28 November 2006

Bila Ade Org Komplen Couple Kita...

Apa perasaan anda bila ada member yang menegur suami/isteri anda gemuk ker, hitam, pendek, kurus... dan sebagainya...Sedangkan yang menegur pun tak kawin lagi (andalusia berumur 40 thn gitu). Ni pengalaman Lissa sendiri...masa Lissa baru kawin dulu ada seorang housemate Lissa berumur 40 thn...belum pernah berkahwin...Paling tua dalam rumah yang kita sesama menyewa....Dia tu suka sangat komen pasal pak we / mak we orang....semua tak kena pada pandangan mata dia...Cam Lissa di komplen suami Lissa gemuk...dia kata kat Lissa ".....er gemuknya suami Lissa, kalau akak nak cari yg slim..." masa tu Lissa dah kawin tapi masih dok berasingan sementara menunggu kuarters kat Putrajaya. Lepas tu dia komen plak pasal kawan Lissa dulu duduk sesama kami gak kat umah tu...bila kawin dia pindah dok Rawang...Kakak ni cakap "....Zura dah lah hitam, gemuk dan punggung besar, cam ner Saleh (suami zura) boleh terpikat pada zura...sedangkan saleh ada kerja dan berpelajaran tingi dia boleh cari org yang cantik lagi. Komen kepada kawan Lissa yang sorang lagi...nama dia Leha...cam ner Leha boleh sangkut kat suami dia..sedangkan suami dia kerja kilang jer, leha ada pelajaran dan ada kerja tetap. Komen akak ni lagi pada kawan Lissa yang ni....Aya sanggup menerima pilihan orang tua dia, tanpa bercinta..lebih2 lagi lelaki tu muda setahun dari dia...Kalau akak pk berkali2 nak terima atau tidak....Tetiba Lissa melenting...terus jer Lissa jawap....Akak tu memilih sangat, cam perfect sangat,....tu sebab umur dah 40 tak kawin2 lagi...Ada ker patut Lissa cakap cam tu kat dia.....Tapi bila difikir2 mmg patut..sebab dia jer rasa dia bagus...Masa dia kutuk Lissa dulu umur dia 40 thn...sekarang dah 2 thn Lissa kawin bermakna dia dah 42 thn, tapi dia masih belum kawin lagi...Lissa dapat tahu perangai dia masih tak berubah lagi....suka mengutuk suami / isteri /bf/gf orang....masih dengan perangai lama lagi.......Tu sebab sampai skg tak kawin, sebab terlampau memilih dan tak pandai nak bersyukur....Dulu masa serumahnya dgn dia Lissa ada "meleserkan" dia supaya dia sedar sikit....Lissa kata tak per dapat yg camana pun janji dia tahu tanggungjawab dia, hormat org tua dan terima Lissa seadanya...Lissa cakap lagi dari tak kahwin lebih baik kahwin sekurang2nya ada jugak orang jaga sakit pening sendiri... Ini tidak sakit pun kena gi klinik sendiri jam kul 3 pagi...(Lissa sindir kat dia,dia pernah gi klinik sendiri kul 3.00 pg tanpa mengejutkan kita yg ada dalam umah tu) Lissa cakap ler kalau ada suamikan tak payah bersusah payah masa sakit...nak makan pun ada org tolong ambilkan....dia cam terasa jer...Kadang2 org cam ni kita kena sindir sikit masa cakap..biar dia sedar diri sikit...ni asyik org jer yg terkena dgn dia...cam dia tu bagus jer...

Pengomen 1

kalO jUmpa spiSis camni...kO cakap je, gemOk gemOK pOn.....itaM metaLik Dia ni pON........LakU jUgakk !!!!!....sekuranG kuraNGNYa......bY tHe timE meraNgkaK umOr 40 aN........kiTe takDE la becOK meNcari saLah oRG .....makLOm le...siBOk jaGa famiLiii........yG paLinG pentiNGGGG.......adEr jUgak oRg tanGGUng kita saMpai maTi..

