10 July 2007

Buat Pertama Kali...

fuhhh...penat ari tu dah ilang dah, ni dtg pulak penyakit ketaq2 dada, muehehehe....sbb ape? emmm...nak citer ke x nak citer yerk? ekceli ahad dekat ni nak pegi ziarah mak fiance kat umah dia...tahlah, rasa takut gak, rasa debar gak, rasa nyilu gak...hehehe...apepun aku kena mulakan belajar dari skrg biasakan diri dengan family dia, ngan akak2 dia, ngan abg2 dia, ngan adik2 dia dan yg paling utama ngan mak dia....untuk pengetahun korg sumer, selama aku tunang x penah jumpa lagi face to face ngan mak dia....just masa tunang dulu kenal ngan akak dia 2 org, ngan abg dia sorg, tu jerr...masa pegi lawat abah dia kat sepital dulu pun jumpa ngan akak dia jer....yg lelain memang x penah kenal...

maybe family dia jenis ikut adat org dulu2, sebelum tunang x penah bwk bakal menantu dtg umah, dia pun penah gtahu aku masa aku memula kwn dulu, dia takut aku terkejut dgn cara family dia...dia nak aku faham, kesemua akak atau abg dia dulu sebelum kawin, inilah cara diorg, dah tunang pun kalau dtg umah mesti family memasing ikut same lagipun dia penah citer mak ayah dia jenis terima pilihan anak2, kalo anak2 rasa elok, eloklah bagi diorg, huhuhuhu memang anak2 x der masalah la yer utk mintak restu org tua diorg, senang citer aihhhh...so, aku terima cara family dia, sampailah saat ni rasa2 mcm x sabar2 pulak nak kenal mak dia, nak kenal family dia, padahal dulu memang plan nak pegi dah, tapi memandangkan puterisatu tgh sarat, niat hati tu aku tangguhkan dulu, skrg dah pun lepas 60 hari pantang, baby pun dah besar skit, so niat tu aku sambung semula....insyallah ahad ni gen2 merah bwk aku satu family bertandang kat umah fiance....

nak pakai baju ape yer ari tu nanti? ramai kengkwn nasihatkan aku pakai baju kurung lagi elok gi sane...hehehe, takkan nak pakai jeans lak kot...bukan nak gi konsert rock, ye dak...apepun thanks utk kengkwn yg bagi pandangan, bagi nasihat kat aku selama ni....ari tu dah kata ngan fiance nak dtg pagi skit, x nak ganggu waktu lunch diorg, takpun dtg time ptg kerr...tapi takut lewat balik pulak, maklumlah bwk baby baru lahir ni x leh pulak balik time magrib2, x baik kata org tua2...fiance pulak duk ckp akak dia nak masak2 ajak lunch kat sane, adehhhhhh.....lomah kepala lutut aku dengar...harap2 pertemuan tu nanti berjalan lancar yerr...eh2, ape nak bwk yer gi sane? buah2 pun ok kan? takpun mintak mak aku buatkan karipap utk ole ole bwk gi sane....hishh, takut niiii....

31 comments:

yun said...

sy cadangkan akak sendiri yg masak kuih. maybe kek lebih sesuai :-)kek biasa bukan nye yg ada topping krim tu..n buah pun bwk la jugak ye.
all d best to u. sy plak yg terasa berdebar ni hehehe

Masy said...

oo xpenah jmpe ke bakal mak mertua? kene manis2 muke n mulut ni kak heheh~

bdebar skali dgn yun hehehhe

minnie said...

Salam...
Akak, ok juga cadangan Yun tu.. Lebih bagus kalau akak yg masakkan sesuatu... Fav bakal mak mertua lagi bagus...

ezatulhaq said...

good luck weh sbb nak jumpa mak mertua,baca doa banyak2 ( jgn plak ko baca doa makan jer ), insyallah everything under control , may Allah bless both of your ..amin

13may said...

hehhe....all the best :)

achik said...

huhu.. saya pun tumpang berdebar sama.. semoga semuanya berjalan lancar.. :)

cik pudica said...

