08 May 2007

Baru Perancangan....




















Sori yer kengkwn, bukan x nak apdet blog aku ni…skrg ni duk ralit (asyik) ngan web yg satu ni, PCM (perkahwinan.com.my), kengkonon nak wat persediaan la nih…echecheche…jgn meluat yerk…mesti seme org duk kata tak lame lagi dah kan majlis kawin aku tuuu…insyallah, kalo dah belek2 buku pengantin, kalo dah masuk web2 kawin ni, kira dah ke arah nak prepare barang2 tawin la kot…tarikh lum tahu lagi sebenarnya…discus ngan fiance, kalo ader rezeki nak buat hujung tahun ni, itupun kalau takder halangan laaa…kalau boleh fiance nak buat cuti sekolah jugak, senang katanya adik beradik nak amik cuti…lagipun org kata sedara mara pun senang nak adjust bila cuti2 sekolah nihhh…paham2 lah kan kalau dah ada anak2 yg tgh sekolah nihhh, sendiri dpt cuti kekdg anak mcm2 kelas tambahan pulak….tapi kalau nak diikutkan zaman skrg ni cuti sekolah ker, tak cuti sekolah ker org dah x kira nak wat kenduri kawin nihhhh…

Aku cakap gak kat fiance, kalau tak jadi ujung tahun ni memang kena tangguh ke tahun depan ler jwbnya…nak cari cuti sekolah dah tentu lah bulan 3 baru ader cuti sekolah kan…aku bab2 cuti sekolah ni x tahu sgt…ikutkan dia nak buat bulan 12 jugak…taknaklah tunang lebih setahun kata dia…pastu selamba aku jer duk jwb, kalau kawin tahun depan, aku pun dah tua… (dia bantai gelak jer aku wat lawak bodoh aku tuuuu….eiiiiiiiiii, menciiiiiii….) mak aku tu dari awal lagi duk kata kat aku kalau boleh dia x nak wat majlis antara bulan pose ke raya haji, sbbnya? kata dia tempoh tu bulan berapit….tah ape tah…dia ckp antara tempoh tu ader 2 kutbah, x elok kalau ikut kata org tua2…emmm…ntah lerr betul ke tak…korang penah dengar x? tapi yerla…ckp org tua ni kena gak kita amik kira….pehhhhtuaaa org tua2, sbb kata aby dlm radio sinarfm tuuu….hehehe…

sebenarnya bukan ape…nak ikutkan firasat aku lerr, cewahhhh…..kalau buat cuti sekolah ni nak harap kengkwn opis dtg payah la skit ekk…paham2 ler memasing dah ader planning nak bercuti kat memaner, ader yg balik kg dah tentu lerrr x dpt dtg…tapi kalau nak pikirkan hal tu, alamat x berkenduri ler jwb nyer…muehehehe….korg2 dan korg nihhh, rasa2 dtg tak kenduri aku nanti? muehehehe….dtg ehhh…hehehehe, mcm nak berkenduri ujung bulan ni pulak yerk…takperlaa…skrg ni x nak citer hal kenduri lagi laaa sbb jauh lagi pun…skrg aku nak citer hal persiapan jer dulu…memula ni nak beli ape pun tak tahu…kat atas2 ni gambar2 dpt kat pcm (lawa dak contoh2 hantaran kat atas nihh?), ingat nak buat kaler tema ijau lumut + krim…ader sorg member pcm tu pulak kata krim tu dah biasa sgt, kalau tukar ngan kaler brown and gold lagi cantik…x dpt nak bayangkan ehhhh…skrg ni tgh duk pikir2 nak beli barang hantaran skit2….satu bulan 2 barang, ok dok…hehehehe….nanti dah dekat2 kenduri x lah kena beli bebanyak…hehehe…ni smgt tgk web pcm la ni kot…smgt nak beli barang2 tu dah berkobar-kobar kat hati aku nihhh…hehehe…ikutkan nak rekacipta sendiri hantaran tu nanti…padahal bukan kreatif pun…tapi nak gak cuba buat…. barang ape nak buat hantaran? emmm….cadangan akunyer hantaran dulu la yerkkk, sirih junjung, kek, kemeja, wallet + tali pinggang, al-quran, tuala, kasut, pot pori, buah…ader ape2 yg patut aku tukar korg bagi lah pandangan ekkk…so, takat ni dulu laa entry aku kali ni sbb time nak balik dah nihhh….nak settle keje aku skit ni ha….see u…

32 comments:

achik said...

