24 April 2007

Belajar Berdikari Tanpa Twin Aku....Hehehehehe....

sori yer kengkwn seme...x berkesempatan aku nak reply komen2 korg kat entry aku yg sebelum ni, lately ni bz ngan hidup aku yg memcm hal start ri jumaat tu lagi...pagi ni free skit, leh la aku publish citer2 aku 2/3 hari kebelakangan ni...ri jumaat ri tu aku cuti kecemasan, tgh2 sodap aku membuta, tetiba aku duk dengar org duk nangis2, kecoh2 kat bilik air, aik...sape lak duk melalak ni? puteri1 sakit nak bersalin ker? last2 mak aku bingkas bangun duk kata kat puteri1 jgn nangis, muntahkan jerr...loorrrr, muntah rupanya, aku ingat nape...ekceli member x penah2 muntah sebelum ni, masa awal peknen dulu jer sekali muntah, ni kira 2nd time muntah...tak mcm aku, muntah2 ni dah biasa...dulu2 aku selalu kena pening kepala, kalo selagi x muntah selagi tu ler pening aku x ilang...so, bila aku muntah, memang senyap2 jer aku dlm bilik air (kalau kat kl ni lah...) kalau dulu2 masa kecik2 memang mak aku ler duk urut2 blkg aku nihhhh...

sambung citer, dah kecoh muntah2 tu seme, sibuk lak duk buang2 air la pulak, adehhhhh...ni silap mkn ke hape (tapi aku x bangun pun, duk guling2 lagi tempat tido, hehehehe...)tapi memang siang tu memcm member duk mkn, mlm pun time aku duk bukak pose, suami isteri duk ngadap gak ape yg kitorg mkn tuuu...last2 dlm kul 2 camtu hubby puteri1 duk call hukm tanyer kat situ camane...last2 terus gi hukm, pagi tu jugak member kena tahan wad, aku x ikut pun...mak aku jer ikut pi spital, aku tido sensorg kat umah tuuu...seram gak, almaklumlah umah kita jarang2 tido ni, tetiba kena tinggal tido sensorg, memang jenuh gak lah nak lelap balik...sedar2 mak aku balik kejap nak amik barang2 puteri1 pehtu pi balik spital...aku sambung tido balik....pepagi memang x larat dah nak pi opis, call member opis kata cuti jer ri jumaat tu...kul 12 baru pi spital, tgk2 member x der mender pun, duk berlegar ke katil org tu, org ni duk borak ngan patient kat wad tu...aku ngan mak aku pun duk wat ramah...seme org kat situ kitorg ajak borak...tomeynyer baby2 kat situ...geram aku nak gomol jerrrrk...hehehehehe...

kul 2 terpaksalah balik umah, waktu melawat dah abih...balik singgah beli nasi kat luar, mkn 3 org...pas asar puteri1 call doktor kata dah leh kuar (doktor kasi mc sampai ari selasa) hubby dia pi amik sorg...aku ngan mak rehat jer kat umah, ganti tido mlm tadi...zzzzzzzz....pagi ahad numpang hubby puteri1 pi pasar tani kat umah aku, ape lagi dah ader peluang balik umah...lepas windu la aku kat tucen2 aku tuhh, siap bwkkan bekal nasi gaul ikan rebus sampai penuh satu pinggan utk tucen2 tuhhh...hehehehe...sampai x pandang kiri kanan budak2 tu mengunyah....hehehehehe...duk kat umah, biasalah, memcm mende nak buat, iron baju keje seme, pastu tido tah bape kali...kul 6 balik umah puteri1, jalan kaki jerrr, maleh nak nyusahkan diorg dtg jemput aku, lagipun umah aku x jauh mane pun, takat amik masa 10 minit jer jalan kaki....

pagi isnin bermulalah episod aku sensorg pi opis...muehehehe, nak bwk keter kang, takut puteri1 tetiba sakit nak bersalin jenuh pulak aku duk berkejar nak antar keter balik (takut pun yer jugak...sbb x praktis langsung bwk keter, hehehehe) last2 smlm pi keje naik teksi, dekat 8 ringgit gak dari ampang ke opis, tu sbb aku suruh teksi tu naik haiway...balik keje sib baik member yg tumpang aku balik ari2 tu ajak naik keter dia, duk tunggu hubby dia sampai opis dekat kul 6, singgah tgh jalan jer sbb diorg nak ke cheras...naik bas x sampai 10 minit dah sampai kat ampang, jalan kaki skit nak sampai ke umah puteri1...adehhhh...penat weiiii....

