04 April 2007

Bab Lesen Keter Dan Bawak Keter....















ri ni pun x sempat nak meround blog2 kengkwn, sori yer...tgh ralit duk bukak memcm web kat pc aku ni, keje opis x byk mane pun...boleh la nak bersantai2 skit...ooo, ye nak citer bab kereta, kat sini sape yg ader lesen keter, tapi bwk keter? dan ader tak yg ader lesen kete tapi hias lesen kete kat dlm wallet korg? hehehehe...yg duk hias tu termasuk aku lerr...ekceli bulan 10 tahun lepas aku nyer lesen dah tamat P pun, sehari ke sehari nak pi jpj renew lesen nak bagi ilang P tu, x pegi2 gak...ari tu masa exam kengkonon dah plan nak pegi, tapi cancel terus sbb balik pun dah lewat...so, ari ni baru lesen dah renew, dengar kata hubby puterisatu pi jpj ari ni settle pasal motor dia ke ape, sambil2 tu aku kirim ler mintak renew lesen aku...huhuhuhu...dah siap dah pun kata dia pagi tadi...yuhuuuuu...lesen dah siap, leh wat hiasan lagi kat wallet aku...wakakakaka...

gambar kete kat atas tu bukan ler gambar keter yg aku duk naik ari2 tu pun, cari kaler merah kat intenet x jumpa...nak amik gambor keter, x terambik la pulak, sbb dah jenuh posing tepi keter tu sebelum ni, nanti laa...bebila free aku posing berdua duaan ngan keter merah aku tu...masa memula belajar keter dulu, memang tension tul...aku rasa pun sesape yg belajar keter kalo memang 0-0 bab keter nih, kecuali la org tu memang dah tau bwk keter, cuma lesen jer takder...ha, kalo mcm tu harus seronok, silap2 boring pulak, cikgu duk ajar benda yg dia dah tahu....mahu x boring...diorg ni biasa amik jam pun takat 3/4 jam jerr, tu pun sebagai syarat jerr....

masa test jpj dulu, kalo korg nak tau 1st pi test pun kantoi gak part jalanraya (hehehe...malu lak nak citer, malu kat si luna tu, amik sekali terus lulus, muehehehe...) ntah, masa tu gabra benor aku rasa, pegawai jpj tu pulak gemuk gedempol, tapi ok, baik leh borak...yg harunyer dlm litar kat situ lagi aku dah kantoi, lum lagi masuk kat jalanraya betul2....aku brek dah terlepas line putih, memang terus kantoi la masa tu....pehtu, aku pun cam takder mood jer dah nak amik bukit ngan parking tu seme...tapi alhamdulillah, lulus pulak part tu...hehehe, kali kedua amik, okla, dah lulus...pegawai jpj yg test aku tu pulak batuk x renti, ape lagi, nonong jer la aku bwk keter...agaknya aku silap drive pun dia x sedor...muehehehe....

dah dpt lesen seme, kwn smgt tul nak bwk keter...masa tu kancil lagi, belajar pun keter kancil kan, so dah biasa laa...amboiii, x sabar duk tunggu ari ahad, asyik nak merayau jer keje aku...sampai adik aku gi dating pun aku suh dia pegi tetiap ari cuti, biar aku leh merambu ngan keter tu sorg2...hehehe...gi keje pun aku leh pegi sensorg gak tau masa tu...penahlah 2/3 kali bwk keter sensorg, selebihnyer si puterisatu tu boring pulak duk nyandor kat sebelah, dia ni minat bwk keter...aku minat tu minat laa...tapi ntah kalo ader org nak bwk, aku lagi suka jadi mem...muehehehehe...

ni nanti puterisatu bersalin, harus aku kena belajar bwk keter pi opis sorg2 la rasanya...nak try bwk skrg cam x berani pulak, yerlaa...nak bwk org tgh sarat, kang ape2 hal jadi kang, x memasal pulak kan...so, takperlaa...ader masa nak mintak tolong fiance ajarkan...hehehe, ari tu penah gak bwk keter tu dari umah puterisatu ke umah aku yg x sampai 10 minit tu, ekceli masa nak bwk tu rasa gak debarnya...masa dah kat jln ok jerr...cuma nak parking tu problem skit la bagi aku, nak pulak parking sempit2...hishhh, takut calarkan keter org jerr...kita memula bwk memang problem nak agak bab jarak2 keter kita ngan keter org kan? emmm...tapi kalo dah pindah opis baru, takder hal pun kalo x leh bwk keter, sbb opis baru memang kemudahan lrt star tu ader...so, tgk la camane nanti....eh, dah kul 5.30 laa, nak balik dahhh...ari ni nak balik umah aku, smlm singgah kejap amik barang kat umah, tgk2 kucing tu mengiau nak mkn, sempat la tabur friskies, tapi x abih pun, kucing2 tu lapar nasi la aku rasa, takperlaa...balik ni nak masak nasi bagi kucen2 aku mkn kekenyang...biar montek perut dia....hehehehehe...okla korg, take care...komen tau...

