23 July 2008

Cerita Dari Hari Sabtu Sampai Smlm...

Huhuhu...panjang betul bunyi citer entry ku kali ni kan?? idea terkumpul dah byk sgt, maka haruslan dibuat satu entry sekaligus...

sabtu - pagi2 mintak suami antar ke hospital nak melawat mak mentua...tapi waktu melawat pkl 12.30 baru start sebenarnya, oleh sbb akak ipar punyer giliran menjaga mak mertua, jadi boleh lah aku nyelit2 masuk, lagipun adik ipar yg bongsu dah biasa dgn mak-mak guard kat spital sg. buloh tu..call jer bitau name pie semua pakat bagi masuk...huhuhu...dh mcm staf spital tu dah si pie tu...maklumlah dkt setahun duk ulang alik ke situ n selama mak kat spital memang dia la yg duk menetap kat situ siang dan malam. Kul 10.30 sampai kat spital aku ngan kak ipar naik ke wad, suami terus ke tempat kejenya, mintak gak dia balik awal skit ptg tu, ikutkan memang dia nyer keje sampai ke mlm....masuk situ, kenalah bergilir-gilir ngan kak ipar tgk mak mentua...maklumlah bukan time melawat...sementara tunggu kak ipar kuar, aku duk dpn tv ruang rehat kat wad tu, bila akak ipar kuar, aku lak yg masuk tgk mak mentua kat katil no. 14, kesian...masa tu masih lagi keadaan dia mcm sblum2 ni...guna oksigen, masuk air, bunyi nafas dia pun kuat, memang jelas sgt bunyi dia bernafas, kakitangan memang x gerak pun, tapi mata dia masih lagi boleh pandang sape yg dtg...usap2 tgn dia, kesian sungguh...dah dkt pukul 12.30, suami akak ipar tu pulak masuk melawat mak, dia x leh masuk, just duk kat kantin jer dari pagi tu...pastu keluarga isteri abg ipar pulak dtg melawat...time tu wad kecoh ader mak indon lak baru meninggal, huhuhu...kak ipar kata dkt 3 org meninggal dari ptg smlm lagi kat wad tu...

dah abih waktu melawat, aku ngan kak ipar terus ke bilik solat n terus ke kantin utk mkn tengahari...tgh mkn abg sepupu diorg lak dtg nak melawat mak, kul 4.30 kami naik balik ke wad...sampai kat wad kak ipar sulung dan adik ipar bongsu dah sampai, kami keliling katil mak....dkt pukul 5 ptg, adik ipar bongsu tu pusing kan badan mak ke arah bertentangan, kesian pulak asyik mengadap setempat jer, mesti dia lenguh...pastu mintak nurse sedut kahak dia...pastu time utk bagi susu kat mak ikut tiub...huhuhu, kejap jer dah abih susu tu aku tgk dia bagi minum...kyg mak...time tu nafas dia pun dah x bunyi kuat mcm sblum ni...mgkin sbb kahak terlalu byk kat tekak dia kot...pastu ader sedara mara diorg dtg pulak, sampailah abg no. 3 dtg masuk duk tepi mak, abg tanyer kak ipar sulung, mak ni tido ker...akak ipar sulung kata haá...alahai...agaknyer masa tu mak dah x der kot...kami semua x perasan...time tu dah dkt abih waktu melawat, aku pun dah kuar cari suami aku kat dpn tv, memasing memang dah ready nak balik dah pun...tetiba abg ipar kuar panggil kitorg, katanya nadi mak dah benti, panggil nurse, panggil doktor n disahkan meninggal jam 7.28 mlm, time tu sayu sgt tgk diorg kehilangan ibu tersyg utk selama-lamanya, senang betul mak mentua aku ninggal, mcm tido jerrrr dia pergi, sedar2 senyap mcm tu jerrr, tarik2 ke hape langsung x derrrr sampaikan kami x dpt nak beza time dia nazak tu mcmane...kak ipar yg dtg same aku tu dh nangis beria2 dah, aku x leh tgk org nangis, mesti nak nangis...sambil peluk2 kak ipar, aku pandang suami aku, tenang tapi aku tau dia sedihhhhh (teringat kata kak ipar, awie anak kesayangan mak dan arwah abah sebenarya) aku pegi dkt suami, sambil genggam tgn dia...aku tau dia sedih, pastu kami pi ngadap mak....biras aku tolong tutupkan mulut mak betul2 dgn kain pengikat...suami cium dahi mak lame2....huhhhh, x tahannyerrrr masa tuuu...pastu diorg suruh kitorg balik dulu kemas2 kat umah sbb nak bwk arwah mak kat umah sg. penchala n nak kebumikan pagi ahad sblum zohor...

