21 June 2007

Sekadar Nak Update Blog....

mekasihlah byk2 kat korg, sbb masih sudi nak kunjung blog aku yg x seberape ni, x sangka gak ramai kengkwn yg nak baca blog nih, rasa2nye blog aku ni x sehebat mane, x semeriah mane, tapi alhamdulillah, kesudian korg tu aku hargai sgt2, rasa mcm ader peminat tersendiri pulak aku nih...hehehehe...apepun dunia blog memang dunia yg boleh buat kita release tension, boleh buat kita rasa ape yg terbuku kat ati leh terluah secara rahsia la jugak...hehehehe...melainkan identiti kita, blog kita diketahui kengkwn atau kaum keluarga kita...ha, tu dah kira memang x der rahsia2 lagi lah....

dekat 3 minggu xder intenet ni, rasa byk sgt citer aku yg korg dah termis kan? ikutkan dulu 2 hari mesti ader entry baru, skrg ni 3 minggu baru dpt buat 1 entry, sib baik minat nak berblog masih ader sampai la ni...hehehe...mane leh stop ekkk...tapi bila pikir2 nak gak tutup jer blog aku nih, kalo masuk blog pun, baca jer la blog org lain, just tinggal komen jer...tapi bila baca kisah org lain, mesti dpt idea nak create entry kat blog aku pulak, last2 x jadi nak tutup blog, wakakaka...

okla, nak citer hal2 pasal diri aku...pasal baby tomey aqilah najla tu dulu yerk...skrg ni baby kuat meragam, nak pulak time malam2, dia mcm tau2 jer papa dia ader kat umah, ape lagi, pakat duk bergayut mcm beruang cola jer la atas badan papa dia...wekekekeke...time siang ok jer mak aku kata, nak pulak time mandi sampai lah duk bersiapkan dia, elok jer sengih2 sambil berckp tah hape2 bahasa budak kenit, tido pun elok jer lame...tapi kalo mlm, start ler dia...letak x sampai seminit dia dah mula kwek kwek...skrg ni berat dah lebih 4 kilo...terasa sgt bila dukung dia, aku ni dah la kurus, budak tu x bape nak tido atas aku ni, agaknyer rasa tulang jer kot...kalo atas tok dia elok jer nak tido, ni wat aku jeles nihhh...hehehehe....

skrg ni on off balik umah sewa aku, smlm balik umah aku, tgk kucen2 tu, dah tinggal 3 ekor jer dah...yg lain sumer dah mati, tak tahu sakit ape, mcm musim jer, sekor mati, yg lain ikut jalan gak...siannyer...yg 3 ekor tu pun dah mcm x nak selera mkn minggu lepas, jenuh duk umpan bagi ikan besar2, tu pun cium skit, mkn skit, kalo bagi nasi memang langsung dia x layan, tapi alhamdulillah 2/3 hari ni dah boleh mkn mcm biasa...agaknyer sedih tgk adik beradik dah abih mati kot, yg aku sakit ati, paper tempat kucing2 tu kencin ader pulak melaun mane yg duk berdating tepi coridor tu, duk pijak2 paper tu sampai renyuk, kalo aku nampak lagi, siaplah, aku tenyeh2 muka dia ngan taik kucing tu, biar dia rasa...yerlaa, nak berdating pun pegilah berdating kat tmn bunga ke, kat air terjun ker, ni kat tempat kucing berak kencin pun nak berdating...aku rasa mesti mak indon depan umah aku tuuu...mencinyerrr...

gi keje naik lrt star, memang x der masalah dah...kul 6.05 dah sampai stesyen ampang...kuar opis kul 5.30, kira cepatlah tu kan...jalan kaki tetap la jalan kaki, cuma beza ngan opis lame kena naik bas turun bas, skrg ni memang x jejak kaki dah dlm bas...insyallah 11hb depan puterisatu dah masuk keje, nampak gaya berkereta balik ler aku, jadi mem pegi balik, wakakaka....ari tu kata jugak kat puterisatu, kita naik lrt jer la senang dok? dah dikatanya pulak, abih kita beli keter tu nak wat tukun tiruan ker? ekceli puterisatu ni dia minat bwk keter, tu sbb dia x pikir pasal jem ke ape kot...lantakla dia, janji aku gi keje balik keje senang...abih citer....