cp setuju ngn yun... akak wat ler kek sendirik... pastu nnt kalo diorang ajak luch akak show off ler skill akak... keh? hehehe... then better pakai bj kurung... lg ayu gitu... pikat hati mar mertua katakan... hiks

s * h * i * m * a * h * z said...

relax kak, tenangkan hati.. kalo gabra sgt kang.. elok2 jln lurus terus jadi kengkang.. alahai.. nak control pnye psl terus jd teruk lak.. nauzzubillah~hi~min~zaalik'
psl buah tgn tu, bw buah2an pun cukupla kot. kang bw kuih, kita blom tau selera depa camne.. kot tak ske karipap ke. kalo buah confirm sume org ske kan

happyirfa said...

HAI KAK..lama tak dtg umah akak.bz almaklumlah...pelik tp benar..dah lama tunang tp x pernah jumpa bakal mak mentua.
apa2pun harap semuanya berjalan lancar

mysha said...

Salam...

aku stuju kalau ko bawak makanan sendiri dari umah..nampakle usaha tu ko buat, walaupun mak ko yang buat..hehehe..kalau beli buah bleh..tapi dah biasa arrr...so good luck..aku doakan ko ok..jgn gigil tau pegang cawan masa nak minum..hehehehehe

Sunan_Jati said...

sy cadang kan.. senyum sentiasa di bibirla..!

Yatie said...

kekekekeke ... kesian kat ko ye .. aku dah lepas dah .. lagilah, aku tak bawak apa2 buah tangan pun.. jumpa selepas sehari arwah babanya dikebumikan, atas permintaan emaknya tanpa apa2 perancangan pun .. dan cuma diberitahu sejam dua sebelum tuh .. itupun kebetulan aku ada kat umah kakak aku sbb nak jumpa dia.. last2 terpaksalah aku pinjam segala baju+tudung sesuai drpd kakak aku .. org tgh sedih2 takkan la aku nak bawak segala buah tangan plak kan .. alhamdulillah, ok sampai skang:))

yg penting, jgn memalu sgt ... or jgn peramah sgt .. tanya apa yg patut .. cerita apa yg patut .. hehehe .. apa2 selamat berjumpa la ye:)

::QasiehFirdaus:: said...

amboi2.. gud luck!! :P

ILA said...

aikkkk???!!!tak kan x biasa lagi dgn bakal mak mertua???
ishhh kau nie..kena biasa2 kan tauuuu~~~~blajor panggil mak skali...bley???:p

kakLuna said...

pakai baju kurung corak sederhana,tudung krim, make up ala kadar supaya x nmpk pucat, bawak buah2an manis tanda kita nak yang manis2 dlm hubungan kita, bawak kuih pun x pe.

bawak2 le sembang ye..jgn senyap je dan jgn banyak mulut..kesimpulannya..sederhana lah..and be yourself :)

IndahSakura said...

Nampaknya hari bahagia RM semakin hampir. Moga dipermudahkan segalanya.

p/s. penyakit ketaq2 tu agaknya susah juga nak hilang kan! :)

Hani Sumayyah said...

Bawak bertenang jer...tu yang penting, jangan gabra...cool, takde apa yang dibimbangkan...

tintaHati said...

Huhu..gud luck ler kak...relax ja. be urself!

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUN : hehehe...takperlah, nanti inti karipap tu akak tolong buatkan yerrkkk, nak bentuk tepi karipap tu x reti lak, nanti jadi kuih lain pulak...hehehehe...

MASY : kena sapu gula la kat bibir ni nanti yerk....sumer org dah ikut berdebar pulak yerk...

MINNIE : favourite dia yerk? selalu gak bagi kuih kat dia, tapi sumer lain2 jenis...hehehehe...

EZATULHAQ : thanks....doa mkn? wakakaka....tu aku ingat lagi la nko....

13MAY : thanks...

ACHIK : jgn ler gitu chik, akak lagi berdebar ni ha...

lindosh said...

hohoh.. sy lak berdebar bile bace akak tulis neh.. adeh! bawak la segala makanan yg ade kat umah tu ekeke.. janji pemberian tu ikhlas

DiaHarris said...

bawak buah2an pon ok, dan aper lar yg blh di makan.. :)
wahh... sgt nervous ok!!! tak dpt nk imagine. saya mmg fobia ni nk jumper makayah org lain.. ngeheheheee....
gud luck!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

LINDOSH : hehehe...sumer org dah suspen pulak aku nak gi umah bakal MIL aku...hehehe...takper, ko lindosh leh belajar nanti gi jumpa bakal MIL nko...

