanpa mengejutkan kita yg ada dalam umah tu) Lissa cakap ler kalau ada suamikan tak payah bersusah payah masa sakit...nak makan pun ada org tolong ambilkan....dia cam terasa jer...Kadang2 org cam ni kita kena sindir sikit masa cakap..biar dia sedar diri sikit...ni asyik org jer yg terkena dgn dia...cam dia tu bagus jer...

Pengomen 1

kalO jUmpa spiSis camni...kO cakap je, gemOk gemOK pOn.....itaM metaLik Dia ni pON........LakU jUgakk !!!!!....sekuranG kuraNGNYa......bY tHe timE meraNgkaK umOr 40 aN........kiTe takDE la becOK meNcari saLah oRG .....makLOm le...siBOk jaGa famiLiii........yG paLinG pentiNGGGG.......adEr jUgak oRg tanGGUng kita saMpai maTi..

Pengomen 2

peNah sOund caMNi.....tapi bUkan kat aNdaLusia le...kaT sorang pONdan....dia bERGUrau...tapi cara kaSAr.......skaLi akO sOUnd caM giNi la......" wOi......sebuROk² akO....akO kawen JUgak nYah.....tuLen lagik...kO tu hapER????...mau sedar skEt ek".....satU kedai gelakkan dia.....kenkaDanG muLot org ni sedap bercakaP.....waloPon niat berGUrau...tapi kenkaDanG diOrang tak pikiR.....cara diOrang tu satU sindiran bagi kita....jeNis camni jGn kasi mUka.....pepandai le cOver diri.

Pengomen 3

Bagi saya....orang yang macam ni, dia kurang tahu erti bersyukur dan juga kurang faham erti penerimaan dan keikhlasan dengan sebenar2nya. Apa yang diibaratkan olehnya sebagai yang ideal dan layak menjadi gandingan hanyalah melalui ukuran zahir, luaran dan penampilan. Orang yang macam ni sebenarnya lupa akan erti ketulusan hati budi, ketelusan hati dan segala yang bersangkut paut dengan lahiriah dan perasaan. Padanya....segala yang cantik dan sempurna di matanya itu sajalah yang layak dilihat sebagai yang terbaik dan sesuai. Dia lupa bahawa 'degree power kacamata' orang lain tidak sama dengan degree powernya. Tiap individu itu bebas membuat pilihannya tersendiri kerana hakikatnya....hati tiap manusia itu dicipta berlainan antara satu sama lain. Mungkin....housemate lissa yang berumur 40 tahun tu terlalu 'sibuk' memikirkan, memperkecilkan, menghina dan mengutuk keperibadian dan zahiriah yang ada pada orang lain, hingga lupa untuk mengukur dirinya sendiri.....dan melihat siapa dirinya yang sebenar. Hmm....orang macam ni pun ada eh....

Pengomen 4

Ye lah.....orang yang macam ni, nak nak pula yang belum kahwin2 lagi sedangkan usianya dah lanjut...sepatutnya janganlah cakap macam2 atau mengutuk pasangan orang lain. Ni tidak.....tanpa diminta....dia dengan sukarelanya dan tanpa segan silunya mengeluarkan macam2 komen bertubi2 macam machine gun terhadap criteria orang lain dan jodoh orang lain. Kadang2 juga....orang yang sebegini ni dah terlalu over konfident yang dia kononnya boleh dapat pasangan dengan semua ciri2 yang terbaik....tanpa ada satu pun cacat cela. Dia lupa yang jodoh pertemuan itu adalah ketentuan Allah Ta'ala. Tapi tak mustahil juga kadang2, apa yang dia impikan tu hanya tinggal mimpi aje....kerana disebabkan criteria pasangan yang tinggi menggunung itulah....menyebabkan dirinya jauh keinggalan di belakang. Nanti anak orang lain sampai dah bersekolah ke mana2.....dia masih lagi terkial2 dengan dunianya sendiri...mencari jodoh yang entahkan bila datangnya...

Pengomen 5

hehehe statement makan dalam tuhhh... jgn peduli sgt ape org ckp.. dan jgn sesekali membiarkan diri kita dipengaruhi oleh kritikan dan komen² dr org luar yg boleh melemahkan diri kita dan hubungan yg kita bina dlm rumahtangga. jodoh pertemuan bukan boleh diukur mengikut paras rupa, pangkat atau harta... tak semestinya org lawa, kene kawin dgn org yg kaya dan sama lawa... dan tak semestinya org yg tak lawa, kene kawin dgn org yg tak lawa jugak... tak balance la mcm tu.. cuma kalau ada pun org yg lawa, dpt kawin dgn org yg lawa gak, tu dikira bonus lah... tp mesti kene ingt, tak semua org PERFECT! wallahua'lam...hanya kita je yg boleh muhasabah diri dan menilai siapa diri kita yg sebenarnya.. Bg saya, saya yakin dgn pilihan saya.. tak kira la si dia tu gemuk ke, kurus melengkung ke, tak lawa ke, lawa ke.. yg penting HATI.. Dlm hati dia ada saya dan dalam hati saya ada dia.


p/s : artikel ni aku dpt dari forum kat PCM (Perkahwinan.Com.My) bukan 5 komen jer sebenarnya, tapi aku copy yg mane best2 jer laa...aku nyer komen camni jerr, abih dah yg mcm tu jer nak kat aku, yg encem, yg kaya raya lum tentu suker kat aku...setuju korg?? hehehehe...skrg turn korg lak bagi komen yerk....

27 November 2006

Kes Rindu...Muehehehe....

