09 July 2007

Penat Ya Rabbi....

thanks buat kengkwn yg komen entry sebelum ni, x sempat nak jwb komen2 tu sumer....nak mengejar wat entry baru lak ptg ni...pagi tadi byk keje nak settle, maklum ler dah cuti khamis jumaat last week, biasalah kat meja ni bertabur laaa ngan kertas2 nak kena settle...sib baik jer aku x tambah cuti ari ni, duk pikir2 balik cuti kena jimat skrg ni...bulan 12 dah tentu nak guna cuti tu dekat 2 minggu, silap2 3 minggu terus, muehehehe...

kalo nak citer bab penat ni, rasa mcm nak sambung cuti sampai seminggu jerr...try la korg bayangkan kepenatan yg aku rasa ni yerrr...hehehe, memula nak citer kisah penat aku ni dari ari khamis lagi, kul 9 pagi aku ngan mak dah start jalan kaki ke station lrt ampang, nak suruh adik antar baby lak x der sape nak tgk, kerusi baby dlm keter pun x beli lagi...takperla kata kat dia....dah sampai kat pekeliling sib baik sempat ngan bas 9.30 pagi, terus beli n naik bas tuuu...org pun x penuh, aku memula duduk dlm bas tu, rasa nak termuntah, dah lame x naik bas kot, ngan bau aircond camtu aku memang rasa x tahan, kepala ni memantak la pulak, otw tu saje2 bagi mata pejam...sib baik terlelap gak, dah la tgh syok2 tido tu ader lak air ngalir jatuh atas kepala aku, ingatkan air ape, rupanya salur aircond tu bocor, adehhhh....letih tul ler....last2 pindah kat sit lain....

sampai kat temerloh, bas nak menuju ke kg aku dah ader, tu pun sempat lagi mak aku gi beli goreng pisang ngan goreng kropok kat bus station tuuhhh...naik lagi bas, kali ni bas punyerla buruk, x dengar ape time bas tu jalan sbb besi bas tu berlaga same2 sendiri...huhuhu...bingit telinga aku, dlm ati, leh kata bas ni hidup segan mati x mahu ler kalo camtu...korg bayangkan laa, bas tu zaman2 aku kecik lagi dah ader....mahu x lebih dari 20 tahun bas tuuu...hehehe...rasa aku kalo ader la call ke nak call org ker, sah2 ler x dengar aper kalo berckp dlm bas tu...

dah sampai kat kg aku, nak kena tunggu keter sesape dulu baru leh tumpang balik umah aku, dulu2 ader bot, skrg dah ader jambatan baru buat, bot pun memang dah x der langsung, dan memang dah x laku pun kalo ader pun...last2 tipon adik sedara yg baru pas abih sekolah tu mintak amik naik motor, kena lah gilir2 ngan mak aku, masa naik motor tu rasa nak tercabut lak tudung aku...muehehehe, mane penah naik motor sebelum ni, rasa dah bertahun x naik motor nihhh, takut weiiii....dah sampai umah, ape lagi, acara sapu2 umah, mop2 lantai, dari ruang tamu sampai la ke dapur, kat bilik air pulak, kolah nak kena cuci, air dlm tu sumer dah kotor, biasalah umah tinggai camtu lerrr....tiap kali balik itulah keje aku....sampai ke ptg lum settle lagi, sambung lak pagi jumaat tu...pastu kuarkan siap2 pinggan mangkuk utk kenduri ari sabtu tu pulak, sumer nak kena basuh...puterisatu ader nanti pun bukannyer leh tolong aku sgt, anak dia tu sah2 lah kwek kwek kwek jerr, x nak la suruh dia bantu aku lelebih, risau gak org pas besalin ni bukan leh wat keje berat2....takperla (dlm ati aku, pengorbanan aku ni harap2 org akan ingat sampai aku mati....niat aku ikhlas, x perlu nak balas ape2pun) yg aku pikir aku x der adik beradik lain selain aku ngan puterisatu...so, aku x pernah berkira tenaga aku, selagi aku mampu aku buat...tu pun mak aku bantu jugak, aku pun x nak suruh dia wat keje berat2, bukannya sihat sgt pinggang dia tu lagi...huhuhuhu...

kul 11 diorg 3 beranak sampai, aku still x abih settle keje lagi, ptg tu puterisatu gi berurut kat maran, siap bwk mak aku ngan baby dia, tinggal sorg2 settle kan semua keje kat umah...mlm tu wat sambal sotong ngan nasi goreng jerr, dah x larat nak wat masak2 lagi dah...sib baik sepupu ader balik, wife dia tolong aku kupas bawang, siang sumer2 bahan nak wat rendang...mak sedara dtg dekat kul 11 kukus pulut, aku siang ayam 4 ekor...huhuhuhu...nasib x 10 ekor ayam, kalo x mau sampai kul 3 pagi potong ayam sorg2...kul 12 dah memang x mampu nak wat keje lagi dah...terus tertido, kul 6.30 bangun terus x tido lagi dah, buat2 air sumer, tetamu dah ramai dtg, kul 10 majlis dah bermula, acara nak potong jambul baby kenit tuuu, memula ok jerr x nangis, bila org start pegang rambut dia nak gunting, melalak bagai nak ape....muehehehe...sempatlah 3/4 org gunting rambut dia...tu pun papa dia x nak bagi gondol, syg katanya rambut baby tu lebat...