Pengomen 2

peNah sOund caMNi.....tapi bUkan kat aNdaLusia le...kaT sorang pONdan....dia bERGUrau...tapi cara kaSAr.......skaLi akO sOUnd caM giNi la......" wOi......sebuROk² akO....akO kawen JUgak nYah.....tuLen lagik...kO tu hapER????...mau sedar skEt ek".....satU kedai gelakkan dia.....kenkaDanG muLot org ni sedap bercakaP.....waloPon niat berGUrau...tapi kenkaDanG diOrang tak pikiR.....cara diOrang tu satU sindiran bagi kita....jeNis camni jGn kasi mUka.....pepandai le cOver diri.

Pengomen 3

Bagi saya....orang yang macam ni, dia kurang tahu erti bersyukur dan juga kurang faham erti penerimaan dan keikhlasan dengan sebenar2nya. Apa yang diibaratkan olehnya sebagai yang ideal dan layak menjadi gandingan hanyalah melalui ukuran zahir, luaran dan penampilan. Orang yang macam ni sebenarnya lupa akan erti ketulusan hati budi, ketelusan hati dan segala yang bersangkut paut dengan lahiriah dan perasaan. Padanya....segala yang cantik dan sempurna di matanya itu sajalah yang layak dilihat sebagai yang terbaik dan sesuai. Dia lupa bahawa 'degree power kacamata' orang lain tidak sama dengan degree powernya. Tiap individu itu bebas membuat pilihannya tersendiri kerana hakikatnya....hati tiap manusia itu dicipta berlainan antara satu sama lain. Mungkin....housemate lissa yang berumur 40 tahun tu terlalu 'sibuk' memikirkan, memperkecilkan, menghina dan mengutuk keperibadian dan zahiriah yang ada pada orang lain, hingga lupa untuk mengukur dirinya sendiri.....dan melihat siapa dirinya yang sebenar. Hmm....orang macam ni pun ada eh....

Pengomen 4

Ye lah.....orang yang macam ni, nak nak pula yang belum kahwin2 lagi sedangkan usianya dah lanjut...sepatutnya janganlah cakap macam2 atau mengutuk pasangan orang lain. Ni tidak.....tanpa diminta....dia dengan sukarelanya dan tanpa segan silunya mengeluarkan macam2 komen bertubi2 macam machine gun terhadap criteria orang lain dan jodoh orang lain. Kadang2 juga....orang yang sebegini ni dah terlalu over konfident yang dia kononnya boleh dapat pasangan dengan semua ciri2 yang terbaik....tanpa ada satu pun cacat cela. Dia lupa yang jodoh pertemuan itu adalah ketentuan Allah Ta'ala. Tapi tak mustahil juga kadang2, apa yang dia impikan tu hanya tinggal mimpi aje....kerana disebabkan criteria pasangan yang tinggi menggunung itulah....menyebabkan dirinya jauh keinggalan di belakang. Nanti anak orang lain sampai dah bersekolah ke mana2.....dia masih lagi terkial2 dengan dunianya sendiri...mencari jodoh yang entahkan bila datangnya...

Pengomen 5

hehehe statement makan dalam tuhhh... jgn peduli sgt ape org ckp.. dan jgn sesekali membiarkan diri kita dipengaruhi oleh kritikan dan komen² dr org luar yg boleh melemahkan diri kita dan hubungan yg kita bina dlm rumahtangga. jodoh pertemuan bukan boleh diukur mengikut paras rupa, pangkat atau harta... tak semestinya org lawa, kene kawin dgn org yg kaya dan sama lawa... dan tak semestinya org yg tak lawa, kene kawin dgn org yg tak lawa jugak... tak balance la mcm tu.. cuma kalau ada pun org yg lawa, dpt kawin dgn org yg lawa gak, tu dikira bonus lah... tp mesti kene ingt, tak semua org PERFECT! wallahua'lam...hanya kita je yg boleh muhasabah diri dan menilai siapa diri kita yg sebenarnya.. Bg saya, saya yakin dgn pilihan saya.. tak kira la si dia tu gemuk ke, kurus melengkung ke, tak lawa ke, lawa ke.. yg penting HATI.. Dlm hati dia ada saya dan dalam hati saya ada dia.


p/s : artikel ni aku dpt dari forum kat PCM (Perkahwinan.Com.My) bukan 5 komen jer sebenarnya, tapi aku copy yg mane best2 jer laa...aku nyer komen camni jerr, abih dah yg mcm tu jer nak kat aku, yg encem, yg kaya raya lum tentu suker kat aku...setuju korg?? hehehehe...skrg turn korg lak bagi komen yerk....

