19 April 2007

Berat Badan....

si ila ngan si ween tu dah hentak2 kaki suruh aku hapdet blog, muehehehe...x tahan dah rasanya...kalo umah kayu dah mcm nak runtuh pulak, so terpaksa lah aku memikior (cam speaking org perak) ape entry aku nak buat utk kali nihhh...emmmm, nak citer pasal berat badan aku, boleh?? agak2 korang baper yer berat badan aku nih? yerlaa...korg pun tahu aku ni kuat mkn, muehehe, kepala otak ni asyik duk pikir makan jer manjang...nak pulak time pose2 cam ari ni, duk bukak intenet pun tgk makanan, dah jadi makruh lak pose aku nihhh...hehehehe...tadi pun dah pi beli asam pedas ikan terubuk ngan terung telunjuk masak sambal kat kantin opis, x sabor nak balik, x sabor nak bukak pose...hehehe...ri ni mak aku pun pose same, leh la mkn ramai2 ptg nihhh...

citer pasal berat badan, ari isnin ri tu, teman puterisatu pi chek-up kat klinik, member duk bising2 kata berat dah naik, takut nurse bising jer nanti kata dia, kat opis aku ni memang ader satu timbang, tapi x leh pakai sgt, sbb jarum dia dah terlebih ke depan...muehehehe...kalo berat org tu 57 dah jadi berat 60 pulak, biasalah timbang murah, cenggitu laa...aku pun jarang nak guna timbang tu, oleh kerana member duk excited nak pi chek-up, duk guna gaklah timbang tu...dahla katanya naik sampai 3 kilo, harus kena marah kata dia...kata dia kalo berat terlebih, nurse tu suruh gi spital minum air gula...hehehehe...mcm2 pulak yerk bila ngandung ni, last2 aku pun try la timbang pulak...sebelum ni kalo aku timbang, mesti berat kat jarum 49 camtu...so kalo dah tolak 3 mestilah dah jadi 46 kan? tetiba aku timbang2, tgk 46 pulak jarum tuuu...adehhhh, ni mesti tah sape pi betulkan dah jarum timbang tuuu....member dah gelabah laaa masa tuuu...

sampai kat klinik teruja la nak tahu bape berat dia kan...kuar2 member duk sengih2 kata berat dia takat naik sekilo jerr...hehehehe...kelakor jerr...tapi duk pikir2 la pasal aku pulak, lorrrrrrrr...aku ni dah kurus la pulak...adehhhh, patut rasa melayang layang jer badan skrg nihhh...pasai aper yerk...mkn byk, tapi kurus, adehhhhhh...aku kalo boleh nak menten 46 tu jerr...xnak lah kurus sgt...muka aku kalo kurus jadi cengkung...dulu2 kalo korg nak tau, masa memula dtg kl, berat aku 36kg jerr...bayangkanla, kurus keding....hehehehe, ni la pandai skit badan aku nak naik....ekceli aku ni kuat mkn, tapi badan x reti nak naik, org kata kalo dah kawin nanti, sah2 badan naik...ntah la yerkk...tgkkan jer laaa....eh, idea ciput jerr, janji blog berúpdet...hehehehe...keylaa...see u....

24 comments:

ILA said...

oph!!!aku sorang2 jer kat sini...
Salam..
ehh..mcm ner dgn ktinggian kau pulak..yg pnting maintain...
sgalanya seimbang...
hmm..aku pulak pendek..kal x b'diet tak lawo lansung cos nmpak debab & pendek..muehehehhe:p

happyirfa said...

bagus tajuk ari ni.
irfa dtg kl tahun 1998 berat 45kg.
adapt anak satu berat 55 kg .
sekarang tahun 2007 berat 65 kg.
so 65 kg tolak 45 kg.bersamaan 20 kg naik dlm masa 9 tahun.azam nak balik pada berat 55 kg.boleh ker?

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : tinggi aku 152cm, tak tinggi mane pun...kalo gemuk ni harus gak aku ni debab....

