09 April 2007

Perihal Tido....Syoknyer Tido Weiii...



kali ni aku nak citer kat entry aku perihal tido...sape suka tido? aku yg paling awal angkat tangan ha...korang lambat lerrr...ade tak sape2 yg hobi dia tido? aku gak yg angkat tangan dulu...muehehehe....apepun tido memang satu keadaan yg memang buat manusia puas...dpt tido sekejap pun manusia dah puas, inikan pulak dpt tido berjam jam...silap2 sampai dah x larat dah nak tido...punyerlah lame tido, penah gak cam ari minggu, takder wat ape...tido pun dah bape kali bangun tido, sampai mata pun x leh nak tido...(rasa2 cam tuhan marah dah kalo tahap tu kan, dah tahu x leh tido, bukak2 ler quran ker, boleh gak tambah pahala...aisehhh, dah tahu tu x reti2 nak amalkan ker...hishhh, kdg otak ni tahu pk mende2 yg patut ngan x patut tapi iblis tu duk asyik merayau jer keliling bilik...muehehehe...salahkan iblis gak yerk....)

kalo korang nak tahu aku ni bukanlah jenis susah nak tido, nak pulak kalo time penat, lum pukul 8 pun mata aku dah mamai, sbb mcm mak aku kata, mata belalang pun lum pecah, aku dah nak tido (betul ke tetiap mlm mata belalang pecah ekk, ni aku x pasti la pulak). Ade satu mlm tu, pas magrib mata ngantuk betul, memang x leh nak tahan2 lagi dah...duk setlah alarm hp nak bangun kul 11, sbb lum solat isyak masa tuhhh...so, aku pun tido...wuishhh, tido pas magrib ni memang nyenyak weiii, beza nikmat tido dia tuhhh...tido dikelilingi syaitan yg direjam kot memang ler sedap, pehtu tgh syok tido tuuu, tetiba aku leh terjaga, biasalah dah lum solat kan, ati bukan sedap pun, mcm ader benda lum settle jerr....dah terjaga tu, memang kebiasaan mesti tgk hp nak tau jam bape...tgk2 jam korg tahu kul bape? dah kul 2 pagi (dlm ati...awat ler aku tido mati, sampai alarm hp bunyik leh x sedar, tp tgk2 kat hp alarm x tutup pun, gambar jam loceng tu still ader, ni mesti lum bunyi lagi, takpun dah bunyi aku snooze kan jerr) cek2 balik rupanya terset kul 11 pagi, muehehehe...sampai siang ler hp aku tu tak berbunyi...muehehehe, sib baik tuhan sedarkan aku gak mlm tu, kalo tak memang mis ler solat isyak utk ari tuuu....

ekceli aku x suka sgt tido sebelum solat, tapi oleh kerana dah ngantuk sesgt, terpaksa la jugak aku tido sebelum solat...hishhh, korg2 jgn ler duk amalkan gaya hidup cam aku wat ni tau...x elok aihhh, nak pulak kalo anak2 dara...buruk nor lakunya...muehehehe...kalo boleh, tahan2 ler mata korg tu tunggu time solat isyak dulu, pehtu kalo nak tido pun, tido la korang....apepun bukan ler aku duk wat keje tu ari2, sekali sekala, kadang-kadang jerkkk...

bab bangun tido lak, aku ni kira senang la kot terjaga pepagi, jarang aku terlajak, nak pulak ari2 bekerja, memang dah terbiasa set alarm hp, mesti bangun jugak time tu...terlajak 2/3 minit tu normal la kan...korang bangun tido kul bape yerk? nak gak tahu...hehehehe, seme mende aku ni nak tahu pasal korg kan? tolong lah jgn anggap aku ni bz bodyyysssss...hehehehe, saje suka2 jerr...sebelum aku tanyer korg, patut aku gtahu aku la dulu bangun kul bape tetiap pagi kan? aku bangun, hehehehe...taklah awal sgt, kul 6.30 pagi...boleh? oklah kan? lately ni pulak dpt satu tugas duk kejut org bangun tido...muehehehe....sape lagi, bucuk aku lerrr, dia ni jenis bangun awal, kul 5.30 dia dah mintak kejut dia...awalnyer, takkan aku nak bangun seawal tu, ape aku nak wat weiiii, dah tentu ler aku wat sambungan tido aku balik, sampai ler time aku bangun kul 6.30, muehehehehe....apa lagi, tarik selimut lah aku masa tu, sejukkkkkk....best, best...

