26 June 2007

Citer Sakit Sendi Ngan Produk Baru...






dari semlm rasa lutut aku ni longgar2, rasa kat sendi2 ni sakit, nape yerk? adakah sbb lately ni aku kuat sgt berjalan, turun tangga lrt, turun naik tangga jejantas? nak kata muda pun x muda mane aku ni ekkk, tapi takkanlah secepat ini tulang aku ni rapuh...uishhhh, musykil lak aku, mlm tadi cecepat aku tido, nak bagi ilang segala sakit2 tu, kebetulan mata pun dah mamai lum sampai kul 10, baju pun tak beriron, malas, dulu2 rajin gak mengiron baju sebelum tido, paling2 tidak pun ari minggu mesti iron baju utk 5 ari terus, siap iron tudung lagi tuhhh, tapi la ni penyakit malas selalu sgt dtgnyer...agaknyer penat punyer pasal la ni kot...

pagi tadi pun masih ader lagi rasa sakit2 kat sendi2 aku ni, adehhh, nape pulak yerk...tapi duk pikir2 sejak duk kat opis baru ni memang jarang sesgt duk minum susu, maklumlah kantin pun takdak, tu pun sesekali gi kedai mamak duk beli gak milo ais, tapi duk teguk milo ais, mata ni cepat mamai, lum pukul 11 dah rasa nak terlena depan pc ni, nak pulak time takder intenet dulu, lagi laa...rasa nak pi surau membongkang kat situ, tapi opis2 baru ni takut lah pulak tido sensorg, dah la surau kat belakang sane, nak jerit pun silap2 org x pasan....hehehehe...

nak kena minum susu gak aku ni kot...tapi tu ler, aku bab2 susu ni memang x suker aaarrrrr...kalo milo tu bolehlah jugak, kalo org sebut susu tepung, susu anelene, susu yg tanpa lemak ni, mintak ampun mintak maap laaa...dulu penah dah sekali beli anelene, tu pun cari yg perisa coklat, kalo yg putih tu sumpah aku x leh telan...betul nihhh...bau dia pun aku x lalu dah...perisa coklat tu pun aku dah smcm bila lepas minum, memang cecepat lah duk cari buah ker, cari ape yg patut nak ilangkan rasa susu itewwwww...kekekeke....ader sekali tu, beli yg dlm paket tu jer, rasa aku takat 2 tiga kali minum jer, selebihnya sampai dtg bubuk la dlm susu tu, wekekekeke...bubuk pun suka mkn susu anelene yerk....ingat dia duk dlm beras jer...

ari ni lewat gi keje, kul 8 baru kuar umah...call opis kata lewat skit, dah alang2 lambat baik aku singgah kat bank jap, maklumlah smlm gomen dah gaji, ape lagi, pi cucuk la kad bagi kuar ape yg patut, singgah kat masjid jamek jap, pegi bank, dah la tepi bank tu ader guardian, last2 pi bershopping jap kat situ, nak gelak pun ader ngan keadaan aku tadi, org bergegas nak pi opis, aku duk rileks shopping kat guardian, wekekeke...alaa, bukan shopping ape, beli coklat (aku peminat coklat time2 gaji jer laaa...heheheh, ciannyer...) pastu beli pencuci muka, teringin nak try produk yg fasha sanda pakai tu laaa, alaa, yg kat tv tu, produk garnier yg kaler kuning tuuu....mane tau sesuai, ni kat pipi belah kanan dah tumbuh jerawat besar kacang tanah dah, menci lah tgk cermin skrg nihhh, bedak pun dah malas nak pakai....takder mood sbb muka x licin, muehehehe...

20 comments:

achik said...

saya pun slalu sakit2 sendi.. mak saya bising je.. muda2 dah sakit katanya.. isk.. mak saya pun suruh minum susu anlene tp xleh telan.. huhu..

Sunan_Jati said...

sakit sendi makn je susu .. hehehe

yun said...

rasanye faktor cuaca la kak punca sakit2 sendi tu. sejuk kan. yun pun sama mengalami masalah sakit2 sendi tu. anlene coklat iyerkkk xsedap.akak try anlene susu.lebih sedap.rasa mcm air soya (if tekak akak leh terima soya). garnier? ahah same to me guna pencuci muka garnier gak. dok baca kat forum cari terus teruja.tp yun guna PureA.kaler biru ada scrub.best pakai dh 2minggu guna.Ni jap lg nk beli krim nye plak :-)

Masy said...

try makan pil kalsium le kak klu takmo minum susu (pandai nasihat org, diri sndiri pon x mkn hihi).

tp betul ni, mkn pil kalsium. bli kat farmasi tau, bukan kedai beskal ;)

RaFFLeSiA MeRaH said...

ACHIK : laa...same la ngan akak kalo gitu....

SUNANJATI : susu tu yg x leh mkn tuuu...

YUN : same laa kita, x best langsung anelene tuuu...ooo, pakai garnier gak yerk....

MASY : ooo...pil jer yerk....ok gak tu, cadangan yg baik...

DiaHarris said...

saya dah lama nak try minum susu, tapi hampeh!!

Purpleheart said...