1st..

suka la tgk warna biru yg 1st tu.. nampak sweet sgt.. :)

s * h * i * m * a * h * z said...

ade gak dgr psl bulan berapit tu, tp mengikut arwah nenek shma dulu.. sbnrnya bulan tu org tgh takde duit. sbb baru berabis ms raya.. pehtu kalo ade yg nak g aji.. pon nak pakai duit gak. tu yg org melayu tak galak buat time tu. sbnrnya hal kewangan yg jd hal. tp skrg tu sume dah tak kisah kot. ntahla.. depends pd individu gak agaknye
psl hantaran, tak tau la nak cadang ape.. tp kek tu tak pyhla, msti ade mak2 sedara akak yg kasi kek n kueh2.. bole la amik yg diorg kasi tu buat hantaran. n rasanya tujuan diorg bg pun sbb nak suh akak bg kat pihak lelaki.
alamak.. tak sedar dah tertaip panjang sgt. sowie ae.. hehe

cik pudica said...

hehehe... akak jgn kawen time nk pose lak... nnt xleh honeymoon ms bln posa tau... hahahaha

akirasuri said...

saya suka no 4 tu. he he he. cun!

oh ye. jangan nikah sebulan sebelum bulan posa. bahaya!! takut nanti kena posa 3 bulan berturut-turut plak. ha ha ha.

yun said...

gambar2 hantaran tu very nice :-)..kak, kaler ijo lumut + gold/brown mmg cantik. ijo+putih gading pon ok gak.
oh sedapnya nasik minyak akak

RaFFLeSiA MeRaH said...

ACHIK : biru ekkk? dulu adik dah pakai kaler biru....

SHIMAHZ : itula kan....mgkin sbb tu lerrr kot org tua2 x bape nak galakkan wat time tu yerk....takyah kek ekkk, emmm, silap2 bwk gi kl hancur lebur lak yerk....

CIKPUDICA : kekekeke...macih ler bagi nasihat yerk...

AKIRASURI : no. 4 yerk...emmm...posa 3 bulan? muehehehe....x mampu teman aihhh...

YUN : haáh...tu lerrr...nanti ler gi survey2 pasni...

Sunan_Jati said...

sy pun suka no 4 tu gak.. ngehehehhe cun melecun abis... ngehehheheheheh! kan akira kan.. dot com dot my pls...

hahahhaha!

RaFFLeSiA MeRaH said...

SUNANJATI : no. 4 gak ekkk...nantilah dipertimbangkan utk patern itewwwwww...dot com dot my tu ape mende yerk? ngeh ngeh ngeh....

Mummy Rizq said...

yea.. yea.. dah nak kawin yer.. aku suka picture yg kedua. yg kaler gold tu..nampak class!

RaFFLeSiA MeRaH said...

MUMMY RIZQ : ko lak yg terlebih hepi yerr...lum ader tarikh x yah ler ko melompat lagi...ha, kaler gold pun lawo kan...tu lerr...

Ina said...

kiter kawin dlu bkn masa cuti skolah. sbb hrp nk tggu sumer org cuti smpi bila pn tak kawin. masa cuti skolah plak ramai benar org kawin termsk la sedara kpd sedara mara. tarikh sama plak tu n lokasi jauh2. so takut knduri kiter tk cukup tgn sbb ramai sedara mara takde. gold n brown/ cream brown/ cream gold cantik kak. musim kot skrg ni. nmpk eksklusif n grand. putih pn ok. lgpn rasanyer itula warna yg slalu dikaitkan dgn wedding kan. if warna2 lain, nmpk mcm warna-warni. lgpn tetamu yg dtg pn mmg dh berwarna-warni. kiter dlu buat warna cream gold. tp ini pendapat aje. terpulang pada selera akak. yg pentingnya buat biar sampai puas hati. kawin sekali jek!

Izariza said...

duk tunggu kad kawin RM nih .. :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

INA : betul tu ina, cuti sekolah memang org duk cari ler nak wat kenduri kawin nihhh, tapi takat ni lum ader ura2 lagi sedara nak berkenduri time2 ujung tahun, cuma sorg jer mak sedara, tu pun kata dia bulan 11...haáh, betul kata ina tu, kaler2 terang mcm kaler yg x sesuai jadi tema utk kawin...

RAZLIZA : hohohohoh...tunggu jer laaa, kad kawin tu aku memang nak order time dah ader tarikh dan seme persiapan aku dah aku buat, kira kad tu perkara dah nak ke step terakhir...sabor ko duk kat sane nunggu kad aku yerkkk...apepun jgn lupa bagi address...aku bagi kad ko syer jer ngan bucukk ko tauuu...

happyirfa said...

hai kakrm..
lama x dengar celoteh akak.bz tgk web hantaran kahwin pulak yer..
harap2 jadilah ujung tahun ni.amin

RaFFLeSiA MeRaH said...

HAPPYIRFA : tu lerr...duk baca2 diorg ni berforum...nak join gak, ni pun baru2 belajar...syok gak...insyallah, doa2 kan yer...

ILA said...