kejut dia ni kekdg senang jer, sekali ringing dah jwb dah, kdg 4/5 kali ringing x bangun2 gak...adehhh, sakit telinga dengar ringing pepagi nihhh....penah gak 4/5 kali x angkat2 fon, aku biarkan jerk...biaq pi laa...x larat dah nak dail fon dlm2 gelap cenggitu aihhh, tido lagi cun...hehehehe...tapi ader gak kekdg tu, aku call2, member dah siap mandi dah, muehehehe...malunyer haku....pehni aku nak suh dia lak kejut aku bangun tido...ok x? apepun apsal ekk, org lelaki ni kena org pompuan gak kejutkan dia dulu, ape salahnyer depa pulak tolong kejutkan org pompuan dulu, ni bukan nak kata org yg lum kawin, org yg dah kawin pun, mesti isteri kena bangun dulu, selagi isteri x bangun, suami lagi syok tarik selimut...dah lah wife nak wat sarapan, nak iron baju depa, bangun pun nak kena kejut gak...adehhhh, letih aaaaarrr cenggitu kan? tapi isteri2 ni baik, x penah nak merungut wat keje2 tu seme...ha, org lelaki, hargai2 la isteri korg....pengorbanan ni lum tentu org lelaki boleh buat tau....

akhir sekali tido aderlah saat yg mengasyikkan sesgt bagi aku, saat yg aku tunggu tetiap hari...hehehehehe....mlm ni nak tido kul bape ehhh...ooo, tunggu mata ngantuk la yerkkk...sbb mlm tadi dah lambat tido, sbb siang dah jenuh tido...(sori anis, masa ko msg tu aku memang dah nak tido, tapi mata aku terkebil kebil dlm gelap sampai kul 12 mlm, muehehehe...)

26 comments:

Cik Kema said...

kak, sy penah tertido sebelum solat isyak. pastu terjaga terus bgn solat. selesai salam jer azan subuh pun berkumandang... fuh... nasib baik sempat. hehe.

Hanisumayyah said...

Yerlah...sedapnya tido...takde kata2 boleh diluahkan nikmat yang satu nih...hari ni ngantuk giler...sampai pening2 kepala tahan ngantuk!

Biasa isteri kejut suami eh? Ada gak kes suami kejut bini... hehehe...sayalah tuuu!

Honey MJ said...

selepas ada anak kecik ni mmg dah LAMA akak tak tidor lena no. kenkadang nak solat pun kelam kabut, lagi 10-15 minit nak masuk waktu contoh asar ke barulah nak solat zohor. tapi masa memuda dulu sebelum kawen mmg kaki tido especially siang sampai sembab2 muka. pantang cuti je kalau ada kat rumah mesti nak membuta. agaknye sebab tulah bila ada anak kecik ni dia tak bagi membuta...cukup2lah dah puas membuta masa muda...ahaks!

s * h * i * m * a * h * z said...

celet la kak.. samela kite.. bab tido ni mmg no 1. pantang kasi bantal.. ade je modal nak bermimpi. hehe.. tp ade gak mase2nye takle tido.. tak tau la nape mcm tu..
psl bgn kan busyuk ni, imal tak ske sy kejut.. die kejutkan sy adela.. tp time exam jela.. sy mintak tlg die kejutkan kul 3 pg sbb nak study..

akirasuri said...

Salam.

ha ha ha. saya suuuuuuuuuuuukerrr gila tidur. ha ha ha. tidur itu bukan termasuk dalam hal-hal wajib dikorbankan :P

pssstt: tidur tu ibadah kan :D

RaFFLeSiA MeRaH said...

CIK KEMA :ye kerr...hehehe, masa tu mesti dlm ati x nak dah tido sebelum solat kan?

HANISUMAYYAH : memang nikmat pun, baguihnya suami hani tolong kejutkan bangun tido...

