20 January 2011

PERGI NYA SATU2NYA BAPA SAUDARA SEBELAH MAK


minggu lepas hari khamis kira hari ini dlm sejarah
sy drive keter dari nilai ke bandar pusat jengka pahang.
knp?? sy dikejutkan dgn berita bapa saudara sy (berusia 72 thn)
iaitu abg mak sy sedang sakit tenat coz serangan jantung di hospital kuantan
pagi rabu dimasuk ke hospital jengka,
pagi khamis pukul 11 dikejarkan ke hospital kuantan
memandangkan puterisatu masih dlm pantang
jadi sy balik bertiga jer (just sy angkut mak dgn aqilah ajer)
suami sy pun keje hari khamis tu...
sampai di jengka kami tumpang kereta sepupu menuju ke kuantan
sampai sane dekat pukul 7
tp sbb bapa saudara sy masuk wad kecemasan,
so 24 jam dibenarkan berada di persekitaran wad
mengikut cerita sepupu (anak bapa saudara sy) dorg x boleh masuk
jenguk ayah dia pun sejak ayahnya ditempatkan di situ pukul 12.30 tghari
x tau ape2 cerita keadaan ayahnya
dlm pukul 8.30 kami dibenarkan melawat...
Ya Allah...terkejut sy tgk keadaan bapa saudara sy ketika tu..
langsung x sedarkan diri, cuma nafas ajer yg menampakkan dia masih bernyawa
selain tu, semuanya kaku tidak bergerak
pembantu hospital menasihatkan kami utk membaca fatihah...
dan anak2 dia dinasihatkan membaca yasin...
hanya tuhan saja yg tahu perasaan sy ketika tu
dan sy tau, mak sy turut sedih melihat keadaan satu2 nya abg dia yg masih ade
kami lafazkan fatihah beberapa kali dikesempatan itu...
ape yg mampu kami buat?? mgkin dgn ayat2 fatihah dpt melegakan kesakitannya
sy cuba bendung jugak airmata dari mengalir...tp akhirnya...
setelah mendengar bisikan mak sy memohon ampun daripada abgnya,
gugur jugak airmata sy...pilu, sedih, sebak semuanya terasa...
akhirnya kami keluar dari wad bagi memberi peluang pd anak2 dia yg lain...
hampir pukul 11 baru kami beredar dari hospital...
memandangkan aqilah mengikut same, jadi kami x berkesempatan berada lame di sane,
tau2 ajer la, keadaan aqilah yg sgt nakal....
kami fikirkan lebih baik kami pulang ke jengka
dan bermlm di rumah sepupu sy....
kami tinggalkan isteri dan anak2 bapa saudara sy di hospital
esoknya mak ajak sy balik ke kg kami pulak...
mgkin esok atau lusa kami plan nak ke hospital kuantan lagi
tp otw kami nak balik ke kg, mak sy dpt berita yg bapa saudara sy telah meninggal dunia
tepat pukul 11.30 pagi jumaat bersamaan 14 Januari 2011...
innalillah....terdetik di lubuk hati sy...selepas ni mak sy dah x der adik beradik lg...
sedihnyaaa.....apepun kesedihan sy mgkin x setanding kesedihan anak2 arwah...
dlm pukul 3 kami terus bergerak ke jengka 8 (rumah arwah tinggal)...
dlm pukul 5 ptg jenazah tiba dari kuantan dan pukul 6.30 ptg jenazah
telah selamat dikebumikan....syukur, segalanya berjln lancar tanpa sebarang halangan...
utk arwah....walaupun long dah tak wujud didepan mata kami,
tapi setiap kenangan bersama long x kan kami lupakan sampai bila2....
mohon kawan2 sedekahkan al-fatihah buat arwah....
gambar dlm bulatan merah tu la gambar terakhir arwah yg kami ada..
iaitu raya haji tahun lepas....

7 comments:

kak Erna said...

RM..salam takziah untuk seisi keluarga dan alfatihah buat arwah

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak erna ~ terima kasih byk2 atas ucapan takziah tersebut....

mamyharraz said...

salam takziah Al Fatihah

@yue said...

Al-Fatihah...

RaFFLeSiA MeRaH said...

terima kasih semua atas ucapan takziah korang tuuu....moga kehidupan korang sentiasa dirahmati tuhan hendaknya, amin...

PuaN su SU said...

Takziah....al fatihah

saya said...

al-fatihah. takziah diucapkan..