10 April 2007

Pertama Kali Bersemi Dijiwa....Lagu Peberet Luna

















diam x diam dah 5 bulan aku bertunang rupanya, kejap jer masa berlalu…haaaa…ni mesti seme org yg start baca entry ni duk tanyer bila lagi nak kawin ni…adusssssss, x mampu nak menjwbnyer….hehehehehe…tension gak kan hidup kita nak menghadapi org2 yg suka tanyer hal2 cenggini, soklan yg biasa diterima semenjak manusia bergelar anak dara sampai dah anak 2 : lum ader bf asyik tanyer…dah ader bf ke belum? dah ader bf pulak, duk tanyer pulak, bila nak tunang? Dah tunang pun tanyer lagi, bila nak kawin? Dah kawin pulak duk sibuk tanyer bila nak ader anak….anak dah 2 baru la soklan tu stop kejap, anak dah besar pun ader lagi yg duk tanyer bila nak bermenantu? kusmangat....letih @ penat nak menjwb soklan2 cenggini, agaknyer kot depa ni dah rasa benda2 semua ni lah maka dendam kesumat tu dilemparkan pulak pada kita yg merasa situasi cenggitu…cukup tak adil sekali kan…tapi betullah org kata, mulut org nak tutup camane, selagi diorg ada suara, selagi tu la kita akan dengar soklan2 yg begitu x menyenangkan cuping telinga nihhh mendengaunyerrr…

yg pasti korang tunggu jer la kad kawin aku, akan ku tayangkan kat blog aku ni…wat ala2 surprise kan best, hehehehe…takpun kalo entry aku dah duk ada gambar2 bunga telur ker, gambar2 barang hantaran ker, so masa tu korang paham2 lah sendiri yg persiapan aku dah hampir2 sgt la tuuu…nak wat skrg pun, cam x smgt jerr, tapi insyallah…rasa nak beli barang hantaran start bulan depan la kot, tunggu baby si puterisatu lahir dulu…member tgh sakan duk cari barang2 baby skrg ni, tumpang gembira ler nihhh nak dpt anak buah pertama…hehehehe…

sebenarnya entry aku kali ni ader sangkut paut ngan fiance aku, bukan nak citer pasal diri dia…cuma nak syer pengalaman ngan korg2 sumer, camane yerk korg memula kenal ngan couple korg? teringin sgt nak tahu…hehehehe, jgn ler memalu lak nak citer…kita kan dah mcm adik beradik, sepusat sepusing? so x salah kita tukar2 pengalaman ni same2 kita kan? tapi rasa sumer member blog aku ni seme dah ader couple kan? yg takder couple pun mesti penah bercouple sebelum ni, so memula kenal ex bf korg pun mesti ader part memula korg jumpa jugak kan….tapi tu la, jujur aku katakan aku ngan fiance aku kenal pun sbb diperkenalkan oleh seorg kwn, bukan melalui chatting, bukan melalui e-mail, bukan melalui sedara mara ker, dan bukan jugak melalui cara terlanggar kat shopping kompleks ker, pehtu jatuh2 barang ker…oooo…tidakkkkk…

ni nak citer masa memula kenal, memula tu sms jerrr laa (normal la kan)…masa tu biasalah jual mahal ler konon, ala2 layan x layan gitu, sampai fiance aku duk tegur, cam x der mood jer ni, nape? (huhuhuhu….sian pulak) dah aku layan x layan, masuk ari kedua, dia leh call aku, masa tu kat opis…aku ni memang pantang berckp ader member kiri kanan depan belakang, mesti nak lari jauh2 (ntah, aku rasa suara aku berckp kat tipon kuat bebenor, yg rahsia pun jadi x rahsia…haru tul) kebetulan masa tu x sempat nak lari jauh…langsung x berjwb, aku pun antar ler sms kat dia kata line kat opis x clear, nanti jwb2 asyik line putus2 pulak, huhuhuhu…teruk tul cari alasan masa tuuu…tapi dia x puashati gak mlm tu duk call lagi sekali, yg harunya aku malas nak jwb, aku pi sorok hp aku bwh bantal, wakakakaka…kelakor tul….ntahlah, aku ni susah skitlah nak bagi hati aku ni suka kat org, nak pulak org yg aku baru kenal….rasa mcm seolah olah x nak bagi peluang pd diri aku kenal hati org lain….