HONEY MJ : ye ker kak, maybe penat kot, tu yg x leh nak lena tuhhh, byk sgt mende yg nak diterkam, sampai nak solat pun x nyempat, mcm tu la bila dah jadi wife dan ibu pada anak2 ni kan...apepun pahala akak dah bertimbun dah tuu kak...takperla...akak pun dah jenuh tido masa bujang dulu...korbankan masa tido tu utk anak2 pulak skrg ni...

SHIMAHZ : hehehe...same kan? tido letak no. 1, x kira masa x kira tempat, seme boleh, janji ader bantal...ooo, imal tolong kejut dia yerk...baguslah tuuu...akak pun mlm td dah kenakan bucuk akak, tolong kejut akak solat isyak, sbb dah tertido pas solat magrib, hehehehe....

AKIRASURI : oooooooohohooo...betul gak kan, TIDO ITU SATU IBADAH...

tintaHati said...

Suka gak tido tapi bila dah ngantuk atau hujan tengah lebat. Syok tuh! Kat luar ni pun langit lebat gila, ni rasa nak tido dlm lab comp nih... zzzZZZzzz...

p/s: sy bgn kul 5pg sbb suka mandi pg..muahahaha...sejukkk best! ;D ngee..

mysha said...

bestnye jadik cam ko...

aku adalah antara org yang paling susah sket nak tido..kecuali kalau aku betul2 penat tahap gaban..tapi aku jarang tido pas magrib..pas insya tue mungkin....siang lagik la susah nak tido....tapi kalau lepas solat subuh....aku tido balik..alamat kadang2 aku bangun kul 9 or kul 10...waktu x keje jelah leh buat camtue..kalau waktu keje hampeh....

lindosh said...

nikmat oooo tido nehh.. tersangat nikmat.. nikmat no 2 selepas makan.. heheh

RaFFLeSiA MeRaH said...

TINTAHATI : kalo ujan memang x tau nak habaq la kalo dpt tido, rasa nak mintak ngan tuhan ujan 2 hari x berenti pun ada, leh tido manyak2, hehehehe...bagusnya tintahati ni bangun pepagi suka mandi...time sejuk lak tuuu...

MASY : lorrr...ye ker, tapi ader gak kengkwn aku cam ko nih, dulu roomate aku sorg, susah nak tido malam...kdg aku dah mimpi ke mane, dia still x leh tido2 sampai ke subuh...susah gak ekkk...

LINDOSH : hahahaha...mkn tetap no. 1 gak yerk lindosh, pas mkn tido, pas mkn tido....nampak gaya kalo badan x naik, jarum timbang leh patah...huhuhuhuhu....

achik said...

tido mmg best... dulu masa sek men saya mmg kuat tido... dlm kelas memanjang je tido... duk depan sekali dlm lab pun boleh tido padahal cikgu tu garang giler.. tp nasib x penah lak kantoi huhuhu... ada sekali tu tido dlm kelas tiba2 terjatuhkan pensil box.. dah la yg jenis besi (set geometri)... terperanjat giler... nasib cikgu tak marah... malu siot!!!

nasib skang xde dah penyakit kuat tido tu huhuhu... ;p

RaFFLeSiA MeRaH said...

ACHIK : tido dlm kelas? aku memang x penah lagi la tido masa cikgu ngajar...mata mamai2 tu penah laa....

iEn said...

doakan ien untuk exam petang niee.. tah arr ape nak jawab pon xtahu lee blurrr.. :(

Masy said...

rekod tido paling lama sy tido adalah dr pkl 4.30 petang sampai 11 pagi esoknye. sibbaik x leh smyg. tido non stop hehe. tjaga pun tgh malam tu kejap, pehtu mmber soh tido sbb dorang da nk tido ahahaha.

tp masa tu masa study.. seminggu x tido huhu~

Mummy Rizq said...

tido tu satu kenikmatan.. isshh isshh.. aku biasa everyday bgn pkl 5:20. then malam around 11 or 12 aku tido ler....

IndahSakura said...

tidur itu sesungguhnya satu nikmat, rehat yang amat nikmat! namun, nikmat tersedar dari tidur itu yang lebih disyukuri kerana bangun dari tidur maknanya...kita masih berpeluang menikmati segala anugerahNya..

