03 June 2011

SEKITAR MEKAH & MADINAH





















































































































































































































































































































































































































ni lah antara gambar2 kenangan di mekah & madinah...

nak cerita jugak serba sedikit pengalaman sy disane...

setibanya di airport jeddah kami belum berjumpa dgn mutawif lg

sbb kami ditempatkan di penerbangan haji

jadi mutawif x dibenarkan tunggu disitu...

so, bila dah naik bas utk menghala ke hotel di mekah

barulah kami berjumpa mutawif tidak jauh dari airport

mulanya ustaz fahmi yg sambut kami dan beri keterangan

sampai di hotel Abeer Garden kami disambut oleh Ustaz Iskandar

ketika sampai dihotel sy x dpt buat umrah, coz peod sy lak dtg masa tu

dugaan betul...memg dari msia lg sy dah peod tp peod skit2...

huhuhu...so, sy tanyer ustaz, ustaz kata sbb sy dah berniat dlm flight

sy kena bertahalul di hotel...

so...slmt dari pantang larang dan keluar dari ihram...

sy tinggal dlm bilik sorg2 mlm tu...mak sy, sy serahkan pd suami ajer la...

nak buat camane kan...ikutkan kesian jugak mak x de teman...

esoknya aktiviti bebas...masa tu sy dah mandi wajib sbb dah bersih...

yerla...kita ni nak keje ibadat...peod lak dtg gitu gitu jer...

huhuhu...asal bersih jer sy mandi....nak wat camane kan...

suami ajak buat tawaf sunat pagi tu...

pertama kali dlm hidup dpt menatap wajah sebenar kaabah

subhanallah....x terkata, x terungkap dgn kata2...

hanya ucapan Allahuakbar ajer dlm jiwa sy....

menangis?? memg x dpt tahan...sebak, sayu sgt masa tu...

x tau lah kenapa...bukan dibuat-buat...tp dgn sendirinya...

terasa byk dosa dgn tuhan...terasa kerdil diri ini disisi Pencipta...

apepun sy syukur sbb tuhan bagi kesempatan utk sy ke sane...

dan alhamdulillah sy dpt bersolat dihijir ismail sebanyak 2 kali...

segala doa dan harapan x putus2 sy panjatkan dikeliling kaabah...

termasuk doa dari kwn2...alhamdulillah, dah sy sampaikan...

moga2 ade rezeki utk kita semua....

berada di mekah terasa masa terlalu cepat sgt berlalu...

rutin harian tiap kali waktu solat kami akan ke masjidil haram

bersolat jemaah dgn ribuan umat Muhammad...

terasa seronok lah bila semua org berlumba-lumba mencari pahala

berlumba-lumba utk berbuat amal ibadat...

kagum dgn kaum2 lain yg dah berusia masih bersmgt utk bersolat jemaah

di masjid...begitu jugak dgn ibu2 yg mempunyai anak2 kecil...

dibiarkan saje anak2 menangis sendiri, yg penting utk mendptkan pahala

kalau kita di malaysia...memg x ke masjid lah jwbnyer kan...

huhuhu...disane, anak2 kecil x menjadi masalah, x menjadi kesalahan

kalau mereka dibawa same ke masjidil haram...

tp mgkin mazhab diorg berlainan dgn kita...

usahlah kita bercerita hal org lain...yg pentingnya kita same2 mencari pahala...

kita same2 mengejar ilmu akhirat....

oklah, ketika dimekah sampai ke madinah kami dibantu oleh beberapa

org mutawif tp majoriti nya ustaz Iskandar yg byk membantu kami

daripada mengerjakan umrah sampai lah aktiviti ziarah...semuanya diketuai

oleh Ustaz Iskandar....cerita2 yg disampaikan oleh Ustaz Iskandar x penah jemu

didengar oleh kami...sy yg x minat sejarah ni pun boleh terpesona dgn cerita beliau...

kalau ade cd ceramah ustaz iskandar ni, sy lah org yg mula2 sekali nak

memilikinya...huhuhu....

kami berada di mekah selama 10 hari...dan hari ke 10 lepas zohor

kami meninggalkan mekah menuju madinah selepas melakukan tawaf Wida...

terasa sayu meninggalkan bumi mekah....

ketika di Madinah aktiviti ziarah dgn bersolat jemaah saje lah...

selebihnya menziarah makam Rasul kita....

sy berkesempatan masuk ke taman syurga (Raudhah) hanya sekali

tu pun sy masuk dgn teman2 kumpulan kumpulan umrah...

mak sy pun sy x berani nak bwk...sbb org terlalu ramai...

disitu pun kawasannya telah dihadkan...jadi dah terlalu sempit...

syukur, sy dpt solat di Raudhah...mudah-mudahan kita semua nanti

akan ditempatkan bersama-sama Rasul kita di Taman Syurga itu...

amin.....