pagi tadi kul 7 pagi dah start jalan kaki nak ke station lrt star tu...berpeluh ketiak dibuatnya....kul 7.30 dah sampai kat station titiwangsa, kat situ x tahu menahu nak tunggu bas kat mane...duk round2 jer la kat situ, jengah2 bas, kot2 ader tulis name opis aku ker hape....nombor bas member dah kata kat aku, tinggal nak tahu yg mane satu jer yg lalu kat opis aku nihhh...sib baik satu bas tu tertera name opis aku...boleh la kot, tapi duk tanyer gak pemandu bas tuh, dia duk angguk2 jer...duk dlm bas tu, tgk2 ader sorg member opis...fuhhhhh...lega ati sbb bas aku naik tu memang betul...muehehehehe, duk pikir2 penat, memang rasa nak bwk keter jer dtg opis, tapi tu laaaa...aku bukan ape, pertama sekali bwk keter tu takder hal, tapi aku seram sejuk time nak masuk parking kat bwh opis aku nihhh, belok dia punyer lah sempit, nanti rasa jer keter tergesel kat simen tuuh, puteri1 bawak pun aku cam rasa nak pejam mata jer lalu situ...dah masuk bwk parking tu takder hal dah aku rasa...yg kedua pulak, kalo aku bwk keter tu, sah2 lah kalo puteri1 emergency sakit ker, ader masalah nak amik keter ni kat opis aku...takperla, wat masa ni bersabor jer la kan...dia dah bersalin nanti aku nak ajak gak fiance aku teman aku bwk keter, dari ampang ke opis aku ni, 10 kali round pun takper....penat aaarrrrr jalan kaki nihhhhhh....tapi menyihatkan badan gak, rasa gak segar bila peluh kuar sekali sekala...hehehehe, dahlah joging malas, senam memang jauh sekali laaaa....

okla korg, aku nak mkn dulu, tima kasih atas komen2 korg seme yerrr, nanti ader citer menarik aku citer kat korg lagi yerkkk...sat lagi kalo x der keje aku rayau2 la kat blog korg pulak...dah lame x menjengah....

31 comments:

Izariza said...

Salam RM,

Dah bekfes ke belum ni? Nasi kerabu lagi ke mnu pagi ni :)

Biasalah RM, sampai masanya kita terpaksa menghadapi segalanya sendiri. Kalu tak camtu, tak tahu pulak kita punya kapasiti, kan.

Saya doakan puteri1 selamat melahirkan apabila tiba masanya kelak.

Dan buat Rafflesia, selamat menjadi pengasuh ahakss!

yun said...

lor..awat tak tepon yun je ari ahad tu. leh tolong anto kan akak blk umah kak puteri1. cian nye dia kena jalan kaki
next time kalo need help just call or sms me k
xjauh pon umah kita kak. leh je tolong :-)

ILA said...

uhhhh...keciannnnn kat kau...
dapat mrasakan apa yg kau rasakan...
meh ler..aku offer tumpang keta aku..ehhh!!! kau duk kat ne yeakk..
esok tunggu kat bus stop dpan umah tu ye..calling2 lah yeaaa:p

(sory ler...kpala tgah tak betul sikit nieee..hehe:p)

minnie said...

Kak RM,
elok la akak biasakan diri bawa kereta tuh.. Saya dulu pun cam tu.. penakut.. nak plak yg train saya tu, ayah saya, garangnya... rasa nak nangis... Mak saya kata, kalau dia jadi saya, dia dah berhenti kat tepi jalan dan balik jln kaki (sebab ayah garang sgt).

Tak ada yg pertama, tak de la 2 & 3.. Kalau setakat terlanggar skit2 tu biasa la kak.. mula2 semua orang akan ada pengalam cam tu..

Saya sokong akak bawa kereta! Chiayo!Chiayo! (Cakap korea, berusaha! berusaha!_

RaFFLeSiA MeRaH said...

IZARIZA : hehehe...pengasuh? oooo tidak...kalo cita2 nak jadi pengasuh dah lame dah bukak nursery....

YUN : ye kerr...macih la bebyk sbb prihatin kat akak ni yerk...xnak susahkan sesape jerrr...

ILA : dpt rasa yerk? macih...nak tumpangkan aku? aku duk ampang, sah2 lah jalan lain ngan hang nyer jalan...

MINNIE : macih sbb bagi smgt kat akak, akan kubuktikan yg aku bolehhhhhhh...aku bolehhhh...muehehehehe...

