16 July 2007

1stime Jumpa Bakal MIL...
















alhamdulillah.....ape yg aku tunggu selama ni dah pun ketemu, jumpa mak fiance, jumpa adik beradik fiance, sumer aku dah jumpa walaupun x kesemuanya balik time aku dtg smlm, tapi alhamdulillah separuh dari adik beradik dia ader same kat situ....yg buat aku lega sesgt keluarga dia jenis sederhana, mcm keluarga aku jugak....so aku rasa mudah nak sesuaikan dgn diri aku..bila aku bayangkan family dia jenis hebat, rumah besar, kira family kaya raya kerr, hishhh, takut sesgt aku….hehehehe, rupanya rumah dia jenis rumah kg, suasana kat kawasan umah tu pun cam kat kg walaupun dekat ngan haiway penchala link tu tapi x bising bunyi keter…..memula sampai tu segan jugaklah, mane tau kot cara diorg tu lain ngan cara aku ngan family aku....dulu masa jumpa akak2 dia masa tunang dulu memang x sempat nak borak2 panjang....smlm borak ngan mak dia, borak ngan akak2 dia, ngan adik dia...peramah sgt, tunang aku? ciiittttt…pendiam, sesekali jer nak berborak…dia ngan adik beradik dia pun x byk ckp pun….manusia ehhh, rambut same itam perangai lain2, tu x dpt nak nolong aaarrr…..

haa, gambar atas tu karipap hasil tgn aku sendiri tau...separuh lerrr, hehehehe...inti tu memang aku wat sendiri, cuma tanyer skit2 ngan mak nak buh bahan ape masa nak masak tu, kulit karipap tu mak yg bancuh, pastu bentuk karipap tu memang ader yg aku buat, ader yg mak buat, hehehehe...okla kot bentuk karipap tu ekk? rasa pun sodapppp (ni puji sendiri jer laa....) pastu bwk buah epal ngan lai beli kat pasaraya bintang ari sabtu tu....kat atas sekali tu gambar baby aqilah najla tgh duk melaram nak gi umah fiance aku tuuuu....kemain lagi budak kenit tu kalo bab berjalan, langsung x nangis, mama ngan papa dia risau sgt takut anak wat hal meragam kat umah org tuuu...rupanya alahaiiiii, memang bukan main baik lagi pi umah nenek sg. penchala, huhuhuhuhu...sesekali jer merengek nak susu or tukar pampers dia, ader ke kat umah org tu dia bantai buang air besar, dahlah tu, pi cuci dia kat bilik air dia bantai menjerit sekuat ati, aku pun satu duk pi jirus montot dia pakai air kolah, mau x jerit...huhuhuhu....x pasan ader paip kat tepi bilik air tuuu....tapi tu lerrr, masa nak pegi tu ader lah niat nak bwk kamera, leh amik gambar ngan family2 dia, tapi tgh syok snap gambar baby kenit tu, bateri lak kong…langsung x jadi bwk….huhuhuhu….kalo x leh amik gambar baby arif yg tomey tuuu...

sampai sane dlm kul 12.45, memula ingat nak pi awal skit, mcm x syok jer sampai2 betul2 time lunch kan...tapi tu lerr, baby lak bantai tido kul 10.45 tuuu terpaksa la tunggu dia bangun dulu...dekat kul 12 baru tolak dari ampang, sampai kat sane x tahu lak jalan nak gi umah dia, terpaksa lah call fiance suruh dia jemput kat petronas...ikutlah pulak keter dia nak sampai ke rumah dia tuuu, masa tu pulak ujan renyai2...alhamdulillah, hujan rahmat, hehehehe.....sampai2 situ tgk2 anak2 buah dia berderet duk tepi pintu, huhuhuhu...ni kalo time raya ni kopak poket pak uda dia, muehehehe....bila tgk family ramai mcm tu, sonok...riuh rendah umah dia, memula jumpa adik dia, akak dia, akak ipar dia...abg dia, memula duk rumah tamu jer tapi tgk2 mak dia x der, mak ajak masuk dlm nak jumpa mak dia...pertama kali tgk makcik, alahai...sayu ati aku...kaklong dia tgh pakaikan tudung mak dia yg sedang berdiri bertongkat tepi katil kat dapur...masa tgk mak dia, pandang kat fiance aku...tah, rasa sedih sgt...masa tu barulah terpikir, patutlah fiance susah nak kuar selalu sgt, kalo mak aku dlm keadaan mcm tu memang tak berani tinggalkan sorg2 kat umah....

