25 June 2008

Ketam....

ni menu mlm td, huhuhu tapi x sempat snap gambar yg real sbb kamera x dak kat aku, gmbr ni copy paste dari tenet...tetiba lak tgh2 batuk giloss ni duk tingin mkn ketam...wat masak lemak cili padi, sedap...tapi aku mkn pun ala2 kadar jer sbb tingat tgh batuk...yg ngadap lebih2, somi aku jer laaa...mkn ngan sambal ikan dia tu tambah dgn ulam timun, kacang bendi celur dgn tomato potong2...batuk aku? ari ni bertambah gatal pulak tekak ni, ketam mlm td garuk2 kat tekak aku ni kot guna sepit dia, ekekekek...tapi mlm2 dah ok dah...leh tido lena smpai ke pagi...adehhh, lapar la pulak pagi ni, ri ni aku bwk bekal nasi ngan smbal ikan ngan ulam hak mlm td...tghari kang beli jer la sayur ke hape ker...maklumlah nak jimatttttt kengkonon....

nota ---> lupa nk citer...rege ketam tu utk sekor jer dh 5 hinggit, huhuhu...sekilo 19.50, dah timbang2 baru tahu mahal....tapi dh masuk plastik, x kan nk pulang balik kot...ye x ye bayar jer lerrrr....

19 comments:

HAPPYIRFA said...

salam kak..
selama hidup saya x pernah masak ketam.makan pun buleh kira dgn x tau kenapa..tp tgk resepi macam best.x sampai seru lagi kot sy ngan en ketam ni..hi hi

Mysha Annys said...

bestnya makan ketam..lama dah tak makan...wah nie sume dh tingin nak makan itu nie..dah ehem eh..?good news maybe?..hehehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

mysha annys ---> sebenarnya dh x tau ape nak masak dah tu...ketam pun kira 1stime masak selama kawin ni...huhuhu...memang harap2 la good news, insyallah ne tau masin mulut hang tuuu....

RaFFLeSiA MeRaH said...

happyirfa ---> ni akak dah bagi idea ni, try la beli ketam pulak, bagi anak2 rasa ketam yg irfa buat utk pertama kalinya...huhuhu....

ILA said...

Wahhhh!!masuk sini ternammmpakkk ketammmm masak lemak!!!
secara tindakan refleks perutku berbunyi..krukk..krukkkk..
adoiiiiiii!!!


psssttt..abis lerrr..bertambah tembam abg kau..hehekk

RaFFLeSiA MeRaH said...

ila ---> waaa...perut ko bunyik sampai dgr ke sini...hehehe, memang dah tembam dh skrg ni, especially tang peyutttt, ramai yg tegur dia dah berisi dari sblum kawin....

Faizah_Haris said...

nyummyy nyummmyyyy....burpp!!
cedappppppnyerr....aritu bli kat pasar borong RM18.00 sekiloo..dapat laa 4 ekor....sesekali nak merasa takpe kan

RaFFLeSiA MeRaH said...

faizah haris ---> skrg semua benda dah naik rege kan...betul tu, akak pun kalau bab2 mkn ni x penah pun berkira...jgn ditahan2 kalau dah tekak nak tuuu...akak beli sekor jerrr pun....yerlaa, 2 org jer nak mkn kan....

mama ranggie said...

my feberet tu ketam..mama baru lepas makan ketam!

RaFFLeSiA MeRaH said...

mamaranggie ---> la yer ker...akak ni jarang sgt makan ketam, agaknyer dah dkt setahun x merasa ketam ni kot...

~dyla~ said...

kak,
awat buat org dlm pantang terliur ni....
ketam dah la dah lama tak mam ni... selain msk lemak, sy suka ketam masak kari...

RaFFLeSiA MeRaH said...

dyla ---> hehehe...sorilah dyla, akak terlupa kwn blog sorg ni tgh pantang...huhuhuhu...takper arrr, tunggu setahun nanti dah leh pulun dah ketam ngan anak2 ketam sekali....:D

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

wah..dh spai hajat msak ketam..den x sampai2 lg hajat nk msak ketam...hubby sukaa...tp x gak buek2 almaklumla..x jumpo ketamnyerr..

Yatie said...

aku tak brape suka laa nak slurpp ketam nieh .. mana taknya, mcm leceh nak makan kan .. aku kalau benda yg leceh2 nieh mmg aku surrender tak makan .. mana taknya, ketam besar gedabak pun isi secoet aje .. mmg takde laa aku nak masak and nak makan... muahahahaha ... tapi kalau isi ketam takpe, aku kompem makan .. :p

RaFFLeSiA MeRaH said...

lovelyzz cornerzz ---> meh la dtg kl, sure jumpa ketam...ketam papan pun ader...huhuhuhu...

yatie ---> same arrr cam aku, sbb isi ketam tu secoit la buat aku masak setahun sekali...ni pun sbb dah x der idea nk masak ape...huhuhuhu...

puterikurekure said...

mahai nyeeeee...........
huhuhu...

meh stay kat lumut meh..murah sket..
;)

RaFFLeSiA MeRaH said...

puterikure2 ---> haá, memang mahaiiii pun, tu sbb jarang2 membeli....huhhh, nak ke lumut sekadar nak cari ketam...penat badan jer aihhh...hehehe...duit tol, duit minyak lagi...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ko ajak den dtg kl..ari2 den dtg kl laa...ish..ish..ish...hang ingat den kek mano...hahahaha

farah aminuddin said...

kecur air liur nengok nih..isk3