21 May 2007

Layan Tetamu....

macih bebyk utk pengomen2 entry aku yg sebelum ni yg ucap tahniah, yg puji baby kenit tu tomey, dan yg paling terharu ramai yg duk bahasakan diri memasing maklang ler, maksu ler, makcik ler...hehehehe, aku ajuk kat mak aku, sengih jer member sbb ramai yg ngaku jadi mak sedara budak kenit tuuu...apepun x dpt digambarkan rasa hepi bila dpt anak sedara pertama dlm hidup ni, korg2 seme mesti dah ramai anak2 buah kan? selama ni pun aku duk layan anak2 sepupu aku tu jerrr, tu pun sbb rapat ngan abah bebudak tu, maklumlah dari kecik sampai besar mak aku yg jaga abah dia, memang dah mcm anak sendiri...

okla...dah lari tajuk lak, nak citer hal tetamu yg tak berenti dtg umah puterisatu start ari selasa tu lagi sampai ari smlm, ari selasa akak no. 2 hubby puterisatu dtg, aku sampai umah dah tercongok 5 beranak ngadap baby kenit tu duk dpn tv...lepas magrib diorg balik...ari rabu lak bwk sorg member opis dtg umah nak tgk baby, ari khamis lak pak mertua, mak mertua ngan adik ipar bongsu puterisatu dtg, time tu aku kat opis...balik keje singgah kat station lrt pandan jaya, ari ni pertama kali jumpa blogger, member nak sgt tgk baby tomey tuuu so dari situ yun amik aku naik keter terus gi ampang, sebelum gi umah puterisatu singgah umah sewa aku jap, pasal yun nak tgk tucen2 aku...sian tucen aku lame x jumpa, rindu tul, dah mcm lupa diri lak aku dpt baby sedara....tapi sempat beli friskies kat tucen2 tu bagi mkn, tapi auntie yg duk bagi kucen tu mkn dah siap masak nasi katanya, so aku bagi separuh jer la friskies dlm tin tuuu...

rileks kejap kat umah aku, pastu terus gi umah puterisatu, mak mertua, ayah mertua ngan adik ipar puterisatu lum balik lagi...kul 8 baru diorg balik, layan borak ngan yun, tu pun takat buat air sirap jer kat yun, sib baik diorg dari sepang tu bwk byk jajan, hehehehe...tu lah yg aku jamu kat yun, sori yer yun, x sempat nak prepare ape2, maklumlaa, mak akak tu seme keje dia nak buat...x sempat nak buat ape pun dah...tu pun skrg ni mkn mlm ikut dan jerr, kdg aku singgah gerai tgh jalan tu jer, sib baik lah skrg ni hubby puterisatu sejak ader baby x memilih mknnyer, ape yg aku masak, ape yg aku beli, tu la yg dia mkn...huhuhuhu...

ri jumaat pulak, 2 buah keter dari opis dtg tgk baby, mlm tu aku gagahkan jugak diri masak nasi impit ngan kuah kacang, sambil2 tu buat agar2 sirap jerr...sian gak kat diorg ni nak dtg takder mender nak mkn, mlm tu siap2 buat air sirap, diorg dtg cuma ketuk ais batu jer masuk dlm jug, alhamdulillah, semuanya berjalan lancar...ari sabtu pulak sepupu dari jengka dtg anak beranak, diorg dtg duk bwk daum2 serom utk buat mandi puterisatu, org kata mandi daun2 tu leh lancarkan perjalanan darah...dah ramai kat umah, mcm2 hal lerr, tapi baby tomey tu still baik jer, diorg bising2 pun takder mender pun...elok jer tido...

