26 June 2008

Silap Daun....

td duk pk2, nak buh entry ape kat blog kali ni...tetiba tingat kat satu kisah aku time nak memasak utk mkn mlm...menu ptg tu konon nak buat rendang kerang...tetiba kat paler terlintas, haaa...kalau letak daun yg satu ni sure lagi best rasanya, sementara aku rebus kerang, nonong2 aku kuar umah ngambik daun yg aku pk kan sesuai nak letakkan atas kerang tu nanti...aku pun ngambiklah daun tuuu sambil berangan kan rendang kerang aku tu nanti...pehtu tetiba time nak melangkah masuk kat umah baru la tingat memang daun yg aku amik tu bukan langsung daun yg sesuai nak taruk dlm kerang tuuu...huhuhu, korg mesti tau daun ape yg sesuai nak taruk dlm rendang kerang kan, dah semestinya lah DAUN KUNYIT kan....dan korg nak tau aku pi amik daun ape? hahahahaha....itulah dia DAUN PANDANNNNNNNNN....la2 tu gak aku buang jer daun tu kat longkang umah sambil dlm ati aku kata...Ya Allah, mabuk ke hape aku ni nak taruk daun pandan dlm rendang kerang sambil sengih sorg2...last2 kerang aku mlm tu takat jadi sambal jer lerrrr....nk mkn pun cam nyampah2 jer kat kerang tuuu sbb wat penat aku duk berangan mkn rendang kerang mlm tuuu...pasni nak tanam kunyit lerrr kat umah aku tuuu....jgn aku buat agar2 pandan guna daun kunyit, sudahhhhhhhhhh.....wekekeke..

20 comments:

suhaidamohaini said...

hehehe..kelakar lak cita akak ni..mujur la x msukkn dlm rendang 2...klu x jd rendang pandan la jwp nya..

mama ranggie said...

hehehe..ni mesti kes rindu kat hubby nih,khayal...

RaFFLeSiA MeRaH said...

suhaida ---> kalau x, laki bini duk mabuk mkn rendang kerang pandan....

mama ranggie ---> takdak la sampai camtu...tapi duk pening dah pikir menu nak masak kot....smpai blurrrr....

puterikurekure said...

hehehe..sib baik tak bubuh daun limau ek cik kak...

:)

Mysha Annys said...

wah sedapnya rendang kerang..huhuhuhuhu....raff aku dah letak entry sampai 3 kat blog aku..tetiba hari terajin setelah sekian lama tak update...

camnoe leh tersalah amik daun nie..huhuhuhu

Mysha Annys said...

wah sedapnya rendang kerang..huhuhuhuhu....raff aku dah letak entry sampai 3 kat blog aku..tetiba hari terajin setelah sekian lama tak update...

camnoe leh tersalah amik daun nie..huhuhuhu

Anonymous said...

rajinnya masakkk...

mesti raff ni pandai masak kan...

Bie.

Alinlai said...

ke ke ke... ok apa letak daun pandan sure wangi je rendang tu nanti ...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

aku dr ari tu lg nk menanam...x gak tertanam lagik..almaklumla tanah nyer pun x beli lagik..ingat nk gak semai benih cili ker..senang cikit nanti..ekeke..kebizianla gmaknyerr..ari2 ulang alik kl-syih..mn x nyer kann...pi pg..smpai umh dh gelap..ermm...apo leh wek..cr rezeki...

~dyla~ said...

lawak la akak ni.. tapi sy pun kdg gitu tau...

ada ke patut nak letak kain dlm peti ais... kdg mengong dtg tu yg jadi mcm tu...

Kak Lady said...

Hahahah...nasib baik perasan...kalau tak jadi rendang kerang perasa pandan...hehehe

antalya said...

lawak la akak nih

nizza-abira said...

hahaha....akk ni buat lawak sungguh...hehehhe
umah niza tengah banyak daun kunyit tu...
meh le datang amik....

cendawanintim said...

haaaaaa, kot2 pembawakan budak tuh..

rendang kerang perasa pandan, orait pe...

HAPPYIRFA said...

salam kak..
marilah kita pakat tanam pokok kunyit.serai.pandan.cili kat tepi rumah.jimat sikit dr beli kat kedai

ILA said...

Wahhhhhh!!seddapppp perrr!!!
napa kau tak teruskan makannn???
mbazirrr tuiiii..isss..ishhhhh~~

kak ila said...

haru ler adik akak sorang ni.. ada ke patut nak buh daun pandan dalam rendang... ishhh wangi ler rendang tu kang dek oiiii.

takpe takpe belajar dari kesilapan. berangan kuat sangat nak makan rendang ni gaknya.

13may said...

kah kah kah :D

alehaiiii....hahha hahha hahha :D

NBK466 said...

Bukan ker lebih wangi kalau letak daun pandan tuh?? he..he.he.. Itu ler zaman bujang dulu dok order saja..he.he.he..

PuteriSatu said...

ko ni mengong ke haper...?? mabuk kerang ke..????