Emmm…rasa ok skit bila aku dpt tido selelap peh mkn panadol aktifast td, mcm nak demam pun yer jugak…sedar2 badan aku berpeluh, kebah gamaknyer…aduii, nape sejak dua menjak ni badan aku cam x bape nak stabil pulak…agaknyer aku x cukup tido, ari jumaat tu peh aku antar mak aku, memang aku dpt tido pun kul 3.30 pagi…member aku ckp, aku byk nangis masa kat kelana jaya tuh…tahla, tapi memang aku nangis sgt2 masa tuh…aku tgk mak aku peluk sepupu2 aku, duk cium anak2 sepupu aku, tiap kali tu la air mata aku mengalir…time mak peluk aku memang aku x terckp aper pun…aku cuma mintak maaf ngan mak, pehtu yg aku tahu menangis jer time tu, cuma dlm hati, aku doa moga2 mak selamat pegi, selamat balik dan diberi kesihatan yg baik kat sane nanti…tak payah la aku citer panjang lebar kat sini, sbb dlm blog puteri satu dah ader citer details suasana kat kelana jaya tu camane…cuma yg dpt aku gtahu korg selama 2 mlm mak aku kat sane, 2 mlm la jugak aku nangis ingat mak aku…aku rindu makkkkk, uwaaaaaaaa….time aku taip blog ni pun air mata aku dah ngalir…sedih laa, tak penah aku pisah ngan mak sejauh ni…aku ni anak manje ke ekkk? tak jugak, tapi memang ati aku cepat tersentuh, bab2 mcm ni aku cepat terasa, jiw aku cepat sensitif…

Sejak mak aku x der kat malaysia nih, time nak tido mesti ingat dia…mesti aku sebut aku rindu mak…pehtu aku rindu abg aku…muehehehehe…ni kes gatal dah nih, wakakakaka…tapi betul, bila kita teringat kat seseorang yg kita syg, cuba sebut name dia, mesti rasa lega…tapi aku selamba aku jer, kalau rindu kat bf aku…aku sms dia, luahkan ape yg ader kat hati aku nih…biar dia tahu perasaan aku kat dia…yg pasti bf aku pun rindu aku gak…kihkihkihkih…mlm td aku msg dia…ni msg menyongkets, wakakaka….syg rindu abg (cuma 3 patah perkataan tu jer aku msg dia) pehtu dia reply balik, rindu syg jugak (muehehehe…pueh hati aku)…skrg aku ngan dia dah jarang jumpa…kekdg seminggu sekali, kekdg 2 minggu sekali, takperla, aku paham, skrg ni mak dia kurang sihat…aku x nak paksa dia selalu sgt kuar jumpa aku…aku kena faham situasi dia camaner…aku tahu dia anak yg baik, sifat tanggungjwb pada mak abah dia buat aku respek kat dia selama ni…kdg2 aku rasa aku bertuah dpt dia…tapi kdg2 hati aku rasa cemburu ngan kasih syg dia pada family dia…tapi aku tahu bila aku pikir camtu, aku dah jatuh dlm kategori manusia kejam…tul dak…yg pasti dia belum lagi jadi hak milik aku, dan takkan jadi hak milik aku sorg sampai bila2, tu aku tau…dan aku kena faham dia ader tanggungjwb pada mak abah dia selagi dia bergelar seorang anak…cuma aku harap2 kan dia x kan lupa aku…cukuplaa…ooo yer, gambar tunang aku nantila dulu yerk, insyallah, bulan depan aku letak kat sini yerk…nak pilih2 dulu gambar yg cun skit, muehehehe…

Kepala Aku Tgh Memantak....

Sori aaarrr…ari ni x dpt nak update blog lagi, kepala tgh pening, tak tahu nape pagi2 lagi berat sgt kepala aku nih, pagi td dlm kul 3.30 badan aku seram sejuk, rasa nak demam, jenuh aku pakai baju sejuk, mcm org eskimo lak aku pagi td, cam nak selsema pun ader, tekak lak rasa perit jer, padahal raya ri tu aku dah kena selsema ngan batuk tapi memang pegi jumpa doktor, doktor x bagi antibiotik, tu yg cepat kena balik tuuuu…ader kemungkinan jugak x cukup tido kot, pas antar mak aku kat kelana jaya jumaat tu, kul 3.30 pagi baru dpt tido…pehtu siang lak bwk sepupu2 aku ngan anak2 dia gi zoo negara…tapi smlm dah satu ari aku duk umah, dah tido time pagi, dah tido time ptg…takperlaa…aku kena rehatkan badan aku kot…nak kena baring dulu kat surau tuuuu…nak baca korg nyer blog pun x sempat lagi ni, ptg2 skit kalau dah ok, aku masuk balik yerk….adehhhhh…nak zzzzzzz dulu laa….

22 November 2006

Sayangi Dia....


Tak tahu nape, aku suke sgt tgk gambar kawin ni…kalau korg kenal sori la yerk, pinjam jap gambar member korg tuuu….skrg dah jadi habit aku tgk gambar2 kawin kat intenet, fotopages perkahwinan sumer aku redah, bukan nak ikut stail diorg, tapi rasa cam smgt jer nak kawin, muahahahahahahah, rasa nak terjojol kuar lak anak tekak aku ni bila duk kata rupe itu…takder laa, saje suke2, duk perabih masa terluang, time2 takder keje kat opis ni suker layari intenet…bos pun skrg dah ader secretary baru, so memang kureng sesgt dah keje aku…memang byk ngulor dari wat keje…skrg ni pulak time abih keje aku lewat skit, dulu bulan puasa balik keje kul 4.30, skrg kul 5.30 baru kuar opis…tu pun kena tunggu hubby adik aku dulu sampai…pasal ubah stail skit, kongsi2 keter…boleh gitu?? muehehehehe…ni x der aper nak citer sebenarnya, kat sini nak syer satu e-mail ngan korg, tah sape duk send kat aku pun tak tahu…tapi suker baca bab kasih syg…korg baca la yerk…pehtu jgn lupa bagi komen korg tu…nak komen panjang boleh, pendek pun boleh…aku hargai sesgt komen2 korg tu…takkan lupa sampai bila2…

1) Sayangi dia dengan hati dan bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah-ubah dari masa ke semasa.

2) Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia, maka tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

3) Hormati pendiriannya dan keputusannya. Jangan anda merayu dan jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerana kelak yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.

4) Yakinkan diri anda akan keistimewaannya. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telahpun cukup sempurna semenjak anda mula menyayanginya.

5) Percaya akan dirinya. Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda ditempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah lagi dia.

6) Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayanginya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

7) Bercinta dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

8) Jangan cepat berbangga dengan diri anda, memenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yg mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat. Ketahuilah dia memilih anda kerana dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa juga keadaan sekalipun.

20 November 2006

Balik Kg Kenduri Doa Selamat....

Tak tahu nak taip entry ape ehhh…skrg ni mata duk asyik ngantuk jer memanjang, nak kata tido lambat, tido awal jer…tahler…agaknyer lame tenung pc ni gamaknyer, mata leh jadi mamai, selagi x amik air smbhyg selagi tu la mata ni cam nak tido jerk…takperla, satgi aku gi smbhyg zohor ok la kot…sementara ni nak update gak blog aku nih, tak ade ape nak citer, cuma nak citer persiapan mak aku nak gi haji…emmm, hati aku ni rasa lega sesgt bila mak aku berpeluang menunaikan rukun islam yg ke lima ni…syukur sgt2 aku pada tuhan…bukan aper, memang aku dari dulu lagi aku dah niat, sebelum aku kawin aku nak tgk sgt mak aku gi mekah…biarlah lambat skit pun aku kawin takper, janji aku nak tgk dia pegi sane dulu…alhamdulillah tuhan makbulkan doa aku yg satu ni…maksudnyer belum lagi umur mak aku 60 tahun dia dah jejak kaki ke tanah suci, alhamdulillah sementara mak aku sihat eloklah dia ke sana…tunang ni pun atas kehendak dia jugak, nak tgk aku ader ikatan ngan dia sebelum dia jejak kaki ke tanah suci…alhamdulillah niat dia pun dah terlaksana…aku dah jadi tunang org, memang betul2 sehari pas aku tunang, mak aku confirm dah ader name dlm senarai bakal haji…syukur sgt2…

Smlm ader kenduri doa selamat skit mak aku buat kat pahang, alaaa…bukan jemput ramai pun, takat 10 org jer kot…org dekat2 rumah jer pun, tapi alhamdulillah ramai yg dtg jumpa mak aku semlm…sumer sedara mara dekat2 rumah…mak sedara ngan bapak sedara aku dari johor pun sempat singgah umah, kira sepupu mak aku laa…sbb mak aku ngan arwah ayah aku ni kawin sepupu…tapi walaupun kenduri skit2, penat gak aku rasa, yerlaa…sampai basuh pinggan pun aku basuh sensorg, dengan air lak takder ptg smlm, jenuh aku angkut air satu baldi…nak tinggalkan pinggan mangkuk x bercuci kesian lak kat mak aku nak buat sensorg…adehhhhh, penat, penat…takperlaa, walau penat camner pun aku ikhlas, harap2 ader ganjaran yg tuhan janjikan utk aku…amin…

Pehtu time kitorg nak balik kl pun masih lagi ader sedara yg dtg berkunjung kat umah tu, nak turun pun cam segan jer, yerlaa…kang kata tuan umah lak turun dulu dari tetamu, tapi nak wat camner kan…diorg pun paham kitorg nak jalan jauh…last2 same2 turun lak ngan tetamu…aku tgk mak aku duk berpeluk ngan diorg2 yg dtg tu, rasa tersentuh lak ati aku ni…rasa sebak, rasa nak terharu, rasa nak nangis pun ader…bukan aku sedih sebab mak aku nak jalan jauh…tapi tah pasai ape, hati ni jadi camtu…skrg ni pun bukan aku tiap2 minggu pun balik kg…kekdg sebulan sekali, kdg2 lebih gak sebulan x balik, mungkin kat kepala otak aku ni dah set, start minggu depan mak aku dah takder kat bumi malaysia ni, jauh sesgt kat tanah suci nun…tapi walau camane pun aku panjatkan doa tetiap kali pas smbhyg, moga2 tuhan merestui perjalanan mak aku ke sane nanti, moga2 diberikan kesihatan yg baik hendaknye dan yg paling penting aku nak jumpa mak aku 10 Januari tahun depan…adehhh, sedih lak akuuu…yg aku tak tahan smlm tu, mak aku leh kata kat mak sedara aku kalau boleh dia nak tgk aku kawin cecepat, dia risau aku duk sensorg kat kl nihhh…aduiii, mane ader duk sensorg, kan ader lagi housemate kat umah tu, tapi aku tau selagi manusia ni bergelar ibu, selagi kita yg anak dara ni lum ader org jaga, selagi tu la dia risau….insyallah, ader jodoh tak ke mane, moga2 jodoh aku panjang ngan dia…nanti aku mintak mak aku doakan kat sane moga2 aku berjodoh ngan dia, aku bahagia ngan dia dan hubungan kami direstui tuhan…amin…..
p/s : nak tambah skit...adik aku masa kenduri tu goreng paprik, hehehehe...dia dah komplen kat komen tu x sebut dia wat keje...muehehehehe...yerlaa, ko pun teruk gak layan org, wat air sumer, kalau aku pun lum tentu leh wat cam ko tuh, sbb antibodi ko kuat dari aku, silap2 time aku peknen nanti, duk terpukang x kuar bilik...tapi harap2 aku cam ko gak laa, kuat wat keje, kan, kan, kan....insyallah...