Rm,
kalo tak suka susu, makan la pil kalsium.. mak su sekarang ni bising kalau su tak minum susu tau. Dia dulu pun tak suka minum susu, susu tin pun payah minum apatah lagi susu tepung. Mak umur 60 dah ada masalah tulang, mak pun kena hati2 sebab tahap ostreoporosis (betul ke eja ni) mak dah tahap ke 4 dah.. tahap ke 4 peringkat awal. Kena jaga2 sangat sebab tulang dah rapuh.

Kata doktor yang rawat mak ni, tulang mak tak kuat sebab tak ada kalsium pada badan mak. Susu tin pekat tak ada kalsium langsung sebenarnya, susu tin tepung tu yang bagus. Kalau tak suka usahakan makan pil kalsium atau keju. Sekarang mak sakit lutut, sakit pinggang, sakit kaki ngan tak kuat jalan sebab dek tulang dah rapuh..

Sedia dari awal.. sori yea rm aku taip panjang bebenar.

RaFFLeSiA MeRaH said...

DIAHARRIS : haáh...tu la, dah jenuh cuba, x leh jugak kan...

SUEPURPLE : haáh...betul tu persediaan kena dari skrg, patut dari kecik lagi pun...insyaallah RM try jugak cari pil kalsium tuuu...takat telan pil memang no problem laa...

Mak Su said...

kalu dapat gi vacation best gak kan... ilang sat sakit sendi

Eida said...

susu ler sedap raflesia, Eida sekarang ni minum 2liter fresh milk sehari...sebab menyusukan babiii

tu yang minum banyak susu tuu..

IndahSakura said...

Susu tepung memang baik kesihatan. Untuk jangkamasa panjang, mulakan dari skrg yer RM.

Peringatan untuk diri sendiri juga sebenarnya :)

Kak Lady said...

RM...cuba beli susu anlene yang dalam kotak siap untuk diminum tu...sedap....

Kenelah minum susu mula dari sekarang kalau sayangkan tulang tu....

Kak lady ni kalau produk muka memang takut nak cuba2...sebab kulit muka kak lady cepat berjerawat kalau silap pakai produk...

::QasiehFirdaus:: said...

kak rafflesia.. housemate kite kate muka fasha berlobang.. jadi jgn guna garnier.. tapi angah kite guna garnier.. dia kate bagus.. jadi garnier tu bagus ke tak?ehehehehhe.. mak ai.. bubuk dul\k dlam susu? kak oi.. bape lame tak bukak tin susu tu..

yatie said...

aku dah tukar dah new background kat blog ko.. kalau tak suka cakap ek .. aku test2 aje dulu .. yg tang color utk tulisan tuh, ko tukar lee ngan yg ko berkenan .. mana tau ko prefer color lain .. orait ..

yatie said...

lupa plak, aku pun tak suka and tak bleh minum susu putih tuh .. selain susu, mana yg sedara mara ngan susu pun aku tak suka, cam yogurt tuh ... tapi susu coklat aku minum .. agaknya bila nampak susu warna putih, tekak aku semerta jadi geleman and kembang semacam jek .. erk..

RaFFLeSiA MeRaH said...

MAKSU : tah bila la nak gi vacation tu pun x tahu mak su...

IEDA : alahai...x suka betul minum susu nihhhh...mcm fobia jer nak menelan...kalo nyusu baby nanti pun silap2 nak kena tambah ngan milo gak kot...

INDAH SAKURA : memang tau elok utk kesihatan, tapi nak paksa minum tu memang la perit...

KAKLADY : aduiii...yg dlm kotak tu ker kak lady, rasanya lagi lah x leh minum...tapi insyallah la sy cuba jugak laa...utk kesihatan sy jugak kan kak...

QASIEHFIRDAUS : hehehe...berlobang ker? lorrrr...itulah teknik gambar kat majalah yerk...suka tipu pembaca kan...tapi harap2 garnier tu sesuai la ngan akak....

YATIE : thanks atas usaha ko tu, tapi tu lerrr pagi ni duk bukak background putih smcm jer, takder gambar ape2 pun...ha, ko pun same x suka susu yerk...yey yey ader geng...hehehe...

minnie said...

Salam..

Hm.. Seperti kata Masy dan Sue.. try makan pil kalsium... Beli kat guardian tu pun ok kak...

Akak pernah try anlene yg ready made tu... Tapi sejuk la... Yg tu lagi sedap.. Tak pun akak makan yogurt anlene ke.. ada byk perisa... saya ni memang suka minum susu... Bagi je susu apa pun.. saya belasah je..

Ok dah jerawat akak tu??

RaFFLeSiA MeRaH said...

MINNIE : insyallah, akak cuba cari ptg nanti yerk...silap2 yg tukang perabih org lain pulak, hehehe, x jamin, x jamin....

ILA said...

adehh RM, belum ada anak lagi dah punyai problem mcm tu yeakk~~
kal.x suka susu kalsium, cuba makan produk DCL.sila rujuk dgn K.Lady.lagipun skrang byak produk yg bley tambahkan tenaga & mgawal badan dr sakit2 sendi.
tpi tu ler..ongkosnya perlu besar dong!!:P
RM!!!meh blanja aku coklatttt!!nak gakkkkkk!!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : tu la pasal, risau gak, takut masuk umur 40 nak panjat tangga pun dah x larat....nak try gak cari pil kalsium tuuu...coklat? kat klang x byk jual yerk? hehehehe....nanti aku pos kat hang....