15 May 2008

Perbezaan Sebelum dan Selepas...

ekceli hampir 5 bulan dah usia perkahwinan aku ngan abg awie, 23hb ni cukup arrr 5 bulan...jap jer kan...baby? huhuhu...lum agi arrr, x dak rezeki lagi kot...ishh, x rancang arrrr, kalau boleh nak cepat2, umur pun bukannya makin muda, makin tuo ader lerrr...huhuhu...ni balik kat tajuk entry, beza ape? nak citer pasal beza sebelum kawin ngan selepas kawin...cukup ketaraaaaaaaaa dongggggg.....huhuhu...nahhh, baca, baca....

1) sebelum kawin, bangun tido kul 6.30, kdg terlajak dkt ke kul 7, ujung2 subuh jer dpt, nak2 ari minggu...dah kawin ni terpaksalah bangun awal, kekdg pukul 5.30 dah merayap ke dapur...huhuhu, bukan masak pun, jarang2 wat sarapan, biasa pagi2 buat susu anelene utk abg awie (tu satu kewajipan sebelum gi keje dia minum susu) time rajin buat la sarapan kat dia, kalau x sempat mkn, bekalkan jer dia bwk gi keje...

2) sebelum kawin x yah pk nak basuh kain yg melambak dlm bakul, skrg ni kena gak pk suami tgk nanti...ishh, ape la isteri aku ni, pemalas norr, baju dah naik tumbuh kulat x dibasuh2nya lagi...huhuhuhu...skrg ni tgk bakul dah separuh penuh dah cepat2 pi basuh, kdg2 2 hari sekali dah kena mendobi...dulu basuh baju sendiri, skrg ni dah jadi double pakaian kat umah kena basuh...penat, penat....sib ade mesin basuh nolong aku....tapi ader gak baju2 yg nak kena cuci tgn tauuu...huhhhh...

3) sebelum kawin bab mkn amik ringan jer, time rasa lapar singgah kedai mkn, tapau jerk...skrg ni time suami nak makan itu ini, kena la jugak layan, kdg2 tiap2 hari sms menu kat abg awie tanyer dia ok dak nak masak utk mlm tu, kalau dia kata ok, on la ptg tu aku kentung kentang kat dapur...tapi biasa dia ngikut jerrr, ape yg aku masak, tu la yg dia tibai...kdg2 2 menu pun dah cukup dah...yg harunya hari minggu jarang2 masak, maklumlah byk aktiviti lain kan...kdg ke serdang dah tentu lunch terus kat sane...

4) sebelum kawin iron baju sendirian berhad jer, dah kawin ni baju suami pun nak di iron same....kdg2 amik masa 1 jam nak settle iron baju, berpeluh ketiak aku kalau time panas tuuu...sampaikan 2/3 kali gak aku pernah mandi 2 kali utk 1 mlm...huhuhu, membazir ayaq tul...x tahan panas arrrrr...

5) sebelum kawin x pandai bwk keter, dah kawin elok lak pandai mendrive, huhuhu, ni kes terpaksa lerrr, cuba kalau aku ni still duk ampang, dah tentu la smpai skrg masih lagi jadi mem besar menenggek gen2 merah tuuu...

6) sebelum kawin nak gi memaner ikut suker jerk...skrg ni nak ke ampang ker nak ke kedai ker semua kena bitau dia...pastu tanyer pulak, boleh ke dak...huhuhuhu, gitu rupanya jadi isteri org ni yerrr...

7) sebelum kawin mkn sorg2, skrg ni majoriti sure mkn berdua...pastu kang nak kena siap2 kan meja, nak letak air semua kat meja...tinggal air basuh tgn jer x yah nak sedia, hehehe...sbb sinki dah dkt jer ngan meja mkn...pepandai la masing2 bangun pi basuh sendiri tgn tu yerrr...

8) dulu pagi2 kejut diri sendiri, skrg ni bangun2 nak kena kejut suami dulu, bagi dia mandi dulu...pastu aku tarik selimut tido dlm 5 minit...wekekekek (tapi jarang la aku buat keje camni, biasa kalau dah suami masuk bilik air, aku pi buat susu la kat dia) tapi penah gak terlajak tido sampai abg awie dah nak gi keje baru kejut aku bangun tido, melayang layang jer aku pi menghala ke pintu nak salam ngan dia, bucukkk masammmmm jerr bini dia masa tuuu kottt...wekekekeke....

9) sebelum kawin dulu balik kg numpang adik, skrg ni balik ngan suami...tapi skrg ni jarang skit balik kg, memandangkan mak dah duk ngan puterisatu, sesekali ujung minggu ari sabtu x buat aper, aku pi melepak kat sane lah main2 ngan dak aqilah tuuu...

10) sebelum kawin tgk tv, lepak2 ngan family (kalau duk umah puterisatu) kalau duk umah sewa, dah tentu lah ngan housemate, x pun sorg2...

emmm....apepun ni lah perbezaan yg aku dapat rasakan setelah bergelar seorang isteri...ekceli apepun keadaan ader kegembiraan dan kepuasan yg tersendiri, time bujang pun best, time dah kawin ni aku rasa lagi mencabar kehidupan kita, yg pentingnya kita tahu bawak diri kita sendiri k....ok arrr, ader lagi ker yg tertinggal yer? huhuhu...tolong2 la tambahkan yer kengkwn, ni update entry ni pun dah dkt kul 5, gelabah nak balik umah dah pun...blog kowang2 pun aku lum sempat masuk lagi...sok la yer aku pi jenguk, 2 hari ni memang la bz skit dari biasa...diorg ni pakat order jerr nak mintak aper2, draf pun dah x nak, jenuh aku reka surat menyurat ni sendiri...(dah taraf pegawai pulak aku ni, huhhuhu), oklah yerrr....aku balik dulu, take care semua....