16 November 2006

Dah Hilang Tak Tau Ke Maner.....Sedihnyerr...


Tajuk aku nyer entry tu pun dah mcm gempak sesgt kan?? citer nyer camni…korg yg selalu lawat blog aku maybe penah baca satu entry bab citer sedih aku, sesape yg x sempat masuk entry tu aku citer la semula…awal pose ri tu aku dianugerahkan tuhan (cewaaahhhh…) 3 ekor kucing…tak tahu sape tuan kucing2 tu…sekor ibu kucing putih mata kaler biru (lawa), pehtu 2 ekor anak kucing, sekor kaler putih bersih, sekor kaler kuning, skrg dah umur dekat 3 bulan la kot…dah besar dah pun anak2 kucing tu…comel2 sumernye, kucing tu aku rasa jenis kacuk, ibu dia bulu biasa, tapi bapak dia bulu panjang kot…lain la dari rupa kucing kat kampung tuh…memang lain benor laa, ni kira kategori kucing yg comel laa, yg mcm kat majalah2 tu…

Skrg ni dah jadi cam rutin harian aku lak, pepagi sebelum aku gi keje aku bagi kucing tu mkn, nasi + whiskas dlm tin tu…takpun auntie tangga bwh umah aku tu bagi dia mkn ikan goreng ngan nasi (dlm hati aku, jgn dia bagi ba alif ba ya sudah laa…) tapi aku rasa memang jelas ikan goreng dia bagi tuhhh…aku dah bagi mkn dia, aku kemas kat luar tuh. pastu lak aku balik keje pun aku wat keje yg same…walaupun aku penat tapi aku sonok sgt bila tgk kucing2 tu hepi, yerlaa…sekurang2 nyer ader org prihatin kat dia…tapi korang tau, kucing ni pandai, dia x nak susahkan aku agaknyer…tetiap mlm ngan tetiap pagi aku akan bentang paper kat tepi koridor aku tuhh, pastu kalau dia nak buang air kecik ke air besor ke, memang dia buang kat atas paper tu laa, takder dia nak buang merata tempat…bila aku nak buang kertas tu pun senang, takyah nak cuci2 lagi tempat tu, aku just bungkus masuk plastik jerkkk…tu wat aku sayang tul ngan kucing tuuu, ibu dia memang tak penah lah membuang kat atas, memang dia akan turun bwh…korang tau lah aku nyer umah tingkat 4, memang susah kalau nak bela kucing pun…tapi tu laa, skrg ni jer laa kot, sementara anak2 kucing tu lum pandai ikut ibu dia turun bwh, boleh la aku jaga, kalau dah pandai merayau ke bawah, memang x jumpa dah kot aku ngan kucing2 tuhhh…

Nak jadikan cerita aku balik keje ptg smlm, aku naik2 atas tgk ibu kucing tu mengiau x tentu arah…tapi memang biasa pun kucing ni omeh skit…tak renti mengiau, kekdg aku naik rimas, dah bagi mkn pun omeh, x bagi mkn ape tah lagi…pastu aku tgk kejap dia naik tangga, kejap dia turun tangga…pastu aku tgk anak dia sekor pun takder, dlm hati aku agaknyer auntie bwh tangga umah aku tu kot bwk masuk umah dia…tapi rasa x penah pun dia masuk umah auntie tu…kucing tu pandai, kalau dia duk depan umah auntie tu memang x berani dia masuk umah walaupun pintu terbukak…tapi kalau umah aku memang dah jadi playground dia dah kat ruang tamu umah aku tuuu, hehehehe…memang tetiap mlm aku bagi chan kucing tu bersantai kat depan tv umah aku tuuu…biarlah, sian kat kucing tu duk luar jer dari pagi sampai ptg, aku nak bagi dia rasa hidup berlindung cam kucing2 lain gak…uhuhuhukkk, sedih lak aku…tapi korang tau, selama aku bwk kucing tu masuk umah, memang dia main pun kat area ruang tamu tu jer laa, takder dia nak merayau ke dapur ke, ke bilik tido aku ker, memang x penah…baik sesangatlah kucing tu…betul korang…kalau ader sesaper berminat kat kucing2 ni, yg betul2 nak jaga dia, aku rasa aku leh bagi…tapi x tahu la yerk, aku cam dah syg la kat kucing tuuu…hehehehe...bila dia dah letih main kan, tetiba terlepek jer dia tido atas karpet depan tv aku...korg dpt bygkan x? comeinyerr.....hehehehe...

Eh…melalut lak citer aku nihhh…sambung citer td, bila aku tgk ibu kucing tu cam x tentu arah, dlm hati aku kata, mesti anak dia ilang ni, dah jenuh aku panggil anak2 kucing2 tu, x der kuar2 gak, kot la duk sembunyi kat pasu2 bunga akak kat tangga atas aku tuhh…pastu aku masuk umah, jap lagi aku nak gi tanyer auntie tu pulak…dah tgh kecoh2 tu, bf aku ni pulak duk tipon, hishhh, time aku tgh kelam kabut camtu, time tu la dia nak tipon pun…ingat maleh nak jwb, tapi kang dia kata ape lak…nasib lerrr aku layan dia nak x nak jerr, ati aku ingat kucing2 tu ilang la korang…..x leh fokus, x leh fokus…wakakakaka, ni ayat bf aku mlm td, x larat aku nak gelak…(citer len kali yerk…ni nak citer pasal kucing jer), dah abih engage, aku turun gi umah auntie, aku tanyer dia….