RM,nmpaknya ramai memilih no.4,
pd sya ianya terlalu mewah & perlukan kos yg tinggi.
pengalaman spnjang m'buat hntaran nie..seeloknya biarlah cantik dan sederhana ikut kemampuan.
1stly konsep apa yg ingin anda buat.either moden @ klasik.
1 more, hantaran t'sebut jgn sampai menyukarkan pihak lelaki sukar utk bawa balik.contohnya..jika pihak lelaki yg berasal dr jauh.terpaksa m'bawa replika hantaran yg d bentuk .tiba2 bnda tu jatuh.dah kotor pulakkk...
sebaik2nya..letak ianya di dlm kotak & buat susunan yg kmas.

secara peribadi saya suka pggunaan bakul. konsep dlm taman & nmpak moden:)
trend warna skrang ,light brown + gold.

eer..sorrryyy...aku b'celoteh pasai ape nieeee???
best gak ahhhh..nenok pic2 nie..aku nak wat collection gak lerrrr..

Cik Kema said...

kak... kawin bulan posa. buleh jimat belanja kenduri. makan2 masa bukak posa jer. kui kui kui.

ILA said...

oh yeee...pasai barang2 hntaran nie..jgn lupa "manisan", kau tau x ape bnda tu?
ala..halwa ler...yg d buat plbagai bntuk tu..cantik perr...
cuba tanya kat kwan kau..
rajin2 ler..beli majalah pengantin..hehehe...aku rasa kpala kau nanti b'tambah poning di buatnya...

perhhh!!! aku kal.pasal bab nieee..mmg rajin..bagi cdangan..
maklum lerrrr...slalu mjadi org p'tama kal.adik @ cousin @ member nak kahwin..hehekkk

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : amboi nko, memang pakar tul yerk bab2 ni seme, terkedu aku jap baca komen nko...aku lantik ko jadi penasihat aku jer la kalo cenggini, ko ader ym x? ko pm2 la aku, leh aku borak ngan nko hal2 kerja kawin ni, lagi senang...hikhikhik....aku tau la manisan tu ape, ko ingat aku bayangkan madu lebah ker? muehehehe...

CIK KEMA : betul gak kan...dah tentu sekor umat pun x dtg umah akak masa tuh cik kema oooiii....kuikuikui.....

13may said...

hehhe.....

eh! bila hah cuti sekolah???

RaFFLeSiA MeRaH said...

13MAY : ntahhhh...mane aku tau, nak tanyer cikgu sekolah rendah aku dulu...

Kak Lady said...

Jgn bertunan lama2....heheheh...cantik yang warna biru tu..

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLADY : lum setahun lagi kak...hehehehe...biru lawa gak ekk?

IndahSakura said...

tak sabar nunggu nasi
minyak RM nih..jgn lama2 tau :)

meera said...

wei wahhhhhhhh dah belek2 segalanya tu, mmg dah dekat la tu ek... aku jgn kata belek usik & jeling pun tak ingin... muahahaha

RaFFLeSiA MeRaH said...

INDAHSAKURA : x tunggu lame2, pejam celik jer dah tiba hari yg dinanti...

MEERA : hehehe...sampai masa ko bukan jeling lagi, ko pi gomol2 buku2 tu nanti...

~ yus ~ said...

suka yg gambar last sekali, biru pun cantik..jgn tunang lama2 kak, lagi banyak dugaan orang kata..:D kalau ikut pengalaman yus dulu, masa dah dekat nak majlis kahwin tu, lagilah asyik bergaduh..huhu, ada jer yg tak sependapat, mcm Tuhan nak duga, alhamdulillah, kalau dah jodoh tak kemana yer tak. Moga segala yang dirancang menjadi, tak sabar gak nak tunggu kad kahwin ni...

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUS : haáh...ramai yg kata mcm tu, apepun thinking positif kan, anggap pergaduhan tu utk kebaikan cukup la kot....insyallah, ader kad nanti akan diedarkan pada semua member2 blog...termasuklah yus kat obersea tu jugak....hehehe...

kakLuna said...

saya rasa akak ngam dgn warna merah..sebab?sebab GEN2 merah dan Rafflessia Merah..

muka akak jenis putih kuning,kan,kalau dengan warna merah baru nampak sparkling

-nasihat dr mak andam yg ntah apa2 :)

minnie said...

Kak RM,
Ampun.. Sayalah yang paling lewat membaca entry nih..
Semua gambar hantaran tu memang lawa-lawa... Tapi bagi pendapat saya la plak kan... tak kisah la warna apa pun.. Yang penting saya nak 'theme colour' tu warna fav saya.. Sekalikan seumur hidup.. tak kisah la kalau warna tu orang dah pakai, yang penting 'kekreatifan'(ada ke perkataan ni?) nak menggubahnya.. Amacam akak? ok tak idea nih..

Apapun semoga majlis ni akan berlansung secepat mungkin... benda baik.. tak elok tangguh2.. saya pun dah lama tak makan nasi kenduri kahwin nih.. Jangan lupa jemput saya tau???

Izariza said...

purple pilihanku :)

ween said...

rm meh ween tolon buat hantaran nak??? emel hapa?