Mummy Rizq said...

oo.. ingat dah bersalin dah puteri1..

kesiannn.. penat erk! takper. tak per... itu exercise namanya kan. berbaloi tau kalau cenggitu everyday....

RaFFLeSiA MeRaH said...

MUMMY RIZQ : hehehe...tu lerr, mudah mudahan peluh aku kuar 2 hari ni akan lebih buat badan aku sihat...seme toksid2 dah kuar 2 hari nihhh...hehehehe...nyah nko toksid...

IndahSakura said...

mulakan dari sekarang bawa kereta tu..kuatkan semangat..pasti boleh..
RM mesti boleh..

moga nanti jadi mak sedara yang baik :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

INDAH SAKURA : insyallah, tunggu dpt anak buah dulu, kalo tak keter tu kena standby nak bwk org sakit nak bersalin...hehehehe...

s * h * i * m * a * h * z said...

lor, padanla senyap je.. adik akak bila due?

RaFFLeSiA MeRaH said...

SHIMAHZ : haáh...tu ler pasal bz nyer...due dia 15 mei...

happyirfa said...

kembar mmg susah nak pisah yer kak?takpe..lama2 biasalah tu..

Honey MJ said...

makan aper ko ni sampai muntah2 lindosh? kesian aku baca citer nih...sedih tol!

takpe ko rehatlah bebanyak. esok cuti. agong nak naik pelamin ngan permaisurinyer...muehehehe.

13may said...

sib baik dok jauh....
kalau tak, buleh tumpang aku...

hehhe;)

RaFFLeSiA MeRaH said...

HAPPYIRFA : hehehehe...nak membiasakan diri lah nihhh...

HONEYMJ : ehhh...lindosh pun muntah2 gak ker? hehehe...silap org ke ni kak honey? haáh sok cuti, yehuuuuu...rasa nak sambung cuti sampai ke ahad ler, isnin keje, selasa rabu cuti lagi...fuyooo....lamenyer...

13MAY : ko jauh leh ler ko kata gitu, kalo dekat pun lum tentu nak tolong aku nyerrrrr....

Kak Lady said...

Moga puteri1 akan selamat bersalin....

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLADY : mekasih kak lady...

lindosh said...

bile nak bwk sy jenajalkan klcc neh?

achik said...

tu la ingatkan kembar akak dah nak bersalin... semoga semuanya selamat...

kalau tetiba terpaksa naik bas kat tempat yg jarang kita naik mesti rasa semcm je.. padahal dah naik bas yg betul dah.. hehe ;p

RaFFLeSiA MeRaH said...

LINDOSH : tunggu akak pas dulu cilok kiri kanan yerk...masa tu silap2 lindosh naik pucat gigi naik keter akak...hehehehe...

ACHIK : lum lagi...tu la pasal, rasa janggal jerrr...

PayaKubor said...

belajar dengan alex yoong. Mesti selamba katak je selit2

ween said...

adehhh adehhh ween pon penat, letih berjalan bersama masa baca n3 ni..

pu3 1 kira lucky lah tak muntah2 masa pregnant.. ween dulu teruk benor..

apapun rm, bebyk bersabar.. bila lagi peluh tu nak kuar lagik..

semoga pu3 1 selamat bersalin

maklang said...

kalau kat tempat maklang tak ada kisah pun pasal jem, tu yang best tu...

semuga puteri satu selamat!

Leeds Al-Malique said...

pengalaman tuuu..

:D

Cik Kema said...

kak, tetiba rasa lapar pulak bila bc entri akak neh. napa ek?

kita gi mamam dulu eh. nanti kita datang balik ;)

akirasuri said...

he he he. kak RM. nasib baek dok jauh. kalau tak boleh bagi tumpang.. :P tapi saya naik limo banyak tingkaplah :P

Honey MJ said...

wahkahkah..malunyer aku. salah taip hok!

chooti dah abis daa. ari ni ko kene keje minggu depan baru ada chooti lagi deh.

tintaHati said...

Eh puteri1 tuh memang twin akak ker?? sungguh eh?

yus said...

semoga puteri selamat melahirkan dan kak rm berjaya juga memandu sendiri ketempat kerja nanti...

Kak Lady said...

RM...lamanya bercuti...dan lamanya tak update...hehehhe...camaner puteri1 dah bersalin lom...dok nanti jugak berita dari RM & gambar si comel tu....

uDA said...

oh ada kembar rupanya ya kamu. ehehe..

selamat mendapat anak buah nanti.