mlm tu pukul 10 mayat arwah mak dah sampai kat umah....sblum disimpan org masjid tu kata kena cuci dulu segala ape yg ader kat badan mak, diorg adik beradik la kena buat semua tu...mlm tu jugak kami berjaga sampai pukul 2 pagi baca yasin utk arwah,sblum tu jemaah dan jiran2 dtg buat tahlil sekali, suami suruh aku tido jerrr...pastu suami pulak ngan adik beradik ngan ipar2 yg lelaki pulak sambung baca quran, aku pun x sedar sampai pukul brp...pagi2 pas smbhyg subuh, kitorg keliling lagi mayat mak sampai org lain dtg menziarah...dlm pukul 10 dah ready utk mandi, biasalah, mayat org pompuan tentulah anak2 pompuan yg tolong mandikan...so, anak2 lelaki just angkat jerrr ke tempat mandi...kalo korg nak tau, aku pun join same dgn akak2 ipar ngan adik2 ipar pompuan tolong gosok badan arwah mak...harap2 arwah mak mentua ingat pada menantu dia yg x sampai setahun jd isteri awie ni...huhuhu...dlm pukul 11.00 pg mayat arwah mak dah hampir nak dikapankan, masing2 diberi peluang terakhir mencium wajah arwah...biasalah, anak2 dah 10 orang, cucu 15 org ngan menantu lagi...jenuh nak tunggu turn...suami suruh aku cium mak, mmmm...sedih jerrr time tu tgk muka arwah utk kali terakhir...pastu terus disembhygkan...time smbhyg baru la mak aku sampai ngan adik ipar....dah smbhyg suami ajak gak pi kubur, huhuhu...kg aku jarang org meninggal, pompuan ikut ke kubur, tapi dah dia ajak gak pegi, terpaksalah ikut...terus ajak mak aku ngan adik ipar sekali ke kubur, dptlah siram2 air mawar kat kubur mak...alhamdulillah, dah selamat semuanya...

3 mlm berturut-turut kat umah aku ader majlis tahlil arwah, sampai la mlm td, mlm ni start balik dunia aku yg dulu, balik keje duk sorg2 kat umah sampai suami balik keje, huhhhhhh...2/3 hari ni bising jer umah tuuu mcm nak runtuh dibuatnya, kdg2 sonok, kdg2 pening...maklum ler aku ni x biasa family ramai2 mcm tu...nak membiasakan la skrg ni...huhuhu...haa, lupa nk citer, ari isnin tu aku pun ikut awie cuti, nk tau pi mane? kul 4 ptg kami ke lowyat cari laptop, huhuhu...awie ajak kwn dia yg agak2 terror bab2 komputer ni...so, dptlah laptop accer model 4920, mlm2 tunggu dia balik x der la boring sgt...leh la update blog kerap2 skit, huhuhuhu...aku guna broadband usb, tapi parah gak nak bayar 118 sebulan, nanti kalau sempat aku amik gambar rupa laptop baru tu ekkk....suami kata kesian kat aku mlm2, sabtu2 tunggu dia balik keje tu x der aper nak buat tu, bolehlah nak chatting2 ker, e-mail2 kerr....huhhhh tah2 dia yg nk berchatting, sabor jer lerrr....ptg smlm awie cuti lagi, dia la jadi driver aku, pergi berantar, balik berjemput...huhuhu, sesekali nak bermanja kan, bukan selalu dpt peluang mcm ni...ari ni dia dah start keje dah....terpaksa ler drive sendirian berhad...ekekeke...okla korg, citer aku ni dah terlalu panjang...jgn jemu baca tauuu....baca sampai abihhhhhhhhhhh

12 comments:

nizza-abira said...

kak...
sedih sangat baca citer akk...
bergenang airmata ni...
andai perkara ni berlaku pd niza satu ari nanti, tak tau lah mcmana...

sukanya dgr akk dah beli laptop...
niza pun nak ikut jejak langkah akk..
tp tunggu durian runtuh dulu...
InsyaAllah...

ILA said...

TAKZIAH..UTK MU & SUAMIMU
TAHNIAH...KERNA MDAPAT LAPTOP YG DIIDAMKAN...

err..bley ler..kita berchating tgah malam..kehkehhh..tu pun kalau suami kita tak mgamukk..ngehhh..genhh...

puterikurekure said...

sedih la kak baca pasal arwah pergi. senang sangat. arwah tak susahkan sesiapa pon kan?

takziah ye kak. sampaikan salam takziah saya pada abg awie ok?

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

takziah n tahniah erkk..wahhh...twin awak senang nk updated...awak pun sennag la erkk..okey la tuhhh...

PuteriSatu said...

sedih aku baca entry ko ni..sob..sob..tapi yerla...tak de manusia yang tak sedih bila melalui saat2 kematian...semoga arwah ditempatkan di tempat orang yang soleh...insyaallah...

PuteriSatu said...

gambor pc baru maner.??????? cepat aar..nak tengok nih...

ILA said...

Bukan PC lah puteri...
tapi laptop .jenama Accessssss(errr..silap eja ke)..lagi tuuuuu....:p

tintaHati said...

takziah kak...Yang hidup terus beramal...

pisces said...

nangis aku baca part atas tue.. teringat arwah nenek aku..

tp part bawah sekali tu, laki ko kasi ko chatting tu kan, ayokk.. kalau la laki aku cam tu, kan best..

suhaidamohaini said...

pjgnyer cita kak...hehehe

takziah tuk akak sekeluarga ye..byk2 bersbr ye...

dpt laoptap br..bsetnyer..pas ni sakan la berblog ek

NBK466 said...

Belated takziah...al-fatihah..

ILA said...

amendment: PC= personal computer.
So Laptop diketegorikan dlm PC juga.
sory puteri;)