19 January 2011

GIGI OHHHH GIGI.....KENAPA LA TIBA2 KO SAKIT...

baru jer tgh syok berangan nak hias rumah baru...
tup2 start smlm gigi geraham sy pulak buat hal...aduyaiiii...
gusi dah start bengkak dr smlm...
hari ni gigi dah mula sakit bila disentuh...
huhhh..nk mkn pun azab...camane ni...kuwuss la nmpknye...
td dah pegi klinik gigi, doktor bagi 1 hari mc dgn ubat2nya sekali
baru pas mkn ubat tahan sakit dgn antibiotik 2 jenis...
harap2 x lame lagi baik laa....
doktor tu explain gigi geraham sy tu dah pecah
di bahagian tepi tampalan lame...tu yg jd sakit tu...
mgkin dah ade nanah yg merebak masuk....
tp buat masa ni doktor x leh wat aper laa...
nak cabut pun x leh sbb tgh bengkak...
doktor suggest kan 2 jln, 1st cabut...2nd rawatan akar gigi...
kalau cabut, ade la tinggal sbtg lagi geraham bwh sy...hehehe...
harapkan geraham atas ajer laa....
kalau 2nd treatment tu memerlukan duit dlm 1K jugak laa
tp kena dtg appointment 4 kali jugak baru settle...
rasa2 nya mcm nak cabut ajer la kot...huhuhu...
utk pengetahuan semua, sy ni x penah cabut gigi lagi seumur hidup..
harapkan kes2 tampal menampal pernah laa...
so, kalau dah gigi dah x sakit nanti doktor suruh dtg lg
samaada nak dicabut atau buat treatment tuuu....
doktor tu kata kalau sygkan gigi tu buat ajer la treatment...
tp sakit ker treatment tu yerrr...huhuhu...sape penah buat???

5 comments:

@yue said...

huh treatment itu kah?
ye aku pernah buat..time tu sekolah lagi dgn kos rawatan RM200 klinik private..wah skng 1k dah???!

klu wat treatment tu geraham mmg x kaco..so msh ada geraham lg la..kira cantek la kalau tetiba tersnap gambo tengah gelak takde la nampak tempat geraham berlobang kan hahaha...

tp lama2 nt geraham tu tak tahan gk kak...mcm brg x fungsi apa..lama2 mereput...at last kene gak buang geraham tuh...x fungsi mksudnya bila wat rawatan akar tu ia matikan akar kt tempat geraham tu...so dah xde kaitan dh ngn gusi seme...klu kene cucuk pn tak rasa sakit..kira geraham yg ada kt atas tu cam sample je la tutup tempat gigi2 tuh..pastu ditampalkan..bila tampalan dh tercabot...sbb tu kata bla tak fungsi lama2 nt mereput..kene gak cabot...

err phm tak ek....kekekekek

RaFFLeSiA MeRaH said...

ayue ~ pahammmmm...kesimpulannya tu baik cabut ajer la kannnn....

MamaBatrice said...

aduh...bab sakit gigi mmg tak boleh nak tahan2 kan.....

zana pun tak pernah lagi cabut gigi
takat tampal menampal tu mmg tiap2 tahun dulu time sekolah....zana ler calon2 wajibnyer...and sakit gigi pun tak pernah lagi nie...he he he

rasanya better cabut jer lah kot
mcm kata @yue...later2 nanti geraham tu berlubang...kena gark cabut
dari buang duit rm1k sekarang ....then nanti2 kena cabut gark gigi tu...baik ler cabut jer sekarang.....jimat rm1k tu....

ArELeEz said...

leez xpenah buat tp, kwn leez penah la.. dia kata ada bius cam kite cabut gigi tuh. so, maybe xsakit sgt kot..

izah said...

salam..nk kasi pendapat gak...saya pun suggestkan cabut...coz pernah wat rawatan akar ni..sama condition dgn @yue...bila lama2 gigi atas tu dh rosak..lg pyh nk buang coz root canal dia mcm ada tanam something dlm gusi..so bila nk cabut gigi yg dh wat root canal treatment ni..kena operate skt gusi tu..dh operate kena la jahit kan...bia dh hbs bius tu..menangis2 ikut pengalaman saya la..tp dulu saya buat dlm rm400 je...