36 comments:

Purpleheart said...

Rm,
boleh punya.. Sue dulu first day, 6.30 dah panaskan enjin, 6.40 dah jalan. Sampai opis kul 6.55 pg!

Bila dah expert sikit, terus keluar lambat2 sampai la ada sekali tu kuar pukul 7.30, kalut nak kejar 7.45 pg.

Skarang ni budak baik, dalam pukul 7 panaskan enjin, 7.05 jalan sampai dalam 7.15 pg.. tak suka kalut2..

ween said...

malaysia boleh lah kak rm..

jgn pejam mata udah... hehehehe

cik pudica said...

rugi la kak RM x drive... leh drive laju2 tau sambil nyanyi kuat2... hilang sumer tensen.. hahaha

RaFFLeSiA MeRaH said...

PURPLEHEART : hehehe...RM dulu pun masa memula bwk keter kemain lagi awalnyer turun panaskan enjin, awal2 dah tercongok kat opis, takut keter kat jln dah byk sebenarnya...

WEEN : heheheh...dah tutup mata tu baik tido atas katil dari duk bwk keter...

CIKPUDICA : amboiii suke nyer dia melalak dlm keter sensorg yerk...nantilah akan dipraktikkan, takut silap tekan kat bwh tu jer nanti...auto ok lagi, kalo manual jenuh nak ingat mane satu brek mane satu clutch...heheheh....

Purpleheart said...

Isy rm, kalo dah expert sambil mandu pun boleh mekap. Macam su la, masa tu sapu pelembab, tepek bedak, pakai lipstik. Sambil tu mulut menyanyi2 lagi..

yun said...

go go chaiyok kak :-D

RaFFLeSiA MeRaH said...

PURPLEHEART : hehehe...ye kerrr, segan la kat org sebelah tgk pakai lipstik seme...

YUN : macih, macih bg smgt...

ILA said...

aisey...Rm, pasailak...kau letak licence tu kat purse jer..
nasib baik C Puteri1 bkal lahirkan baby, kal.tak.. gamaknya, kau terus jadi ala2 madam jer ler..hehekkkk....

RaFFLeSiA MeRaH said...

ILA : hehehehe...haáh, memang ader gaya madam pun, silap2 dah mcm mak datin dairis tu pulak...mueheheh...

Masy said...

sy dulu lps dpt lesen, kete 1st sy bawak ialah Wira (abg punye). pehtu nk bagi mahir, arwah abah soh bawak van. lg best bwk van drpd bwk kete senornye.

sy paham kecuakan akak nk drive balik bile da lama x drive, rasanya mesti cam sy yg nak try bwk kete auto aritu sedangkan da 6 thn x bwk auto. tp pcayalah kak, once akak da try, insyaallah ilang nebes ;) ptg karang trylah bwk kat area umah akak :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

MASY : tu lerr...nebes tu laa sebenornya...bwk van, huhuhuhu, sib baik abah x suh bwk bas terus yerk...hehehehe, nanti ler ari minggu ni ker round kat taman akak tu....

Izariza said...

Rafflesia merah,
Alah bisa tegal biasa .. macam berenang jugak .. lama tak berenang rasa semacam masuk dalam kolam .. tapi once dah start ..sure boleh punya :D

Selamat berenang di jalan raya.

lindosh said...

isk sama la kite neh kak oi.. harapkan ada lesen masa form five lagik.. duluk branik kemain.. tadek lesen pong tergedik2 nak bawak.. tapi skang jadik penakot. dah lama gila tak bawak.. lesen pon tetiap taun dok renew.. saja sedekah duit kat jpj.. pasneh nak try gak bawak balek.. tapi tu nervous la bila kat jln raya.. jadik kecott je bila tgk2 kete2 tu.. hishh

RaFFLeSiA MeRaH said...