mlm esoknyer pulak kebetulan aku nak pi pasar mlm, aku pi tinggalkan jer hp aku kat umah, saje x nak jwb call dia, cam dah rasa dia nak tipon jer mlm tuuu, nanti kalo dia tanyer, leh aku bagi alasan hp tinggal kat umah, huhuhuhu…jahatnyer aku…tapi memang betul pun aku balik2 pasar mlm tgk2 ader missed call kat hp aku…tapi member still xputus asa gak, mlm lusanya dia msg lagi kata nak call aku, nak sgt berckp ngan aku nih, so dari situ aku dah nampak lah kesungguhan dia betul2 nak kenal aku, rasa kejam sungguh lah kalo aku x layan dia kan, okla…aku rela lah dia call aku mlm tu…borak2 dekat stgh jam, last borak tu dia ajak aku jumpa hari minggu tu jugak…emmm, aku ni kalo boleh nak puaskan hati semua org, x nak lah org duk berharap sgt…so, aku terima pelawaan dia…bfast same2 kat area umah aku, masa memula jumpa tu kan, aku dah lewat stgh jam…huhuhu, jenuh member tunggu dlm keter....bfast pun roti canai jerrr, memang dua2 pun jenis sempoi, korg mesti memula dating kat tempat best2 kan? malu aarrrrrr aku….hikhikhik…alaa, x kisah la kan, memaner pun boleh laa, janji dpt mkn sesame….tapi aku perasan, memula jumpa tu aku x segan sgt kat dia, dia lak yg cam malu2 ngan aku...huhuhuhu....

keylah, pastu kan dah siap2 mkn masa dia nak antar aku balik tu, dlm hati duk kata, bih kurang cenggini laa (nampak ikhlas dia ni, tapi rasa2nya takat ni jerlah aku jumpa ngan dia kot…hahahahahaha…malaslah nak bercinta-cinta ni, x biasa arrrr) tu dlm hati laaa…tapi kan, masa aku nak kuar keter tu, dia lak yg ckp cenggini(tima kasih sbb awk sudi teman sy pegi bfast pagi ni, insyallah…jumpa lagi yer), pangggggg, rasa nak tepuk dahi aku masa tuuuu…grrrrrrrr...ingat2 dia x nak jumpa aku lagi dah…huhuhuhuhu….mcm ni punyer sempoi pun dia nak jumpa aku lagi? make up pun ala2 tempek x tempek jerr....adehhh, letih tul lerrrr, aku pun jwb lerrr cam ikhlas x ikhlas gitu (insyaallah) pastu dia pun balik lerrrr….dlm kul 2 ptg camtu kebetulan aku memang nak kuar pi jumpa sorg member chat ngan puterisatu (tapi memang langsung member tu x dtg) dia msg aku lagi sekali, kata dah sampai umah dah, amboiii, wat report la tu konon…aku pun jwb (ye kerr…sy kat ampang point ni nak jumpa member), dia reply balik (ye kerr…lelaki ke pompuan?) aku pun jwb (lelaki, saham tgh naik ler katakan) wakakakaka…ayat ala2 nak mengelak dari dia kot….huhuhuhu…tapi member wat jawapan selamba jerrrr (aku pun dah lupa la ayat dia tu…hikhikhik), ader sekali tu masa puterisatu nyer kenduri kawin, memang aku bagi kad pun kat dia, ape lagi…member smgt ler nak dtg kg, dah aku lak gelabah…yerlaa, korg bayangkan baru 2 bulan kenal, pehtu dia nak dtg umah, masa tu nanti sah2 ler aku kena layan dia, dah dia kenal aku jer sorg…malu aaarrr kat sedara mara, malu aarrr kat member2, mlm tu sampai ke pagi aku duk pujuk dia jgn dtg, wakakakakaka…tapi akhirnyaaaaa, huhuhuhu…sedih sungguh, member dah otw ke pahang duk msg aku, hati ini pun redha dengan menghulur bunga telur kat tuan punyer badan, dan dgn malu2 kucen, aku kenalkan dia dekat my mother…