mak dia problem tang lutut, dahla tu ader sakit kencing manis ngan darah tinggi pulak....dah salam cium tgn mak dia, tanyer kabar sumer...duk kat ruang depan balik, mak dia ader same, tapi memang x leh duk bwh, terpaksa duk atas kerusi, mak aku yg byk borak ngan mak dia, aku celah2 gitu jer laaa...x sempat nak borak lame, fiance aku dah hampar kain, lorrrr...baru duduk diorg dah nak ajak mkn ker? muehehehe....patutlah rupanya dah dekat kul 1.30, org dah hidang wat ape nak segan2 lak kan...alahaiii, byknyer masak, ader gulai masak lemak ayam kampung, ader goreng kacang buncis, ader sambal ikan tenggiri, ader buah rambutan buat pencuci mulut....mkn ramai2, tapi x syoknyer mak dia x leh nak join sekali sbb x leh nak mkn kat bwh, terpaksa mkn atas meja, pas mkn2, borak2 lagi ngan mak dia...ngan akak dia, ngan adik dia....baby najla elok x nangis, time dia pas nyusu elok dia tido....agaknyer ramai org kat umah tu kot wat dia ralit...masa tu dah dekat kul 2.15, fiance tanyer nak solat dulu kat sini ker? aku kata ikut jer la diorg...adik kata sempat kalo nak balik umah, tapi baby lak kena tukar lampin sbb dah buang air, mak aku kata elok solat dulu kat situ....yerlaa, kita dtg umah org ni nak kena jaga hati diorg, nanti kata x sudi lak nak solat umah diorg pulak kan....so, gilir2 smbhyg...

pas solat tgk2 fiance tgh tuang air teh, laaa...mkn lagi, siap ader kuih memcm pulak termasuk karipap aku tuuu....hehehehe, mkn jer la kuih lain ekkk, jgn nak jadi buruk siku pulak, yg kelakor hubby adik aku ditibainya karipap tu jugak, mati2 dia ingat tu bukan karipap yg aku bwk tu, muehehehe....sabor jer laa…pastu abg ipar dia yg sorg lagi tu ader balik, dah la mak aku sakan berborak pulak, gelak kemain kuat lagi abg ipar dia tuuu…suker benor borak ngan mak aku, tah ape diboraknye aku pun x perasan sbb tgh borak ngan adik dia (adik dia ni pun kembar gak, tapi anak dah sorg, tomei sgt baby arif yg umur 7 bulan tuuu….putih melepak kulit dia) agak2 dah dekat kul 3.30 mak ajak balik, rasa lame sgt dah kat situ…baby najla pun dah tido, so terpaksalah beransur balik….jumpa mak dia, akak2 dia, salam sumer…akak sulung dia siap bekalkan gulai ayam kg bawak balik, huhuhuhu….ujan still x benti time kitorg balik tuuu, alhamdulillah mudah-mudahan pertemuan antara family aku ngan family dia akan lebih mengeratkan tali silaturrahim dan tali persaudaraan antara kami…insyallah....

