21 April 2008

Karipap N Badak Kubang...



sabtu x pi mane, duk umah jer...ongkosnya dh kurengg, so smgt nak menggeletis kat luar tu pun ikut same kurenggg, maka ri sabtu tu aku jdi suri rumah sepenuh masa, kemas2 umah, basuh2 baju tapi memasak jer aku x buat memandangkan suami aku keje...layan diri sendiri la jwbnya...mlm tu pun suami belikan nasi paprik dari luar jerrr...pas magrib pi umah kak ngah suami kat sentul pulak, lepak tgk AF kat sane sambil mkn nasi lagi sekali...huhuhu, padat perut...kul 11.30 bertolak balik umah n tido...

ahad pagi pulak suami pi berurut kat kepong ngan abg ipar, aku tinggal kat umah prepare wat karipap sbb xde ape nk bwk kat umah kak ipar nak tgk mentua, sambil wat karipap sambil masak utk mkn tengahari, sambal ayam + goreng kacang bendi + goreng ikan kerisi, kul 12 baru leh goreng karipap...somi aku lak dah lapor, dia mkn nasi, aku goreng karipap...huhuhu...boleh gitu...sampai kat serdang dah kul 3, akak ipar ngan anak dia sorg nak tumpang pegi same...sampai2 terus hidang kat mak mentua karipap aku tuhhh...dkt 3 ketul dia mkn...yg nyampahnyer suami aku, mak dia tgh mkn saje2 jer nanyer sedap x mak, sedap x mak...hihhhh, rasa nak luku jer paler dia, nk tau mak mentua aku jwb ape? emmm...bolehla, sedapppp, beli kat mane? huhuhu, sabor jer laaa....suami aku pun menjawab, dik wie yg masak (sambil sengih2...ewaahhhh, sukati jerrrr) tapi pastu cecepat dia kata, ni ha menantu mak yg buat, weng weng betul 2 ekor ni smlm....(utk makluman korg, suami aku ni kalau bahasakan diri dia kat family dia, "dik wie" tapi utk certain2 adik beradik dia laa...)

balik dari serdang kul 5.15 terus ke ampang nak amik kuih mak aku pulak, ni kuih sedekah utk jamu kat jemaah mlm td, kuih badak kubang namenya...org2 kl ni panggil kuih badak berendam, cuma beza mak aku letak alas daun pisang kalau org kl buat letak jer dlm loyang....maka pas jemaah mkn, aku x nampak sekor badak pun yg tinggal, yg tinggal cuma daun pisang...huhuhu...

**p/s : gambar kat atas tu copy paste dari resepi mamafahmi tau...x sempat snap pun gambar2 kuih tu smlm...

23 comments:

yun said...

ekeke..gelak je dok baca sinopsis citer wiken akak nih..okle tu ada gak aktiviti nye kan

imz said...

ermmm...mcm sedap je tgk...karipap tu..!!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

yun : harap2 menghiburkan semua yg sudi membaca....

imz : tu karipap mamafahmi la imz, akak punyer x rupa camtu pun tapi rasanya dia sedap...hehehe....

ShaLinZz85 said...

badak berendam tue pun aka wat ke?macam sedap tapi gile kelako nama dia..musti sedap karipap akak kan?waaa..mai hantaq aloq setaq sepiring :P

~dalila~dyla~deyll~della~ said...

sedap nampak bdak berendam tu.. dah lama tak mkn... ish akak ni wat org terliur aje la...

terer la wat karipap.... skang ni tgh malas nak wat la... tggu la ada masa nanti.. yg beli punye tak kaw. lg puas ati buat sendiri...

Masy said...

rajin betoi akak mmasak ek.. alamatnye bagai dipam pamlah abg wie a.k.a dik wie tu hihi~

haja said...

uihhh..pndainye bt2 kuih ni kan.den tau mkn je.niat ada nk bt kuih...tp manjang nye takot xjd..hehehe

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

mama suka badak berendam tu...

IdaShah said...

isteri yg rajin...sedap nya makan karipap

cendawanintim said...

kuih badak berendam....ermmmm, tak pernah makan lagik la...nak sikit...

HAPPYIRFA said...

SALAM..
rajin akak cuti2 buat karipap.
kalau sy qa'da tido jelah jawabnya

iman_qaisara said...

salam kakak..
huwaaaaa mau karipap 4...(klu 1 x cukup laaaa) eheheheheh

NBK466 said...

Adusss...lama tak makan karipap giant sudah... (kekonon cakap stail Stacy AF ler tuh..he.he.he.)

kakLuna said...

badak berendam tu sekali sekala sedap juga

RaFFLeSiA MeRaH said...

shalinzz85 : badak kubang tu mak akak yg buat...karipap tu sedap time garing jer, dia dah sejuk jadi cam lemau jerr...tah ler akak ni kalau buat x brape nak mkn, bagi org lain jer mkn...

RaFFLeSiA MeRaH said...

dalila : terliur ker? sian dia...takper, pas dpt baby nanti kena rajin skit masak tau...nanti anak dah besar dia nak mkn kuih mama dia buat sendiri...hehehe...

RaFFLeSiA MeRaH said...

masy : ekekek...kat perut jer yg mcm dipam pam, tmpt lain takat ni ok lagi la...

RaFFLeSiA MeRaH said...

haja : selagi kita x cuba selagi tu kita x berani...x jadi tu memang adat org belajar wat kuih, kdg2 terlembik, kdg2 termanis, kdg2 x mcm rupa kuih pun ader...hehehe...

RaFFLeSiA MeRaH said...

mama ranggie : hehehe...suka ekk? nanti kita buatkan utk mama yer...

RaFFLeSiA MeRaH said...

idashah : tgh rajin, kalau tgh malas tu, terang benderang kat atas meja mkn tuhhh...hikhikhik

cendawanintim : kuih ni kira kuih tradisi zaman2 tok nenek kita dulu2....tu sbb org skrg dah x brape nk kenal kuih org2 lame ni...

happyirfa : memang niat nak qada tido jer 2 hari cuti, tapi tu lerrr, duk pk kan x sedap pulak x bwk ape2 kat umah MIL, gagahkan jugak badan menggentel karipap tu...

RaFFLeSiA MeRaH said...

iman qaisara : 4 pun mane nak cukup nana...sbb akak buat karipap saiz kecik jerrr...kurang2 dpt 10 ketul baru menyandar...hehehe...

nbk466 : baru sekali mkn karipap giant, ingatkan giant tu name pasaraya, rupanya giant doremon yerrr, dah kyg baru ler tau...huhuhu...

luna : aá...kuih ni kalau bulan puasa memang mak akak selalu buat....

nadia yuna said...

tak pernah makan badak berendam tu

humm.. mane nak carik ye sis?

(-.-)

徐若瑄Vivian said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色