50 comments:

13may said...

Pengkomen ke 6:
Kepala hotak hang...dengki!

akumasihdisini said...

ooo...kao 1st komen n3 aku yer...haaa...skrg aku lak 1st komen n3 ko...mula baca n3 ko...aku jadi keliru..kata baru bertunang...tapi tulis dah kawin...aku ingat lissa tue ko...singkatan kpd rafflesia...baca lagi sampai abis...ceh...ko copy paste jer rupa nyer...mmg ader manusia yg camtu...dia rasa dia perfect...dia sempurna tanpa cacat cela...org camni susah nak dibuat kawan...klau umur dah 40 tak kawin dan tak berubah lg tingkah laku...parah...klau tak silap aku ader pepatah omputih..."life start at 40"...bila sebut pasal andalusia nie...teringat aku kat bekas pengetua aku dulu...masa tue aku sekolah kat SABS, kuantan...dah berumur...tapi tak kawin2...dia mmg bagus...sehingga dianugerahkan sebagai pengetua cemerlang...masa tue 3 org seluruh malaysia yang dapat anugerah tue...dia mmg hebat...kerjanya cukur cermat...teliti dan cerewet...tapi hasilnya cukup hebat...penampilannya simple...kekadang rambut terkuar dari tudung...tapi dia memang baik...tapi sayang nyer...sekarang nie dia dah lumpuh...accident...last aku jumpa dia taun 1999...kesian sesangat kat dia...org yg baik...Allah duga dengan musibah sehebat tue...sekrang nie aku tak tau perkembangan dia dah...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

13may : wakakakakaka...ko tu mula laaa...weiii, ko baca abih ke tak abih ni...cepat benor ko komen, sah ko baca sekerat jalan ni...tul dak??

akumasihdisini said...

tadi aku start tulis komen tak der lagi org yang komen...tue laa tulis pjg2 lagi...bila siap tulis dan publish...rupe nyer dah ader 13 may yang 1st komen...he he he...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

akumasihdisini : jgn ko mimpi ko berada di tangga teratas, ko dah jatuh anak tangga kedua...13may lagi pantas dari ko, hikhikhik..siannyer kat pengetua ko tuuu....aku pun turut simpati...sob, sob, sob...

RaFFLeSiA MeRaH said...

akumasihdisini : wakakakaka...adehhh, nak pecah perut aku gelak...mentang cuti sekolah, ko ngadap blog jer la keje ko yerk...apepun thanks, ko x jemu bukak blog aku yg x berape cun nak banding blog ko tu yerk...

akumasihdisini said...

tak per Aiman tak kisah...

akumasihdisini said...

aper nie...aku komen ko komen balik...aku cuti...ko kejer...ooo...nie spesis ular laaa nie...suker ngular yer...report boss...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

akumasihdisini : memang aku x der keje skrg ni, bos pun takdak...ape lagi...memain kat blog ler aku...muehehehe...ko nak report? ko x yah risau, awal2 lagi aku dah report kat bos aku, aku memain intenet jer skrg ni...

akumasihdisini said...

tadi tue komen aku melalut...skrg komen yang tak melalut...bagi aku semua nie takdir dan ketentuan Allah...setiap manusia telah ditetapkan di Loh Mahfuz...qada dan qadar masing2...kalau Allah dah tetapkan rezeki kita sebanyak tue...kita kena redha...tapi kena laa berusaha lebih...sama cam jodoh...klau dah Allah tentukan kita akan bertemu jodoh ngan si polon...maka dengan dia laa kita akan berkahwin...kekadang manusia nie yang tak penah puas dgn apa yang dinikmati dan tak bersyukur sebenarnya...tue yang jadi mcm yang ko tulis tue...bg aku...aku tak hensem pun...kulit legam cam buntut kuali...muker penuh kesan jerawat dan parut...hensem bai jual karpet lagi...tapi alhamdulillah...Allah tentukan jodoh aku cun melecun...menang CT Nurhaliza ckit jer banding ngan wife aku...orang nyer baik...lemah lembut...berbudi bahasa...kira bagi aku elok laa...aku syukur sesangat atas kurnia Allah...itu laa namanya ketentuan Allah...elok ke tak elok ke...klau dah Allah tentukan...terima jer ngan redha...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

akumasihdisini : pandai ko ngomen yerkkk...aku setuju bangat...

