04 March 2008

Wap Keter....Keter Berwap....

citer aku nak citer minggu lepas nyer citer, time balik keje, kengkonon nk singgah pasar mlm, alamak...cuaca gelap gulita bila sampai jer parking kat pasar mlm tu, dup dap ati ni kata nak pi x nak pi nak pi x nak pi...last2 pi gak la, kot2 sempat..tgh tunggu pakcik pasar mlm tu timbang daging ayam, time tu dah ribut riban dah...pakcik tu siap pegang payung gerai dia takut payung tu tombang...huhuhu, aku pun dah ready ngan payung aku masa tu...5 minit pas tu, time aku tgh beli ikan, ujan turun ngan selebat lebatnya...huhuhu...nak nyampaikan ke keter aku kena lak cross jalan...sabor jer laa..redah gak la...last2 lencun gak sampai kat keter...tang para pinggang ke atas jer x basahnye...huhuhu...siksanya berjalan dlm ujan ni kan, masuk keter mcm org semput rupa aku...start enjin terus gerak nak balik umah, jalan nak ke umah aku tu kena tempuh satu trafik light...tgh2 tunggu trafik light ijau, tetiba aku rasa cam rabun jerrr mata, eh eh...apsal mata aku ni kelabu cam berkabus, ape sudah jadi ni ha...time tu keter dah gerak, duk pk2 baru ler tau, cermin dpn aku tu dah berkabus...wiper pasang mcm nak gila, tapi still nampak skit2 jer jalan, tu pun bwk slow2, pasang lampu besar2, gerak lagi...makin teruk kabusnya...tutup aircond, aiyaaaa...sudah tarak nampak jalan woooo...ngelabah sekejap...ape nak buek niii...aduii, bahayanyer, nanti rasa jer langgar tempat sampah tepi jalan, last2 dkt simpang nak masuk umah aku, terpaksa gak bagi signal benti keter tepi jalan...terus call abg awie tanyer dia nak tekan ape kalau nak bagi x berwap kat dlm keter, pot pet pot pet dia terangkan kat aku...mcm paham mcm x paham...agak2 betul ler ape yg dia maksudkan tu, aku pun musing ler ape tah...tu korg tgk kat bawah tu, dia ckp pusing kan benda alah yg cam gambar angin2 yg ader 3 line tu...tah, aku tgk tetap gak berkabusnya...last2 aku pun dah x nak pk dah, tgk dlm keter towel pun tarak, last2 tangan aku jadi mangsa duk kesat wap2 kat cermin dpn tu, cermin sisi aku bukak, lantak ler ujan nak masuk pun, janji aku slmt sampai kat umah...dahlah nak masuk simpang tu kena naik bukit tinggi, tekan minyak cepat2 terus merayap sampai garaj umah...haaaaaahhhh...legaaaaaaaaa....tuhan nak lindung aku, alhamdulillah....





















besok pagi belek2 balik kat function2 yg ader kat dlm keter tu, ape la yg patut ditekan ekk nak bagi keter x berwap time ujan...aiyaaa...nape x tanyer abg awie ekk mlm tu...oooo, aku dah tido dulu, patut lerrr, lupaaaaaa...hehehe, dan dengan x disangka-sangka aku pun terpandang ler kat 1 satu stiker kaler putih kat situ yg bertanda dot dot dot, cuba baca semua...hehehehe, tu sebenarnya stiker diorg lekat masa pasang tinted kat keter aku, agaknyer kalau pasang mende alah tu takut tinted tercabut kot, tapi dulu abg awie penah ckp tu utk cermin blkg...ntah la ekk, so, bila ditanggalkan stiker itewwwwww...maka kuarlah button yg seperti gambar dibawah ini pulak....





















ha...nampak x lambang yg dilindung oleh stiker tadi tu? so, korg rasa betul ke menda alah tu yg patut ditekan kalau keter berwap time ujan...ari sabtu tu ujan lebat gak, abg awie bawak keter, pasang aircond dlm keter elok lak x berwap keter...camane ekk? tapi aku ingat gak, time berwap aritu aircond tu aku hala ke tingkap...yg tgh tu aku dongakkan ke atas, yg belah kanan dkt stereng tu pun aku bagi dongak gak...adakah itu punca2 nyer terjadinya wap yg mengaburkan mata hitam ku...huhuhuhuhuu...skrg tgk ujan lebat jer takut dah nak bawak keter, camano tuuuu...

9 comments:

Anonymous said...

i rasa kan.. wap tu dtg sbb aircond yg di hala ke arah tgkp2 tuh.. sbb before nie drive jadi mcm tu gak.. pastu ada bukak tingkap gak kan.. haa mungkin effect gak kot.. hehehe..sy pon tak tahu gak..ahakksss... main redah je bawa keter.. janji jalan dan sampai..hehe

s * h * i * m * a * h * z said...

hehe
lawak la akak ni
sib baik abg awie ade

RaFFLeSiA MeRaH said...

anonymous : haa...i pun rasa punca nye tu jugak...huhuhu, samelah, bukan tau pun pasal keter ni...

shimahz : abg awie ader pun mcm2 gak jadinyer....

haja said...

hehehe...klau dh sejuk gitulah gupe aircond nye kan..sume dongak ke atas jek...tu sbnye jd wap..kabur saje...hehehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

haja : itula...x pasang langsung, panas pulok...hehehe...

Masy said...

klu bkabus camtu,kene carik yg 3 jalur tulah, nanti ada angin kuar ikut lubang2 kat cermin dpn tu. kirenye pemanas laa lebih kurang fungsinya. bila kabus tu cam da ilang sket, pasang wiper. nanti oklah balik.

sekian memberitahu hehe~

RaFFLeSiA MeRaH said...

masy : macih masy...betul la kot ape yg ader kat blkg stiker tu kan?

Kak Lady said...

RF...kak lady rasa wap tu disebabkan oleh aircon yang rf halakan ke tingkap..sebab akak pernah alami perkara tu dulu...disebabkan akak hala ke tingkap...tingkap jadi kabur...

Yang button tu selalunya untuk cermin belakang kereta tu...guna bila pagi2 selalunya sejuk & berwap...bende tu le yang akak tekan...

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak lady : ye ker kak, patut suami sy kata utk cermin blkg, tapi mcm x cayer...akak dah kata gitu tu, kira betul la ekk...hahhh, pasni x nak hala ker tingkap lagi la aircon tu, bagi hala tang montotttt pulak...hehehehe...