Aku : auntie, anak kucing tu dah ilang la auntie…
Auntie : ayaaa…mana peginyer haa?? manyak kesian la ibu kucing nih…
Aku : auntie balik kul bape td?
Auntie : kul 6 lebih laa….tapi tgk ibu kucing tu jer yg ada…
Uncle : saya tgk dlm kul 5 td anak kucing tu ada lagi maaa…
Aku : laa…ye ker, baru ilanglah kalau camtu…
Auntie : manyak syg la kucing tu sumer baik2…sapa yg berani amik maaa…
Aku : tak tau la auntie, takper la…nanti saya tanyer org depan umah saya tu...
Auntie : ooo…itu indon ya…haรกh, tanyer dia, takut diorg buang kucing tu pulak …

Pastu aku naik atas, duk msg adik aku citer kat dia, kucing aku dah ilang, dlm hati aku memang sedih betul laa…memang aku terasa sgt la kucing tu dah x der, pasni memang aku nangis nyer laa…masa tu pun aku dah sebak sgt2…pehtu aku dengar kecoh2 lak luar pintu umah aku tuuu…tgk2 auntie ngan akak kat atas tu duk mengadap anak2 kucing tu tgh menetek ibu dia….fuhhhh, lega aku…

Aku : haa…ader lak, mane dia pegi auntie??
Akak : akak bwk masuk umah akak ptg td, akak kesian tgk dia kat luar masa ujan tadi,
akak masuk kan dlm sangkar pehtu akak selimut bg dia tido.
Aku : laa…ye ker, jenuh sy ngan auntie ni duk cari…ingat dah ilang
Auntie : haรกh…biasa balik keje mesti ader 3 ekor duk kat luar ni…
Aku : sib baik x gi tanyer org depan ni…

Memasing sumer gelak hepi, kekekekekeke…aku msg adik aku, kata kucing tu dah ader balik…hepi sesgt…adik aku jwb ape…ko ni kecoh jer la lebih….(wakakakaka…) pagi tadi masa aku kemas kat luar tu, aku tgk auntie kat bwh tu dgn pakai baju tido duk bwk nasi kat kucing tu, tgk aku dah bagi dulu, hehehehe…sian auntie tu, takpela, ptg nanti aku biar auntie tu pulak bagi mkn, hehehehe…best, best…aku suker…harap2 kucing tu x ilang lagi, kalau dak takat aku tgk gambar diorg jer laa…korg nak tau, kodak lebih dari aku tunang ri tu aku amik gambor kucing tu…hehehehe, yg lagi best, akak kat atas tu siap amik gambar kucing tu pakai kamera video lagi tuh…tapi tu laa, dia kata kalau dia x der kucing dia leh jer jaga…tapi kucing dia dah ader 2 ekor, garang lak tuuuu, x berani dia nak bwk kucing tu masuk umah kalau x masuk sangkar…so, tu la citer pasal kucing2 aku tuhhh….kesimpulannya aku, auntie tu ngan akak kat atas tu memang suker kucing and memang syg ngan kucing2 tuhh…hehehehe….sekian utk entry aku kali ni…

15 November 2006

Keter Yang Problem...

Korang penah tak naik keter, pastu keter tu cam problem jer kat tgh jalan?? Haa…kali ni aku nak citer pasal keter rosak…muehehehe…dah takder topik sebenarnya nih…aku penah 2 kali naik keter, keter tu ader problem…tapi still leh gerak…tah, aku x bwk keter aku x tahu, org bwk keter tu yg kata keter ader problem, maka aku anggap keter tu memang ader problem lah, mueheheheh...utk pengetahuan korang aku ni ader lesen sebenarnya, baru jer abih P, tapi lum pegi tukar pun lagi lesen tu…kalau aku bwk confirm salah 100% la tuu…lesen lum reniew…tapi kata jer ade lesen, bwk keter nyer tak…aku ni nak kata penakut, berani…tapi adik aku kurang yakin ngan kebolehan aku tuhhhh, nak wat camane kan…dulu2 masa kitorg ader keter kancil, aku memang terror bwk keter tuh…time dia cuti aku leh jer bwk gi opis, balik opis, pehtu aku leh bwk gi jengjalan kat ampang park tu…pendek kata mane tempat yg aku biasa lalu tu memang aku dah redah la ngan kancil tu….tapi skrg ni dah tukar keter besor skit, takder la besor mane pun, takat gen2 1.3 jer pun aku ngan adik aku layak pakai…harga pun x sampai 50k, tu pun time ader diskaun beli ri tu…uhuhuhukkk…skrg ni pakai keter tu dah dekat setahun…alhamdulillah lum ader problem lagi, walaupun masa memula nak amik keter kat proton ri tu dia wat hal x nak hidup enjin…x kenal tuan lagi kot…muehehehehe…bila keter ni dah ader, aku bertambah gerun nak bawak, yerla…body dia kan besor skit dari kancil tu…lagi ler adik aku tak bagi aku bwk…wakakaka…ader la penah 2/3 kali bwk kot, tapi tu pun area2 umah aku tu jerk…tak tahu la kot2 dah terdesak nanti kena gak bwk kan…wallahualam…

Eh2…melalut la pulak aku nih…citer pasal keter rosak tadi tuh, memula aku penah rasa keter rosak tgh jalan, masa tu baru lagi pakai kancil tu…time otw nak balik kg, aku, adik aku bwk keter…pastu ader sedara sorg…sebelum tol gombak tu, jalan tu laa…keter tu x leh gerak…tetiba jer…tekan minyak pun dia x leh gerak, yg lagi aku gabra enjin depan tu leh berasap…aduiii, nanti rasa jer nak meletup…pastu aku suruh adik ketepi…tunggu sejuk sikit…try start enjin…ha, boleh pulak dah…ader hantu ke ape yg duk tahan keter tu ha? Pelik tul…tapi alhamdulillah, dia wat hal takat tu jerk, sampai ler kitorg ngan selamatnyer kat kg…tapi pastu ader la 2/3 kali dia wat hal yg same…tapi x lah sampai berasap…masalahnyer x leh naik jalan yg berbukit…x laju langsung, mcm kura2 panjat bukit…bila dia wat hal tgh jalan tu yg haru tu…mulalah jadi fobia nak jenjalan jauh…mintak tolong abg kat opis ni tgk kan kot2 problemnyer teruk sgt…pehtu dia try bwk naik bukit genting…adehhh, melayang layang dibawaknyer kitorg naik bukit genting tu sekerat genting…dia ckp adik aku bwk keter, guna gear x sesuai…tah, betul ke tak…

