11 September 2007

Pening Paler Pikir Hal Gambar....













Ni jenis sticky album, mengandungi gambar2 yg dilekatkan bermcm2 saiz, ekceli aku minat tgk gambar2 cenggini...pakej pun memang paling murah nak banding album lain...

















Ni pulak jenis custom, gambar akan diprint pada satu jenis kertas or plastik, gambar ni memang tahan lame dan tahan lasak org kata, kalau kena air pun takkan rosak...jenis ni mahal skit dari sticky...aku kurang berkenan sbb pertama susah nak bagi kat sape2, or nak pindah kan ke album lain dan yg kedua sbb x penah tgk gambar bentuk camni, memang dari dulu jenis sticky tu jer yg selalu tgk...

















Ni contoh album yg jenis magazine, memang sebiji mcm majalah cuma kertas dia keras dari majalah...yg paling mahal dari yg 2 jenis kat atas tuuuhh...dan yg jenis ni la jadi idaman fiance aku...

Baru2 ni aku ader wat perjumpaan dengan sorg kamerawomen (kay name dia)...suami dia org pekan, pahang, siap bwk baby dia yg usia muda 3 hari dari aqilah...huhuhu...kebetulan aku kat umah puterisatu, terpaksa la diorg dtg terus ke sane...tujuannya aku nak tgk contoh2 gambar yg dia amik...okla, gambar cantik, teknik gambar pun kreatif, so...memang ingat nak decide ngan dia dah ari sabtu tuuu, pakej dia bagi pun boleh tahan x la semahal mane...yerlaa, maybe sbb aku ni org pahang kot...kira harga2 sedara la kot....kebetulan ader kwn pcm pun budak raub, tgh nak cari jurufoto gak utk kawin dia bulan 12 ni, same2lah jugak dtg umah puterisatu ari sabtu tu...memang dia tgk gambar terus decide, bagi duit deposit terus...huhuhuhu...aku? ader org ganggu aku nak decide ari sabtu tuuu...sape lagi...fiance aku...katanya ader member dekat2 umah dia boleh amik gambar kawin gak...leh bagi harga murah2 katanya, contoh kalau magazine album tu dia bagi harga RM1300 untuk kenduri dua2 belah pihak berbanding org lain dgn harga RM1800. Kalau nak banding dengan budak kamerawomen tu ader la gak beza nya...cuma yg aku nampak kualiti gambar kwn fiance ni nampak kamera lagi mahal kot...tah aarr, kalau kita nak tgk gambar2 kat fotopages x leh nak agak gambar tu betul2 terang ke tidak...kena jugak kita tgk gambar yg sebenar....

tgklah minggu ni kalau takder ape2, nak pi tgk gambar contoh kat kwn fiance pulak...lagipun dah bitau kat budak kay tu mintak hold kan dulu ngan dia sampai abih minggu ni, lagipun susah laa nak diskas ngan fiance skrg ni memandangkan mak dia lum ok...kena gak faham hati dia camane skrg ni, so, terpaksa la KIV dulu mende2 ni sumer...huhuhu...pk bab ni pun pening dah paler...kalau dgn kay tu memang takder ape2 laa, kata setuju jer bayar jer 100 deposit...pakej ngan dia utk sticky album tu dia bagi RM700 and tambah RM50 dia leh letak gambar besar kat depan album, kira lain la skit dari album sticky biasa...kalau pakej cam kwn fiance tu maybe lebih la RM1300, x tanyer lak brape ngan dia....tapi dia pun ckp kwn fiance tu kira bagi murah la kalau harga camtu utk dua2 kenduri....kalau korg nak tgk fotopages diorg korg tgk kat sini....(kay nyer fotopages) http://golden.fotopages.com/ dan (member fiance nyer fotopages) http://krulmatric.fotopages.com/ (mintak korg beri pandangan yerr...macihla byk2..)

25 comments:

tintaHati said...

Kak saya pun pening. Memang kalau blh hari tu kita semua tampak sempurna. Yelah sekali seumur hidup. Apa pun pilih pakej yg berpatutan, gambar kualiti dan yang plg disukai lah...huhu...saya nak pilih pun pening! ;P

akirasuri said...

uh!
peningnya nak buat persediaan nikah.
he he he.
apapun moga dipermudahkan urusan.
insya-Allah..
:)

Anul said...

nk kawin mmg mahallll

Kak Lady said...

Orang dulu kalau kawin mak ayah yang pening...orang sekarang kalau kawin ...diri sendiri pening...heheheh...

Eida said...

Eida dulu....cuci kertas gambar biasa jer...pastu gambor2 tu save dalam Cd jer....tak cukup badjet

RaFFLeSiA MeRaH said...

TINTAHATI : ekekeke...jgn pk2, nanti naik migrain pulak kang, biar akak sorg jerrr pk kan yerr...

AKIRASURI : nanti tiba masa akan rasa mcm yg akak rasa ni yerr, tungguuuu jer laaa...

ANUL : nak wat camane, adat ler tu kan...

KAKLADY : betul tu kak, jurufoto tu pun citer masa dia kawin dulu bwk diri jer balik kg, sumer2 dah disediakan mak ayah...untung yerr, sumer nurut kata mak ayah, skrg ni jer sumer ikut paler sendiri...hehehe...

EIDA : zaman dah berubah kan eida, org kata, ikut peredaran zaman...

yun said...

sy pon suka jenis sticky album

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUN : adehhh...makin penin arrr...