32 comments:

yun said...

syukur alhamdulillah dah selamat dah ye. sy pon dah tak rasa debar2 dah hehehe.
alalala comeinya najla. ingatkan anak cina mana la tadi nye rupanye dia ek. gelak terkekek2

kakLuna said...

wah sedapnya karipap tu..saya dah le posa arini..rasa lapar pulak..melampau, hehe

syoknya dh kenal2 dgn fmly bakal mertua ye...saya dulu tak merasa mcm tu...sib baik le bila dh 2,3 tahun kawin barulah jernih hubungan dgn dorang. dan makin happy pula.

harap2 segala urusan selepas ni berjalan lancar.

minnie said...

salam
La.. kat sini rumahnya.. Ofis saya nak g sg. penchala tu tak sampai 5 minit... saya rasa saya tau petronas mana yg akak citer tu... situlah kereta saya mengisi perut saban minggu.. hehehe... collegue saya pun ada sorang stay kat situ.. hehehe

achik said...

amboi comelnya budak kenit tu.. :D

mesti lega sgt kan semuanya berjalan lancar.. :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUN : alhamdulillah, sumernya berjalan ngan baik...anak org melayu budak kenit tuuu....

KAKLUNA : memasingnyer perjalanan hidup manusia ni berbeza luna, org ni mcm ni, org tu mcm tu...apepun kebahagiaan di penghujung tu yg kita nak tuuu....

MINNIE : laa...ye kerrr, senang lah nak jumpa minnie utk tahun2 akan dtg ni yer...hehehe...

ACHIK : ikut cik ngah dia memang tomeyyyy...ekekekeke....lega alhamdulillah....permulaan yg baik...

Yatie said...

alhamdulillah semuanya berjalan lancar .. harap2 kebahagiaan tuh berpanjangan la ye .. insyaallah, lebih2 lagi bakal disatukan tak lama lagi:))

~ yus ~ said...

alhamdulillah..

kan dah kata takde apa-apa sebenarnya, mula-mula jer kecut perut yer tak!! Semoga hubungan kedua-dua keluarga lebih erat lagi.

RaFFLeSiA MeRaH said...

YATIE : alhamdulillah la nko....apepun tu lah doa aku hari2...

YUS : heheheh...memula tu memang rasa la debarnya, tapi bila masuk umah dia, takde ape sgt dah...

s * h * i * m * a * h * z said...

alhamdulillah.. so, ni dah leh dok umah mak metua la ae.. da ok la ni kan.. moga akak jd menantu kesayangan.. amiin

akirasuri said...

wah wah wah.
ada bau tak? ada tak? bau nasi minyak makin kuat terbau-bau ni kat hidung saya. ha ha ha.

hamdallah. mudah-mudahan segala urusan dipermudahkan insya-Allah. :)

Kak Lady said...

Nasib baik pergi dengan famili kan RM...kalau pegi sendiri mau mati kutu dibuatnya...serba tak kena...hehehhe....

Alhamdulillah semua okay...hati yang berdebar2 tu pun dah tenang...moga akak berkekalan hendaknya jodoh & perhubungan RM dengan ipar duai & mertua serta bakal suami....Ameennnn

iEn said...

meebo tu ape erk? leh guna untuk icon sumbat dlm blog ke? hehehehe.. kimsalam kat tunang tu ahakz!

::QasiehFirdaus:: said...

wah.. senyom lebor le ye.. hihi.. aaaa.. geram tgk baby tuuuu.. sungguh shumel!!

Leeds Al-Malique said...

nak blajar buat karipap, bleh?

hehe..

alhamdulilah silaturrahim makin terjalin :D seronok membacanyer

Anonymous said...

comeinyaaa baby aqilah najla tu. dah pandai gelak2 gitu hehe. kiter br dok blaja nk wat inti karipap. jeles tgk org buat karipap sedap2 n cantik2 hehe :)

Ina

RaFFLeSiA MeRaH said...

SHIMAHZ : menantu kesayangan? huhuhuhu...ni menantu no. 2 last dari 10 org, payah dah nak jadi menantu kesayangan...muehehehe...

AKIRASURI : eh...x dak bau lagi laaa, bau inti karipap jerr...huhuhu...

KAKLADY : tu la...bukan kutu jer leh mati, huhuhu...kuman pun leh mati, tapi sib baik adik beradik dia pandai borak....