ILA said...

lantas secara automatik aku menguap..Allahuakbarrr~~
(sambil tutup mulut)

kakLuna said...

saya tido kul 10..pastu bangun balik kul 12 sbb nk tunggu am balik..pastu kul 5.30 bangun nk kejut am..pastu kul 6.30 sy bangun siap2 gi keje..

tido saya ni ala2 ada 'break' kejap le..hehe

ayu_mkay said...

idak ler hobi tapi syiok ooooo klu dapat tido. nak plak masa badan letih gilos.. mmg tak hengatlah..heheheh.

RaFFLeSiA MeRaH said...

IEN : insyallah, lulus...

MASY : waduh waduh...lamenyer tido, leh pecah book of records kalo cenggitu...x bengkak ker mata tu yerk?

MUMMYRIZQ : nikmat, nikmat...lambatnyer tido kan, org bujang gak yg untung, hehehehe...

INDAHSAKURA : betul tu sakura, tiap kali bangun semua org patut ucap syukur pada tuhan sbb diberi peluang lagi menghirup udara...

ILA : hehehehe...ngantuk dah ko yerk...siannyer...

LUNA : dah biasa tak jadi ape dah kan? kalo akak dah tido bangun balik, payah dah nak tido balik, silap2 kalo tido pun terlajak ke subuh gajah...hehehehe...

AYU MKAY : hoh, kalo letih memang tido pengsan la jwbnyer...

minnie said...

Kak RM
Saya ni pun kaki tido gak.. Kat opis pun kalau bos tak de dan kerja kurang... mau terlelap dpn komputer ni ha..

RaFFLeSiA MeRaH said...

MINNIE : hehehehe...ye ker, ngantuk sungguh no...akak lak kalo ngantuk bebetul, bilik solat tu la tempat akak melepaskan ngantuk...tapi x lena mane pun, takut org carik....malu pun ader, kuar2 nanti, mata bengkak cam org bangun tdo...

yus said...

kalau hari biasa pukul 5 lebih dah bangun, sbb hubby kerja part time pagi, pukul 6 dah kena sampai tmpt kerje. Hari cuti pun bgn pukul 6 sbb dah terbiasa, tp lepas Subuh smbg tidur balik..hehe.Tido tu kan ke best, saper ckp tak best ye tak? Tapi waktu skrg ni, yus biasa tidur sebelum Isyak sbb waktu spring ni, Isyak masuk pukul 10 mlm, nak tunggu Isyak tak larat, sbb kena tidurkan bebudak tu.Anak2 yus ni selagi ibu dia tak tidur, mata masing2 dok tercegil ajer..huhu. Jadi hubby akan kejut dlm pukul 12 utk Isyak, dia biasa stay up dok buat tesis dia tu kan.

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUS : yerlaa...anak2 memang cenggitu, selagi lampu x padam, mata depa lagi terang dari lampu tu...hehehe...sib baik hubby kejut, kalo tak sampai ke subuh gajah lak yerk....

happyirfa said...

irfa pun kaki tido jugak.masa anak dara dulu tp dah kejelah.
kalau keje petang.balik keje dah pukul 1 pg irfa makan dulu sblm balik,sampai umah salin baju basuh muka dan tido sampailah zuhur esoknya,tp solat subuh bgnlah itupun kdg2 miss.jahat betul,dah kahwin anak 2 ni pun kdg2 malam anak2 tido sendiri sbb mak dia dah tido awal.tutup pintu balik dan diorang main sampai tertido,tp kalau terjaga pukul 2 pg susahnya nak tido balik.bangun pagi pukul 6.30 solat subuh kejut hubby solat dan tido2 ayam sampai pukul 7.15 baru mandi dan bersiap .sbb kuar umah pukul 7.45 pagi..sori komen panjang pulak.

RaFFLeSiA MeRaH said...

HAPPYIRFA : memang kalo dah bangun tetgh mlm susah dah nak tido balik, lebih2 lagi kalo dah basuh muka amik air smbhyg bagai, sah2 lah terkebil dlm gelap sampai 3/4 jam....