DIAHARISS : samelah ngan akak, nak pulak yg lum penah pegi lagi tu, mula lah duk bayangkan mcm2...

~ yus ~ said...

hehe, tersenyum yus baca. Nasihat yus, just be yourself, takde apa2 sebenarnya, cuma kita ajer yang terlebih gabra kadang tu...

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUS : hehehehe...memang terlebih gabra pun...insyallah, akak akan jadi diri akak sebenar....

Kaklong said...

salam,
suka ngan cara keluarga fiancee awak tu :D.

be slumber dik..be yrself!!!!!!!!!!!tp pakaian menten sopan, baju kurung tu oklah tu.

kiranya selama ni x pernah cakap kat tepon ke ngan bakal mil tu wlwpun lum pernah jumpa? tak pelah.

nak bawak ole2, tak kisahlah buah ke, makanan ke..

kalau depa suruh dtg lunch, dtg..jgn jual mahal kecuali ada hal x dpt dtg..org dah sudi nak melayan kita, kena sudi menerima layanan depa :D, yg penting depa sendiri tetapkan waktu bila suruh dtg tu..datanglah..lagi pun dah nak jadi keluargakan..

jgn lomah2 lutut, mohon byk2 ngan ALlah minta segalanya berjalan lancar.

nnti, dah jumpa ngan mak dia sekali..mak dia ok aje orangnya, rajinlah tepon bertanyakan kabar lepas tu, tak jumpa tak pe lepas tu, yg penting rajin bertanya kabar, kata org pelan2 start injin sblm berjalan keta tu..kat situ kita boleh tambah kemesraan ngan bakal mil :D.

Mummy Rizq said...

aduss.. nak jumpa bakalmak mertua erk! good luck! bawak ler buah tgn yg sepatutnya.. jgn bawak buah kaki dah..

lain dgn saya, memang sebelum kawin dah biasa ngan keluarga mertua sebab selalu derang ajak bertandang ke rumah. makan makan.. tido tido.. jalan jalan.. isshh tak malu betul kan!

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLONG : macih byk2 kak....ingat cara family fiance tu ramai org x berkenan, yerlaa, mcm zaman kunu lak, x sangka lak akak leh suka...nasihat akak tu memang sentiasa sy hargai dan akan sy wat panduan kak...macih...syg akak...teringin nak chatting ngan akak...tapi x tahu akak leh chat ke tak...hehehehe...

MUMMY RIZQ : tu lerrr...memang buah tgn ler nak bwk nanti...hehehe, okla tu, kurang2 ko dah x segan pas kawin...sbb dah biasa sgt....mcm family ko sendiri jerr....

ween said...

kehkehekkhekh, ketaq jgn tak ketaq... *sampai ween pon ketaq gak ni*

tapi takpe, baguslah famili cam tu.. mana nak cari sekarang ni!!

yang penting jgn maintain lebih2 nanti kena cop minah maintain lak kang!! be yourself ok :)

rindu lah kat rm. busy skit sekarang ni...

RaFFLeSiA MeRaH said...

WEEN : macih ween...insyallah xmaintain laaa....anggap jer diorg dah jadi family rm gak, kena belajar dari skrg bergaul ngan family dia...aku pun rindu sama kamu...hehehehe...nanti kita msg2, kita calling2 yer...

mommy sitilina said...

waaah. dah jumpe ke blom ni? hehe. kita dlupon jmpe mak mentua ms 1st kenal & ms hari merisik. pastu hari kawen tu jer. mmg debor2 tp wat rileks je la. anggap je cam borak2 ngan cikgu kelas ke, makcik kantin ke. ekekeke.

Kak Lady said...

Hehehe...berdebar2 ye RM...takpe relax...mak ayah pun ikut sekalikan...takpelah tu...ade teman...

Berdebar debar rasa hati...