22 October 2007

Semua Pasal Raya....




















slmt hari raya kengkwn...moga2 kengkwn sumer hepi dibulan syawal yg mulia ini...maaf zahir batin yerrr, mane2 terkasar bahasa, terlepas ckp kerr, aper2 jer la perkara yg korg rasa aku wat silap tu, harap dimaafkan....kat atas ni skit2 gambar2 masa raya ari tu...persiapan mcm biasa, takder meriah maner pun...mcm tahun2 lepas jugak, cuma tahun ni anggota keluarga dah bertambah dgn kehadiran dak aqilah tu, bising la jugak umah kat kg tu dgn sore ngengada dia tuuu...dah jadi habit lak aku suka ngagah dia, suker sgt tgk dia gelak ngekek ngekek...hehehe, kekdg sampai penat kwn tu gelak...ari tu beli gak baju raya kat aqilah 2 pasang, tapi sbb dah byk sgt kot baju raya dia, tah raya ke brape dia pakai baju aku tuuu...huhuhuhu...raya pertama merendeh dia ngan baju kurung ijau dia tuuu....kemain lagi, ngalah aku pulak dia, aku pun x der baju raya....dia lak sakan beraya....aqilah...aqilah....raya ke3 diorg balik sepang umah mentua puterisatu...tinggal ler aku ngan mak 2 beranak kat kg duk layan tetamu2 yg dtg...aku ler yg duk penat turun naik tangga pi basuh cawan, pi buat air, pi taruk kuih dlm balang...aduiii, penatnyerrrrr....raya pertama tu pas mak ngan suami puterisatu balik masjid, kitorg start berjalan ke umah sedara mara ngan kengkwn, dpt lah raya 4 buah rumah satu ari tu, tu pun stop sekejap sbb aqilah bantai nak tido...sambung ptg pulak beraya...raya kedua jauh skit melangkah sampai ke jengka 19, dptlah beraya 3 buah umah, tu pun x sampai ke umah mak2 sedara ngan pak sedara....kitorg ni bila diorg dah balik sepang, memang x kemaner la jwbnyerr, duk umah jer laaa...yerlaaa, ader keter pun sape nak jadi driver, huhuhuhu....kesian betul 2 beranak ni dah patah kaki, pi pekan sehari khamis tu pun sib baik ader mak sedara boleh tumpang pi beli ikan kat situ....

ari khamis tu pulak duk beli cat umah, nak tampal cat2 kuning yg ader kat dlm bilik aku ngan kat luar bilik aku tuuu....huhuhu, x kenannyer kaler kuning tu, dah tampal ngan kaler krim tu, sejuk mata ni mandang ke dinding, hehehehe, puas hati aku, dari kul 12 sampai kul 5 ptg duk ngecat bilik....sebenornya nak tayang kat bakal pantin lelaki yg aku ni pun mampu ngecat2 umah ni...hehehehe, dan nak dijadikan citer, smlm org tu sampai pahang, aku heret dia masuk bilik tgk bilik yg dah di cat....komen dia? boleh laaaaa...ukukukuuku.....tapi dia puji almari yg aku beli tuuu, cantikkkkkkk....smlm dia dtg pahang, konon2 beraya laaa, chehhhh dah nak abih raya baru sampai ke pahang, rupa2nyer raya kedua ketiga tu dia pi beraya ke kedah, ke penang, ke johor nun umah kengkwn dia...kata dia sementara jadi org bujang lagi nihhhh...betul ker alasan dia tu ekkk...emmmm, tapi takper laaa, janji aku ngan mak selamat balik kl ptg smlm....betul2 sampai kat tangga umah puterisatu org pun azan magrib....sampai2 umah puterisatu, dak aqilah tgh mamam, ralit dia nengok cik ngah ngan tok dia sampai, dkt seminggu x jumpa, masa nak tolak dari kg, mak duk ckp kat aku, tah2 aqilah dah x nak dpt kita kot...hehehe, alhamdulillah, aku agah dia, ngekek ngekek dia gelak, sampai kul 9 x nak tido nak main agah2 lagi....yg kelakar dia x takut langsung tunang aku dokong, siap gelak2 lagi, hehehe...dlm ati aku sah2 budak ni kang melalak sakan, dahlah muka fiance aku tu muka garang...huhuhuhu...kelakor jerrrkkk....sebelum balik ampang ptg smlm singgah umah akak long dia kat serdang, sbb mak dia dah kuar spital sehari sebelum raya ari tu, balik kat sg. penchala 2 hari, raya kedua fiance antar kat umah akaklong dia, yerlaaa...duk umah tu kurang2 ader org jaga mkn minum dia, ni kang duk kat sg. penchala tu duk ngan org bujang, aper yg diorg tahuuuu...

