13 December 2007

Kisah Kawin & Banjir Serentak....



mungkin ader kengkwn blog yg dah tahu citer aku ni...mane yg lum tahu, meh nak bitau...hehehe...skrg ni kan musim banjir, termasuklah kg aku kat chenor pahang saner....dlm masa yg same, tgh sibuk nak buat kenduri kawin 23hb ni..adehhh, lagi biol paler otak aku ni...tapi aku percaya, tuhan jadikan sesuatu perkara tu semuanya berhikmah, takder yg x elok ape yg tuhan jadikan ni...aku redha, aku pasrah...mungkin tuhan sedang uji kesabaran aku, mak aku and family aku...insyallah, takat ni aku rasa aku kuat lagi terima semua ni disamping doa x pernah putus lepas solat, tiap masa tiap saat...mudah-mudahan tuhan permudahkan segala aper yg kami rancang sebelum ni. Sape yg x sedih, sape yg x sebak kalau majlis kita terpaksa dibatalkan disaat2 akhir mcm ni, x pernah terduga skit pun benda2 mcm ni leh terjadi dlm hidup aku...yerlaa...bencana mcm ni takder sape yg mampu mengatasinya, kuasa tuhan melebihi segalanya...skrg ni aku tawakal jerrr....mak kata kalau lum ok jugak sampai ahad ni, mungkin kena postpon ke tarikh lain kenduri aku...ataupun 23hb tu buat majlis akad nikah jerrr...kenduri mkn2, jemput2 org maybe cari tarikh yg lebih sesuai...yerla, korg cuba bayangkan suasana pas banjir camane...dengan becaknyer, dengan lumpurnya, memang suasana tu nanti x kan sempurna (bukanlah nakkan kesempurnaan, tapi kalau boleh biarlah jemputan selesa dtg ke majlis kita, kan). Skrg ni dah x pk sgt pasal kenduri tu, yg aku pk kesian kat mak kat kg, tadi sempat la call mak...katanya tinggal semata tangga jer lagi air nak sampai ke lantai rumah kami tu...tu pun dia pi jenguk gak umah, padahal mlm td dah bermalam kat sekolah dah tu...mlm td tak tau nape leh nangis sungguh2 ingat mak, camane la dia tido, camane la dia mkn....tiba2 mak sms jugak mlm td kata mkn kat situ mewah, jgn risau kat dia, org kg dlm keadaan mcm tu x pernah pinggirkan mak kat situ...dah mcm satu family pulak...alahai, kesiannyer....tgh bersms ngan mak, pandang hantaran ngan barang2 kawin pulak, lagi la sedihnye....bila tunang msg tanyer keadaan kg camane, dah x dpt nak tahan dah...laju jer airmata ni....mak citer kat kg letrik dah takder, kat sekolah tu pun pasang lilin jerrr, tnb terpaksa tutup bekalan letrik, takut bahayakan org kg...nak caj bateri hp pun terpaksa pakai enjin, ader sorg sedara tu ader alat caj bateri...mak kata kena bayar 2 ringgit nak caj bateri hp, huhuhu...sekali caj boleh caj 10 hp...nak gak tgk camane la alat tu yerk...tadi mak kata dia balik rumah bagi mkn kucing, siannyer kucing 4 ekor kat umah tu, kalau air naik mlm ni, kena panjat dinding la diorg naik atas siling nak selamatkan diri, mak kata dia x larat nak bwk kucing2 tu pindah same...insyallah tuhan pelihara diorg mak kata.....mmmm...sambung citer kawin...plan B dah aku pk kan 2/3 hari ni, akad nikah 23hb, pastu belah lelaki nyer kenduri 30hb tu tetap diteruskan jugak, tapi dah terbalik la pulak...lelaki buat kenduri dulu dari pompuan...mmmmm, harap2 semua org paham, terutama keluarga tunang....apepun aku tunggu ahad ni jugak, kalau dah ok, dah bincang ngan kedua-dua pihak, keputusan terpaksa dibuat...mane2 kengkwn yg dapat kad tu harap paham yer dgn situasi aku ni...mintak korg hold dulu kad aku tu, mane2 yg aku simpan no hp tu, aku akan msg bitau ape keputusan aku...dan sape2 yg x der no hp, mintak sms ke hape kat no fon aku ni...019-6338771 (dan satu lagi, mane2 yg aku x jemput lagi, sbb x der alamat kalau ader kesempatan jemput dtg kg aku yg baru pas banjir tu...hehehehe, (tapi pastikan call @ sms dulu yer, takut 23hb tu lum tentu jadi). Inilah peristiwa yg xkan aku lupakan seumur hidup aku...memang betul kata pepatah ni, kita mampu merancang, tuhan yg menentukan segalanya...utk korg semua, mintak tolong doakan same moga tuhan permudahkan segaka urusan aku yer...dan harap korg paham situasi aku nihhh...terima kasih buat kengkwn blog yg bagi smgt, bagi keyakinan kat aku, terutama yun, kak syikin, ila, shimahz, annys (ko pun kawin dkt2 aku ekk) dan sape2 yg aku x ingat nak sebut kat sini, mekasih byk2, aku x pernah rasa sorg2 dlm hidup aku nihhh, time suka korg ader, time sedih pun kog ader...time kenduri aku nanti, jgn lupa dtg yer walaupun dah jadi pengantin lame...huhuhuhu...(gambar atas tu sempat lagi posing ngan aqilah tuuuu...masa tu lum banjir lagi, sengih pun sengih hepi jerrr kan......hehehehe)