Pengalaman kedua aku, naik keter bf aku…opsss tunang aku, tapi masa tu bf lagi, aku guna perkataan bf la yerk, senang…haa, keter bf aku ni bukan ler baru pun, wira plat WHS, beli tahun 2000 kot…masa tu aku ngan dia nak gi putrajaya, konon2 nak jenjalan jer la kat saner…lepas tol mane aku x ingat laa…tapi dah dekat la nak ke putrajaya, tgh laju2 keter tu, tetiba brek x mkn…aduii, kecut sekecut kecut perut aku dah masa tuuu…sib baik keter x byk…cecepat mamat ni amik line tepi, pucat gigi aku kot masa tuhhh…yg aku bencinyer bf aku tu leh sengih lak pandang aku yg tgh takut masa tuu…aku ingat dia sajer memain, pehtu dia kuar tgk tayar ke hape tah…aku pun tak tahu, pehtu ader keter tunda tanyer ape problem…dia ckp ngan aku brek x bape ok…aku ingat aku balik naik teksi dah masa tuhh…tapi bf aku ckp keter tu leh gerak…tapi brek belakang x mkn…tapi nak taknak gerak jugak la ke putrajaya…tgk2 lampu, singgah smbhyg kat masjid tu, pehtu konon nak cari tempat mkn kat situ…tapi dah dek sbb keter tak ok, terpaksa lah balik ampang, pehtu mkn jer kat ampang…time balik ampang pun x leh nak bwk lelaju dah mamat tu, emergency signal pun kena pasang sampai ke ampang, muehehehe…aku suker naik keter x laju ni, suker bangatttt.... memang terasa lah cam round2 kl jer, sempatlah aku menikmati pemandangan kl ni satu2, kalau x byk bangunan, leh hafal setiap bangunan kat sepanjang jalan tuhh...muehehehe..kalau tak keter jadi camtu, emmmm...org lelaki kan…suker benor bwk lelaju, nak pulak kat haiway, mcm jalan dia sorg jerk…okla…aku nak balik dah ni…sila2 la tinggalkan jejak yer teman2 blog aku sumer…kita syer2 citer kan…

13 November 2006

Lagu-Lagu Favourite...Ader Kenangan Tuhhh....



TAK PERLU DIUCAPKAN - SUDIRMAN

Di raut wajahmu telahpun kutahu...Dari sinar mata ku telah menduga...Ada rasa yang membara...Ada cinta yang menyala...Tak perlu lagi kau nyatakan...Dari kemesraan yang telah kurasa...Dari tutur kata yang mesra menggoda...Tak dapat ku merahsiakan...Haruskah aku nyatakan...Cintamu telah berbalas...Biar saja tak perlu dinyatakan...Biar saja tak perlu diucapkan...Rahsiamu, rahsiaku bersama...Biar saja tak perlu dinyatakan...Biar saja tak perlu diucapkan...Rahsiamu, rahsiaku bersama, bersama...Kuhulurkan tangan kan ku pimpinimu...Kuluangkan hati isikan cintamu...Dari wajahmu yang ayu...Dari mata mu yang sayu...Tak perlu ucapan itu...

KAULAH SEGALANYA – RUTH SAHANAYA

Mungkin hanya Tuhan Yang tahu segalanya...Apa yang ku inginkan...Di saat-saat ini...Kau takkan percaya...Kau selalu di hati...Haruskah ku menangis...Untuk mengatakan yang sesungguhnya...Kaulah segalanya bagi ku...Kaulah curahan hati ini...Tak mungkin ku melupakan mu...Tiada lagi yang ku harap...Hanya kau seorang...Kau takkan percaya...Kau selalu di hati...Haruskah ku menangis...Untuk mengatakan yang sesungguhnya...Kaulah segalanya bagi ku...Kaulah curahan hati ini...Tak mungkin ku melupakan mu...Tiada lagi yang ku harap...Hanya kau seorang...Kaulah segalanya untuk ku...Kaulah curahan hati ini...Tak mungkin ku melupakan mu...Tiada lagi yang ku harap...Hanya kau seorang...Tiada lagi yang ku harap...Hanya kau seorang...


SEMOGA ABADI – MISHA OMAR

Kau datang bagaikan mimpi...Kau hadir daku sedari...Sekian lama ku nanti...Kau di sini...Mungkin kehendak Illahi....Segalanya ku jalani....Biar lelap tidurmu....Di pelukku....Cinta ini....Ku persembahkan....Setulus hati kasih....Kepadamu....Seandainya engkau mengerti....Hanya kau yang ku miliki....Dalam hidupku....Kasih sayang ini....Semoga abadi....Kan ku bawa sampai akhir nanti....


RINDU MEMAKSAKU MENYAYANGIMU – FRANCESCA PETER

Andai engkau mengerti....Perasaan di hati ini...Pasti engkau menyedari...Betapa hatiku merinduimu....Bukan mudahnya aku...Untuk melafazkan cinta....Sekali ku melafazkan....Sampai bila pun ku menyintamu....Rindu memaksaku menyayangimu....Tak daya ku menahan....Segala perasaan aku....Yang makin gelora...Setelah engkau menyedari...Sambutlah cintaku...Sepi mengajar aku...Tentang perlunya cinta...Walau pedih walau perit...Terpaksa aku menghadapi...Tiada apa yang engkau pinta....Sekadar kesetiaan....Selagi rindumu masih dihati....Cintamu terus bersemi....


