24 April 2008

Cukup 4 Bulan...

Alhamdulillah, syukur pada tuhan kerana dgn limpah kurnianya aku diberikan kehidupan yg cukup bahagia sejak bergelar seorang isteri pada seorang suami yg aku anggap penyeri dalam kehidupan aku (hehehe...cam dpt cahayamata la pulak)...smlm 23 April 2008 genap 4 bulan usia perkahwinan aku dan suami tercinta...dan selama 4 bulan ni, byk perkara-perkara yg aku telah belajar, cuba belajar dan sedang belajar mengeai hal2 rumahtangga...samaada dari segi keperluan suami mahupun perangai suami yg sebelum ni aku x pernah tahu...alhamdulillah, takat ni perlahan lahan aku cuba sesuaikan diri aku ngan diri dia...begitu juga dengan suami, kdg2 ader gak dia tegur aku ni kurang bersifat lemah lembut...wekekekeke..dan ade la beberapa perkara yg suami aku tegur ke arah kebaikan kami berdua...apepun aku syukur punyer suami mcm dia...boleh tolak ansur bab rumahtangga, and yg penting dia bagi kebebasan utk aku pi jumpa family or kengkwn aku bila2 yg aku mahu...(especially time dia pi keje cam ari sabtu laaaa biasanya). Bila citer hal rumahtangga, teringat entry blog kak syikin @ kaklong, sesape yg x kenal kak syikin and yg x pernah ke blog kak syikin, sudi2 la ke sane...especially utk yg nak mempelajari ilmu rumahtangga...dia ni boleh dikatakan pakar kaunseling utk sape2 yg perlukan nasihat...hehehe, jgn marah ye kak syikin...sy promote akak kat blog sy kali ni...hehehehe...and satu lagi sori sbb copy paste ayat akak...tapi sy tgh cuba belajar mendalami ape yg akak tuliskan tu...thanks kak...korg2 semua yg dah kawin, yg belum kawin, yg akan kawin, renung-renungkan laaa....

sabda Rasulullah bahawa rumahtangga adalah medan jihad seorang isteri. Kalau lelaki, jihadnya adalah di medan perang, tetapi isteri, jihadnya adalah di rumah. Punyalah berat urusan rumahtangga ni, hinggakan Rasulullah mengatakan medan perang isteri adalah di rumah. Ingat, pahala berjihad di medan perang ni besar tau. Jadi, pahala urusan rumahtangga ni pun besar nilainya. Dan dalam konteks hari ini, ada isteri yang terpaksa keluar bekerja untuk membantu meringankan beban suami. Maka, jihadnya bertambah. Pada isteri yang keluar bekerja dengan redha suami, jagalah diri dan maruah suami dan keluarga. Menakutkan bila mendengar dan melihat banyak kejadian isteri menduakan suami pada hari ini. Na'udzubillah..ingatlah, setiap langkah kita tu dilaknat Allah dan malaikat kalau kita keluar berdating dengan lelaki lain, yang bercinta di alam maya pun Allah marah tau..Cepat-cepatlah berpatah balik ke pangkal jalan, kalau tersalah tu.

tu sebab nak bahagia rumahtangga pun kena berjihad. Apa jihadnya? Iman mesti mau kuat sebab bila ada apa2 masalah, kita akan cepat rujuk pada Allah. Maknanya kena rajin munajat dengan Allah bila ada sedikit ujian2 rumahtangga tu. Mohon Dia tunjukkan jalan keluar. Tapi, jangan ingat Allah time ada problem aje, time happy langsung tak ingat nak berdoa supaya bahagia itu berkekalan.

kena ada kematangan dan kesabaran dalam hadapi masalah rumahtangga terutama perangai pasangan kita, itu belum lagi kalau ditambah perangai ahli keluarga yg suka campur tangan tu (kalau adalah), kena ada ketabahan sebab ada masanya ketabahan kita teruji, kena ada kekuatan kerana ada masanya kita rasa macam nak lari aje daripada bebanan rumahtangga, kena ada persefahaman sebab adakalanya tindakan pasangan tu memeningkan kepala kita, kena ada sikap saling memberi dan menerima, kena belajar menerima kekurangan pasangan. Pendek kata, untuk bahagia kena belajar itu dan ini.


Utk suami : moga cinta dan syg kita utuh hingga ke akhir hayat (chechehcheh...)ooooo....ari ni gaji dah masuk...yeyeyeyeyyyyyyyyyy...okla yer, nak kira utang dulu nihhh....%#@@@*==+- (alaaaaa...baki bersih tinggal ciputttttt, hehehehe...)