ari sabtu tu pulak keter wat hal kali kedua, enjin x nak idup, hubby puterisatu kata kena jump dari keter lain, mintak tolong ngan fiance tapi member x dpt nak dtg time malam2 keje...aku tau dan aku paham, lately ni dia penat, tu pun kekdg aku ganggu gak time ujung minggu dia ajak teman aku gi jenjalan...sori yer syg...just nak bermanja jer lebih...hehehehe...dah dia x dpt dtg terpaksa lah mintak tolong org lain, abg kat opis ni lah yg jadi mangsa mlm tadi, padahal pagi ni dia nak pegi miri, tapi dia memang jenis ringan tulang, kul 10 mlm leh dtg ampang tolong jump keter kitorg...alhamdulillah keter dah ok...maklumlah keter x berbwk jalan jauh, mcm tu la...puterisatu duk marah aku kata aku gi jenjalan ngan tunang aku x nak bwk keter tu...tahla, tunang aku tu jenis, kalo lum ader ikatan yg sah dia x suka nak amik kesempatan guna barang2 org lain...kdg2 duk suruh jugak bwk keter tu, kalo jem ke hape x der la penat sgt, takdernyer dia nak bwk keter dia jugak, penat pun penatlah, buruk pun buruklaa...

preparing utk kawin? mesti ramai yg tanyer kan? ari tu duk borak2lah ngan fiance pasal tarikh kawin, ikutkan dia nak buat tahun ni jugak dlm bulan 12, tapi aku duk pikir2 kalo kat pantai timur, ujung2 tahun camtu dah tentu musim ujan, silap2 kang musim banjir lak, wuishhh, haru aku kawin dalam banjir, leh masuk paper kosmo lak nanti...malu aihhh...tapi tu baru rancangan, belum ader tarikh tertentu, kalo bln 12 pun mungkin lepas raya aji, maybe tarikh krismas ker...korg bagi idea skit leh? takpun kalo memang x leh nak buat bulan 12, mungkin tunda ke bulan 2 tahun depan time cuti sekolah, rasa2nyer ujung bulan 2 ader cuti sekolah kan? skrg ni persiapan aku dah beli lah skit2, cadar kawin, kasut hantaran belah lelaki, aku pi cari kat sogo masa sale ri tu, oklah...yg jenis kain cotton dpt 60%, kalo xder sale rasa x terbeli ngan harga sebenar, ader satu citer kelakar masa nak bayar cadar tu, akak dua org kat kaunter sebelah tu tgh nak bayar sambil jeling2 cadar aku tu, sorg tu duk bisik kat kwn dia "tak panas ke cadar camtu?" kwn dia jwb "tah mane aku tau, x penah tido lagi atas cadar gitu" aku nak gelak pun ader, geram sbb bz body pun yer...otw balik tu citer kat tunang aku, member langsung x pasan rupanyer, itulah org lelaki kan langsung xprihatin. Tunang aku jwb "nape x jwb, kalo nak sejuk suruh dia cari cadar daun pisang" aduiiii, rasa nak pecah perut aku gelak masa tuuuhhh, tapi aku tau cadar yg aku beli tu memang x panas pun sbb adik aku dah penah beli time dia kawin ri tu...kain cotton original, memang ok kain dia....

pastu sabtu ri tu aku gi survey saputangan nak bagi tetamu...alhamdulillah senang buat, murah pun murah, mak aku pun dah berkenan, siap nak support lagi...wekekeke, untung aihhhh aku x yah nak kuar duit....ingat bulan ni nyer gaji nak beli baju nikah, ri tu pi survey cantik tgk kain tu, harga dalam 90 lebih jer tapi akak tu kata kalo nak beli sekali ngan kain baju melayu lelaki dia bagi dlm 150, ingat ri tu nak buatkan fiance nyer baju nikah kain hantaran masa tunang tu, tapi mak duk suruh beli gak kain yg baru, tgklah camner nanti....yerlaa, bila beli skit2 taklah rasa duit tu kuar byk sgt...rasanya dah tgh tahun ni aku kena wat persiapan dah, takderlah nanti kelam kelibut ini x beli itu x beli lagi...okla, rasa dah panjang dah entry aku kali ni, citer2 ni sekadar nak update blog jerr...

33 comments:

kakLuna said...

uish..cadar panas la syok...hehe

yun said...

sy cadangkan tarikh kawen akak 21/2/07. kenapa ek? kamis mlm jumaat tu ekekeke. lg satu yg spesel nye coz my besday :-D

Kak Lady said...