DEALOVA - DEWA

Aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu....Aku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu....Karena langkah merapuh tanpa dirimu....Karena hati telah letih....Aku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh....Aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu....Tanpamu sepinya waktu merantai hati.....Bayangmu seakan-akan....Kau seperti nyanyian dalam hatiku....Yg memanggil rinduku padamu....Seperti udara yg kuhela kau selalu ada....Hanya dirimu yg bisa membuatku tenang....Tanpa dirimu aku merasa hilang.....Dan sepi, dan sepi....Kau Selalu Ada....

09 November 2006

'Fiance' Tersayang....


Ape nak citer kat entry aku pun tak tahu dah skrg ni…blurrrr tul paler otak ni, rasa kosong jer…cuma nak citer bab perasaan aku skrg ni..bila dah tunang ni aku rasa cam jiwa aku dah terisi, ader satu jiwa dah bercantum ngan jiwa aku lak skrg ni, cewaaaahhhh…rasa nak termuntah pun ader, muehehehe…betul korg, aku pun tak tahu naper…dulu sebelum tunang aku kurang yakin ngan cinta dia, ngan kasih syg dia pada aku…bila dah sampai tahap ni dia bawak aku, aku betul2 yakin ngan kesungguhan dia, baru lah aku tahu yg dia betul2 syg aku, yg dia betul2 cinta aku…kekekeke…malu aaarrrr nak citer bab2 kasih syg lak kat blog aku ni…sure si maniq tu nanti kutuk aku, sah2 dia akan kutuk aku nyerr, tgk la nanti…panjang berjela dia nyer komen, korang tgk jer la nanti…suka ati ko la maniq, kutukan ko tu sumer aku anggap kutukan membina jerr lagipun aku pun suka kutuk nko, muehehehe…ko x komen aku nyer blog, memang aku nak marah…

Okla…nak citer skit about diri fiance tersayang aku tuuu…ct nurhaliza gelar dato k dia suami tersayang…hehehehe…aku panggil fiance aku, tunang tersayang, boleh gitu?? biodata dia bih kurang camni laa, umur muda setahun dari aku…aku dah 31, dia still 30, lahir bulan yg same dengan aku, aku 26.02.1975 dan dia 01.02.1976, org kl jer…kejer pun biasa2 bangat, aku org pahang, keje pun biasa2 bangat…adik beradik aku cuma 2 orang tapi dia ramai, 10 orang dia anak ke 6, dia pun ader adik pompuan kembar gak…cam aku laa, kembar…hehehe…sikit sbyk ader persamaan laa kitorg ni…orgnyer x encem pun, aku pun x cun mane…muehehehe…oklaa…dah merapu pulak aku ni ekk…

Mesti korang nak tau camane aku kenal dia kan? tapi kalau aku x citer pun takder org nak paksa aku kan?? muehehehe…cukuplah jadi rahsia aku ngan dia jer la camner kitorg kenal…yg pasti tarikh 14hb Februari 2006 1stime aku ngan dia memula kenal…masa tu lum jumpa lagi, cuma berbalas2 msg ngan dia…19hb Februari 2006 aku ngan dia janji bertemu face to face…emmm, breakfast sesame kat area ampang, alaaa…gerai biasa jer…lepas dari tu, kitorg selalu la jugak jumpa…sampaikan kenduri kawin adik aku pun dia leh dtg, yg mengongnyer aku dah bagi kad kawin adik aku kat dia, tapi aku x bagi dia dtg…x ke mengong aku masa tuh? Dia pun heran, apsal dah bagi kad x bagi dia dtg pulak lagipun dia ckp dia nak tgk kg aku, nak kenal family aku, adehhhh…letih tul nak menjwb masa tuh…tahlah…masa tu aku rasa aku lum ready nak kenalkan dia pada mak aku…muehehehe…dah la masa tu dia mcm dah nak serius ngan aku…mahu aku x gelabah…memula dia ckp x jadi dtg, tetiba time kenduri tu dia kata dia dah on the way ke pahang…suka ati dia laa, heheheh… lagipun kenduri umah aku, patut aku kena raikan setiap tetamu yg hadir, tul dak…

Dari situ aku dah rasa kesungguhan dia pada aku…tapi aku ni bukanlah jenis yg senang bangat nak percaya pada lelaki, kalau boleh aku nak kenal hati budi dia, nak kenal jiwa dia dulu, ape2 sajer tentang dia aku nak tahu…tapi mungkinlah tuhan bagi petunjuk pada aku agak awal…lame2 bila aku kenal dia, terasa la suka pada dia, syg pada dia, rindu pada dia (gatai no…) dan x lame lepas tu aku ngan dia declare, dia pun dah ready nak jumpa mak aku, awal bulan 7 aku bawak dia balik pahang jumpa family aku, pastu baru lah kitorg rancang nak bertunang…sebenarnya kami rancang sebelum puasa…tapi x der kesempatan, tahu2 la, sebelum puasa ramai yg pilih tarikh2 tu nak wat kenduri kawin, so…terpaksalah aku tangguh majlis tunang aku lepas raya jer…alhamdulillah skrg ni aku dah jadi tunang dia…insyaallah ikutkan tempoh pertunangan ni setahun, tapi kalau jodoh kami awal, awal lah walimatul urus tu nanti…dan kalau lambat pun aku redha…yg pasti aku akan jaga cincin kat jari manis aku ni mcm aku jaga hati dia dlm hati aku ni…mueheheh…miang lak aku peptg ni…

p/s : gambar kat atas tu bukan gambar cincin tunang aku tau…tu org lain punyer, cuma gambar hiasan semata-mata, muehehehe, gambar cincin aku lum antar kedai lagi…nanti2 la yer…sabaq no...

