22 November 2006

Sayangi Dia....


Tak tahu nape, aku suke sgt tgk gambar kawin ni…kalau korg kenal sori la yerk, pinjam jap gambar member korg tuuu….skrg dah jadi habit aku tgk gambar2 kawin kat intenet, fotopages perkahwinan sumer aku redah, bukan nak ikut stail diorg, tapi rasa cam smgt jer nak kawin, muahahahahahahah, rasa nak terjojol kuar lak anak tekak aku ni bila duk kata rupe itu…takder laa, saje suke2, duk perabih masa terluang, time2 takder keje kat opis ni suker layari intenet…bos pun skrg dah ader secretary baru, so memang kureng sesgt dah keje aku…memang byk ngulor dari wat keje…skrg ni pulak time abih keje aku lewat skit, dulu bulan puasa balik keje kul 4.30, skrg kul 5.30 baru kuar opis…tu pun kena tunggu hubby adik aku dulu sampai…pasal ubah stail skit, kongsi2 keter…boleh gitu?? muehehehehe…ni x der aper nak citer sebenarnya, kat sini nak syer satu e-mail ngan korg, tah sape duk send kat aku pun tak tahu…tapi suker baca bab kasih syg…korg baca la yerk…pehtu jgn lupa bagi komen korg tu…nak komen panjang boleh, pendek pun boleh…aku hargai sesgt komen2 korg tu…takkan lupa sampai bila2…

1) Sayangi dia dengan hati dan bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah-ubah dari masa ke semasa.

2) Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia, maka tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

3) Hormati pendiriannya dan keputusannya. Jangan anda merayu dan jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerana kelak yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.

4) Yakinkan diri anda akan keistimewaannya. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telahpun cukup sempurna semenjak anda mula menyayanginya.

5) Percaya akan dirinya. Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda ditempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah lagi dia.

6) Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayanginya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

7) Bercinta dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

8) Jangan cepat berbangga dengan diri anda, memenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yg mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat. Ketahuilah dia memilih anda kerana dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa juga keadaan sekalipun.

24 comments:

ayu_mkay said...

oitttt.. ingat gambar dia tunang.. suspeng jerk.. nyampah tau..!

mana gambor tunang ari tuh..?

happyirfa said...

ye ha..jd org ke 2 bg komen..saya ada gambor camtu tapi sbb dua2 pakai baju kaler putih ..nikah pulak dlm mesejid ..jd mcm putih semua..dahlah pakai cameraman sendiri dan tak profesional..
ambik dr belakang dah mcm pocong pulak..

Iman Mawaddah said...

Waaa akak, semangat berkobar2 nak kawin nampaknya..hehe tak pe hari bersejarah mesti nak yang perfect kan.."sederhana tapi meriah"..aisey mcm kenal je tag line ni. BTW tunjuk lah gambar tunang hr tu. nak gak numpang ngk.

edyan7 said...

hmmm... dah terasa ke 'bahang' dan kehangatan majlis ni kak? haa... takpe layan je... sekali je rasa cam ni... dah kawin sok boleh ingat2 balik... dan jadi consultant kat member2 yang belum kawen tu!! huhuhu

alamak..tak abis tersengih ni... teringat lak ke'best'an nya buat persiapan ni... hahha

RaFFLeSiA MeRaH said...

ayu_mkay : hehehehe...gambar tunang takder, gambar bertunang ader laa...lum siap lagi laa, yg ader sebelah lelaki jer, tu pun x byk...segan la nak tunjuk...hehehehe....

happyirfa : pochong yerk...lame dah sebut perkataan tuh...skrg org dah camera digital, lawo dah gambor kawin...x sabor nak beli kamera camtuh...leh terus sambung kat pc...syok2....

iman mawaddah : x der la smgt, sajer gurau2 jer...kang kata gatal pulak dah...muehehehe...akak ni pun tahu sabar gak dik...haa, memang nak sederhana pun...tu la, time tunang dulu pun wat sederhana tapi nampak meriah benor...rezeki kan, ramai sgt org dtg...

edyan7 : lambat lagi la yan, letih time tunang pun lum ilang lagi nih, bagi la akak rehat dulu yerk, nak rehatkan otak, nak rehatkan segala maler nyer laa...nak jadi consultant? emmmhhh...rentikan la..

Kak Lady said...

Hehehe...wah!! Bersemangat ye...maklumlah nak hidup bersama orang yang disayang....

Suka kata2 sayangi dia seadanya...itu yang penting...kerana zaman sekarang ni orang2 muda suka untuk mencari suami yang 'ideal'...disebabkan oleh itulah maka diorang sering kecewa...kerana dlm hidup berumah tangga...kita sukar untuk mencari yang betul2 'ideal' kerana 'ideal' itu adalah ciptaan kita sendiri...