lepas dari tu, dia memang x putus asa nak kenal aku, emmm…lame2 cayor gak ati aku ni bila dah selalu sgt msg2, jumpa2, calling2…sampaikan satu tahap aku x leh x call dia satu hari, sampai bil tipon pun melambung tinggi, huhuhuhu…tapi cikalang dia sudah malessssss utk menaip sms, satu ali dpt sms pun x byk dah dari dia….aduduiiiiii….dia pun pernah mengakui sungguh2 yg dia memang jenis malas nak menaip, huhuhuhu…maksudnya memula dulu dia berlakon jer la ekk, uwaaaaaaaaaaaa…..so, tu citer aku memula kenal ngan fiance aku….mudah-mudahan jodoh kami berdua kekal sampai akhir hayat, korg tolong doakan aku same yerk...so, korang lak camaner? citer arrrrr…tu entry aku utk kali ni, nak citer kerap2 sgt hal aku ngan fiance aku ni takut org jemu lak kan…insyallah pasni entry pasal aku jer laa…takder berkaitan ngan org lain, hal kucing aku pun ok kan…kucing aku yg semakin membesar tuuuhhh...

40 comments:

Purpleheart said...

Kalau orang tanya bila nak kawen tu biasalah rm.. memang dah gitu. Harap2 tak de lah sapa tanya su bila nak kawen lagi.. lagi haru.

s * h * i * m * a * h * z said...

kisah memula kenal?
huh.. panjang citernye.. sampai akak beranak anak ke-8 pun tak abes lagi cite. hehe
kalo ade kelapangan, jengah2 la previous entry sy.. kat situ sume ade. takde rahsia

ween said...

bila kawen??

uih panjang tuuuuuu... citer tunang dia.. nanti kisah kawen esok mesti buleh buat buku.. hehehehe..

biasalah, bila blum ada bf org tanya mana bf? bila dah ada, bila nak tunang? bila dah tunang, bila kawen? bila dah kawen, bila nak ada anak? bila dah ada satu bila nak ada dua anak? ish.. tak habih nyer....

Kak Lady said...

Eh!...bila lagi nak naik pelaminnya...hehehhe...

Led said...

aku rasa sebagai seorg lelaki mmg pemalas nk taip sms.aku biasa buat call dari anta sms....ehehhehe

cik pudica said...

seronok ler bace entri kak RM nih.. x jemu pon.. juai mahai yer kak RM dlu.. kesah CP, biarlah rahsia... hak hak hak..

kakLuna said...

lagu apa ni kak..ce nyanyi sket..

Ina said...

Hehe suka baca kisah org kenal-mengenal ni. Nasib baik terima kak. Nampak betul tunang akak ikhlas n sungguh2. Hubby kiter pn sama lah, dulu b4 kawin rajin je msg la hape la segala. Skrg dh kawin kdg2 blk lewat tah mana2 pegi pn tak reti2 nk call sampaikan org risau! Biasala diorg ni mmg mcm ni kot hehe ;)

MaNiQ KaYaNgaN said...

woitttttttttttt.. kawen cepat.. muhahahaha.. aku takdok pengalaman best so tak dok menda nak komen kat entry ko.. cuma harap ko bahagia arrr.. bawak bersabor nunggu tarikh keramat.. wakkakka..

IndahSakura said...

setiap pertemuan itu amat indah bila dikenang..moga hari bahagia kan tiba nanti..

tintaHati said...

Saya terlupa bagaimana rasanya jatuh cinta....

p/s:hadiah teka senyum tu kita tuka kpd hadiah wedding la, baru menarik sket. ok x? so cepat2 la kawen. Jgn lupa bg add. kalo xdpt dtg, kita pos saja..

RaFFLeSiA MeRaH said...

PURPLEHEART : skrg ni memang diorg simpan dulu soklan tu sue, sat2 lagi kuar la soklan2 tuuuu...

SHIMAHZ : dah penah citer ekk? akak pun dah baca dah rasanya...muehehehe....

WEEN : jwpn utk soklan tu KIV dulu lerr...kisah kawin silap2 2 baris jer kot...hehehehe....tu ler soklan2 biasa bagi depa, tapi penat bagi kita yg nak menjwbnyer tuuu...

KAKLADY : uwaaaaa...kaklady saje la tuuu...

LED : tu ler spisis korg ni memang lebih kurang same jerrr...

CIKPUDICA : sonok? memang nak bagi seme org hepi bukak blog akak, cikpudica ni memang, asyik rahsia jerrr...tapi harap2 rahsia tu akan terbongkar jugak yerk...