25 comments:

yun said...

rasa mcm br je lg akak kawen..tp xpe 4bln tu masih digelar pengantin baru

HAPPYIRFA said...

salam kak..
saya pun baru je link kan blog kak syikin.bagus kan tulisan dia utk dijadikan panduan.

eh dah gaji ker?awalnya..kita kena tunggu esoklah ..bila nak blanja?

cendawanintim said...

selamat menyemai kasih sayang....

happy2 slalu ok...

Mak Su said...

tahniah, semoga terus2an bergembira hendaknya dan berjaya berjihad dgn sebaikmungkin

puterikurekure said...

selamat pengantin baru ye kak!
lom 6 bulan lagi, masih pengantin baru le...
hehehe...

iman_qaisara said...

tetibe rase gatai mau kawen laaa...eheheheheheh...cettt ank sape la ni kn? ekekkekek

*slmt brbahagia kakak :)

IdaShah said...

yess.... dah 4 bulan tawen. semoga menjadi isteri yg soleh

kakLuna said...

patut la cam pernah baca...cilok dr blog kak syikin upanya..hehee

Kaklong Syikin said...

Salam,

tahniah...akak doakan bahagia hingga ke syurga :). moga cepat dpt cahayamata ya :)

psst..akak ni bukan pakarlah, malunya...perjalanan rumahtangga akak pun masih jauh lagi yang...

wah..bolehlah celebrate ngan cik abe dpt gaji cepat ni...

Masy said...

sayer lom tawen lg :)

imz said...

tahniah...semoga kekal hingga akhir hayat..!!..aminn...!!

ayue said...

taniah2..ko 4 bln..kira aku 5 bln la yek..ekekeke...masa mula dlu rajin kira..skang ni dh byk benau mikir..smpaikan rini gaji pon aku luper..hehehe...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

best ar gaji dh msukkk...kiterrr...??? ermm..next week la tuhhh...tu pun dh kono potong cikit..almaklumlaa..selalu punch card merah jo...

ween said...

ampat bulan??!! honeymoon lagi tu!! enjoyyyyy :) kak rm sihat? lama ween tak singgah..

ILA said...

alright!!my dear Riz!!
sbagai pompuan pun kena kuat.
kuat mental & hatinya:D

ehemmm!!sila update entry baru!!;)

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

semoga akan kekal ya sayang!

haja said...

smoga bahagia okeh...pasni usaha lebih dpt baby plak..hehehe

Purpleheart said...

Cepat rasanya dah 4 bulan.. semoga berkekalan sehingga ke akhir hayat, amiin...

RaFFLeSiA MeRaH said...

yun : kejap jer kan dah 4 bulan? tapi mcm2 dah jd nyer selama 4 bulan tuhhh....pengantin lame dah ni...

happyirfa : dah link yer? bagus bagus....meh la dtg sg penchala, bila2 leh blanje...hehehe...

cendawanintin : tima kasih...

maksu : trima kasih maksu, insyallah....

RaFFLeSiA MeRaH said...

puterikure2 : hehehe...pengantin baru lagi ker? pas 6 bulan sure dah basi dah kan...

iman qaisara : gatai tang maner tuuu?? meh kita garuk garuk kan...:D

idashah : mekasih idashah...

luna : dah xdak idea la tuuu, nak reka sendiri x mandai...huhuhu...

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak syikin : mekasih kak sempat tinggal komen walaupun dlm bz2 akak tu...insyallah, ape yg akak nasihat sy cuba amalkan....anak? huhuhu...tgh usaha keras ni kak...ekekeke...

masy : x lame lg kawin la tuuu...

imz : mekasih...

RaFFLeSiA MeRaH said...

ayue : aá, ko dah 5 bulan kawin, berat tul masalah ko yerk...sampai gaji pun dah lupa, sah2 ler gaji ko bulan lepas x perabih abih...

lovelyzz cornerzz : hohhh, punch card merah pun gaji kena potong gak? sabau ajer lerr...

ween : akak sihat...aá, lame x berkomunikasi ngan ween kan...

ila : just update gambar jer la, mental tu payah skit, fizikal tu leh tahan lagi, huhuhu...

mama ranggie : mekasih byk2...

haja : mekasih, tgh usaha sakan la ni...hehehe...

purpleheart : thanks...kita pun doakan sue bahagia dgn kehidupan sue skrg...apepun status kita yg penting kita sendiri yg kena cari kebahagiaan tu...

cemut said...

mesti somi kakak syg kakak sgt kan.
da la pandai masak.
hikk

ida.. said...

rafflesia...

selamat pengantin baru bulan ke empat... heheh haruss tiap2 bulan sambut annivesaryy kukuh lg ikatan suami isteri... heheh

徐若瑄Vivian said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色