kul 12 wat cendol pulak, sib baik ramai org2 kampung tolong masa kenduri tu, alhamdulillah...diorg sumer dah balik, puterisatu lak nak pegi berurut, baby dia tinggal sbb tgh tido...terpaksa la duk ader kat sebelah dia, last2 aku lak yg membuta, hehehehe...sib baik ler wife sepupu dtg tolong basuh pinggan...tu pun x sempat abih sbb dia nak balik jengka ptg tu jugak...last2 aku gak yg menyudahkan keje tu sumer...adehhhh...sampai magrib x abih2 lagi kemas....last2 sambung sok pagi jerr, tu pun berkejar, yerlaaa....baby tu pun tinggal gak time mama dia gi berurut pagi tu...kali ni susah lak nak tido kan, dia dah tido baru lah aku leh sambung mengemas pulak...bagi mak aku lak jaga dia tido....sib baik kul 12 tengahari dah settle sumer, tu pun sempat lagi masak nasi lemak wat mkn tengahari...

kul 3 ptg gerak balik kl, fiance msg kata nak dtg ampang pulak, xnak la gtahu dia penat ke hape, nanti kecik lak ati, jauh lak ati...kul 5 sampai kat umah sewa, mintak adik ipar aku bentikan aku kat situ, baju aku x byk kat umah puterisatu, dahla tuu...sampai2 kat umah duk call fiance langsung x dpt, bunyi bip jer...send msg pun x nak...confirm la line celcom yg problem, terpaksa lah cari public fon kat bwh...call2 x jwb pulak, call kali kedua akak ipar dia yg jwb, memula ingat aweks mane, huhuhuhu....risau pun ader....rupanya member tgh basuh baju dlm bilik air, siannyerrrr anak bujang sorg nihhh...hehehehe...takperla, x sampai setahun jer lagi nak kena basuh baju sendiri...borak2 lak ngan akak ipar dia, memang sporting lerrr....last2 syiling pun dah nak abih, mintak akak ipar dia gtahu fiance aku suruh call aku balik...

10 minit dia call kata nak gerak dtg ampang, x sempat nak mandi tukar baju ngan seluar lain jer, huhuhuhu....15 minit member dah tercongok kat bwh...pegi UO jenjalan kat situ, dia nak beli barang2 dia, aku sempat nyelit nak beli hadiah kawin kawan aku...huhuhu...kul 7 dah kuar dari situ, terus gi mkn kat bandar baru ampang, lapor la perut dari tengahari x mkn ape2....kul 8 dah balik umah, kul 9 turun lagi sekali sbb member dari phg balik dari kg kata nak bagi buah salak ngan pisang, macih yunnnnnn....susah2 jer dtg antar buah2 buahan tuuu...pas smbhyg isyak, kul 11 dah start tdo...x sempat nak iron baju dah...penat weiiii.....

15 comments:

Mummy Rizq said...

penat... memang penat...

yun said...

eheh mlm tu tgk akak masih lg gagah perkasa. xde sekelumit pon wajah kepenatan :-)

Cik Kema said...

kak, hectic nya!

kalu saya sure dah passed out! hehe :)

iEn said...

pakai kasut tumit tinggi ke rendah?? kekeekek

Kak Lady said...

Panjangnya ajenda...penat akak membaca...penat lagi RM ye...

lindosh said...

mcm2 ektibiti yer..

Masy said...

:)

::QasiehFirdaus:: said...

uish.. giler r.. kesana ke mari.. tapi part paling best ialah....

"memula ingat aweks mane, huhuhuhu....risau pun ader...."

hehehehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

MUMMY RIZQ : itulaa....fuhhhh....

YUN : ye kerr...padahal lebih 3 kali dah turun gangga flat tu sebenornya.....gagahkan jugak laa...

CIK KEMA : paksa diri mcm tu la...

IEN : rendah jerrr....hehehe...

KAKLADY : teguk air cecepat kak, nanti kering tekak...

LINDOSH : haáh...

MASY : sengih jer ker?

QASIEHFIRDAUS : hehehe...ala2 jeles gitu yer....

akirasuri said...

uish!
ke sana sini tu.
kalau saya mesti dah pengsan.
oh oh!

RaFFLeSiA MeRaH said...

AKIRASURI : akak pun nanti masa gak nak pengsan, tapi x pengsan2 pun...hikhikhik....alhamdulillah sumernya berjalan lancar...skrg pun skit2 penat dah ilang...

kakLuna said...

kepenatan tu smua hilang bila jumpa fiance kan?kan?kan?

mainan minda aje nih..hehe

NBK466 said...

Tak leh nak focus baco biji butir N3 sbb ado backgorud awek cung tuh...

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLUNA : yer la tuuu....hehehehe....tapi penat pun dediam jer laaa...

NBK466 : sabor jer la mamat sorg nihhh....

mysha said...

peh...aktviti ko pack giler....xpe2 pengorbanan beso untuk mak ko..adik ko dan tuneng ko..heheeh