IZARIZA : hehehe...leh berenang lak kat jalan yerk, kuak lentang ker, kuak kupu2? hehehehe...

LINDOSH : laa...same la kita yerk, akak camtu laa...fobia lak dah lame x pegang stereng nih, jom ler kita sesame mulakan smgt baru, meh dtg umah akak...biar akak bwk ko round satu taman akak tu...nak? ader berani ka? hahahaha...

tintaHati said...

Kak kita mcm spesis sama jek! Ada lesen lama dah sejak tamat zaman sekolah tapi bikin berhabuk dalam wallet. Apa nak buat lesen kereta tapi naik basikal!

Yatie said...

salam RM ..

crite aku lak .. b4 amik lesen hubby ( bf aku masa tuh ) ajar dlm dua tiga kali guna kete Volvo dia .. nerves gila sbb kete tuh kan besar .. aku lak rasa cam berat aje ( padahal sbb tak pandai, tuh yg rasa cam berat ) .. nak bwk mmg takut2 aje ..

amik lesen Feb 03, alhamdulillah sekali amik je dah lulus .. pastuh tunggu kad tak settle2, katanya nama takde dlm sistem ..pulak dah .. bulan Mei 03 baru dapat kad .. rugi 2 bulan, benci aku ..

abis test mmg tak penah bwk kete lgsg .. sampailah ada rezeki beli kete Wira Aeroback 1.8 bulan July 03 .. hubby ajar x sampai 10 minit sbb dia nak rush pegi Langkawi .. 2 ari aku bwk kete pegi keje ( padahal jln kaki x sampai 10 minit sbb aku sewa umah sebelah opis .. hahaha ) ..

hari ketiga aku cuti 2 ari .. terpaksa gak balik umah mak aku kat Kuala Langat .. gila tuh, bwk kete tak sampai brape jam dah kena travel dr Kepong ke Kuala Langat .. mmg gila takut .. tapi alhamdulillah lepas2 tuh ok dah ..

ko lagilah .. mesti ok punya.. ntah2 lepas tuh jadi minah rempit .. ahaks :p

p/s : mana ko punya no phone sume nieh .. insyallah ada rezeki aku balik Msia next week ..

RaFFLeSiA MeRaH said...

TINTAHATI : hehehehe...ader gak member cam aku ni yerk 2/3 org kat blog nih...suker akuuu...

YATIE : gitu citer ko yerkk, kira pengalaman leh wat ko jadi berani kan...kalo dah keadaan mendesak, mesti berani punyer...no fon aku yerk? loorr....aku terlupa, nanti aku send e-mail kat ko...

akirasuri said...

kak RM..
ha ha ha..kita ada lesen lebih lama dari akak la ek :P kita lesen penuh..huhuhu..

gambate!

RaFFLeSiA MeRaH said...

AKIRASURI : amboii...lesen penuh lagi, ni termasuk leh bwk lori bape tan tu ker? muehehehe...pehni kena gi belajar bwk kapal terbang pulak...

kakLuna said...

ala...bila nak dpt lesen nih...akak,wpun saya 1st test terus lulus, hakikatnya nak reverse kuar kete dari garaj pun saya takut...ni kan pulak nak dok atas jalan tuh...huhuhu..

'ya Allah bagilah kami golongan2 perempuan ni mempunyai keberanian untuk memandu supaya kami tidak menjadi golongan yang menyusahkan orang2 yang kami sayangi...Amin..'

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLUNA : amin...moga2 doa itu dimakbulkan olehNya...hehehe, same laaa nak masuk kuar garaj jadi takut...x reti nak agak2 lagi kan? takut sgt keter calar la tuhhh, hehehehe...mcm umah akak skrg ni ader garaj, keliling miling ader tiang besi...nampak gaya letak garaj yg terbuka la senang...x yah nak pk langgar tiang...

Kak Lady said...

hehehe...lesen tu bukan untuk hiasan...kalau gambar tunang tu memang untuk hiasan dlm purse tu...hehehhe

RM boleh!!!

happyirfa said...

oklah tu.irfa dulu ambik lesen,
dah lulus terus bawak keta.sbb keje shift, sian kat hubby kena cilok sbb nak ambik irfa kat umah.
sampai kena tegur dgn bos.so nak tak nak kena lah bawak keta sendiri...ciao akak.boleh punya

IndahSakura said...