OOh...dah buat persediaan untuk naik pelamin ye...heheheh....

Rasa sekejap aje puterisatu dah lepas hari ye...tak terasa...tapi orang yang dok dlm pantang tu terasa panas punggung...hehehhe

Choc's Lover said...

aihh lama tak dgr citer akak. nnt buh ler gambar baby tomey tu lagi.

sibuk je org suka nk ngumpat2 hal org ek hehehe. kalo kain tu tak sesuai buat cadar, takdela org jual cadar buat drpd kain tu ye tak? cotton 100% la bgs utk kulit.

org kt sini plak tak sbr nk tau tarikh akak kawin. tak sbr nk tgk hantaran2 akak buat nnt hehe.

Masy said...

kain cotton panas ke? rasanye best je heheh~

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLUNA : syok ke hape sampai berpeluh-peluh luna oiiiii...silap2 mahu terjun katil, wakakaka....

YUN : kalo wat ari kamis silap2 tok kadi pun x leh nak dtg sbb dah janji ngan mak kadi...muehehehe...

KAKLADY : aderlah skit2 kaklady, haáh, kita yg ari2 gi keje ni rasa cepat jer masa tu berjalan, cuba duk umah ari2 jenuh nunggu nak sampai sebulan, tapi baby ader tu ralit jer nengok muka baby...

CHOC'S LOVER : ekceli akak kompius nih...sbb x penah lak choc's lover bagi komen kat blog akak, sape ni yerk? takut dah tukar avatar atau name samaran, anyway thanks bebyk jenguk blog akak yer...tu ler, makcik tu memang bz body...

MASY : sejuk jerrrrrr.....rasa nak try jer tido atas cadar baru tu, tapi x syok ler try sensorg, wekekeke.....

tintaHati said...

Wa wa wa....dah buat persiapan serba serbi.... ;P

ILA said...

HEMMM...AKU CADANGKAN BULAN FEB,2008 JER LER...
bulan DECEMBER, takut banjir lakkk...haru woiiii..muka pgantin masuk paper:p

RaFFLeSiA MeRaH said...

TINTAHATI : ader skit2...

ILA : ha...aku pun pk cenggitu gak, nanti jgn lupa ko dtg yer...kalo masuk paper kot dpt anugerah ker, glamer la jugak, takpun menang musabaqah ker, oraitlah jugak...ni kawin2 dlm banjir, malu aihhh...

ween said...

keh keh khe, luna sempat ko yer...

psl tarikh kawen tu, heheh teringat ween masa kecik2 dulu kat t'ganu, mak pak ween pi org kawen siap angkat kain/seluar ke betis nih.. kehkehek.

happyirfa said...

eceh..bila kak rm bercerita psl persiapan nak kawin ni tiba2 teringatlah pulak zaman irfa prepare barang kawin 7 tahun lepas.rasa macam baru semalam je berdua2an ke sogo beli kasut hantaran ..x sangka dah 7 tahun berlalu......semoga akak bahagia selalu.

kakLuna said...

yeay..yeay..dah dengar sore kak RM..yeay yeay..

NBK466 said...

Wah...3 minggu punyo 'tahan' idea membebel..he.he..he.. Tapi okey what musim hujan lepas kahwin...sojuk yo...he..he..he... Skg ni pun musim hujan, kemarau, salji pun tak menentu...

Choc's Lover said...

Ina la ni kak. Haah ada ubah2 sket kt blog tu hehe ;)

Kaklong said...

salam,

err..teruk tu kalau baby selalu nak berdukung, payah nka buat kerja rumah nanti..kalua tak payah berdukung, takt tepuk2 perlahan badan dia, agaknya ok tak?

dah nak kawin cik ngah kita ni :D

Cik Kema said...

kak raf, jgn lupa hantar kat kita nasi minyak dalam sebungkus dua. Sekian. Timakacih! Hehe ;)

13may said...

aku cadangkan 13 may la....hahha hahha

IndahSakura said...

RM jgn lupa p salon mandi rempah, lulur dsbnya untuk persiapan diri juga tu :D

::QasiehFirdaus:: said...

wah... amik la time org satu mesia cuti.. ngan2 aku2 skali bleh mai.. ehehe.. bagus tunang hang.. suh jwb cadar daun pisnag.. aku pun duk tergelak tanpa bunyi depan pc neh.. hehe..sweet nye cari baju nak nikah.. alahai.. jeles!!! lalala

Iman Mawaddah said...