22 comments:

Purpleheart said...

Kalo su dulu, sebelum kawen memang satu hape tak reti masak. Dah kawen sebut aje, insya Allah menjadi. Kalo tak jadi pun jadi yang lain, nak masak mi hailam udahnya jadi mi bandung..

Peh tu sebelum kawen kurus keding, lepas kawen, emmm (sebaliknya)

Dah kawen tanggungjawab lebih sikit la kan, pastu tak leh pikir sorang kena pikir berdua..

Semoga dikurniakan rezeki dapat orang ke 3, penyeri hidup dan penyambung ikatan kasih sayang, amiinn..

lindosh said...

hehe.. tu la perbezaan antara org kawen ngan blom kawen :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

purpleheart : betul tu su..rm pun bukannyer pandai pun masak, takat2 masak cara family kita tu pandai la kan...takat ikan masin pun lalu, skrg ni kena la mempelbagaikan resepi...kan, hehehe...thanks byk2, mudah-mudahan cepat la kami dikurniakan seorg penyeri rumahtangga kami...insyallah....

RaFFLeSiA MeRaH said...

lindosh : yerrrrr....berbeza kan? hehehe...

yun said...

dah mula imagine kan marriage life. takut tp excited nk merasa hehehe

Kak Lady said...

Rafflesia...sekarang ni lom ada baby...dah sampai 10 sebelum & selepas...bila dah ada baby nanti...tak cukup 10 tu...hehehe


Akak doakan semoga RF akan dikurniakan 'rezeki' dari Allah secepat mungkin...Insyaallah..orang kata jgn pikir2 sgt...buat tak tau aje...tup tup nanti ade aje...

IdaShah said...

lepas kawen idup lebih teratur...
dulu masa bujang tunggang langang hehhehe..

bangun tido lambat,malas basuh baju (kata diri sendiri nih)

idup lebih bermakna n ceria lps kawen :)

cendawanintim said...

betul...

nanti akan berubah pulak bila dah bertiga...

cepat2 proses erk..larikkkssss

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

klau nk dsenaraikan.mmg x tersenarai laaa...leh pecah..otak...hehehe..bkn pecah rekod tau..hukhukhuk....biaserlaa...mmg byk beza kannn...almaklumla..t/jawab bertambahhhh...sok watla entri..time mgandung..n x mgandungg...time dh ader bb n x de bb...mmg byk woo...

puterikurekure said...

yup. memang banyak perbezaan masa bujang dan dah kawen.

antaranya:
dulu masa bujang, abis keje boleh balek umah, tido. skang ni dah berkahwin, kena balek masak dulu atau mandi dulu atau angkat baju dulu..huhuhu....

nizza-abira said...

tu lah bezanya org yg dah kawen & lom kawen... tp bila kita dah bersedia memikul tanggungjawab itu, apa pun keje umah kita mampu buat... InsyaAllah...:)

RaFFLeSiA MeRaH said...

yun : bila dah tunang, lagi la kita suka berimagine kan...insyallah semua tu yun akan rasa gak bila time nyer sampai...

kak lady : betul tu kak, sure lagi byk keje nak dibuat bila dah ader baby kan? apepun keje yg kita buat bila kita dah jadi isteri semua ni kerana Allah...sekurang2nya kita puas bila kita berbakti pada org yg tersyg...

nadia yuna said...

rase cm nak kawen plak!

hohoho

=p

RaFFLeSiA MeRaH said...

idashah : aá...memang ikut suker jer la time bujang dulu, x nak basuh baju pun bolehhhh...xde sape yg nak komplen kita kan...

cendawanintim : dlm proses la niii...hikhikhik...sabar yer...

ida.. said...

kak dah kawin ni.. mmg mcm2 perbezaannya.. yg kecik jd beaor.. yg besor jd kecik..(yg ni jrg2 berlaku).. nhehhe apapun kena terima kenyataan.. yg penting bahagia bersama si dia..

cemut said...

ahaks.
kakak buat cemut xsabo nk kawen :-"

Yatie said...

wah, siap menghitung list plak perbezaan before and lepas kawin ye .. apa2 pun semoga jodoh yg kita pilih itu diberkati dan diredhai oleh Allah di dunia & akhirat .. semoga jodoh kita berkekalan di sini dan di sana nanti... harap2nya kita sama2 akan dikurniakan dengan zuriat dalam masa terdekat nieh:)

Mawar Biru said...

salam perkenalan..
hi rafflesia merah..semoga bahagia selalu dan dimurahkan rezeki, dpt anak cecepat.hehe..ameennnn..

Masy said...

senang cite, lepas kawen tanggungjawab btambah. nak2 org pompuan. org laki syok arr lps kawen sume mende soh bini wat - masak, basuh baju, iron baju. sbb tu org laki makin bulat klu lepas kawen, yg bininye mmbulat jugek sbb.... ahahaha akak pon tau jawapannye :D

Mummy Rizq said...

yang pastinya apa apa yg dibuat selepas kahwin, lagi banyak berkatnya....

ILA said...

WAHHHHHHH!!MERRAHHLAH PULAKKKK!!!???
TIBA2 JE...ADA 2 TANDUK BERTENGGEK KAT KEPALA AKU NI...JELESSSSS SUNGGGUHHHHHH!!WHUAAAAA!!!

oiiittt!!!pertama kali ku mendengar orang lelaki minum Susu tepung Anlene.Biasanya they all minum tongkat ALI..hehe;)

suhaidamohaini said...

semoga akak cpt dpt baby k....dan tuk sy jugak...amin