12 February 2007

Faham Sgt2...Tapi Still Rinduuuu....


actually ri ni memang ari yg aku cukup x berkenan...sbb 2 ari x keje, leh buat aku rasa cam nak sambung cuti jerr, rasa mcm x cukup jer 2 ari duk umah kan? rasa nak cuti seminggu, bersenang lenang dlm umah, bestnyerrrrrr...tapi time tgahari x larat lak duk umah tuuu, yerlaa...skrg kan musim kemarau, panasnye membawak ke mlm...sabtu pagi masak nasi, wat asam pedas ikan kembung + goreng ikan tongkol rebus + ikan bilis halus campur tempe digoreng garing + kacang buncis goreng bodoh tapi sedap, krup krup bunyi diaaa...kul 2 teman adik pegi carefour, pehtu teman dia pi amik hubby dia kat pj, kul 6.15 sampai umah...ahad x gi memaner...duk umah lepak2 depan tv, pagi beli nasi lemak kat pasar tani, tghari mkn biskut jerr...ptg ready nak masak (sbb angan2 nak pose ari ni, alhamdulillah skrg dah kul 4 masih berpose lagi) menu mlm, goreng ikan kerisi + ulam jering muda (huhuhuhu...beli kat pasar tani, conpius nak beli petai ke nak beli jering) + goreng kangkung mkn time panas2 lagi sedap, yg bih kurang nak melecur bibir tuuhhh = kul 9 baru start mkn, skit lagi nak penuh perut aku mlm tadi, sib baik x perabih nasi satu periuk...

skrg ni tgh nak belajar2 wat hal sendiri...fahamla kan fiance aku skrg ni org kata tgh berkabung...huhuhuhukkk, x nak ganggu dia sgt, tu pun selalu gak antar sms, harap sgt x ganggu masa dia ngan family dia...sesungguhnya aku kena faham situasi dia skrg ni, aku kena faham hati dan perasaan dia, mcm kata si yatie member blog aku tuhh...rasanya waktu2 skrg ni lah dia kena bagi tumpuan pada mak dia yg baru jer kehilangan seorg suami yg dah berpuluh-puluh tahun hidup bersama selama ni...dan sesungguhnya aku x penah lupakan dia walau dlm situasi ape sekalipun dia ketika nihhh (aduuuhai sedihnyer, rasa nak ngalir jer airmata ni dah)...tadi pun aku call dia suara cam org selsema jerr, lain sesgt...bila tanyer sihat ke tak, elok lak member jwb 'sihat alhamdulillah'...nak kelentong aku la tuuu, macam la x penah dengar suara original ngan x original dia tuhhh...yg pasti ari ni member sambung cuti, tgh santai2 kat umah lagi...alaa, x jeles punngggg...hehehehe....

bila kenang2 kan fiance aku nih, kesian pun ader, tumpang sedih pun ader, yerlaa...selama ni dia lah duk ngadap muka mak abah siang malam...adik beradik lain sumer duk umah asing2, just weekend jer diorg dtg jengah kat umah tuuu...mesti dia yg paling terasa sgt bila abah dia x der nihh, ciannn diaa.....kesihatan mak dia pun bukannya sihat sgt, kalau nak bandingkan ngan abah dia sebelum kena sakit dulu leh kata jauh beza...mak dia x larat sgt nak jalan2 cam kita2 ni pasal problem kat lutut dia, tu yg dulu2 tiap ujung minggu fiance aku pi bwk mak dia berubat kat tanjung karang...

sebenarnya xder idea sgt nak tulis ape nih, dari tghari tadi lagi duk type entry ni, ptg baru leh publish...mata ngantuk sgt, al-maklumlah pose2 ni kan, duk ingat nak mkn ape jer dah nihhh....apepun bukak pose ptg ni menu kedai jer kot, x der adegan masak memasak ler jwbnye, 2 ari cuti baru ni dah sakan memasak...lagipun nak masak beria sgt setakat layan tekak sebiji ni cam x berbaloi jer kan, sesekali tu boleh laa...oklah, takat tu dulu la yerkkk...babai....

KERINDUAN (SHEILA MAJID)

Dulu pernah aku bersumpah
Selalu setia jika ku mencinta
Masih melekat rasa itu
Saat cintamu datang padaku

Semua terwujud, saat kau singgah
Panasi cinta, untuk setia merindu

(Korus)
Kerinduan tak akan menghilang
Kan selalu ku rasa
Tak mampu ku menghindar
Kau berikan, apa yang ku pinta
Kau mengingatku dalam cinta
Temaniku dalam…
Setia (jalani hidup ini)

Aku tak pernah mengharapkan
Cinta lain datang membelaiku
Aku dapat selalu bertahan
Menahan cintamu di sukmaku

Kehadiranmu basuh jiwaku
Engkau suluhkan api cinta diriku


p/s : suka dengar lagu nihhh, buat aku teringat kat dia...(lagu drama ATIKAH NAJWA)

30 comments:

Indah Sakura said...

asam pedas tu kegemaran sakura tau..tetiba jer rasa lapar..hahaa

apapun..selmt berpuasa dan slmt berbuka nnti..