13may said...

oh! aku baca skip2...sebab tengok tajuk ajer aku dah nak emo...sori yea....
sebab aku tak suka la org dok komplen couple kita...tambah2 org camtu...depa apa tau...kita yg bercouple..kita yg pilih...mesti la dia sesuai ngan diri kita...
memang setiap org ada kelebihan & kekurangan....kita dah pertimbang baik buruk sebelum kita declare 'dia' tu couple kita...ini tak, depa asyik nak komplen...huh! hangin hangin!!

ps: tapi bagi aku...asalkan sedap mata memandang...kira dah memadai...kalau nak compare cantik & hensem, nanti kalau lg jumpa lagi cantik , nak buat camna...sebab bijik mata manusia semua tak sama...dia tengok cantik...dia tu plak tengok buruk...sorang lagi tengok...hmmm...boleh la tahan....so, yg terbaik...as long as, bila di pandang...senang hati...rasa aman damai....

peh! melarat dah jiwang aku kat sini:D

13may said...

akumasihdisni:
sori yea sebab tak berjaya jadik pengkomen pertama...jari mu tak cukup pantas...sila cuba lagi....hehhe....

RaFFLeSiA MeRaH said...

13may : aku respek la kat korg berdua ni...komen memang power, panjang, tapi cukup bernas...muehehehe...yg lelain tu pun best gak, walau x panjang cam depa ni, tapi aku appreciate sgt2 nak jugak melayari blog aku yg punyer entry x sehebat maner...hukhukhuk...

akumasihdisini said...

ok nie last...pas nie aku nak kuar dari blog nie...ko komen n3 aku tulisan nyer warna-warni...susah nak baca...sakit mata ko...ok skrg nie aku nak komen n3 ko plak...aku cadangkan supaya ko buat perenggan supaya pembaca tak jadi serabut dan memudahkan pembaca untuk membaca nyer...klau tak der perenggan...pembaca akan rasa terseksa mata nyer kerana tulisan nyer berturutan...biler ader perenggan...ader laa ruang utk pembaca merehatkan mata...dan selalu nyer bila kita membaca...kita ader style membaca masing2...ader yg membaca secara teliti...satu baris ke baris yg berikut nyer...ader yg membaca secara seimbas lalu...baca mana2 isi2 penting jer...so...buat perenggan yer...supaya senang dibaca...jgn mare...ok...aku blah dulu...bagi chance kat org lain plak...wassalam...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

akumasihdisini : wakakakaka...entry kali ni memang mencabar minda aku laa, korg berdua x jemu duk bersantai kat blog aku yerrkk...takper, aku sukerrr, memang aku alu2 kan tetamu aku...nantila, aku buat air dulu yerk...muehehehe...nak letak perenggan yerk...bukan aper, aku x nak entry aku nampak pnjang sgt lerr, tu pasal aku sambung2 kan jer ayat aku tu...nantilah, aku buat cam ko suruh tu yerk...hehehehe...thankss....

akumasihdisini said...

ceh...masuk balik...utk 13may...bukan tak cukup pantas...tapi aku tulis pjg sgt...sbb tue ko bleh pintas aku...tak per...lain kali aku cuba lagi...Rafflesia...ko kena sediakan anugerah utk pengomen yg pertama...atau pengomen terpanjang dan terbanyak...baru berebut org nak masuk dan komen n3 ko...he he he!

13may said...

hahahahaha......

RaFFLeSiA MeRaH said...

akumasihdisini & 13may : weiiii, takper, nanti aku nak wat entry baru aku gitahu korg serentak, boleh gitu??

MaNiQ KaYaNgaN said...

huhuhu.. pertandingan mengomen.. merebut bunga sekuntum yg tgh berseri-seri.. wakakkaka..

aku baca habis ker tadi.. macam tak abis jer.. hohoho.. bagi aku tak kisah sapa jodoh.. yg peluk aku gak.. yg dok basuh baju nanti aku gak.. org lain bley pandang jer..

weii.. maaf arr.... aku bz sikit la nih.. komen sikit dah ler.. bior cikgu ngan 13 may jer la yg berperang.. hohoho

Sunan_Jati said...

Aku pengkomen yang ke-20... lah hahahhaah...

