12 August 2008

Kebiziannnnn Melanda Diri...

1st...sori for cendawanintim, x dpt lg nak jwb tag...huhuhu, mood x brape ok nak mengarang ucapan...ni pun just nak citer kebizian tahap gaban, keje kat opis ader lagi yg lum settle, ditambah dgn keje2 umah, hujung minggu nak kena layan ipar2 duai bagai, lum masuk anak2 buah suami...huhuhu...ape boleh buat...layanzzzzz jerrr...start ari jumaat lagi aku x benti2 mengejar masa, kdg2 masa tu leh kejar aku balik...camane tuuu...jumaat mlm sabtu pas balik keje, sinsing lengan baju kurung, terus masak kari ayam ikut resepi kak hanieliza kat intenet...1stime cuba, sodapppp (ni bukan aku yg puji tp somi aku, okkkk) tgh masak, masuk baju dlm mesin basuh, dkt 3 bakul x berbasuh...huhuhu...kemalasan betul aku minggu lepas, agaknyer ralit ngan boipren baru aku tu kot, huhuhu...sape lagi encik mohd laptop aku lerrr tp xde jugak, kdg2 sampai tido pun aku x on dia...tgh duk ke hulu ke hilir, awie call tapi x sempat jwb dah abih ringing, call dia balik dah x jwb...dah vroooommmm vrooommm atas motor la tuuu, check balik henpon tgk ader sms, rupanya awie ajak pi the curve n ajak mkn luar jerr...sib baik kari jer yg aku siap masak...berkejarlah pulak aku ni mandi, dgn kain baju x berbasuh mcm nak jual baju bundle pun ader...muehehehe....pas solat magrib terus siap2, x lame pastu awie sampai...rasa semput aku kejap mlm tu...nak pegi tu sempat lagi dia bukak periuk nak rasa kari aku tuuuu...huhuhu...tu yg dia komen sedap tuuu, sok pagi ler cik abang bwk bekal pi keje ye, tapi cicah roti jer lerrr....hehehe...

sampai the curve, member nak beli sandle n t-shirt raya...dia kata dah survey minggu sebelum tu, memang dah berkenan sgt dah...time nk bayar tu tingat pulak, apa salahnya isterinya pulak bagi hadiah kat suami kan? hehehe...nak cari sendiri takut dia x kenan...so, mlm tu aku jadi pembayar kepada en. awie...takper arrrr bukan selalu pun kan...tgh2 duk bayar kat kaunter, rupa2nya ade artis yg same beratur ngan kami, nak tau sape? zek zaidi, cun gilerrr mamat tu, budak metrojaya sorg tu berkejar nak bergambar ngan dia...time nak kuar the curve pun serempak lagi ngan zek zaidi...huhuhu...nunduk jer mamat ni takut org serbu dia kot...kuar the curve suami ajak mkn kat santai dlm tesco...aku mkn mee sup, suami mkn mee bandung...erkkk, kyg dua2 org terus balik umah....dh kul 11 sampai umah memang x settle laa kain baju aku tuuu....sambung sok pagi laaa....umah dah mcm kapal karam pecah...huhuhu, nyampah sgt ler nengok umah mcm tuuu....aku nyer perangai memang x suker sepahhhhhh orait...

sok paginya nak teman adik antar mak kat pekeliling pulak, mak ader hal nak kena balik kg jugak...balik pekeliling singgah umah member kat kg baru, ajak dia lepak umah puterisatu...sampai kul 2 kat ampang, nak balik aqilah mengamuk nak ngikut, bwk ler dia legar2 area ampang tu dulu...pastu antar member balik umah dia pulak n terus balik sg. penchala...tgk2 adik ipar ngan anak buah sorg dah sampai umah...sambung lagi basuh kain, pastu masak agar2...adehhhh, penattttttt langsung tertido, suami call kata x jadi pulak nak pegi rawang ptg tu sbb org yg kami nak jumpa tu ader hal last minute pulak...ai, mcm2...katanya sok pagi jer dtg...mlm tu layan akak ipar, adik ipar, anak buah, ipar duai bagai...huhuhu...kari aku pun diorg jer duk tibai mkn dgn nasi, aku pun sempat cicah roti jerrr....