INA : hehehehe...saje nak syer2 citer ngan korg2 seme, ooo...hubby ina pun same gak ekkk...tu la, kita ni kena tahan sabar jer la ngan sikap dorg ni...

MANIQ KAYANGAN : amboi hang suruh aku kawin cepat yerk...ko tu bwk bersabor skit...aku dah tentu belajar sabor skrg ni...

KAKLUNA : huhuhuhu...x reti nak nyanyi, reti menaip jerr...

INDAHSAKURA : betul tu sakura, memang x kan lenyap dari ingatan dan minda kita...

TINTAHATI : lupa? saje wat2 lupa laa tuuu...nak bagi hadiah? oooo, memang suker nor ler dpt hadiah ni...tunggu yerrr...

lindosh said...

epi anniversary yg ke 5 bulan ekekek.. ala kak.. nak cite pasal fiance tu cite je laa.. blog akak kannn.. sy suka gak dengo2 cite gini hahaha

RaFFLeSiA MeRaH said...

LINDOSH : tunang pun leh sambut aniversary gak ker? hehehehe...nak citer selalu2 x yah la kot, org kata x elok selalu sgt citer hal2 hubungan kita ni kat org, tapi kalo lindosh sukerrr baca ni mesti dah x lame la tu nak bertunang, muehehehehe....biasa org yg dekat2 tu, mesti cam minat jer kat citer2 cenggini, betul kan, kan, kan...

happyirfa said...

mulut org mmg takleh tutup.
lainlah mulut tempayan.

irfa mula kenal hubby sbb satu opis.tp mula2 kenal biasa jer sbb sama2 ada boipren n girlpren.kuar berdua masa 13/feb/2000.sehari sblm valentine.beberapa kali kuar irfa tanya nak kawan camner?sbb irfa cepat boring.kalau nak serius buat cara serius.dia kata nk kawna serius.so bulan 10 dia ikut irfa balik kg,bawak mak ayah dia sekali.terus mak dia hulur cincin risik/tunang..mmg sempoi amat.bulan 11 kawin.so semua dlm tahun yg sama.gitulah citernya..

RaFFLeSiA MeRaH said...

HAPPYIRFA : cenggitu yerrkkk...memang dah jodoh irfa la tuuuu...senang jer kan, akak pun kalo boleh nak mcm tu jerrr...simple, x payah nak kwn lelame, x yah nak tunang lelame...

iEn said...

beshnye dah tunang :(

RaFFLeSiA MeRaH said...

IEN : best tu memang best, tapi time gaduh yg x bestnyer...rasa cam x nak tunang lelamer dah, nak kawin sok pun ader...muehehehe...

yus said...

kalau nak cerita mcm mana saya kenal, berkawan, sehinggalah berkahwin dgn suami memang panjang. Dari masing2 dok tunggu SPM, sampai masuk U, kerja...fuh jenuh nak cerita tu...Alhamdulillah kami bahagia sampai sekarang...

Yelah, bila nak palu kompang dan makan nasi minyak kak RM ni?hehe..:D

kemat said...

huh..cair jugak awak dgn kesungguhan dia..hhmm..mesti masa mula2 jumpa dulu awak tak sangka langsung dia jodoh awak kan..tahniah.yer....

ruru said...

dah lupa bagaimana rasanya jatuh cinta..
haahaha.
btw, memg setuju, lelaki mula2 nak kenal sms tak hengat. da dapat kem salam je la nak macm dulu.

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUS : panjang ehhhh? sbb dah lame kwn...cam akak kwn kejap jer terus tunang, tu yg leh wat entry pendek jerr...hehehehe...palu kompang? pasang tape jer la kat pc nanti send kat yus, boleh dak? hehehehe...

KEMAT : cayor ler kalo dah asyik berborak, asyik berjumpa, lebih2 lagi bila tgk keikhlasan dia, memang betul2 x sangka kitorg leh jadi pasangan bertunang...

yun said...

iye sy sentiasa mendoakan kebahagiaan akak dgn fiancee(soon to be husband) :-)
- sejarah cinta sy complicated sket.luv at the first sight mulanye.jumpa kat opis yg sy sempat keje seminggu je.tu first time sy ada bf.tp putus sbb fitnah.3thn terpisah.takdir menentukan kami jumpe semula.dia setia sgt xpenah ada cinta lain.coz dia sesali kesilapan dia n harapkan sy kembali.sy je yg nakal sket dlm masa 3thn tu hehehe.lama gak sy amik masa utk terima dia semula.alhamdulillah kali ke2 ni dia buktikan kasih syg n kesungguhan dia.dia dh byk berubah n lebih matang.skang ni dh dekat 2thn pon kapel.insyaallah lg 2bln nk tonang :-)

RaFFLeSiA MeRaH said...