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak lady : muehehehe...mcm org bersmgt nak kawin yerk, x lah...gurau jer tuhhh...

haáh...best yerk kata2 tu, mcm lagu ct pun ader....sayangi daku, peluklah daku...hehehehe...

akumasihdisini said...

aku lagi...he he he...nak komen panjang2...aku dulu kahwin umpama mimpi dalam mimpi...tunang 2 bulan jer...bukan aper...takut aku tunang lama2...pastu lak jumpa ari2...takut terbabas...jd...tunang bulan 1...kahwin bulan 3...sbb tue aku ckp umpama mimpi dalam mimpi...masa tunang memang bincang nak tunang 1 tahun...tapi bila dah tunang dan bincang2 serta fikir2 semasaknya...kahwin terus lagi baik...hari akad nikah...aku langsung tak ready apa2 pun...pagi tue...aku siap gie basuh keter lagi...dgn tak gosok gigi dan mandi...kul 11.00 pagi baru aku siap2 nak gie akad nikah...masa akad nikah...tak rasa apa2...bila dah selesai akad nikah...baru aku rasa...aku nie dah kahwin rupanya...tetiba jer rasa dah ada amanah dan tanggungjawab yang perlu dipikul dan dilaksanakan...malam tue...kitaorang kuar pasar malam...semua mata memandang...gie makan malam...rasa kekok lak...sbb sblm nie klau kuar makan...ada had dan batasannya...tak leh nak pegang2...bleh tengok jer laa...tapi bila dah halal semuanya...rasa pelik dan kekok plak...ok...ckup...tak leh citer lbh2...moga pertunangan ko sehingga ke jinjang pelamin...dan perkahwinan ko sehingga ke akhir haya....amin...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

akumasihdisini : muehehehe...ko ni sah ke x sah kawin ni? abih dah mcm tido la pulak masa akad nikah tu...apepun time kasih bebyk atas doa ko tu...moga2 termakbul...

13may said...

wah wah wah...biarlah kasih sayang dan cinta itu berpanjangan hingga ke akhir hayat.
bak kata pepatah dari 13may:

Cinta itu umpama kurap..
Makin di garu makin sedap..


ngehehehehehehe.....

RaFFLeSiA MeRaH said...

13may : ko ni memang pengotorrrrrrrr....nak menyeluak lak aku dengor....

Syikin said...

salam,

suka ngan entri ni..

akak nak tambah sikit;

1- kita sbg seorang MUslim, kawin tu niatlah kerana ALLAH, sebab apa2 masalah ebrlaku dlm rmhtangga kita, kita akan cepat2 rujuk pada ALlah, tak mudah melatah..n insyaALLAH, Dia akan sentiasa memberi kita ilham utk kebaikan rmhtangga kita

2 - jgn harap pasangan kita 100% sempurna, dia pun ada kekurangannya. mcm kita juga. jgn expect kekurangan n kelemahannya blh terus hilang on the spot bila kita menegurnay, sbb dia dah biasa ngan kelemahannya selama hayatnya berbanding ngan kita yg baru hadir dlm hidupnya..kena beri dia masa

3- dlm rmhtangga, sifat mengalah bukan bererti kalah..tp jgn sampai mengalah kita tu disalahgunakan..

itu aje yg terfikir dek akak hehe.

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak syikin : time kasih byk2 kak, insyaallah RM akan ingat segala ape yg akak taip tu...nak sematkan dlm kepala ni yerk...thanks sekali lagi....

Pisces said...

a'ah la.. puas kitorang dok tunggu gambar masa bertunang ari tue.. bila la nak tunjuk nie.. hehehhe

RaFFLeSiA MeRaH said...

pisces : nantila...baru siap, nak bagi mak tgk dulu...hehehehe...x cantiklaa...cam segan jer nak tunjuk aihhhh...

achik said...

ish 13may ni cam xde perumpamaan yg lagi best ke??

saya suka satu quote ni " bila kita sukakan seseorang kita sukakan dia tanpa kekurangan, bila kita cintakan seseorang kita sukakan dia dengan kekurangan"

:)

PuteriSatu said...

mueheheh...memang bila lepas tunang suka tengok gambar kawin..bila dah kawin ...sebok tengok gambar anak-anak orang plak..mueheheh..aku dah penah rasa apa ko rasa....memangla kita kembor....muahahahha....

Anonymous said...

cam aku je yg send email tu......hehehheh
yela org dah ade tunang, jap lg nak jd bini org plak....mestila tak sabar...dok membilang hari...bila ko nak pos gambar tunang tu kat aku wei...tp takpela...aku pasti nnt posmen anta kat postbox umah aku tu.....camner pun jgn la ni ko bersemangat nak jd pengantin, nnt bila dah dekat tarikh tu ko jd takut lak....ape2 pun ok pe...janji ko bahagia.
Linda JB

MaNiQ KaYaNgaN said...

hohoho.. ingat ko tadi.. baru jer nak fire.. ekekke..

aku nak komen panjang2 cam brader fadhlur tapi aku tak ber"mood" cuma doa aku agar ko bahagia hendaknya dengan pilihan ko erk..

Anonymous said...

waaahh..semangat nih..
belek jgn x belek..nanti leh cilok idea diorang skit..

ztkay said...

salam..
bagus tu survey preparation majlis perkahwinan..at least dapat idea dan boleh combine kan untuk citarasa kelak..good luch..

Anonymous said...

point no.6 tu selalu saya tempek kat dlm kepala...klu jd apa2 perselisihan ke apa ke (adat la kan)..selalu pikir ..'mcm mana kalau inilah saat2 terakhir kita bersama..'.. pastu cool je balik..hehehe..

elly said...

tak sabar nak nengok ko kawin...mana gambar tunang ko....

RaFFLeSiA MeRaH said...

thanks sumer yg sudi bagi komen kat blog aku nih, nak jwb satu2 x larat laa...badan x sihat...nak demam lerrr...