RaFFLeSiA MeRaH said...

INDAH SAKURA - ni bukan asam pedas kaler merah tu tau...ni asam pedas mcm masak pindang tu jerr, x byk bahan (ikan campur air campur asam keping campur garam campur kunyit campur cili padi yg ditumbuk) tima kasih ucap slmt berbuka, rasa cam bulan pose la pulak...hehehehe, x tahan ler tgk mata besor cik sakura tuhhh...wat pria2 kat malaysia ni tergoda...heehehehehe..

Leeds Al-Malique said...

sabar! sabar.......rindu itu indah tau....:)

bg masa kat dia...dia mesti akan lebih menghargai tunang dia yg amat memahami nih...:)

kakLuna said...

faham sgt situasai akak..

rindu itu suatu anugerah dari Allah

lindosh said...

kata org rindu indah.. namun bagiku ini menyiksaaa...

aku pong rindu samaa si dia.. isk isk :D

RaFFLeSiA MeRaH said...

LEEDS,

kekekeke...ko ingat aku x sabor ker? sabor la nihhh...insyallah aku cuba fahami dia...

KAKLUNA,

time kasih...betul tu, rindu itu anugerah tuhan, sumer yg terjadi tu berhikmah kan...

LINDOSH,

indah ker? kdgkala terasa gak indahnyer...tapi kdgkala cukup menyiksakan...hehehehe, betul la ko kata tuuuhhh...laa, windu gak ker?? hohoho....

goboklama said...

sy suka lagu gerimis semalam by Sheila,syahdu...

RaFFLeSiA MeRaH said...

GOBOKLAMA,

gerimis smlm?? haa...jap nak dengar, hehehehe...

ILA said...

Whuaaaaa!!!! apsai kau melankolic sangat....
lantas aku pun feeling t'haru juger...huhukkk:(

cik pudica said...

time macam ni mst kita rasa nk berada di samping dia kn? kalo dh kawen xpe la.. apakan daya... br bertunang... hik hik hik

Yatie said...

wah, namaku sentiasa menjadi sebutan .. muahhhhs kat ko .. bleh dicalonkan utk blogger popular nieh .. hahaha ..

takpe, berindu2an la dulu skang nieh .. dh kawen sok, doploh pat jam mengadap dia aje nanti .. hah, tak pasal2 nak cari masa utk bersendirian lak karang .. hehehe ...

p/s : mula2 aku berenti keje mmg best sbb lepak and jenjalan tak hengat dunia .. la nie bila dah sethn jadi manager ladang anggur, wat management and administration ( bhgn umah and dapur ).. waaaaa, aku tak sabar nak keje balik .. tapi kat sini nanti nak masuk summer .. panas gilossss .. padang pasir le katakan ... tak jadi aku nak keje ... ahaks ..

meera said...

yes asam pedas cili api tu... sedap sgt. buat pedas2... kalo asam pedas yg merah tu ada gak org panggil asam tumis, sebab cilinyer kena ditumis dulu kan... apa2 pun 2-2 sedap...

aku yg dok kat umah yg dikelilingi pokok2 hijau pun rasa cam dok dlm oven, tak tau la camne korang yg dok dlm hutan batu ek... mau rentung! tapi alhamdulillah ptg semalam hujan.

achik said...

owh ingatkan asam pedas merah tu... kalau asam pedas tu mmg faveret lg2 ikan duri... sedap!!

best apa skali skala berindu2an hehehe ;p

RaFFLeSiA MeRaH said...

CIK PUDICA,

betul tuuu, sbb tunang tu ler rindu, dah kawin dah lupa dah rindu tu camane...huhuhu, sabor jer laaa...

ILA,

ko nak join aku feeling gak yer? okehhhh...meh kita rasa rindu kat dia itewwwww...hehehehe...

YATIE,

ooo...gitu yerk, skrg ko curi masa nak bersendirian ker? aku senang jer, masuk toilet nanti sah2 dia x ikut aku...kuang kuang kuang...tanam anggur? kirim aku anggur ijau skit...lame x mkn...

MEERA,

haáh, best2...tapi ri ni x pose dah, x terliur sgt nak banding smlm....memang cam oven kalo dah panas tuuuhhh...kalo bakar roti pagi2 leh terus wat bfast...