IEN : meebo tu leh masuk bila kita x leh bukak ym, maksudnya melalui meebo jer kita leh masuk ym tuh...susah nak terang yerk...dulu ader kat entry akak letak gambar meebo tu camane....

QASIEHFIRDAUS : senyum simpul jerr, tomey ekkk?? tembam pun yerr....

LEEDS : boleh...pm jer kita kat ym yerr...hehehehe...harap2 enjoy baca kisah kita tuuu....

INA : huhuhuhu....memang suka kena agah, nak pulak time baru bangun tido....suka sgt senyum, time tido pun kdg leh sengih sensorg....cantik ker karipap akak tu? huhuhu...kalo tgk bebetul herot gak tepi2 dia tu....

ILA said...

eiii..tu anak puteri1 kan...ishhh cepatnya besorrrr...comeynyaaaaa!!!

ehhh..kau pndai gakk wat karipap guna tangan..bagus tuuuu:D

ween said...

uih sodapnyolah karipap itew.. bungkus sini skit...

alhamdulillah, semuanya berjalan lancar... sonok nampak

kasihlatifah78 said...

aku pun dulu camtu gak..berdebar2..tunggu reaksi penerimaan belah mertua.. alhamdulillah... skang seme dh ok.. maklum la aku kn menantu pompuan pertama...

p/s : amboi...comeinyer kupu2 aku tgh gelak tuhhh... dah pandai di agah dah...

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : haáh, tu la anak dia, dah 2 bulan lebih dah tu....boleh la skit2 aku buat....tu pun kena ader org monitor...hehehehe...

WEEN : dari aku bungkus kat ko, meh sini aku ajor ko camane nak buat...hehehehe, silap2 ko leh jual lak karipap ko tuh...

KASIHLATIFAH78 : hehehehe...gitu ko yerk...aku ni kira menantu pompuan ke-3, x lah excited sgt kot diorg tuuuu....kupu2 tu tinggal x terbang jer lagi....huhuhuhu....

ayu_mkay said...

cutenya aqilah... muahhhh cayang dia.

sedap dan cantiknya karipap. lulus dah tu bab masak..hehehe.

alhamdulillah klu ada keserasian. nnt dah jd keluarga lagilah mesrakan. harap hubungan itu akan berkekalan selamanya, amiinnn.

:)

RaFFLeSiA MeRaH said...

AYU_MKAY : sumer org cayang dia skrg nihhh...dah terlebih manje pulak dah....serasi? insyaallah kak...harap2 mcm tu laaa hendaknya....

13may said...

wahahahha...lega lega :D

RaFFLeSiA MeRaH said...

13MAY : ekekeke...ko pun dapat bayangkan kelegaan aku tu yerk, cam lepas minum livita jerr...

IndahSakura said...

Saya tumpang bahagia bila baca coretan RM. Moga RM dan keluarga berbahagia selalu :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

INDAH SAKURA : tima kasih sakura, mudah-mudahan mcm tu la hendaknya...doa tu RM tujukan utk INDAH SAKURA jugak....

anisupselatan said...

Kurang faham sikit, kata fiance, tapi mak dia dan keluarga dia tak pernah jumpa sebelum ni, camna jadi fiance. Maaf saya ni bengap sikit

RaFFLeSiA MeRaH said...

ANISUPSELATAN : maybe cara family org lain x same ngan family dia...so, kena faham2 sendiri la yer...hehehehe....

happyirfa said...

syukurlah sumer berjalan lancar.
saya pun tumpang seronok membacanya.pasni buleh bukak gerai jual karipap pulak yer

RaFFLeSiA MeRaH said...

HAPPYIRFA : hehehe...gerai jual karipap? sabor jer laaa...

alinlai said...

mujurlah...tak ditapaukan juga karipap tu ke ke ke ... tahniah la... semoga lepas kawin lebih baik dan erat :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

ALINLAI : ekekeke, mau depa bakar belacan bwh tangga lak pastu, sib baik umah x bertangga....macih alin....