1st time bawa kereta mgkin ada gabra sikit..tapi bila dah lama tu..selamba saja...alah bisa tegal biasa :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLADY : hehehe...nak gelak lak baca komen kak lady, sy ni kak jarang nak letak gambar sesape dlm wallet sy, kalo ader pun tahan 2/3 hari jerr...pehtu rasa malu lak masa nak bayar duit kat kedai, takut org sebelah duk jengah2 nak tgk gambar sape dlm wallet sy tuhhh...hehehehe...kelakor jerr...

HAPPYIRFA : tu la kan, kalo dah terdesak seme leh jadi, org takut pun leh jadi berani, kdg2 kita sian kat hubby nak tempuh jem pulak kan...so, better pegi keje asing2...lain ler kalo opis dekat2 dan time kuar masuk keje bih kurang...okayla tu nak pegi balik keje sesame...

Ina said...

Kiter lagi teruk kak. Lps SPM amik lesen mmg la skali test je dah lulus. Tapi kiter g kls driving tu je berbulan2 smpi dh boring pakcik yg mengajarnyer. Org lain dh lama amik test tp kiter dok attend kelas je lagi. Dh dpt lesen bila time berani nak drive parents lak bising mcm2. Pastu suh drive dlm kwsan rmh je. Last2 semenjak tu dh nyampah n smpi skrg lgsg dh tk pnh pgg stereng dh 6 thn! Belah mana brek n clutch pn tk ingat =P Lesen renew je tetiap thn. Tapi tula pikir2 blk mmg payah hidup takleh drive ni. Boleh patah kaki dgn mati kutu dibuatnya. Nanti2 kena pandaikan n beranikan gak drive keta.

RaFFLeSiA MeRaH said...

INDAHSAKURA : haáh, betul tuuu...alah bisa tegal biasa...nak cari bisa tu la susah tuuu...heheheh....

RaFFLeSiA MeRaH said...

INA : hehehehe...ye kerr, lame betul yerk...tapi kdg kalo x dpt support dari org keliling pun leh wat smgt terbantut...apepun kena nekad laa seme ni, baru la menjadi kan...

Mummy Rizq said...

member aku pun ramai yg ada lesen tapi tak berani nak bawak... keter ni bukan apa.. semakin selalu kita bawak, semakin mahir. so take the first step!

yus said...

RM mesti boleh punyalah...

Yus dulu pun masa baru dpt lesen takut2 gak. Tapi yus drive gak ke mana2. Sampai ada sekali kat bandar Melaka yg sempit itu, nak keluar dari tempat parking gabra, sbb kereta sebelah tu parking dekat sangat. Sekali ada pakcik sebelah kiri pun nak keluar dari tempat parking, dia tgk kita terkial2, dia tolong keluarkan kereta yus..haha. Pernah jugak langgar tiang rumah mak, excited sangat masa tu..huhu. Tapi lepas tu mmg jadi minah rempit kejap, kerja kat JB, tiap2 minggu balik rumah mak di Melaka. Tapi, duduk sini, sejak hubby tukar kete auto, jarang2 bawak, lagi suka bawak manual, plus takut kena tahan polis sbb takde lesen UK...hehe.

RaFFLeSiA MeRaH said...

MUMMY RIZQ : haáh betul sgt tuuu, nak mulakan tu la payah sgt kan....

RaFFLeSiA MeRaH said...

YUS : pengalaman seme tu kan, kalo x rasa seme2 ni, kita x jadi berani, benda2 ni lah yg boleh wat kita lagi confident...kalo asyik bwk lurus jerrr, mesti sampai bila2 pun x pandai kalo jumpa jln hak susah2 tu...

Cik Kema said...

kak, malaysia boleh! slow2 and steady jer. chaiyok chaiyok :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

CIK KEMA : heheheh...insyallah...

razlizahazleen said...

RM,nanti saya gi sana saya nak naik keta merah tu tau..RM drive..hikhikhik..(saya speed tak pernah sampai 100..hikhik)

RaFFLeSiA MeRaH said...

RAZLIZAHAZLEEN : hehehehe, berani kerr? kena tahan napas dulu sampai semput...insyallah, dah mahir leh jer bwk sesape yg sudi tumpang keter tomey kita tuuuu....