Sunan_Jati said...

oo kalu aku jumpa pompuan mcm tu aku kata mcm ni jer oit hang ni les ka? hahahahahahha! ( aku akan sound mcm ni bila time aku tgh sedih)

Sunan_Jati said...

oo kalu aku jumpa pompuan mcm tu aku kata mcm ni : oit... nk penampau...( aku sound mcm ni time aku tgh mengantuk)

Sunan_Jati said...

oo kalu aku jumpa pompuan mcm tu aku kata mcm ni : Kalu akula(mewakili refflesia merah -susahnyer nyebut .. besembur air liur nie)aku xpilih hang la lubang idung besar... punkok... leper..
mata tenggelam... rambut pendek mcm tomboi...( aku sound mcm ni time aku tgh xder mood)

RaFFLeSiA MeRaH said...

sunan jati : oooo...ni lah kwn kamceng 13may yerk...welcome, x penah masuk sini lagi yerk...sorila, diorg ni dah riuh rendah kat blog aku...aku setuju ko nyer jwpn tu...nanti kalau org kata kat laki aku gitu, aku ikut ckp ko tu...muehehehe...

Sunan_Jati said...

oo kalu aku jumpa pompuan mcm tu aku kata mcm ni : i x kisah mcm ner pun.. bagi i.. i laki. satu dah penuh... ader 3 lagi.. nk isi borang ka? walau pun nk compare ngan bini i.. u ni apalah sangat.. nk kata sedap mata memandang xpun... nk kata budi bahasa x der pun... nk kata ader penyeri xjugak.. nk kata muda dah tua bangka... pehtu aper yang hang ader.. mak oi ego jer lebih...(aku sound macam ni time aku tgh giler meroyan nk kawin...

P/S: habaq kat minah tu aku tggu akt sempadan siam... nk ajak kawin lai... takut bini aku tahu hahahahah!

Sunan_Jati said...

oo kalu aku jumpa pompuan mcm tu aku kata mcm ni : yer... yer... yer.. (angguk pehtu geleng.. dan terus angguk pugguk tgglkan dier sensorang.. buat perabih beras.. jer)

P/S: itu semua sipnosis aku bergantung kepada mood aku waktu tuh.. tapi dlm angan2x! jerla... kalu waktu normal.. makan lempang dah....hahahha ... ganaz mkan budak...ops bukan.. makan... andartu....

Sunan_Jati said...

pehtu hang bagijer syrahan pasal ni... kat dier... aku takut.. nanti aku kena lempang..

SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA IALAH KERANA ADANYAMAZMUMMAH DI DALAM HATI.
Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia dihati ialah :

1. PemarahPaling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyakdi dalam diri manusia.Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hatitentunya tidak terang.(sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum.. tentu org tak takut nak dekat punyer..)

2. PendendamTersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalamdada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendamhatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kenasakit jantung. (Ini kes dendam kesumat lahh nie..)

3. Hasad dengkiAmalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)

4. BakhilSentiasa merasakan orang lain menginginkan harta,kesenangan, pangkat dll.dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit.(rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsibersama..-derma)** Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapipemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkalarezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5. TamakOrang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum airlaut… walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak! lagipun org tamakselalu rugi..** Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitudisimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang laindi situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabarAndainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabarapatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabarbila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak.. tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. EgoIbu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorangpaling tidak tenang.Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen).. pasal semua org aderegonya sendiri.. cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut.

8. RiakTerseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika iadipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkanamalnya. Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada.

9. Cinta duniaTidak dapat menderita, dapat pun menderita keranabila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangandiletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah**Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibatia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu dihati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

KesimpulanJadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnyadisebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH. ****Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.****Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu,kedua-duanya tetapmenderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingatiantara satu sama lain.

Sunan_Jati said...

hahah pengkomen yang ke 27.. anta yang punyer... yeay!

Sunan_Jati said...

hah cepat nk suruh aku bersyarah pasai pa algi tgh duk rajin nk menaip ni...

Sunan_Jati said...

ops pengkomen yang ke 28.. hahahahah!

13may said...

pergh!!! komen dari abg long Sunanjati yg amat ganas dan kecoh!

well done abg long!
Jom makan nasik ayam...RM belanja:D

RaFFLeSiA MeRaH said...

sunan jati : ari ni dlm sejarah, lum aku balik, entry aku dah melambak ngan komen...best2, aku sukerrr...time aku tgh free bebetul nih...len kali ko komen lagi yerk...

