14 May 2007

Baby Aqilah Najla


















AQILAH NAJLA lahir pada 11 mei 2007 ngan berat 3.1 dan ari tu jugak lah firstime aku jadi mak sedara, huhuhuhu, dah rasa cam dpt anak sendiri pun ader...tapi dpt anak x yah bersusah payah bersakit, best gak no kalau mcm tuuu...apepun citer camane baby tu lahir, biarlah mama dia sendiri yg duk bukak topik ni, org kata takder org lain yg dpt gambarkan perasaan mcmane masa tuuu...yg pasti puteri1 bersalin secara pembedahan antara pukul 9 - 10 pagi, maybe dah takdirnya mcm tu same mcm kitorg lahir 32 tahun dulu, lompat ikut tingkap gak...x jumpa cari pintu, muehehehe...syukur alhamdulillah, segalanya selamat....

tgh mlm kul 1 pagi ari jumaat tu, puteri1 kejut mak kat bilik kata air ketuban dah mula turun, siap2 dlm 10 minit terus gi spital...aku tunggu kat umah jer sensorg, tido pun lena x lena...bgn smbhyg subuh sms member opis kata cuti emergency ari tu...member tu ngadu ader sorg akak kat opis sorg tu duk perli aku, nape lak aku yg kena cuti sedangkan yg bersalinnya org lain...adehhh, sedih lak jiwa aku, aku gtahu member tu, kalau adik beradik aku ramai, aku x kisah sgt...tapi ini jer lah sorg adik beradik aku, dah takder org lain lagi dah, mula lah duk bergenang air mata masa tu...yerlaa, aku yg muda ni pun tahu pikir betul x betul...lain ler kalau puterisatu tu bersalin anak ke 5 anak ke 6, memang aku x heran sgt dah...dah la tu, kebetulan ri jumaat tu ader majlis kat hotel, memang aku planning nak gi situ...puterisatu dah sakit, takkan ler aku nak bergelak tawa lak dlm hotel tu, padahal twin aku bersabung nyawa kat spital...memang ler x patut sgt aku nak gi keje...

kul 7.30 call hubby puterisatu tanyer perkembangan semasa, dia ckp lum bersalin lagi...dlm kul 9.30 dia call aku balik, kata puterisatu dah masuk bilik operation sbb x boleh nak bersalin normal...takperlaa dlm hati aku, janji keduanya selamat, sementara tunggu kul 10 kemas2 umah puterisatu, siap2 terus naik teksi pi spital....nampak mak ader kat luar ngan hubby puterisatu...sampai2 situ ngadu ngan mak pasal akak kat opis x puashati aku x gi keje...sambil duk citer sambil aku nangis...ntah, bila keadaan camni aku jadi sedih sgt...nape tah...kul 12.30 dah leh masuk tgk puterisatu...keadaan dia kurang stabil, sbb ubat bius x ilang lagi, sedar x sedar jerr masa tuu...

untuk pengetahuan korg baby lum kuar lagi masa tu...sbb kena tahan kat NICU pasal masa memula lahir jantung ngan napas dia x stabil, hubby puterisatu ngan puterisatu jer yg leh masuk tgk...sabtu tu pegi lagi spital...baby nyer napas dah ok seme, tapi kena kuning pulak katanya...sampai ler smlm baru ok, tu pun dah kul 6 baru leh letak kat wad biasa...memula tu rasa nak nangis tgk muka baby, hehehe, cam x cayer jer dah jadi mak sedara...mak kata nak suruh baby panggil aku encik sbb dia ngan anak2 buah semua duk panggil mak aku encik, aku ckp, x nak laaa...cam tua benor la pulak...muehehehe...aku ckp kat baby, baby panggil cik ngah la yer baby...x best la panggil encik2 ni.....aku dah jadi CIK NGAH tapi cik ngah x reti nak pangku baby lagi, mueheheh, duk tgk mak jer pangku budak itewwwww...okla, stop dulu citer budak tomey tuuu...muka budak tu sebiji muka mama dia...hehehehe...