30 Mei 2011 masa utk berangkat ke airport Jeddah....

Ustaz Iskandar masih tidak jemu2 bersama-sama kami...

terasa sedih pulak nak berpisah dgn mutawif kami ni....

bilalah agaknyer akan berjumpa dgn Ustaz seperti itu...

yg pandai bercerita kisah-kisah nabi, yg pandai bercerita sejarah-sejarah

mekah dan madinah....emm, wallahualam, ade rezeki tuhan temukan lagi...

yg pasti memg sy doa dpn kaabah, jika umur sy panjang, sy nk dtg lg ke sane...

moga-moga ni bukan kali terakhir sy menjejakkan kaki ke sane...

mohon tuhan bagi peluang utk sy ke sane lagi...amin....

rindunya pd lambaian kaabah terasa smpai skrg....


nak dijadikan cerita...sampai di KLIA tgh syok tunggu beg2 kami...

satu beg sy lak x muncul2...sampai org pun beredar....

last2 terpaksa buat report kat pejabat KLIA...x tau lah kat mane terselitnya

samaada tercicir di Jeddah atau pun ade org yg terambil...

nasiblah buah2 kurma dgn tasbih masuk dlm beg lain...

yg sy masukkan dlm tu sejadah utk bagi org...pastu 2 naskah al-quran

yg sy beli masa kat madinah hari tu...

dgn kopiah2 pun ade gak dlm tu...dgn 3 lai telekung sy....

sampai ke hari ni tunggu org airport tu call, x der pun lagi...

syarikat travel pun sy dah call mintak bantuan kalau ade jemaah yg terambil

brg sy tu, mintak dorg call sy....harap2 ade la rezeki sy...

kalau takde pun, sy halalkan ajer lah...dan harap2 org tu dpt sedekahkan

pada masjid2 atau surau sejadah sy tu....dah la kat beg tu sy cuma tulis name ajer

kot yer pun tulis la no fon ker...alamat ker....

tp nak wat camane kan...benda nak jadi...redha ajer laa....

okla...just nak cerita tu jerr laa...

ekceli sy x sihat skrg ni, batuk/selsema kemain teruk...

nasiblah disane batuk/selsema x seteruk ni....alhamdulillah, kuasa tuhan...

hari ni pun sy mc x larat nak gi keje...pas mkn ubat tghari td,

ade la lega nyer skit mlm ni, jap lagi nak telan ubat lagi....

ok kwn2...jumpa lagi....



9 comments:

Puteri Satu said...

aku pun bergenang airmata baca citer ko.. aku harap...aku pun antara orang yang bertuah diberi rezeki untuk ke sana..insyaallah...panjang umur dimurahkan rezeki...

ArELeEz said...

tq atas doa yg akak panjatkan..

err.. tu nasik arab, ek? macam sodap jer..

Intan said...

seronok tengok gambar2 akak kat sana. doakan giliran saya pula ye kak.

:)

hajarus said...

bergenang ari mata hajar baca n3 akak ni... biler bc n3 ni rase x sabar plk hjr nak tunggu 24hb ni... Insyaallah jika diizinkan Tuhan, hajar akan menjadi antara tetamu Allah... moga Allah berikan hajar kesihatan & smg Allah permudahkan urusan ibadah umrah hajar nanti...

sI tEDI said...

Selamat kembali..
Alhamdulillah..

Ikut Andalusia juga. Kami pun baru balik sebulan yang lalu melalui andalusia juga.
Mutawwif sangat baik dan pandai bercerita serta tidak jemu membantu.

rasa rindu dan terbayang2. Melihat gambar2 kamu rasa sebak sangat dada. =))

Ini emel saya yang kamu minta.

mylosermind@yahoo.com

Terima kasih.

Biarlah rahsia said...

Kak RM, nanti akak mesti jd mcm saya...setiap musim haji mesti teringat sgt2 kaabah dan madinah...rindu sgt2...smapai airmata bergenang dgn sendiri...InsyaAllah..kita doakan sama2 supaya diberikan rezeki utk ke sana lg.
Setahun lepas blk haji Allah kurniakan kami rezeki anak..Alhamdulillah slps 4 thn penantian...

shiemz said...

bestnyer kak.. harap2 oneday sy pulak dpt jejakkan kaki ke sana yek.. insyaAllahh... xde buah tangan utk sy ke kak? hehehe

aNIe said...

RM... bertuah RM dapat menjadi tetamu NYA... semoga satu hari nanti akak juga berpeluang ke sana...semoga segala doa RM dimakbulkan...ameen

HappyIrfa said...

rindunya kota Mekah n Madinah.
semoga dpt kesana lagi.insya Allah