ari ahad pulak, pepagi lagi housemate umah sewa lak dtg ngan adik dia, kul 11 teman sepupu bwk anak2 pi tesco ampang, duk beli barang skit, tolong belikan sarung kaki ngan sarung tgn baby tomey tuuu, dah x cukup sarung dah budak tu, ciann dia....hehehehe...kul 3 sepupu dah gerak nak balik pahang, x lame pastu baru jer nak letak kepala, kengkonon nak tido, dah dtg pulak member opis sorg tu, bwk anak dia 2 org, pastu suami dia...kalau anak dia yg kecik tu, aduii, over ramah la pulak, petah benar berckp...hehehehe...mlm tu dah stop dah tetamu dtg, rasa2 sok ptg nak balik umah sewa la kot...lame tul x jenguk umah aku tuuu...hehehehe...

p/s : gaji kakitangan awam dah naik, x sat ni pm ku sayang (wakakaka...baru ler ingat nak syg) duk umumkan kenaikan gaji ngan cola, yg pasti bulan julai ni gaji aku dah naik ler, alhamdulillah....rezeki la tuhh...

25 comments:

ILA said...

wahhh...RM!!!
walaupun aku keje kat S/B,tpi aby aku cikgu.dia baru habaq 25% knaikan.utk kau gred 35%..tul tak?
adehhhhh..jeleesssss sungguh akuuu.
aha..nak citer pasai tetamu nie.kal.style budaya aku kat kampung saudara mara dtg,kita panggil sbagai "MUYIE".kal.saudara t'dekat,selain hadiah@cash,they all akan bawa skli barang dapur atau kuih2 kering.eerrr..mcm ner style korang pulak yeakk??

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : hehehe...pandai ko kira gaji aku yerk, betul la tu 35%, ooo...stail aku bih kurang la gak cam ko tuhhh...ader yg bagi duit, ader yg bwk hadiah, kat kl ni kebanyakan depa bwk hadiah utk baby....nanti kalo aku bersalin, seminggu tunggu kat kl dulu, dah abih kengkwn dtg, baru aku balik kg, wakakakaka....

achik said...

wah ramainya dtg melawat baby..

tahniah2 kak utk kenaikan gaji tu.. lebih suku gaji tu naik.. syok2.. alhamdulillah rezeki.. :)

happyirfa said...

hai kak rm..
irfa dah ada 6 ank buah belah hubby tp belum ada anak buah belah irfa lagi sbb adik yg kahwin bulan 3 tu belum ada tanda2 nak menimang cahaya mata lagi..masih nak berhoneymoon kot.cuma ada anak sendiri jer..

untunglah org keje gomen..naik gaji lagi.bonus pulak tiap2 tahun.

yun said...

heheheh mmg best pon dpt jumpe ngan family kak RM ni. baby najla tido masa yun dtg tu.seronok tau dpt jumpe ngan org kampong (pahang).
sronok gak gaji gomen naik heheheh

RaFFLeSiA MeRaH said...

ACHIK : itula...sonok tu memang, tapi mlm mata cepat mamai...hehehehe...gaji naik yerk...rezeki...

HAPPYIRFA : laa...ye ker, ingat dah ramai anak sedara, takperla, belah suami pun anak sedara gak tuuu...

YUN : best yerk...macih, pasni ader rezeki leh jumpa lagi...yey yey, gaji dah naik...hehehe...

kakLuna said...

najla....cakkk!..buat apa tu sayang....

meh mak lang nk dukung..

Kaklong said...

salam,

beshnya dpt naik gaji..bilalah akak nk pegang gaji sendiri nih hihi

biasalah new born baby ni ramai yg dtg melawat, naknya first baby.

Masy said...

huhu org gomen naik gaji, barang2 pon naek rege.. huhuhh~

di manakah keadilaaann huhu.

tp ok gak, akak bile nk belanje sy makan? ;) wink wink kat akakku sayang (muahaha br ingat nk sayang) :D

RaFFLeSiA MeRaH said...

LUNA : maklang luna ni windu sgt kat najla tomey dia yerk, nanti dtg kl bwk najla tomey mkn pizza yerk, mama ngan mak sedara dia pun nak ituttt gak...hehehe...

KAKLONG : haáh, 1st baby biasa camtu la kan...excited jer org nak dtg tgk, mane tau kot rezeki baby yg nak lahir ni nanti...insyallah..