34 comments:

minnie said...

wah.. seronok la kak RM... dah jadi cik ngah... tahniah...

tintaHati said...

wah tahniah ler dpt baby (cehh mcm kak RM lak yg bersalin) ;D

Nasib baik ek tak lahir 13 May kalo tak mesti otak gile2 mcm 13 May. Hehehe... (ampun 13 may~)

Bestnya jd mak sedara..saya masih lom ada anak sedara lg.. uiks lambat betul kakak sy kawen...

RaFFLeSiA MeRaH said...

MINNIE : excited la jugak nak terima baby tuu...maklum ler baru nak jadi ibu saudara....hehehe...

TINTAHATI : tu lerr...sib baik tul yerk x same tarikh...hehehe...nak kena adik kawin dulu kot, cam akak gak...adik duk langkah bendul....

yun said...

alhamdulilah dah selamat dah dia. tahniah gak kat akak coz dpt anak sedara yg comei :-). tu sure rasa tak sabo2 nk kawen n dpt anak sendiri gak tu kan hehehe

ayu_mkay said...

dah jadi mak sedara dah dia, tahniah ye RM. tahniah juga utk pu31.

kakLuna said...

alalaalalalalaa..awat comei sgt nih....meh mak lang Luna nak cium dokong2 dia..eii...ge'am nye....muka cam dh besar..x mcm baru lahir..hehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUN : memang ler rasa nak dpt baby sendiri...tapi takut lah dengar citer org nak bersalin ni, tanyer2 nak baby lagi tak? sumer duk pakat geleng paler...huhuhuhuhu....

ILA said...

WAH..cIK nGAH..BABY TU LAHIR SAMA TARIKH DGN AKU LERRRR....
(KEMBANG KMPIS IDUNG AKU..MUEHEHEH)
ANYWY TAHNIAH LER....
aku rasa ...time kembar kau nak lahirkan anak tu,tahap kesensitifan kau pun tinggi..tu yg kau ngadu kat mak...

wah..lpas nie..dah tentu..entry kau pnuh citer pasai baby..
member ofis aku pun baru dpat baby..ngam2 kat ari ibu.spatutnya kluar kat 11 may gak..tpi entah..bby tu baru ada mood nak kluar kat 13may lakkkkk...ish..ish..

RaFFLeSiA MeRaH said...

AYU_MKAY : hehehe...dah 4 hari jadi mak sedara....macih kak...

LUNA : tu lerr...memang muka org besor...geram nengoknyerr...haáh, kalau mak lang luna nak gomol2 dia, dtg2 la kat ampang nihhh....

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : lorr...same tarikh lahir nko? mudah mudahan anak buah aku ni leh cari cantik cam ko, leh jadi cerdik cam ko...amin...

Ina said...

Sabar kak ye. Mulut org kalu berckp mmg tade insurans. Mmg ckp lps je, tk prihatin dgn perasaan org n tk pk dulu sblm berckp. Sbb tu 'diam tu lebih baik drpd bercakap' kan?

Hehe kiter mmg sensitif kalo berckp bab ni ;P Mmg tak suka org begitu.

Nway tahniah bangat dpt anak buah. Comei sungguh! Tak saborrr lah plak nk ada baby sndiri hehehe ;D

RaFFLeSiA MeRaH said...

INA : itulaa...akak sabar jer la ngan org cenggitu, yg pasti tunggu jer laa time anak dia nanti nak bersalin, kot2 dia leh gi opis ke tidak...

Honey MJ said...

tahniah! selamat hari ibu buat kakak RM. best dapat baby ni, lupa jap segala susah payah masa ngandung. tapi kalo suh buat lagi satu sat ni...mau saja akak kata tuuuuunggu!

Mummy Rizq said...

yeay! dah dpt anak sedara baru... congrats!

achik said...

tahniah cik ngah.. alhamdulillah semuanya selamat.. tak kira la kuar ikut tingkap pun kan.. :)

happyirfa said...

kak rm..
TAHNIAH DAH JADI MAK AKA MAK SEDARA.comeinya dia..kim salam kat kak puteri.

RaFFLeSiA MeRaH said...

HONEY MJ : betul tu kak, tanyer jer terus duk geleng2 paler...mak sy kata, jgn ler duk kata gitu, tunggu 2/3 tahun lagi...hehehehe...

MUMMY RIZQ : macih....