haaa, gambar atas sekali tu gambar makanan di pagi raya, mak aku sempat wat tapai, adik wat marble kek, aku? aku x der mende pun...tolong ngap jerrr, hehehehe....haa, tu 2 org yg baju serupa tu kembar, anak 2 pupu aku yg aku citer kat jengka 19 tuu...suka tgk kembar muka seiras ni, ralit jer nengok, nak pulak pakai baju same...memang x kenal mane satu adik mane satu akak...lemang tu pulak suami puterisatu tolong bakar ngan nenek sedara, stgh hari ler duk main asap, aku? haaa...part ni aku main peranan, isi pulut dlm buluh lemang, hentak2 buluh tu bagi pulut tu padat kat dlm, part2 perah santan, tu keje mak aku, so tu la hasilnyer lemang kitorg, boleh laaa...takder hangus2, haaa, gambar family tu pulak, x ready pun sebenarnya...background pun mcm hape jerr, dinding tu lum cat betul2, tu yg mcm pudar warna jerrr, bantal busyuk pun menempel kat tepi tuuu, kantoi betuiii....oklaa yerrr....sebenarnya nak citer tadi skit jerr, last2 terpanjang la pulak, apepun raya aku tahun ni meriah tapi sederhana, nanti2 aku citer lagi yerrr...slmt hari raya semua...nak pi solat dulu...babai.....

32 comments:

yun said...

cantik baju raya kak. sama ngan mak ek. adik ipar sempoi je pkai tshirt. baju raya aqilah yg hijau tu cantik

ween said...

amboi3 meriah2!! boleh ler dtg tolong cat rumah ween :) kehkehkeh

lindosh said...

lemangggg! rindu kat lemang melaka nuhh

kasihlatifah78 said...

amboi...kemain lagi aqilah sukanya beraya ngan mak2 sedara dia...

RaFFLeSiA MeRaH said...

yun : baju lame jer yun, baju baru sib baik siap ari sabtu tu, melaram ngan baju baru ke serdang jerk...huhuhuhu....baju aqilah tu sebenarnya ader batu2, tapi x brapa jelas sgt kat dlm gambar...

ween : nak cat satu umah x mampu ler ween...takat sebilik tu boleh lerrr....hehehehe...

lindosh : x kan rindu lemang jer kot...

kasihlatifah78 : tu arrrr, sonok dia kutip duit raya tahun ni...

tintaHati said...

Wahh dah besar ekh baby....dulu tgk gambar kecik jer...

psst: x sabo nak tunggu kad dr akak...;P

RaFFLeSiA MeRaH said...

tintahati : dah 5 bulan dah umur dia...jap lagi merangkak, jenuh berkejar, hehehehe...kad?? ader la nanti sampainyer kat saner...sabar yerk...yg penting kena dtg tauuu...

Masy said...

nak lemaaaaaaaang!!!~

RaFFLeSiA MeRaH said...

masy : lemang dah x dok la dek, tinggal buloh jerrr dah...huhuhu..

minnie said...

wah.. seronok akak beraya dgn orang baru tu (budak aqilah.. tak pe.. tahun depan ada lagi sorang orang baru... hehehe

Shumierain said...