ahadnye pulak bwk akak ipar pi pasar pagi, kami rancang nak masak ayam goreng rempah tu lagi sekali, pastu kata akak ipar tu nak buat tomyam pulak...balik dari pasar kami mkn kuih sambil prepare ayam berempah...dkt kul 10.30 awie ajak pi rawang, dah settle kat rawang pi pulak kat pwtc saje jenguk pameran umah, x best sgt pun n ruang pameran terhad n x meriah...kuar dari pwtc dh dkt kul 1, aku ajak awie singgah cowkit beli buah...ape lagi, memborong ler aku buah langsat 2 kilo, buah epal merah lagi...awie lak tingin buah pulasan...pastu terus gerak balik umah...akak ipar tgh bz kat dapur, aku join la same...kebetulan dia lum masak nasi lagi, so peranan aku ler masak nasi...hehehehe...biasa kat umah tu mkn kena gilir2, maklum ler kuarga ramai...so, pepandai ler bwk diri okekkkk....kul 3 dah siap mkn, fuhhhhh pedasnya tomyam akak ipar aku...ptg tu awie kuar, aku wat hal aku lerrr....kemas dlm bilik, sapu habuk dah seinci, hehehe...malunyerr...pastu iron baju awie cukup utk 5 hari, uweeeeekkkk, rasa nak muntah, blkg pun dah rasa sakit....ni pasal membongkok iron baju la niii....sampai magrib baru semuanya settle, diorg pun dah balik, ader lak adik ipar lain lak dtg....ai, bila la masa aku nak rehatnya....mlm tu cam biasa ader jemaah dtg solat kat umah...tu pun diorg lum balik lagi, kami berdua dah berlayar sampai ke negeri cina....abih citerrrr sampai ahad....

sambung citer smlm pulak...mcm biasa, masak2 lagi la...ingat x nak masak jerrr tetiba awie kata nak balik awal, maka haruslah aku mikirkan ape menu mlm td...last2 pk2 nak buat masak lemak cili api daging ngan ikan sardin hidup masak sambal...duk beli bahan2, lupa lak nak beli serai, patah balik gi kedai...dah sampai kat umah, ingat pulak kunyit hidup takder...x larat dah nak patah balik, call jer awie suruh dia singgah kedai balik keje nanti...dia tanyer nak beli kunyit byk mane? aku jwb 2 ketul pun takper...balik2 dia bawak plastik...nahhhhh kunyit, ya rabbi mcm nak buat kenduri ler pulak dibelinya...ini boleh simpan stok sampai sebulan kalau mcm ini, huhuhu....tgh mkn awie x terckp aper...pasal ape? aku tanyer dia sedap tak? jwpnnye - sedapppppppp tapi podehhhhhhhhh (berair biji mata member duk layan daging masak lemak aku tuuuu....wekekeke, sowi bang, len kali org kurangkan cili padi tu yerrr) sian diaaaa....mengah2 nak ngabihkan nasi dia tapi yg harunya dlm podeh podeh tu pi lak nambah nasi...wekekeke...ape ape jer la abg....pas mkn, lepak2 dpn tv sambil layan laptop...n sblum tido kami sempat solat jemaah isyak same2...waktu2 camni yg aku selalu tunggu2 bila suami balik awal....alhamdulillah....k la...pjg dah citer ni, korg2 jgn semput baca tauuu...

13 comments:

antalya said...

hah patutla tak ckup masa...time management akak tak betoi ni..berterabur bagai eeekkeke. xpe bleh diperbetulkan selepas ini supaya tak jadi tongkang pecah umah tu

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

wah...bz..tp citonyer pjg...spai x sempat den nk baco..sempat komen jerk...hahaha

RaFFLeSiA MeRaH said...

antalya --> memang terabur, terus bersepaiiiii...hiksss...mane x nyer, yg x dirancang pun harung sekali...

lovelyzz cornerzz --> takpe, janji komen ajoooo....

ida.. said...

amboii membizi tul akak kita sowang ni... tp tu la kan.. kalo ada sedara mara... mmg kita jd bz serta merta...

zino said...

panjang nya cerita...

shimahz said...

hehe.. uwekkk??? hehe.. ado makno tu

RaFFLeSiA MeRaH said...

ida --> memang pun, kekdg keje kita pun leh terbengkalai....

zino --> x sedar duk mengarang, rupa2nya dah panjang berjelaa...hiks...

shimahz --> aippp...mane ader makna....sbb dah terlampau lame menggosok tuuu yg rasa nak muntah tuuu...

Masy said...

zed zaidi sorang je ke? suruh laa dia nyanyi, kompem ujan renyai2 hehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

masy --> aá, memang sorg jerrr, nunduk jer berjalan...suh nyanyi wat ape, dia tu kan pelakon jerkkk...

cutemiut78 said...

wah..bz sesangat tu.. aku baca pun terkejar2 dibuatnya...
sepesen ler kita..minggu ni memang bz yang amat. Tak terkejar masa rasanya.. emmm penat.

Yatie said...

hahaha, aku yg membaca pun semput .. kah kah kah ..

shimahz said...

elelele.. kalo x caya.. g cek.. pastu jgn lupa bgtau shima tau :D

Purpleheart said...

Rm,len kali time basuh kain kena set kan, kalo lengah2 nanti lagi banyak keje.. pastu bile baju dah banyak lagi haru nak lipat,kan?

Masa su duk umah sendiri memang ada jadual kerja rumah, sabtu basuh bilik air, ahad hari kemas dapur, rabu kemas ruang tamu. Tapi masak, hari-hari ada dalam jadual, hihihi..