ACHIK : tu lerr...tingkap pun tingkap lerr...janji kuar jugak kan...

HAPPYIRFA : hehehe...baby besor tu bih kurang jer mukanya...

Masy said...

comel tangat tangat heheh

RaFFLeSiA MeRaH said...

MASY : tgk mak chedara dia dulu laaa...muehehehe....

13may said...

syukur dan tahniah!

Ajzie said...

Tahniah.. tgk org ada baby nak juga ..hihihi

Kak Lady said...

Tahniah pada ibu sikecik & rafflesia yang pertama kali jadi makcik...seronok ye...kalau anak sendiri lagik seronok...comel baby tu..kak lady suka cium baby kecik wangi....

s * h * i * m * a * h * z said...

ala.. comelnye.. rs nak cium je..

RaFFLeSiA MeRaH said...

13MAY : macih byk2....

AJZIE : haáh kan...memang perasaan gitu ader kat sape2 pun...

KAKLADY : huhuhuhu...takat ni x cium lagi, sbb takut dia nangis...nanti ler mlm ni start nak gomol dia...dia nangis pun nak gomol gak...

SHIMAHZ : hehehehe...meh la dtg ampang, leh peluk budak tomey tuuu...

~ yus ~ said...

Tahniah buat kak puteri dan tahniah juga buat makciknya atas kelahiran Aqilah Najla. Comel, nama pun Aqilah, sama maksud mcm Aqil..hehe.

Seronoklah akak ehh, lepas ni boleh gomol selalu, kirim salam kat puteri1, semoga dia kembali sihat sepenuhnya. Tahniah untuk akak seisi keluarga...

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUS : memang meriah trima kehadiran baby pertama dlm family sebelah akak...mak terima cucu pertama, akak terima anak buah pertama...sebelum ni tumpang kasih kat anak2 sepupu jerrr...cian kan...hehehe....

NBK466 said...

Sori to ask mmg RM dgn P1 tuh TWINS ker? Sbbnya the emotional attchment sangat kuat (hasil dari permerhatian dr. dlm N3 ni) anyhow tahniah ENCIK RM...Insyallah your turn setahun dua laie..

RaFFLeSiA MeRaH said...

NBK466 : yup...kitorg memang twin, tapi twin muka x seiras...eh2, ader lak dia panggil kita encik, kita ni pompuaaaaaannn, hehehehe...

edyan7 said...
This comment has been removed by the author.
edyan7 said...

tahniah kak RM ngan kak puteri!!! waduh...waduh... comeiinya baby Aqilah Najla ni!! namanya pun dah menusuk tepat ke hati ....eheheh... kita tgh tersengih2 ni...heheh!! tahniah sebab dah jadi auntie...!!

akak kata rasa cam anak sendiri tu kan... mmg pun... anak adik beradik ni rasa cam sama je sayangnya cam anak sendiri... lagi2 le akak tu kembar ngan mama dia kan! wah... dah ada tempat nak practice tukar lampin...heheheh... tak lama lagi je tu kak oi...

errr... panjang pulak komennya ni...:p

RaFFLeSiA MeRaH said...

EDYAN7 : macih byk2...haáh, memang lain ler rasa syg tu nak banding ngan anak2 sepupu yg lain sebelum ni....kira acara training la ni yerk...insyallah....

Kaklong said...

salam,

ha..ni kena panggil cik Ngah dah ni. boleh tak? hehehe

alhamdulillah semuanya selamat. puteri 1 kena pantang lebihlah. keluar ikut tingkap nampak mudah, sbb tak sakit bawah, tp nak jaga tu lagi susah drp jaga yg keluar kat bawah.

bab member ofis tu, biarlah dia...(terfikir, ada gak org boleh pikir camtu)

IndahSakura said...

tahniah! RM akhirnya dah jadi Cik Ngah pada baby itu.

Moga jadi mak saudara yang penyayang sehingga keakhirnya nanti :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLONG : hehehe...boleh jer nak panggil cik ngah...tima kasih kak atas nasihat akak tu...pantang org bersalin normal ni kira tak sepanjang org yg bersalin operation kan? sbb luka atas tu besar sgt...lambat nak baik....

INDAHSAKURA : mekasih...insyallah nak syg baby tu mcm baby sendiri...