13 comments:

13may said...

insyaALLAH...moga dipermudahkan semua urusan...

btw, Selamat Pengantin Baru :)

Kak Lady said...

RF...jgn risau...Insyaallah...keadaan akan baik nanti...23hb...lagik 10hari tu...

Moga segalanya dipermudahkan...

Jgn sedih2...nanti ilang seri pengantin tu... :)

s * h * i * m * a * h * z said...

insya Allah.. everything will be fine k... doa je.
nnt da ade anak bole cite.. takpun kat kpg nnt bila nampak kete akak lalu msti diorg sok sek sok sek.. "tu la yg pospon majlis sbb bnjir aritu"
hehe
gurau ae kak.. pe pun kita sama2 doa.
yg pntg akak hepi.. dpt kawen n mak akak family sejahtera selalu
amiiinnn

Masy said...

insyaallah... moga2 majlis yg dipostpone ni akan lg meriah lg.

jgn sedih2 ek..*hug* selamat pengantin baru :)

cikdinz said...

insyallah, takde apa tuh...

mama ranggie said...

semoga semuanye selamat ok!
selamat pengantin baru...
dan jgn lupa update kalo dah kawen nanti...

iEn said...

kene tukar plan arr pehni.. kawin di awal bulan dan pertengahan hehe

Dandelion said...

Sabar la kak ye. Semoga semuanya dipermudahkan. InsyaAllah semuanya akan ok. Takde hal nyer lah kak kalau dulukan akad nikah tu je dulu. Yang penting akad nikah kan. Kenduri tu lambat2 sket pn takpe. Tak kisah la laki dulu ke pompuan dulu ke itu semua adat je. Rasanya semua org pn mesti paham nyer lah. Kiter dlu pn nikah gantung setahun lebih lepas tu br buat wedding reception.

PuteriSatu said...

....segalanya ada hikmah yang kita tak sedari....mungkin sejuta..dua juta hikmah yang menunggu...ini mungkin satu dugaan besar untuk keluarga kita...untuk mak...untuk ko..untuk aku...tapi insyaallah sejuta hikmah menanti....

kakLuna said...

yang penting majlis pernikahan :)

achik said...

semoga semuanya akan dipermudahkan.. insya-Allah..

Ceera said...

kesian awak kan, ini semua dugaan...

semoga semuanya berjalan ngan lancar, =P

mysha said...

RM...
walaupun aku ngan ko beza satu minggu jek majlis ktia..tapi aku rasa sedih sgt...aku kesiankan ko dan mak ko..semoga kroang berdua jadik kuat ye..apa2 pun aku doakan semuanya selamat.....