HAPPYIRFA : hehehe...tajuk yg tetiba terlintas di fikiran, wuishhh, byk naiknyer tuhhh...yerlaa, dah kawin ni memlm sah2 kena masak, dah masak x kan ngadap hubby jer mkn, tekak takkan nak bior x mengunyah...hehehehe, so, dari situ pun dah jadi satu sbb badan leh naik...

s * h * i * m * a * h * z said...

ringannya akak, nak tambah 3kg ae? nah amik lemak shima sket.. shima mmg tgh sibuk nak kurang 3 kilo.. mmg serasi la kite.. hahaha

yus said...

Kak RM sama tinggi dgn yuslah 152cm. Yus dulu sebelum kahwin berat sentiasa maintain 48kg, makan banyak mana pun tak naik. Lepas dpt anak satu, berat 55kg, anak dua 60kg, ni dah anak 3, 62kg, nak turun punyalah susah. Biasa kalau masa peknen, berat max 69kg jer, tiga kali peknen, tiga2 mcm tu. Tapi nak turun, tak boleh mcm mana ni..huwaa....Tapi kalau ikut BMI masih normal, belum kategori gemuk..hehe

Ina said...

Adus ringan nyer akak nih. Kiter dlu b4 kawen kurus keding sibuk nk tambah berat. Dah kawin makin naik mencanak. Tataulah kenapa. Hati senang agaknyer hohoh. Dah la jarang bergerak maka mmg makin naik la. Nak turunkan balik punyala susah + malas. Nway maintain kan berat akak tu jgn tak maintain hehe

akirasuri said...

Salam.

wah! 46? selimnya. ha ha ha. nampaknya saya lagi buyat kot. ha ha ha.

oh oh! kalau makan banyak, tapi masih kekal langsing tu maknanya metabolisme tinggi. wah! nanti dah kawen pun susah nak membulat kot ek ek ek. dah maju ke depan pun, badan masih naik sikit-sikit je. maintain gitu :D

yun said...

alahai ringan nye akak nih. mcm tak caya jer? 46 tu berat idaman sy selama ni kak. xpenah nye tercapai.penah berjaya takat 48 je. la ni 50.bila diet sket turun ar 49.blk kg 2hr je naik blk 50 hahaha.tinggi 1.5m je
jeles ngan akak nih..meh ar kita tukar berat badan nak?

razlizahazleen said...

kiranya RM ni kategori cute mutelah yer..hehe..tapi ada member saya lagi kurus..39 kg je..rasanya sejak jadi cikgu dia dah jadi 35 kot..hehe..

IndahSakura said...

situasi kita sama..selera sentiasa ada..tapi berat badan tetap tak berubah..

13may said...

berat badan.....

kita selalunya amat sensitif dengan berat badan...
berat badan berkaitan rapat dengan cara hidup serta pemakanan kita....
tetapi ia juga bergantung kepada system badan kita....
atau genetik kita....

ada sesetengah org, makan nasik segantang sehari pun...badan tak naik naik gak....

ada plak tuh...makan roti & megi pun...naik mencanak canak....

so, ini mungkin dipengaruhi oleh sifat genetik keturunan kita...

kalau keturunan kita, jenis badan besaq besaq...kemungkinan kita jugak akan menjadi besaq....

pada masa yg sama...
ia juga bergantung kepada saiz rangka serta tulang kita....

tulang yg kuat...
akan membuatkan kita sihat...

tapi kadang kadang...
berat badan juga bergantung kepada pengaruh tulang yg ada dlm system badan kita....

mudah kata, berat tulang....
berat tulang ini akan membuatkan pergerakkan manusia menjadi lembut dan perlahan....
so, makanan yg telah dihadam...
akan bertukar menjadi lemak....
dan bukan bertukar menjadi tenaga...

ini akan menyebabkan lemak lemak terkumpul dan akhirnya membuatkan berat badan naik.....

oleh yg demikian...berat tulang tak bagus untuk kehidupan....
jgn berat tulang okeh....

faktor lain kenaikkan berat badan adalah disebabkan faktor nafsu....
nafsu akan mendorong kita makan over the limit....
buleh dikatakan buruk lantak....