Wah..sibuk dengan persiapan perkahwinan la pula. Semoga semuanya berjalan dengan lancar.

iEn said...

waa.. dah kawin belom??? heheheheh..

sitilina said...

boleh terus wat preparation utk sanding dlm banjir. pelamin atas sampan :P

achik said...

beli sikit2 xde la terasa sgt kan kuar duit tu.. hehe.. ;)

ADIEJIN said...

kawin kat siam la dik..settle banyak masaalah. tak yah susah susah nak buat preparation..

RaFFLeSiA MeRaH said...

WEEN : tu lerr, luna tu nakal betul...hehehe...angkat kain yerk? jgn tinggi2 makcik, nanti lain lak jadinya...

HAPPYIRFA : ye kerr...samelah kita yer beli kasut kat sogo...nanti 7 tahun akak kawin, mesti ingat balik cam irfa ni jugak...

LUNA : yeyyyy dah dengar sore luna...hikhikhik...lemak merdu gitu...

NBK466 : 3 minggu tu lame, tu pun dipendekkan citer, kalo dipjgkan citer...lagi lerr...hehehe, sejuk tu yg wat x tahan tu...wekekeke, ayat merapu la pulak...

CHOC'S LOVER : ooo...ina rupanya...ingat sape tadi...

KAKLONG : tu ler, jenuh, time mlm tu takperlah jugak, papa dia ader, leh dukung lelame pun...time siang sib baik senang tido, tak ramai org ganggu dia kot...

CIK KEMA : ok2, takder masalah, nanti akak mintak org minyak tolong antar yer...hikhikhik, tapi jgn takut yerrr org minyak tu culik cik kema pulak...

13MAY : pulak...lagi tua la aku masa tuuuu...adehhh...

INDAHSAKURA : mandi rempah? mandi lulur? aduii, tak penah dibuat sumer2 tuhhh....

qasiehfirdaus : itu lerr...dia tu kalo time serius susah nak wat lawak, sekali wat lawak, memang lawak lerrr....

IMANMAWADDAH : hehehe...persiapan skit2...nanti x kelam kelibut sgt...

IEN : lum lagi...suci bersih lagi nihhh...kekekeke...

SITILINA : x sanggup la bersanding atas sampan, kalo atas kapal tu oklah jugak....heheheh...

ACHIK : betul tu achik...memang x rasa sgt laaa walaupun barang tu dah byk beli...

ADIEJIN : siam? dari kat situ biarlah kat hollywood ker, glamer la jugak...kekeke...

Eida said...

beli baju wak comey² gitu..leh buat kenangan dihari tua nanti tu..

teringat masa aku nak kawin dulu...busy cam tak cukup kaki n tangan nak wak kerja. nasib baikk aku ada ramai untie n uncle yg menolong uruskan majlis aku

akirasuri said...

wah wah wah..
dah pre nak menikah ni :D
kursus kawen dah pi ke belum kak :p

RaFFLeSiA MeRaH said...

IEDA : tgh rambang mata nak pilih baju kaler ape lagi nihh, yg pasti nak cari baju utk akad nikah dulu ni, dah mesti kaler putih or krim lembut kan...hehehe...sib baik gak ader auntie yg leh tolong...kita nyer mak sedara kebanyakkan semua dah jenis duk kat tepi dapur jer, tolong kupas bawang jer dah pun...

ACHIK : skit2 achik...kursus kawin dah lame dah....

ayu_mkay said...

yuhuuuuuuuuuuuuuu.. selamat kembali berblog :)

ween said...

woit hapdet hapdet

mysha said...

alhamdulilah..

bagus rm ko dah buat persiapan awal..aku tumpang gembira..semoga impian ke jinjang pelamin akan menjadi kenyataan...

RaFFLeSiA MeRaH said...

AYU_MKAY : macih kak...tantiklah blog akak yg terbaru tuuu, cukerrrr sgt...

WEEN : sabaq no, tgh kumpul idea nihhh...hehehe...

MYSHA : timacih anis, aku harap pun sumernya berjalan lancar...ape2 ko tetap kwn aku...

s * h * i * m * a * h * z said...

kak, brape ae harga cadar tu? cam best je? beli katne?
[kalo segan nak rep kat cni.. anto la emel kat acuwani@yahoo.com cam biasala kite ae.. hehe]