ACHIK,

ikan duri yerkkk? dengan duri2 sekali lesap no...hehehehe, syok ke rindu ni?? time tahan ok jerrr...

Iman Mawaddah said...

Rindu itu adalah anugerah Allah..hanya insan yang berhati nurani punyai rasa rindu..tapi hati2 jangan sampai tahap kemaruk hehe

marlinabaharom said...

ahakss... laki aku orang melaka. so kalo aku masak asam pedas member mesti pulun nyer lah!

tapi laki aku tu, walau aku masak apa pun dia mesti puji.. sedap tak sedap.. mesti dia kata sedap! beast kan....

RaFFLeSiA MeRaH said...

IMANMAWADDAH,

hehehe...lum sampai tahap kemaruk lagi...apepun anugerah tuhan perlu dihargai dan dihayati...

MARLINABAHAROM,

alahaiii, syg nyer dia kat ko, ape kata sok ko masak asam pedas x yah taruk garam...try tanyer dia best ke tak?? muehehehe...(just joking)

Masy said...

x tau nk rindu sape

RaFFLeSiA MeRaH said...

MASY,

rindu kat aku pun boleh, leh saling rindu merindu...muehehehe...

Anonymous said...

"Tuai padi antara masak, esok jgn layu2an, intai kami antara nampak esok jgn rindu2an".....klu ko ingat citer melayu lama ni....lagila sedih......Aku tahu ko ni tabah n sabar, so... teruskan kesabaran ko ke tahap maksima....
Pose jgn tak pose....hehehhehe
Linda JB

RaFFLeSiA MeRaH said...

LINDA JB,

wakakaka...menyanyi ko ptg2 ni yerk, apepun tima kasih la byk2, kurang2 terhibur gak aku walaupun aku x dengor sore ko nyanyi lagu ni....pose? isnin khamis jer jadual aku...ari2 mahu kurus keding aku nih....

cikdinz said...

bagus, cuti yg dipenuhi dgn aktiviti memasak yg best gitu...

13may said...

rindu ngan angau sama dak????
hahha....

ps: kenduri nanti, jamu la asam pedas...nyum!

Yatie said...

aku tak curi masa nak bersendirian ... sbb mmg dah selalu kena bersendrian masa dia asyik gi obersea jek dulu .. la nieh aku2 sekali ikut gi obersea .. hahahah .. mmg takde curi apa laaa lagi .. dah aku dok kat umah jek .. hahhahaa ...


alamak, salah la plak . jawatan aku manager ladang kurma laaaa .. silap taip plak .. ko nak kurma apa ... macam2 aaaddaaaaaaaaaaaaa .. haahhaha...

NBK466 said...

Kawe pahe keadaan demo yang kerinduang itew...Udah selesai bekabung buleh agaknya disatukan kot...he..he.he.. den pulak yg sibuk2 nie apa hal...

akumasihdisini said...

sabor jer laa cik raff ooi...kena memahami situasi dia...org tgh sedih tak elok diganggu sangat...nanti dia tuduh ko tak memahami dan sebagai nyer...aper pun semoga keadaan dia semakin pulih dan semoga ko terus berbahagia bersama dia...!

s * h * i * m * a * h * z said...

paling sakit bile merindu.. nak2 time tu mmg tak leh nak jmpa.. huk huk

RaFFLeSiA MeRaH said...

YATIE,

tu org ckp bersusah susah dahulu, bersenang senang kemudian, cam ko tu lerrr...heheheh...kurma pun boleh laaa....janji kurma fresh punyer yerk....

NBK466,

mu nak satukan hambo yerr...dok nyabor2 dah ker? hehehehe...aku baru nak royak jadi tunang dia...mu dah suh aku kawin dah yerk...(sori, x reti nak royak kelate, bunyi cam bahasa thailand lak, wakakakak)...

AKUMASIHDISINI,

tima kasih atas nasihat cikgu tu, memang tu lah yg aku praktikkan skrg ni...moga2 aku faham dia dan dia faham aku...

SHIMAHZ,

tul tuuuu...apepun sabor tu penting, kalo takder sabor memang dah lame lari bwk diri ke negeri jepun dah ni...wakakaka, mcm ler byk sgt duit...

Kak Lady said...

Amboi...siannya orang tu tengah merindu...takpelah...sabar aje dulu...maklumlah dia tengah mengalami kehilangan tu...

Panjang sungguh keluhan rindu RM ni...siap ade lagu lagi...

Apa-apa pun selamat Merindu... : )

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLADY,

hehehehe...tima kasih simpati kat sy kak...lagu tu sekadar selingan jerr....sbb tgh tgk citer atikah najwa tu tetiba teringat kat si dia...tu yg letak lirik kat entry kali nih....