RURU : lupa dah yerk? dah 2 org dah lupa ingatan bab kenal mengenal ni...hehehehe, saje wat2 lupa la tuuu...ha, itu lerr dah jadi pemalas pulak dah...grrrrrr...kdg time kita antar msg berjela pun dia leh reply sepatah dua jer...

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUN : alhamdulillah...susah payah, perit jerih alam bercinta dah membuahkan hasil yerk...org kata ikan dilaut asam didarat, dlm kuali bertemu juga...ikan mesti pi cari asam gak laa, jgn risau...hehehehe...dah jodoh tu, pi memaner pun, jumpa balik...

akirasuri said...

Salam.

huhuhu. wah! bila nak kawen? soalan femes :P

boleh buat buku ni. boleh glamer macam ina naim. hahak.

moga dipanjangkan jodoh. amin :)

maklang said...

biar maklang jadi first to wish...Selamat pengantin baru....kad dia datang kemudian tak pe kan...

RaFFLeSiA MeRaH said...

AKIRASURI : muehehehe, soklan tu simpan dlm poket baju akirasuri dulu yerk....nanti sampai masa baru leh bagi kat akak...hehehe...

MAKLANG : alahai maklang, awal lagi lerr...kalo wish slmt bertunang pun rasa sesuai lagi, hikhikhik....

ILA said...

wahaaaaaa!!!! pnjang nya entry kau nieeee..nanti ler sambung balik baca.

Masy said...

senyum jelah :)

Izariza said...

RM,

Memang indah nian, dunia di alam chenta. Setelah diijabkabul, kau akan melalui satu fasa baru, di situ ada masam manisnya. Tetapi percayalah, semakin hari kan semakin sayang..Iza doakan RM hidup dalam kesejahteraan dan bakal menjadi isteri yang taat setia pada panglimanya ;D

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : mane ader panjang, aku rasa x sampai 5 minit dah abih baca, ko jgn la mengeja, sah2 la entry aku jadi panjang, muehehehe....

MASY : jgn senyum2 jerr...citer ekauuuu camane pulak, muehehehe...

IZARIZA : insyallah, jgn semakin hari semakin pahit udah la kan, hehehehe....tima kasih atas doa tuuu....

achik said...

wah2 baru je tadi korek rahsia dari kak luna hehehe...

mmg kdg2 penat gak nak layan soalan org2 sekeliling yg tak abis2... tapi anggap je la org tu 'amik berat' w/p ala2 bzbody sebenarnya... ;p

RaFFLeSiA MeRaH said...

ACHIK : amboiii...x dpt korek rahsia kat blog akak, dia pi cari rahsia kat luna pulak ekk, pulas telinga tu kang....hehehehe, x suker aaaaarrr org bz body nihhh, sbb kita x penah bz body kat dia....

13may said...

renjis renjis di pilis...hehhe...

RaFFLeSiA MeRaH said...

13MAY : oooiii...jemu dah aku ngan lagu ko tuuu...tapi renjis ko asyik x sampai jer kat muka aku nih, muehehehe...

razlizahazleen said...

bila pun RM kawin..saya tunggu dgn sabarnyaa..sblum tu kita tunggu puteri1 dpt baby dulu..hehe..

mcm mana yer saya jumpa bucukk..uih..panjang citer nih..takpe,nanti saya citer kat entry akan dtg..hehe..(RM ni banyak bagi idea nak wat entryla..hehe)

cikdinz said...

jgn lupe bagi kat jemputan ok...

RaFFLeSiA MeRaH said...

RAZLIZAHAZLEEN : chek tau hang ni penyabaq orgnyerr...hehehehe, idea tu dtg time mlm2, tgh menung2 dlm gelap...takper, kurang2 hang leh tiru idea cheq tuuu...

RaFFLeSiA MeRaH said...

CIKDINZ : tak lupaaaa...dah dekat2 nanti memang mintaklah alamat2 member blog seme, yg setia dengar kisah suka duka RM selama nihhh...