24 August 2006

Family Aku....Umah Aku....


Hehehehe...aku nak interprem skit gambar family aku kat korg, dan jugak nak interprem umah aku yg x berape nak lawa utk tatapan korg...ikutkan tak ramai pun ahli kuarga yg tinggal kat umah aku tu...cuma aku, adik aku ngan mak aku jer skrg ni, tapi dah bertambah la sorg, hubby adik aku...sebelum nenek ngan toki aku meninggal, kami duk 5 org...lepas diorg takder, mak aku duk sorg jer, sian mak aku...sesekali aku ngan adik aku balik, riuh la skit umah tu, nak pulak suara aku ngan adik aku bukan jenis suara yg pelan2, anak tekak jenis besor kot...wakakaka...aku ni dah memangla x pandai nak control suara, sampai member aku sorg tu cakap suara aku mcm petir...pembohong betul mamat tu...sib baik dia bercakap ngan aku tak kena panah ngan suara aku, kalau tak memasal, jadi bisu lak, tak ke haru dibuatnyer...

Eh, dah lari tajuk lak aku ni...oklah, mari kita perkenalkan watak2 yg ader kat atas tu pulak...yg pakai tudung purple tu, duk cam ala2 sopan gitu, heheheh… kalo korang nak tahu, tu lah diri me yg sebenar, rafflesia_merah, yg punyer blog yg korang baca ni laa...me x lawa mane pun, cukuplah sempurna sifat org kata kan...nak kata cam ct nurhaliza tu, x der la pulak aku rasa, maybe tang ujung kuku tu mungkin lah boleh kata samer, tang lain tu memang jauh beza cam bumi ngan langit..nak pulak tang suara, memang x der rupa suara dia langsung..so, lupakan jer la berangan nak jadi diri ct nurhaliza ekk...

Ok, sebelah aku tu pulak, jejaka encem pakai baju melayu tu, siap pakai sampin lagi, kalau korg nak tahu, sampin tu aku ngan adik aku yg hadiah kat dia time nak raya tahun lepas, beli kat first lady ampang park tu jer, sesatu butik yg aku mampu masuk, wakaka....mamat ni aku perkenalkan sebagai 2 pupu ngan aku, mak dia tu sepupu ngan mak aku, so, aku ngan dia dah kira 2 pupu la kan? tak tahu la korg panggil ape kalau hubungan mcm aku cakapkan tu...dia ni memang rapat ngan kitorg dari kecik lagi, pasal umah dia pun sebelah jer dari umah aku, masa kecik2 memang kitorg la yg selalu jaga dia, gaduh2 pastu baik semula tu ngan kitorg la, nak pulak adik aku, suka sgt nyakat dia masa kecik, asyik nangis jer budak tu dibuatnya…memang dah mcm adik beradik sendiri laa...masa kecik2 dulu memang mamat ni nakal skit, eh, bukan nakal skit, nakal byk, sampai x larat dah nak jaga, rasa cam nak piat2 jer telinga dia tiap kali dia wat hal...wakakaka...masa tu mak dia keje toreh getah, cam mak aku jugaklaa…org kg ler katakan…nak taknak terpaksalah jaga dia, tapi masa tu aku dah abih sekolah dah, sementera aku nak dpt keje..aku masih ingat lagi lagi, masa dia kecik2 punyerlah payah nak mandi, x kira pagi ke ptg ke, memang jenis penakut air…jenuh org duk memujuk dia, biasa aku lah yg paling terror pujuk dia ni…hehehe…lum umur 20 tahun aku dah praktis jaga budak, korg jgn tak tahu…skrg umur dia dah dah 16 tahun dah, eh! 17 tahun la…eh! sori2, aku dah lupa, tapi antara 16 ngan 17 tu laa…sekolah kat asrama penuh kat jengka…

Oklah…tukar watak lain pulak laa…yg sebelah 2 pupu aku ni pulak, yg pakai baju kaler ijau tu…sape lagi, adik kembar aku ler, citer dia ni x yah lah nak citer lebih2, mungkin stgh korg penah baca blog dia kot, sape2 yg lum penah layari blog adik aku ni, kalau nak tahu lebih lanjut pasal diri dia, join jer blog puterisatu, sumer kisah diri dia ader kat situ…hehehe…so, persilakanlah masuk ekk…pintu umah dia selalu nganga jerk, untung2 dia wat spageti…wakaka…oooi dik, ko dah lame x buat spageti…minggu ni ko buat lerr…aku nak mkn…(hehehe, sesekali aku nak jadi mem…)