tapi buruk lantak adalah lumrah kehidupan manusia....
makanlah selagi anda bernafsu untuk makan...
bila dah sakit....
nanti dah takleh nak merasa semua tuh...
kena pantang sana sini....
meleleh ayaq liuq dok tengok org makan....
sebab kita takleh makan....

proses yg efisien untuk mengurangkan berat badan....
ialah jgn timbang berat badan anda....
anggaplah penimbang berat badan tu merupakan satu alatan yg menakutkan....

so anda akan tak pernah tahu seberat mana anda....
ia akan membuatkan anda senang hati....
dan dapat menikmati makanan dgn aman dan tenteram....

sebaiknya, measure berat badan anda melalui pakaian atau accessories anda...cincin, gelang, rantai atau pakaian dalam anda...

kiranya rantai leher anda tetiba jadik singkat....atau pendek...
maknanya leher anda dah membesar....
so, kena kontrol sikit pemakanan anda...
ingat! jgn sesekali timbang berat badan anda...
kerana ia hanya mempengaruhi emosi serta mental anda saja...
ia buleh menyebabkan kemurungan....

Conclusion:
Aku lapaq!!!!!

mysha said...

RM...bestnye..jelesnya berat ko 46 jek...confirm aku jalan sebelah ko dah melayang2...aku kalau diri sebelah ko confirm le giant nie..heheheheeh...jelesnya makan banyak pun berat takat tue jek....best..bestnyeeeeeeeeeee..............

Kak Lady said...

Rafflesia ...kalau akak naik timbang yang bercakap tu kan...dia nanti akan cakap...

'Sebenarnya anda...GEMOK...' Hahahaha

Leeds Al-Malique said...

mentenn! aku berat menten tp muka cepat chubby laa...cena ni!!

Kaklong said...

salam RM..

dun wori, dah kawin nanti tak sedar badan berisi :D

kemat said...

46..hhaha sama..tp sbb saya laki kira underweight la..aduh..camner nak kasi tambah berat badan nie..

PayaKubor said...

Ni jenis metabolisme tinggi ni. Untunglah kalau macam tu. Tak payah susah2 nak diet

ween said...

lahhh, dah ada hapdet ghupenya.. jenoh ween dok masuk blog rm, tapi yg dok kuar n3 10april ari tu..

46kg, ya hai, jelesnye ween.. tak penah ween kurus cam tu.. tapi yelah jugak kalau ween kurus cam tu, dah tinggi cam ni, barulah ye terpelanting kalau angin kuat..

cam laki ween pulak makan lagi byk pd ween tapi tak naik2 pon..

nanti dah kawen naik lah tu.. cam ween..

bang_gugar : said...

salam kak RM,
hehehehe hehehehe melayang.. angin kuat kot (",)

tintaHati said...

kak Raff berat kita lebih kurang aja. Biasa area 43kg tapi kalo makan lebih dan kurang senam naik 45 kg. Tapi tinta selalu rasa gemok gaks. Kalo leh nak bawah 40kg. Huhuhu~ gila apa kan..

lindosh said...

wahh jelesh tau takk? ringan dari saya tu... alaaahh akakkkk.. takkan lamanya tuu.. esok2 lepas kawen mesti naik berattttt anda itukkk.. ekekeke *saje kasi ayat bengang* hahaha :P

achik said...

aduss jelesnya... huhu ;p

kakLuna said...

la...keciknya bdn akak..
ish,ish..minum susu weight gain kak..elok utk naikkan berat :)

dulu2 berat saya pun 43-45
skrg nih...huh..jgn harap nk kurang 50kg

meera said...

salam RM,
ni nak menjemput ko join msjbox gathering sabtu ni 28hb jam 3 petang kat sate hj samuri kajang, bayaran RM12...

kalo berminat leh hubungi aku sebelum 25hb...

inilah masanya nak kenal2 blogger & produk buatan anak melayu+malaysia iatu Msjbox :D

sekian terima kasih.