MASY : tak adil kan, takperlaa, nak wat camane...org gomen ni gaji ciput, cukup2 mkn jer duk kl ni, gaji org swasta biasa tinggi kan memula masuk...adil la tu kot...hehehehe...jgn mare masy ku syg....

ILA said...

WHUAAAAAAA!!!!AKU MASIH RASA JELESSSSSSSS!!!!!!
PASAI PAK LAH..NAIKKAN GAJI TINGGI SANGAT AHH KAT KORANG..WHUAAA!!!
benda tu pelarasan ker ape?
kal.pelarasan tentu korang ada tunggakan.KAYO BEB!!!

nyesall sungghuhhhh...dulu..keje kat MARA,bhenti kja kat private lakkk..Huhukkk..

Cik Kema said...

tahniah tahniah

yay! kak raff naik gaji! buleh blanja makan! yahoooo!

hehe.

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : ha sudah, ader sorg ni nak mengamuk lak dah...muehehehe, sabor yerk...dah rezeki aku, nak wat camane...hikhikhik....ko tu gaji dah tinggi, mane leh bagi tinggi lagi....

RaFFLeSiA MeRaH said...

CIK KEMA : hehehehe...nak belanja yer? boleh...tunggu nasi myk akak nanti yerk...free segala maler, dpt souvenier lagi tauuuu...telur sebijik...cukup kan?? sabor jer laaa....tapi duit myk kena sponsor diri sendiri la nak gi phg tuuu...boleh la kan...

ween said...

rm ween pon nak rasa nasi himpit ngan kuah kacang tu...

s * h * i * m * a * h * z said...

wah, busy nye cik ngah.. thn dpn tgk baby cik ngah lak ye

RaFFLeSiA MeRaH said...

WEEN : nak rasa ker? alaaa...x best sgt pun, dah la ari tu serai x der, lagi ler x sedapnyer...hehehehe...

SHIMAHZ : insyallah la yerk...doa2 kan akak tau...

mysha said...

wah meriahnya ramai datang umah eik...
tapi gitulah yang uniknya budaya org melayu ziarah menziarahi tak kira apapun occasionnya....kat umah aku pun masa akak ngan akak ipar aku bersalin..umah tak penah sunyi dari kunjungan org..lagilah masa along aku dapat anak kembau....tak cukup tangan tue melayan org..heheheh...

alhamdulilah gomen dapat kenaikan gaji...dapat ringankan beban orang yang keje bawah2 cam kita nie..ni satu penghargaan untuk pegawai sokongan cam kita nie...kan RM?

apapun tahniah sekali lagik dah jadik mak sedara??ko nybe baby plak pas ko kawin..heheeh

RaFFLeSiA MeRaH said...

MYSHA : haáh...dah jadi budaya kunjung mengunjung lak kan? dah mcm raya pun ader...alhamdulillah utk kita yg keje dibwh gomen nihhh...

tintaHati said...

Wahh sungguh la femes baby kenit itu. macam superstar! huhuhu...

RaFFLeSiA MeRaH said...

TINTAHATI : jap lagi leh jadi diva la kot...hehehehe...

minnie said...

Kak RM,
wah.. meriahnya rumah puteri satu.. Macam open house raya plak.. siap ada nasi himpit sama kuah kacang... beshnyer!!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

MINNIE : haáh cam raya pulak ekk, tu jer yg terpikir nak buat...nak masak nasi byk sgt benda nak kena beli...hehehe....

akirasuri said...

gaji naik tapi barang-barang pun naik. bila inflasi naik. gaji naik berapa percent pun tetap akan sama macam sebelumnya. :)

apapun. tahniah gaji naik naa. pssstt bila nak belanja kita kak :p

RaFFLeSiA MeRaH said...

AKIRASURI : kalo akak belanja akirasuri, kena la belanja seme org yg lawat blog akak nihhh...hehehe, kopak ler akakkkkk....uwaaaaaa....tunggu ler nasi myk org phg yerk....sabor...