15 November 2006

Keter Yang Problem...

Korang penah tak naik keter, pastu keter tu cam problem jer kat tgh jalan?? Haa…kali ni aku nak citer pasal keter rosak…muehehehe…dah takder topik sebenarnya nih…aku penah 2 kali naik keter, keter tu ader problem…tapi still leh gerak…tah, aku x bwk keter aku x tahu, org bwk keter tu yg kata keter ader problem, maka aku anggap keter tu memang ader problem lah, mueheheheh...utk pengetahuan korang aku ni ader lesen sebenarnya, baru jer abih P, tapi lum pegi tukar pun lagi lesen tu…kalau aku bwk confirm salah 100% la tuu…lesen lum reniew…tapi kata jer ade lesen, bwk keter nyer tak…aku ni nak kata penakut, berani…tapi adik aku kurang yakin ngan kebolehan aku tuhhhh, nak wat camane kan…dulu2 masa kitorg ader keter kancil, aku memang terror bwk keter tuh…time dia cuti aku leh jer bwk gi opis, balik opis, pehtu aku leh bwk gi jengjalan kat ampang park tu…pendek kata mane tempat yg aku biasa lalu tu memang aku dah redah la ngan kancil tu….tapi skrg ni dah tukar keter besor skit, takder la besor mane pun, takat gen2 1.3 jer pun aku ngan adik aku layak pakai…harga pun x sampai 50k, tu pun time ader diskaun beli ri tu…uhuhuhukkk…skrg ni pakai keter tu dah dekat setahun…alhamdulillah lum ader problem lagi, walaupun masa memula nak amik keter kat proton ri tu dia wat hal x nak hidup enjin…x kenal tuan lagi kot…muehehehehe…bila keter ni dah ader, aku bertambah gerun nak bawak, yerla…body dia kan besor skit dari kancil tu…lagi ler adik aku tak bagi aku bwk…wakakaka…ader la penah 2/3 kali bwk kot, tapi tu pun area2 umah aku tu jerk…tak tahu la kot2 dah terdesak nanti kena gak bwk kan…wallahualam…

Eh2…melalut la pulak aku nih…citer pasal keter rosak tadi tuh, memula aku penah rasa keter rosak tgh jalan, masa tu baru lagi pakai kancil tu…time otw nak balik kg, aku, adik aku bwk keter…pastu ader sedara sorg…sebelum tol gombak tu, jalan tu laa…keter tu x leh gerak…tetiba jer…tekan minyak pun dia x leh gerak, yg lagi aku gabra enjin depan tu leh berasap…aduiii, nanti rasa jer nak meletup…pastu aku suruh adik ketepi…tunggu sejuk sikit…try start enjin…ha, boleh pulak dah…ader hantu ke ape yg duk tahan keter tu ha? Pelik tul…tapi alhamdulillah, dia wat hal takat tu jerk, sampai ler kitorg ngan selamatnyer kat kg…tapi pastu ader la 2/3 kali dia wat hal yg same…tapi x lah sampai berasap…masalahnyer x leh naik jalan yg berbukit…x laju langsung, mcm kura2 panjat bukit…bila dia wat hal tgh jalan tu yg haru tu…mulalah jadi fobia nak jenjalan jauh…mintak tolong abg kat opis ni tgk kan kot2 problemnyer teruk sgt…pehtu dia try bwk naik bukit genting…adehhh, melayang layang dibawaknyer kitorg naik bukit genting tu sekerat genting…dia ckp adik aku bwk keter, guna gear x sesuai…tah, betul ke tak…