13may said...

lagi satu....kalau depa komplen kat kita...takpa la, kita dgr seketoi2....
tapi yg takutnya, komplen belakang kita...senang cakap...mengata kat belakang...ni yg paling takut...
bila dah mengata kat belakang..mesti tambah asam, ajinomoto apa lebih kurang...
huh! fitnah memang dasat....takut aku...
so, hati2...ada kritikan membina..tapi ada gak kritikan yg membunuh...

iyahhhh!!!!!

MaNiQ KaYaNgaN said...

hoh dalam kemeriahan kumen2 disini.. maka RM tak nampak lagi komen aku Uwaaaaaaaaa.. sedeynya.. sob.. sob.. sob..

Aku rajinkan diri mengumen untuk kali ke-2 lantaran hati mulai bengkak dan bernanah.. hohoho..

Weii.. email aku slashzac@gmail.com

ader citer hindustan.. wakakakaka

Iman Mawaddah said...

Mak ai..byknya..pi mai pi mai tang tu jugak..hehe ingatkan ramai lah pengkomennya..

Sunan_Jati said...

yer cik iman mawaddah...
sy jer la yang duk baut kecoh kat cni ..xder saper dah xcept 13mei.. pembuat hingar dlm blog xder dier abisla sunyijerla...

Sunan_Jati said...

maniq aku pun nk email akt hang jugak ok ka?

13may said...

*jentik ulat..jentik ulat*

Sunan_Jati said...

ulat gonggok.. mmg suka jentik ulat jgn jelous.. hahahhaha!

Sunan_Jati said...

erm tumpang tanya ni ader pentandingan mengomen kan.. hahahahhaha!~ so tuan punyer blog saper yang menang ni.. xsabo nk tahu keputusan...

RaFFLeSiA MeRaH said...

sunan jati : bykla ko punyer pertandingan, aku tgh terbahak bahak batuk ni ko sibuk nak keputusan...aku dah start batuk balik semula laaaaa...adeeeeehhh, x laratnyer nak ngadap batuk lagi sekali....waaaaaaa....

achik said...

uish ingatkan dah ketinggalan nak komen... rupanya 13may ngan sunan buat pertandingan mengomen hehe...

kalau saya kan bengang gak org nak komen pilihan kita... sukahati la kan... lg pun pilihan masing2 berbeza... cam nak beli barang pun taste x sama... kalau org tu tgk baju tu x lawa tp kita rasa lawa pastu kita nak beli gak terpulang la pada kita kan... apahal nak kondem2 pulak... pastu kalau nak kata x sesuai sorg belajar tinggi sorg biasa2 je... apa dia ingat nak kawin ngan org tu ngan sijil dia... tu pendapat saya la :)

happyirfa said...

wah kak rm..penat baca tau ,ingat kisah akak sendiri rupa2nya
copy paste lah pulak..saya pun ada citer psl andalusia ni..nanti
saya citer psl tu kat blog saya pulak

Anonymous said...

spesis mcm tu tak lain tak bukan..pendengki..

RaFFLeSiA MeRaH said...

achik : tak lambat lagi, selagi lum ader entry baru, leh lagi komen...dah ader entry baru pun leh lagi komen, x salahnyer...tu la, susah la ader org camtu...kita bukan mintak duit dia pun nak kawin, ye dok...

happyirfa : hehehehe...citer andalusia yerk...citer2, nanti akak baca...

kakluna : yup...memang pendengki, dosa tu....

Purpleheart said...

rm,
cuba rm baca en3 sue pasal 'Adakah cinta memerlukan sebab'..

Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak. Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati.

RaFFLeSiA MeRaH said...

purpleheart : ye ker...best2, kata2 tu...jap nak baca...hehehehe....

PuteriSatu said...

ya rabbi...apa punya komenla kengkawan ko nih..naik pening kepala aku membaca nih...kemaruk komen ke apa...balik-balik orang tu gak..aku ingat orang lain tadi....muahahaha...baik la ko buat shoutbox..senang sikit....

RaFFLeSiA MeRaH said...

puterisatu : tu lerr...tah kena penyakit ape 2/3 ekor tuh, aku pun x tahu...shoutbox tu amende? ooo, yg cam chatting kat sebelah tu yerk...x reti aku...