07 November 2006

Alhamdulillah...Majlis Tunang Aku Dah Selesai...

Alhamdulillah…syukur pada tuhan atas kelancaran majlis tunang aku ahad baru ni, semuanyer selamat, takder aper masalah yg datang…kalau yg ader kat majlis ri tu, mesti x cayer tu cuma majlis tunang…mesti org ingat cam majlis kawin, tinggal lagi tak potong lembu/kerbau jer…hehehehe…apepun aku dah lega sgt2 skrg ni, tak perlu lagi aku nak pikir bukan2 mcm sebelum ni…yg pasti jari manis aku dah tersarung cincin tunang ngan cincin risik..nak tunjuk kat korang camner ekk…scanner kat opis aku ni problem skit, tapi walau camaner pun, insyallah aku akan tunjuk gak nanti kat korg, akan aku usahakan camaner pun…korg sabar byk2 yerk…

Nak citer skit pasal majlis ri tu…takder aper yg menarik pun, rombongan sebelah lelaki pun datang dah lewat jugak…diorg sempat singgah masjid dulu berenti solat zohor dulu, so…bih kurang kul 2 baru diorg sampai umah aku…taklah rasa gabrah sgt pun, sbb aku siap2 pun cam biasa jer…pakai tudung bawal biasa kaler ungu, baju kaler ungu background bunga kat dlm dia…baju pun aku buat kurung moden jer, pastu aku taruk batu kat tepi baju aku tuh…biasa sesgt…sebenarnya memang aku malu kalau nak buat grand2 nih…biarlah simpel, bagi aku tu dah cukup…make up pun aku tibai make up sendiri, cuma tebal skit dari biasa jer…

Ramai kengkwn bagi ucapan tahniah kat aku ri tu, kelam kabut skit reply msg u all tu, sori la yer...kat sini sempatlah aku copykan untuk entry blog aku ni…

Suhaila (Kwn satu sekolah, satu kampung) : Selamat Bertunang, maaf tak dapat hadir.
Reply : Trima kasih byk2, nanti time kawin ko mesti dtg yer…

Kak Ina (Housemate aku) : Askum…camner dah siap sumer? Slmt bertunang..Moga dapat keberkatan dari Nya, sori laa ekk x dtg, kim slm semua…
Reply : Wslm…dah…tima kasihlah byk2, xper nanti time kawin dtg yer..

Kak Izan (Opismate) : Slmt Bertunang..
Reply : Tima Kasih laa..

Linda (Member Chat Kat johor) : Camner? Tahniah dari aku sekeluarga…
Reply : Alhamdulillah berjalan lancar sgt, apepun aku syukur dah 4 jam aku jd tunang org..dia x dtg pun, keter dia jer yg dtg, wakakaka….

Nozie (Member Chat Kat Subang) : Askum, aku nak wish kat ko Slmt Bertunang, dah selamat dah kan? bape lame ikat?
Reply : Wslm…tima kasih bebyk, dah settle, alhamdulillah berjalan lancar, ikat setahun, tapi kalau nak cepat atau lambat discuss 2 org jer laa…

Annys (Member Chat Kat Johor) : Askum, awek…sory aku demam2 ni sampai lupa nak ucap tahniah kat ko. Slmt bertunang yer…nanti tunjuk tau gambor tunang..
Reply : Wslm, aku xde halnye..akupun baru pas batuk ngan selsema…ni pun lum baik lagi, apepun aku syukur majlis aku dah settle, xde ape masalah, berjln elok jer…

Elly (Member Chat Paling Byk Antar Msg, best la ko ni…) : Ko dah sedia ke untuk ditunangkan?
Reply : Dah sedia dah…kalau tak sedia takder la sampai ke tahap skrg ni…

** Gambar tunang lain kali la yer…lum antar kedai lagi…

01 November 2006

Aku Yang Tak Sihat....

Padahal hari Isnin dah aku start masuk opis, tapi tu lerr....tekak x sihat, idung pun x sihat, sebelum raya lagi aku kena batuk ngan selsema...tapi skrg bertambah teruk...smlm (selasa) aku dpt mc satu hari doktor bagi...tu pun aku makan ubat dia bagi time mlm2 jer, nak mkn siang aku takleh nak wat keje la jwbnyer...mamai bukan main lame lagi...x larat aku nak layan badan aku ni rasa cam melayang2 jer...ni pun aku masih lum baik betul lagi, batuk teruk sgt, sampai tiap kali batuk rasa nak terkeluar isi perut aku nih...bila dtg gatal tekak aku ni, siap sedia la pegi toilet, sampai mengalir-ngalir la airmata aku batuk...aku memang cenggini la kalau kena batuk, teruk walaupun dah mkn ubat doktor bagi...kurang2 dua minggu la baru pulih cam biasa...

So...takder aper sgt nak citer kat sini, pasal sok rasanya aku dah nak cuti kot, mak aku mintak aku balik awal skit sebelum kenduri aku ahad ni...sian gak kat dia sumer benda dia nak buat kat umah tuuu...semua barang hantaran aku dah settle kan...tinggal sirih junjung jer lagi, selebihnyer coklat ngan buah jer aku lum beli...yg tu last sekali pun takper...takut beli skrg alamatnyer buat hantaran buah kering la aku jwbnyer...takpun buah2 kecut, muehehehe...oklah yerk...maybe aku cuti sampai isnin, selasa aku start naik keje balik, apepun take care untuk sumer kengkwn....doakan perjalanan majlis tunang aku tu nanti berjalan dengan lancar yer...