26 January 2007

Turn Nak Expose Korang Pulak....

NBK466 : Well...bagus ler adik beradik tunangan RM bertanggung-jawab terhadap bapa yg gering...jgn jadi cam kisah doc NBB tuh. Kalau rasa terhad masa dgn tunang..cepat2 ler upgrade status tunangan tuh jadi suami...sampai boring pulak 24jam berkepit...he.he.he..
alhamdulillah, adik beradik fiance jenis take care kat mak ayah...nak upgrade? rasa2 kalo RM duk kat tempat dia, nak pk pasal kawin pun rasa cam x mampu lagi...so, biarlah keadaan yg menentukan segalanya....
AKUMASIHDISINI : gembira sebelum duka...duka selepas gembira...semuanya silih berganti...!sabar laa...jgn terlalu mendesak dia...berikan kesempatan pada dia berbakti pada ayah dia sementara ader kesempatan...harap2 cepat sembuh nyer...! ko kata ayat aku berbelit...tapi dlm berbelit tue terselit makna yang ko kena fikirkan supaya ko tak terbelit bila baca ayat berbelit aku tue...!nampak nyer dah ader penganti aku yang tulis panjang2...iaitu yatie...mmg sejak kuar dari pertapaan aku...komen aku tak panjang mcm sebelum nyer...walau komen aku pendek ajer...yang penting aku tetap komen...!
ayat berbelit ko dah start dah...eh, aku rasa aku x penah mendesak dia tau...tapi mungkin dia rasa bersalah kot, sebelum aku gtahu pasal x puashati kat dia, baik dia say sorry dulu ngan aku...ekkk....yatie dah jadi juara segala juara, ko dah merundum dah pun cikgu...hehehehe...takper, aku x kisah tu sumer, janji ko singgah blog aku gak, walaupun sekejap...
COMEI : kawenla cepat. senang. sentiasa bersama.. :)
nak kawin?? skrg ni rasa time tu tak kena langsung la dikk...takperlaa, sabar tu separuh dari iman, tapi kdg iman tu la susah nak lekat kat jantung hatiku ini...hehehehe...
CIKPUDICA : ok la tu kak.. hepi always :)
yup...memang tgh belajar nak menghepikan diri la nii...x suker la part sedih2 ni, cam syg sgt kat air mata ni...takut kering kontang lak nanti...
YATIE : assalamualaikum ...aku ( sorry ye ter'aku' lak ), dah biasa lak ngan puteri1 beraku ko aje .. hehehe . sambung balik ... aku paham perasaan ko .. aku penah berada dalam situasi tersebut .. bezanya adik beradik tunang ko ramai, so tanggungjawab masih boleh sama2 pegang.. hubby aku anak tunggal .. and masa tuh kitorang berchentaa lagi ..masa babah hubby dalam hospital 2 hari and then meninggal .. aku lagi rasa sedih yg teramat sgt .. masa dia mmg full with emaknya ..tiap2 malam kena spend masa sampai maknya tido, then siang nak pegi keje lagi .. telefon pun kena tunggu dia yg call .. bkn apa, takut mengganggu dia ... nak jumpa mmg takde laa pada bulan2 terawal arwah meninggal .. so dalam hal cam nieh, kita laa yg kena paham situasi dia camne .. jgn bagi lagi tekanan sbb dia mmg dah tertekan ... kalau bleh luangkan masa yg ada dgn kengkawan or family .. sibukkan diri dgn aktiviti sendiri .. yg penting sms jgn tinggal .. tanya khabar pun ok dah .. takut dia rasa serba salah antara keluarga ngan kehendak kita .. so yg penting, biarlah kita undur diri sekejap buat masa nieh .. oppss, jgn salah paham .. bukan suruh break ye .. hahaha .. tuh dah jadi lain crite la plak .. cuma bagi dia masa utk bersama family .. kita cuma support dr belakang and jgn curi masa dia bila ngan family ..yg penting, ur understanding buat masa nie ... kalau ada rezeki, insyaallah .. kawin tetap kawin so belajar2 laa menghargai masa masa bersendirian nieh .. peace .... :))
takper, kwn adik aku, ko pun kwn aku gak...no hal lerr, aku pun lagi suker pakai nama aku/nko ni...rasa cam dah lame kwn jerr...apepun thanks bebyk bagi nasihat, insyallah, aku cuba praktikkan ape yg ko katakan tu...kekdg kita ni selalu pikir bukan2 bila dlm keadaan camni, sebut pasal break tu, alahai...xnak pikir langsung rasanya...dan lagi satu, thanks masuk blog aku yg x cun dah x menarik ni, bahasa pun kureng, ni pulak citer dlm blog aku...kdg2 aku sendiri pun boring baca kisah aku, huhuhuhu...