Adoiii nampak sedap giler la bl tgk lemang 2 time2 cam gini..dah la tgh lapar ni..ms raya 2 jeling sebelah mata jer psl byk sgt fav food lain..padan muka aku..wuaaa

RaFFLeSiA MeRaH said...

minnie : hehehe...org baru ni x best sgt sbb dah besar panjang, x leh nak agah2 dah pun...

shumierain : same la cam akak, time lemang byk langsung x heran....

NBK466 said...

MIL den pantang sungguh balik waktu mlm esp waktu magrib kalau ada budak kecik kat umah.. takut 'ada yg ikut' (a.k.a jangan pandang belakang..he.he..he..) Selalu kena duk luar dulu beberapa minit sebelum buleh masuk.

achik said...

suka tgk budak2 kecik pakai baju kurung/melayu.. double the cuteness... ;p

RaFFLeSiA MeRaH said...

nbk466 : aá, memang tahu sgt, tapi nak wat camner dah sampai tu org nak azan...hehehehe, x leh nak agak time, jln kat kl kan, tahu ler camaner...tu pun ikut jalan2 shortcut....

achik : kita yg dah besar panjang ni pun kalau pakai baju kurung leh double2 gak cute nyer...heh heh heh....

cikdinz said...

cantek baju nampak. tempah katne tu....heheheee....
meriah berjalan raya ke...

RaFFLeSiA MeRaH said...

cikdinz : hehehe...tu baju raya tahun lepas, baju raya tahun ni baru siap raya ke 8, huhuhu...x penah tempah kat org lain, tailor kita dari kecik my mother...hehehe, sakan beraya sebagai org bujang....mcm tu lerrr...

akirasuri said...

wah!
kali terakhir beraya sebagai orang bujang la ni ek :)

Raya yang selamat kak RM.

RaFFLeSiA MeRaH said...

achik : itu aarrrr, tapi xder la sakan sgt pun, mcm tahun2 lepas jugak....tahun dpn x tau la camane kan...

happyirfa said...

salam kakrm..
come jer aqilah pakai baju kurung.
rajin akak buat lemang.kat kg saya mmg terkenal dgn lemang yg dijual sepanjang tahun tp sy tau makan jer.buat x tau

RaFFLeSiA MeRaH said...

happyirfa : hehehe...akak pun tau ngisi dlm buluh tu jerrr, nak proses pulut tu dari awal, x penah buat pun....

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

x wat open house ker

RaFFLeSiA MeRaH said...

lc : x tau lagi lerrr, tgk bajet dulu yerk...ader nanti kan ku panggil ko anak beranak...hehehehe...

Izariza said...

Salam RM,
Lama tak berkunjung ke sini ..
Seronok tengok gambor2 raya .. especially yang kembar tu .. identical betul ek?

Lemang ada lagi ke ? :D

kakLuna said...

wow adik2 kembar tu seksi you...hehe

iEn said...

wah2 meeriah tol raya cik kak niee.. slmt hari rayaaa.. slmt berpuasa 6 kekeek

s * h * i * m * a * h * z said...

best la aqilah ae
makcik aqilah pon syok je..
takpela.. penat time raya je.. layan org dtg... bkn slalu pun aek
thn dpn agak2 leh layan tetamu tak kak? kalo dah ade baby msti takle turun ke dapur sgt dah.. hahaha

ILA said...

Ehhh..Riz,aku tak letak komen lagi kat sini ker???
(sambil garu2 kpala yg x gatall)
ishhh..lama kau cuti yeakk..jeles gitu..
meh..mana jemputan..aku tgah mnunggu nie..hemmm~~

::QasiehFirdaus:: said...

menghitung hari.. detik demi detik... :P

RaFFLeSiA MeRaH said...

mekasih semua...sudi tinggal komen kat sini walaupun aku jarang masuk blog korg...bz skit skrg belek web pcm jer skrg nihhh....

Cik Kema said...

salam kak,

selamat hari raya :)

makanan... fuh! yummy! yummy!

Shumierain said...

salam kak RM,
lama nya xhapdet..bz ker..xbuat open house ker..