Kita ke watak yg di belakang aku tu pulak, yg pakai specky tu…haa, tu la bonda tersayang aku, umur mak aku dah 59 tahun…24 Januari tahun depan cukuplah 60 tahun, tapi nampak muda lagi kan?? hehehehe…ramai org cakap camtu kat mak aku ni…nak kata mak aku mkn jamu tak penah lak aku nampak dia mkn jamu, mkn jambu penah la aku tgk…muahahaha…mak aku ni kalau korg nak tahu, pandai jahit baju, kira leh panggil tailor laa, baju aku selama ni memang x penah org lain yg jahit, memang mak aku ler yg buatkan, jimat kos, x yah nak bayar2, untung weiii…kira aku ngan adik aku dah mewarisi la kepandaian dia menjahit, boleh la kalau nak buat baju kurung sendiri tu, cuma penyakit malas jer yg bersarang kat diri kami 2 org ni…skrg ni kira sepenuh masa lah dia jahit baju, dulu2 byk keje dia dah buat, yer laa…nak sara hidup aku ngan adik aku, masa tu pulak ader tok ngan tokki aku, tapi sib baik diorg pun wat keje2 kg, kira lepaslah duit belanja utk kitorg satu kuarga…bila ingat2 balik masa dulu, rasa bergenang air mata aku ni…hidup agak susah masa tu…nanti aku citer kat korg camner kehidupan aku masa kecik2 dulu ekk…

Oklah…yg terakhir sekali, sebelah mak aku tu, mak pada mamat kat sebelah aku tu…sepupu mak aku laa, aku ngan adik aku panggil dia angah, umur dia muda skit la dari mak aku, kalau korg nak tahu dia ni dah berpisah dgn suami dia, tapi aku respek kat bekas suami dia, memang x penah lupa kat anak dia sorg ni, time raya mesti bwk anak dia pegi shopping baju raya, sedih gak tgk kehidupan suami isteri yg berpisah ni, tapi nak wat camner jodoh tak panjang kan…apepun kehidupan mesti diteruskan…nasib masing2 kan…okla, aku nak gi smbhyg asar dulu, apepun…2/3 hari ni aku no idea la nak tulis ape kat blog aku ni, tapi aku cuba lah nak penuhkan blog aku ni ngan citer2 aku…okla, korg baca la dulu, and jgn lupa komen ape yg patut…syg korg, ummuaaahhh….

11 comments:

elly said...

ooo..ko pandai jahit eh...boleh la tolong jahit baju raya aku eh...

MAMARISYIA said...

psttt..janji putih dari siti nurhalija itu!!wakakakka...

RaFFLeSiA MeRaH said...

elly : hehehe, ko ni pantang dengor aku leh jahit ekk? ok, boleh jer...sepasang aku amik 30 hinggit, pastu 20 hinggit duit raya aku...ko campurkan ler, mesti kertas biru gakla ko kena bagi aku...wakakaka...

mamarisya : lorr, mane ader putihnyer, jauh putih siti lagi lerr...siti tah bape baldi mandi susu, kita ni sekali pun x penah, minum susu pun jarang...muahahaha...

debikdebuk said...

Nak dekat raya dah ni... Errr...kalau tempah baju melayu n baju kurung n baju karung berapa hinggit?

Semua baju raya family kau yang buat ke refflesia?

hah, lagi satu...ko kirim salam kat family ko tu k... Assalamualaikummm..

Tengkiu lawat blog hamba hari tu...

Arena said...

kunjungan balasssssssss...

RaFFLeSiA MeRaH said...

arena : slmt dtg, jemputlah masuk, nak wat jemput2 x der stok pisang kat umah kita, hehehehe...

debikdebuk : aáh, memang mak kita lah yg buat, x penah tempah kat tempat lain, baju kurung 25 ringgit jer, baju melayu x sure ler, nanti ler tanyer mak kita yer...heheheh...

razlizahazleen said...

oo..puterisatu tu kembar rafflesiamerah..laa..baru tau..tapi muka tak samer ek..

~comei~ said...

kak.. akak keje kat ne? dok kat ne?

RaFFLeSiA MeRaH said...

comei : akak keje kat area jln tun razak ni jerk, duk kat ampang, dekat jer ngan keramat tu, nis duk keramat kan??

Anonymous said...

sori ar..aku baru je masuk blog ko ni...jd ketinggalanla sikit. Aku tau ko mmg pandai jahit baju.....tula kan kalu ade sifat MALAS tu yg payah..sama dgn aku ni
Rinde JB

Anonymous said...

[url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/ganardinero.jpg[/img][/url]
[b]La mejor web sobre ganar dinero[/b]
Hemos hallado la mejor guia en internet de como trabajo casa. Como nos ha sido de utilidad a nosotros, tambien les puede ser de interes para ustedes. No son solo metodos de ganar dinero con su pagina web, hay todo tipo de formas de ganar dinero en internet...
[b][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url]Te recomendamos entrar a [url=http://www.ganar-dinero-ya.com/]Ganar-dinero-ya.com[/url][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url][/b]