29 January 2009

NAK NAIKKAN PLATELET...



ari ni ari ke 4 pegi spital....
tiap2 pagi pas subuh dah bertolak ke sg. buloh...
dan hari2 jugak suami aku kena check darah....
ari ni kena cucuk...esok tgk keputusan....
tgk tu...keputusan platelet dia....2 hari same ajer...
mula2 jer tinggi.....
doktor suruh minum air byk2....tapi tetap platlet x naik...
smlm dyla (blogger) bitau suruh minum jus gamat....
dulu suami dia kena demam camtu....
dia bagi minum jus gamat terus platelet naik....
balik keje smlm terus pi cari tapi dpt jeli gamat ajer...
pastu jus pegaga pun aku belikan jugak....
mlm td 2 kali minum jeli gamat....
pagi tadi sempat minum sekali.....
jus pegaga sempat minum sekali jer mlm td....
so...ni la keputusan utk ari ni....



tgk....keputusan platlet ari ni...
dah naik jadi 122....
alhamdulillah....esok pi check lagi sekali....
harap2 makin naik.....
kesian kat asben aku ari2 kena cucuk....
sib baik ari ni dpt nurse baik....
dah 2 pagi dpt nurse muka masam...
asyik nak marah2 ajer....



oooo ye...rantai kaki ni baru berusia seminggu...
hadiah dari suami aku....
dari dulu lagi sibuk nak belikan aku rantai kaki...
huhuhu....yg ni jer aku kenan...
aku panggil jenis rantai gila2....
see...nampak skit kilatnya....



ni muka aku pas demam ari tu...
ekceli muka naik merah2 tuhhh...
tapi dah touch-up guna pc x nampak lerrr kan...
kalau x...takut aku nengok muka sendiri....
huhuhu....

p /s : sup ketam dah mkn 2 kali...okekk.....

25 comments:

Mak Su said...

alamak! demam apa tu kena check darah begitu?

cuba makan sup ketam, orang kata ok gaks utk naikkan platelet darah

Fadh said...

naikkan platlet darah xpe...jgn naik darah sudah ler...alhamdulillah moga cepat sembuh.

dyla said...

oh kak, ada peningkatan tu, trus kan minum jelly gamat...

moga cpt sembuh k. so tak perlu ulang alik hosp.

dyla said...

alamak, wrong I.D tadik... takpe la.. akak kenal dyla yg mana kan.. heheh

ILA said...

ohooo..baru aku faham.is mean platelet kena tinggi baru okey ye?? err..ni efect dari demam yg lepas keeee???
Uiiii..baru dpt adiah dari suami rupanyaaa...lepas ni asyik bergemerincing je kaki kau lahh yeakkk :P
sempena aniversary kerrr;)??

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

mmg elok mkn sup ketam..kalo ari2 lg bgusss...demam kannn...tuk ubat gak

izman said...

gamat tu memang bagus.

sup ketam? hubby ko kena demam denggi ke?

salam kenal2.

kak ayumkay said...

semoga suami Reff akan bertambah sihat ya. bykkan sabar :)

demam2 pun bleh posing lagi tuh.. ishhh.

antalya said...

cantik gelang kaki baru tu

Jue Hairul said...

mudah2an husband akak cepat sembuh, suspected denggi ke kak?

lawa kasut :D gelang tu lagi lah double triple lawa

YanDarwisy said...

Moga cepat sembuh ya kak!. Wah..dlm pada tu sempat lagi gelang kaki kita? Malas dah bli gelang kaki. Asyik putus jer!

RaFFLeSiA MeRaH said...

mak su :

doktor takut kena denggi ajer, tapi skrg dah x demam dah, cuma platelet darah jer x naik2, tapi ari ni dah naik 22 dah...sup ketam dah mkn dah mak su....

-----------------------------------

fadh :

huhuhu....tu lagi takut tuuu, kena naik darah terus masuk spital...

-----------------------------------

dyla :

terima kasih bagi idea utk turunkan platelet tu smlm yer....

-----------------------------------

RaFFLeSiA MeRaH said...

ila :

haá...mula tu aku pun x paham, aku ingatkan kena turun, rupa nak kena naik...huhuhu....sib baik loceng rantai kaki aku ni x kuat bunyi, ikutkan aku x nak ader loceng pun, dah mcm kolingggg ajer.....

-----------------------------------

lovelyzz cornerzz :

ari2 nk mkn sup ketam? rebeh ler wallet laki aku weiiii, huhuhu....20 ringgit sekilo tuuu....time demam boleh arrr....

-----------------------------------

izman :

cuma saspect ajerrrr....lum disahkan lagi....platelet pun naik tuuu....kalau x makin turun tu yg sah kena denggi tu....mcm tu ler pemahaman aku.....selebihnya doktor jer yg dpt explainkan camane...okekkkk...

-----------------------------------

RaFFLeSiA MeRaH said...

ayu mkay :

demam baru kebah, senyum tu saje dibuat buat la tuuu...tgk muka pun pucat x make up....

-----------------------------------

antalya :

cantik yerrr??? tenkiuuuu....

-----------------------------------

jue hairul :

itula, doktor suspect jer laa, harap2 x betul dan makin ok, risau jerrr dibuatnya....

-----------------------------------

yan darwisy :

hiksss....memang pun, pakai rantai kaki ni cepat putus, tgk la camane usia rantai kaki akak ni, kot2 panjang umur dia....putus antar kedai suruh sambung balik arrr....

----------------------------------

CuTeMiUt78 said...

alhamdulilah.. dah ada peningkatan la tu.. terus kan je makan jelly gamat tu.. uiisshhh siap dpt hadiah gelang kaki lagi..

ei_da.. said...

semoga cepat sembuh yer kak... wah dalam sakit2 dapat hadiah gelang kaki tu.. bestnyerrr

s * h * i * m * a * h * z said...

fuyoohh.. berkilat2 gitu.. moga cpt2 sihat k

PuteriSatu said...

dalam demam2 dapat lak rantai kaki ye...ngeh-ngeh-ngeh..

Masy said...

sibbaik x smpi denggi huhuh. moga cepat sembuh ye!

ArELeEz said...

nurse yg b'muka masam & yg sewaktu dgnnye nie mmg hampehsz kan.. cam xikhlas jer wat keje.. huhuh..

zino said...

semuga dia semakin sembuh... 100plus pun sesuai.. memang kena minum banyak.. sebanyak yg boleh...

Shumierain said...

salam,
sy pulak yg rasa ngilu + sakit bila dengar kena cucuk..tetiap ari lak 2..mujarab gak kan jeli gamat 2..

shalin said...

akak
CEO saya pesan kena minum sup ketam ngan hundred plus
berkesan sbb dia baru je dijangkiti denggi last week

Anonymous said...

The Lyford Cay Denomination serves as a community resource after supranational and Bahamian families. Lyford Cay Grammar offers a acme law Nursery through Luxurious Alma mater education. To the core a multi-cultural territory that promotes reason amongst distinctive nationalities, students are provided with the opportunities and resources to become cross-cultural learners and guilty citizens. Lyford Cay Followers is an competent, non-denominational, lifetime school. The high school is a non-profit-making thing governed near a Board of Directors.

http://ebohyroxy.wordpress.com/
http://isalul.wordpress.com/
http://ikycynu.wordpress.com/
http://ujojeby.wordpress.com/

Anonymous said...

Greetings I am so happy I found your web site, I really
found you by mistake, while I was searching on Google for something
else, Anyhow I am here now and would just like to
say thank you for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time
to go through it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds,
so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome jo.


Have a look at my blog :: 47930