ILA said...

huhukkk..akak tak pndai ler bab2 nie..malah time aku dulu, tak ambik kesah pasai bnda2 nie,ambik gambor sndri jerkkk...

weiiiii!!!aku nak marah nieee!!!!
KATA KAT YM, TAK MO SANDING!!!!
apa motif nak gambor2 sgala???
dah tukar PLAN kerrrr????
NGAKU CEPATTTTT!!!!???

ILA said...

aaiittt..bila masa lak aku panggilkan diri as "kakak" pd Riz gitu..
tersesat kah??
ahakkk

ween said...

rm, dulu pon ween pening pala gak, pasal gambor2 ni.. tapi pilih lah ikut rasa hati, kalau hati kata yg itu bagus, insyaAllah bagus lah itu..

DiaHarris said...

SELAMAT BERPUASA BABE!!

pilihlar dgn bijak ok!!!

achik said...

pilih yg terbaik ikut kata hati akak.. ;)


selamat berpuasa..:D

Yatie said...

nasib baik le time aku dulu tuh kurang sket permintaan bergmbr2 yg cenggini .. jadinya takde laa susah bebeno aku wat pilihan.. tapi last2 kena tipu plak ngan akak kedai kawin tuh . menyesal amik dia .. lagi cantik gmbr adik2 aku amik guna kamera sendiri ..

apa2 pun selamat memilih la ye .. harap2 dpt pilih yg terbaik with harga yg mampu kerana jika boleh hendak menjauhkan diri drpd perkara2 yg boleh mendatangkan masalah setelah kawin kelak..

lastly, aku nak ucapkan salam ramadhan kat ko ... selamat berpuasa dan semoga kita sama2 dpt menambahkan ibadah di bulan mulia ini. and minta maaf la ek jika ada kesalahan or kesalahan yg dibuat sepanjang persahabatan di alam maya ini. Amin.

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : huhuhuhu...ko ni mcm2 lerrr....bukan nak sanding pun pelamin tu, aku nak duk bergambar ngan sedara mara jer kat situ, kalo ko dtg aku ajak la ko naik pelamin sekali...leh gitu? hehehe...

WEEN : insyallah...nak kena wat solat istiharah ke aku ni ha? wakakaka...

DIAHARRIS : mcm soal belanja gak yer, belanja la dengan bijak...hehehe...

ACHIK : insyallah achik...

YATIE : macih2 byk2 yatie, aku pun mohon maaf kat ko mane yg tersilap tu kan...huhuhu, gambor x lawo yerk? mau x nyesal aihhh...

Cik Kema said...

salam kak raf,

huh! fenin la!
fikir punya fikir punya fikir...
kalau saya... saya suka yang tahan lama dan yang lasak supaya kenangan itu akan abadi sepanjang zaman. cheewaah!

salam ramadhan kak :)

NBK466 said...

Both pun cantik2 & sememangnya yg lebih mahal tuh lebih cantik...yg murah sedikit tuh pun not bad jugak so terpulang kepada budget anda.. Tapi nak paling murah gunakan KAMERA LUBANG JARUM..he..he..he. Selamat Berpuasa.

Ainul said...

salam akak..nampaknye kat dalam fotopages yg sticky album tu, kawan saye kawin(couple purple)..ok2 gakla gamba die..slamat membuat pilihan asalkan jangan terlebih bajet..
slamat menyambut ramadhan akak..smoga ramadhan kali ini membwa erti yg bermakna buat kita..

Purpleheart said...

RM,
yang petama tu baik jangan pilih, bukan apa gambar cepat rosak, baik jenis yang lama-lama punya, macam gambo mak-mak kita, dah ada cucu pun gambar come lagi.

Kalo su, kualiti dan harga sama pentingnya.. tengok kelebihan dan kekurangan.. harga yang ditawarkan tu tengok pulak gambar yang dapat. Kemdian, tengok pada kedainya juga,kalo bandar mahal la sikit banding dengan kedai dipekan.

s * h * i * m * a * h * z said...

mahal gak ye

RaFFLeSiA MeRaH said...

Cik Kema : betul tu kema, akak pun pk kan hal tahan x tahan tu jer skrg ni...salam ramadan jugak...

NBK466 : huhuhuhu...kamera berlubang tu camaner yerk? nak gak tgk...ni kes nak ngintai ler nihhh...

Ainul : lahai ye ker...rupa2nyer budak kay tu kenal la ngan kwn ainul tu yerrr...

Purpleheart : huhuhu...tu arrrr, tgh penin skrg ni, mcm nak amik sumer2 sekali, tapi bajet ciput...hehehehe...

s * h * i * m * a * h * z : baru tau bila kita nak kawin ni, sebelum ni x nah amik tau pun, huhuhuhu...shimahz belajar2 la dari skrg yerkkk, dah tu rege dia camane nanti nak tawin senang bajet....

13may said...

waaaa...sibuknya dia :)

eh! sunan dah email ker belum???

kakLuna said...

amik yang mana mampu :)

lindosh said...

akak.. gambo kawen neh penting o0o.. sebab nak wat kenangannnnn!!perlu memilih fotograper yg besh yg amik gambo yg besh.. eheh pilih jgn tak pilih

[b]y [y]oung [l]ady said...

bestnye die
nk kawen da ye.
pilih2

selamat berpuasa
=)