02 September 2008

Berbuka dan Bersahur Pertama Kali Sebagai Seorg Isteri....

pagi ahad dlm pukul 10 bertolak balik ke pahang
nak menyambut berpuasa kat kg
konon2 smgt nak drive keter dari kl terus ke kg
sampai kat tol gombak dah rasa tension meredah jln ngan keter byk
huhuhu...nak benti kat tgh2 jalan payah dah
last2 sampai kat petronas bentong cepat2 mintak cik abg sambung drive
cik abg kata, smlm bunyi mcm smgt betul nak bwk keter
huhuhuhu...katanya lagi, org nak bwk keter ni kena rileks, jgn tension2,
jgn pk kan keter lain...huhuhu...x mau nyer dia....
keter byk tu satu hal, jalan bengkang bengkok pun buatkan aku tension....

singgah bandar temeloh beli barang-barang skit
terus ke bandar maran sbb adik sepupu call kata bas dari kuantan rosak
kat tgh2 jalan, singgah situ amik dia
kami terus masuk ke bandar maran yg x jauh dari situ
suami ajak mkn, tapi aku dah kyg sgt sbb kat umah td dh mkn nasi
last2 aku tgk jer diorg berdua mkn nasi..

sampai kat kg pukul 3 lebih..
penat, suami aku tido...aku x leh tido, sore aqilah menggoncang iman aku,
huhuhu...mising jer budak debab tu berlari ke situ sini dlm umah tu...
last2 layan jer la kerenah si debab tu...
mlmnya kami berjemaah beramai-ramai kat umah..
aqilah duk blkg heran nengok org solat ramai2...hikss...
nak kaco arrr tuuu....
subuhnya kejut suami utk pertama kali bersahur...
sib baik senang bangun....
kami mkn ramai2 dgn mak dgn tok sedara...

smlm bertolak ke kl semula...
otw, kak ipar sms katanya dah siap masak..
huhuhu...malu arrr balik2 menyuap ajerrrr...
sampai kat sg. penchala dkt kul 5.30 ptg...
suami teringin nak mkn murtabak...
beratur punyerlah panjang...
sampai 1 jam beratur...bayangkannnnnn....
tu pun yg dah kat blkg kitorg tu, makcik tu terpaksa say sorry,
takut x cukup murtabak...huhuhu...sian, bukan rezeki diorg la tuuu...
sampai turn kami mula plan nak beli 3 jer...
tapi suami kata baik kita tambah lagi 1 dah alang2 beratur lame...
huhuhu...sib baik mlm tadi murtabak tu abih licin,
kalau tak, wat penat beratur jerrr...

mlm td bukak pose beramai-ramai...
huhhhhh...family besar, ape lagi...panjang la saprah kami mlm td...
mcm2 hidangan...sib baik x byk berlebih....
lepas mkn suami bitau aku yg diorg nak terawih ramai2 kat rumah...
alhamdulillah, dah 2 mlm ni suami aku jadi imam...
mlm td gitu gini kul 12 baru tido...
pagi td pertama kali sahur berdua...
kul 4.30 aku dah ader kt dapur...
panaskan lauk mlm td jer, yg sempat aku goreng pun telur dadar...
pagi ni ngantuk bebenor mata aku...

* skrg tgh pk nak masak ape utk berbuka....

19 comments:

Masy said...

seronoknye hehe. selamat bpuasa dan bbuka ptg karang ye kak :)

ILA said...

wah!wah!!best2!!berjemaah berbuka sama2.

pssttt..
cuba masak siakap 3 rasa!!

13may said...

SELAMAT BERPUASA
Semoga Ramadhan kali ini akan membawa seribu berkat...

cutemiut78 said...

emmm..slamat berpuasa.. ko first time ke berbua ramai2.. aku masuk tahun ni dah 3 thn berturut buka pose ramai2..meriah gitu..

Purpleheart said...

Salam rm,
memang penin kalo nak pikir masak apa, yang penting tau selera suami.. cam dolu dia tu suka makan pedas, jadi masak pe pun tak kisah, janji pedas je..

YanDarwisy said...

Wah...berbuka satu family kiter. Oklah tu. Family besau. Mcm Yan ni 4 org adik beradik, tapi still meriah. Seronok kan berbuka dgn keluarga

shimahz said...

jgn lupa anta sket kat shima ye

lindosh said...

slamat posa. sronok ah taun neh akak berpuasa bertemann huhuh

antalya said...

eleh..keta auto pon nk tensen gak ke? uhuu xdpt bygkan camne keadaan sy b'pose sbg isteri nanti

kasihlatifah78 said...

mcm tu la bila dah jd sorang isteri... tapi aku plak boring jer sbb kene berbuka dan bersahur tanpa nazri...sedih nya tok sah kira la...so aku mkn ala kadar jer lah... tak semangat langsung nak masak nih....

zino said...

selamat menguruskan juadah berbuka bersahur utk famili..

selamat berpuasa..

PuteriSatu said...

ko tuh memag...asyik tido jekla keje ko....hiks

cendawanintim said...

wahhhhhhh, sonotnyer baca n3 nih...

selamat berpuasa, bersahur dan berbuka sama2..

sepet a.k.a zack_u said...

wah...
best2...
mlm ni masak ayam masak merah...
sedapp....

RaFFLeSiA MeRaH said...

masy --> slmt berpose...

ila --> alhamdulillah, best and bahagia...siakap? insyallah aku cuba...

13may --> slmt berpuasa...terima kasih..

cutemiut78 --> slmt berpuasa...yup, pertama kali berbuka puasa dgn family suami aku yg ramai...

RaFFLeSiA MeRaH said...

purpleheart --> memang betul pun, pening...x tau ape nak masak kan, ooo...same la ngan suami rm, sukakan masakan pedas, kalau x, x laju la jwbnyer...

yandarwish --> memang seronok time2 ujung minggu gitu, meriah dgn budak2...

RaFFLeSiA MeRaH said...

shimahz --> hhehehe...nak mengantor tu masalah lerrr...x tau nak antar ke mane....

lindosh --> alhamdulillah, kehidupan yg baru berubah...

RaFFLeSiA MeRaH said...

antalya --> hikss...saje nak manje2 jer sebenarnya...jgn bygkan yun, tempuh jer nanti bila dah sampai time tuu....

kasihlatifah78 --> nk wat camane, dah dia bekeje, bukan makan angin pun....

zino --> thanks zino...

RaFFLeSiA MeRaH said...

puterisatu --> biasalah aku, tido x dpt dipisahkan dgn jiwa aku nih, huhuhu...dari bujang sampai ke dah jadi bini org...

cendawanintim --> mekasih sbb sudi baca entry ni...slmt berpuasa jugak...

sepet --> hikss...ayam masak merah tu memang menyelerakan...