Pengalaman kedua aku, naik keter bf aku…opsss tunang aku, tapi masa tu bf lagi, aku guna perkataan bf la yerk, senang…haa, keter bf aku ni bukan ler baru pun, wira plat WHS, beli tahun 2000 kot…masa tu aku ngan dia nak gi putrajaya, konon2 nak jenjalan jer la kat saner…lepas tol mane aku x ingat laa…tapi dah dekat la nak ke putrajaya, tgh laju2 keter tu, tetiba brek x mkn…aduii, kecut sekecut kecut perut aku dah masa tuuu…sib baik keter x byk…cecepat mamat ni amik line tepi, pucat gigi aku kot masa tuhhh…yg aku bencinyer bf aku tu leh sengih lak pandang aku yg tgh takut masa tuu…aku ingat dia sajer memain, pehtu dia kuar tgk tayar ke hape tah…aku pun tak tahu, pehtu ader keter tunda tanyer ape problem…dia ckp ngan aku brek x bape ok…aku ingat aku balik naik teksi dah masa tuhh…tapi bf aku ckp keter tu leh gerak…tapi brek belakang x mkn…tapi nak taknak gerak jugak la ke putrajaya…tgk2 lampu, singgah smbhyg kat masjid tu, pehtu konon nak cari tempat mkn kat situ…tapi dah dek sbb keter tak ok, terpaksa lah balik ampang, pehtu mkn jer kat ampang…time balik ampang pun x leh nak bwk lelaju dah mamat tu, emergency signal pun kena pasang sampai ke ampang, muehehehe…aku suker naik keter x laju ni, suker bangatttt.... memang terasa lah cam round2 kl jer, sempatlah aku menikmati pemandangan kl ni satu2, kalau x byk bangunan, leh hafal setiap bangunan kat sepanjang jalan tuhh...muehehehe..kalau tak keter jadi camtu, emmmm...org lelaki kan…suker benor bwk lelaju, nak pulak kat haiway, mcm jalan dia sorg jerk…okla…aku nak balik dah ni…sila2 la tinggalkan jejak yer teman2 blog aku sumer…kita syer2 citer kan…

11 comments:

13may said...

hehehehe....cuak jugak citer hang...
hmmm..next time apa kata naik keta lembu...slow pun slow, minyak pun safe...kalau lembu buat perangai, sembelih terus..boleh buat lauk time kawin nanti:P

akumasihdisini said...

aku penah alami sekali...klac abis...masa tue otw back dari umah mak sedara wife aku kat keratong 8...sampai kat traffic light bndr baru serting...aku change gear...tapi tak leh masuk...puas aku tekan klac...tapi tak leh gak...nasib baik masa tue dah green light dan jalan kat ctu agak menurun bukit ckit...jd aku pun kontrol stereng jer sampai simpang jalan ke kemayan...stop kat tepi jalan dan call pak sedara...dia datang bwk pomen sama...lepas check...dia kata klac abis...nak tak nak try bawak balik gak...bayangkan dari bandar serting ke kemayan jaraknya 30 km...bawak kereta guna gear 3 jer...sbb gear 4 dan 5 tak leh masuk...bawak slow2 jer...kopak rm200 lbh duit aku ganti klac baru...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

13may : ewah ewah...wat lawak lak hang no...aku nak tgk hang dulu naik keter lembu dlm kl ni, boleh??

akumasihdisini : kenangan tu sumer kan, mesti perkara2 ni x kan kita lupe sampai bila2...tul dak...

ayu_mkay said...

biasa driver mmg kena relak.. cool jerk.. klu dia gabrah sama.. abissssssssss.. gubra jadinyerrrr.. hehehehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

ayu_mkay : pandaipun puan ayu_mkay kita ni menjawab...syabas, syabas...sokong 200%, muehehehe...

EdRyNA said...

Saya pernah naik kereta member kat penang....yg harunya dekat traffic light dia buat hal...bila lampu dah hijau kereta tak bergerak..enjin mati....hahahah pucat lesi kita org dlm kete...luckily try 2-3x start enjin pastu hidup....itupun kereta kat belakang dah hon x henti2..sabar ajalah

RaFFLeSiA MeRaH said...

edryna : pucat lesi yerkk, kot yer pun keter belakang tu sabor la yer dok...dia ingat sesajer gamaknyer duk benti depan traffic light tu, takper, lain kalai kalau jadi camtu dia hon, korg pun tekan hon same...hehehehe...

MaNiQ KaYaNgaN said...

muhahhaha.. suka sangat naik keta slow2.. Jom ikot aku ronda2.. mesti ko lagi suka bab aku tak penah drive laju.. hohoho..

Aku lebih selesa bawak motor aku yg hensem tue dari bawak keta aku yang comel.. senang cilok kat kl nih.. huhuhu..

RaFFLeSiA MeRaH said...

maniq : comei eehhh motor hang, bagi la aku tgk skit...kot2 aku terpikat ker kat motor hang tuuu...

Pisces said...

keter rosak..?? mmg byk kali.. kang nak tulis kat blog la.. eehhehe.. lebih2 lagi kete buatan negara ku yg terchenta ini.. hampeh...

Anonymous said...

heheh..RM,takyah citer laa..RM mesti tau punya..Tapi aper2 pon, amalkan statement ni yer "Abah saya kata, kalau keta berasap kena lari.."muahahah..(perkataan saya boleh ditukar kepada 'liza')