LEEDS : masa bertunang ni laa nak kenal true colors masing2....kalau mase ni dah tak sekepahaman, susah bila dah kawin nnt..tg penting, trust with each other...aku rase, ko kena cari and buat sesuatu yg dapat hilangkan rase sunyi bilaa tak dpt jumper tunang ko..have your own space, and give him some time to have his own..aku ngan tunang aku, dok jauh, sebulan skali br jumper...aku byk buat keje2 lain, sibukkan diri supaya tak layan jiwang sgt..yer laa...sape tak rindu kan...:)
aku ingat nak buat partime tiap ujung minggu laa...ikut cam nko pi shopping2 malaysia, boleh ekk? window shopping pun takperr...kekekeke...
SUNANJATI : ha.. kan RM ader tanya naper anak laki yang kena jaga org tua.. pasai pmpuan kalu dah kawin... jadi hak milik laki... so xleh kosentrate pada ayah sj... kat laki kena jaga jugak.. kalu laki lainla... kawin pun tetap leh jaga org tua.. tah aku phm phm tuh.la.. tak tahu la kot 2x! salah ke tak yang kon perm... sebelum kawin pempuan hak milik ayah... dah kawin jadi hak lakila... hahahahha! bila nk dpt cop hak milik terpelihara nie... wahahahah... yaat bebelit xper.. jgn org membelit .. atau dpt penayakit sembelit...hahhahaha!tapi bagi spt yang dpt sembelit... amalkan minum air masak byk skit.. dan mknla buah-buahan tempatan sebagai pencuci mulut..hahahah! wah ayat nbk466 ni...mcm keluarga diraja jer.. gering... hehhehehe!
tul2...bila dah kawin jadi hak milik hubby kita, dan hubby kita jadi hak milik kita...eh, betul la kan...tapi org kata kita kena terima keluarga kedua dua pihak gak, anggap cam family kita sendiri...emmm, bab ni ramai yg x leh nak anggap mcm tu kan...mcm jurang tu still ader walaupun dah kawin, nape gitu dong...ayat nbk466 tu ayat bangsawan kalo ko nak tau...budak ni duk dialam komen dia pi komen org lainnyer blog...sukati ko ler sunan...hehehehe...
PURPLEHEART : Alhamdulillah semoga berbahagia selalu, masa tunang memang darah manis, masa tu memang kena jaga betul2.. apa yang berlaku tu adalah ujian sebelum menjadi isteri.. tabahkan ati ek..
tabah hati, sabar hati, kuat smgt, memang aku nak kaut tu sumer letak dlm diri aku ni...kalau aku mampu laa...harap2 aku mampu la kan...hehehehe...
KAKLONG : salam,baguslah RM memahami tunang. PERCAYALAH cakap akak, tak rugi jarang keluar ngan tunang, calling2 tu ok dah. sok2 dah kawin, ha...24 jam depan mata, sebilik seselimut lagi tu. RM mmg dah kena belajar drp sekrg berkongsi tunang ngan keluarga dia apatah lagi ngan parent dia. tolong tunang jadi anak soleh, insyaALlah, ada keberkatan dlm hubungan kalian. dan akak yakin, keluarga dia pun lagi sayang pada kamu sbb kamu ni calon menantu yg baik n memahami. jgn putus doa minta semuanya berjalan baik n lancar. dan pengorbanan kamu ni akan buatkan tunang kamu lagi sayang, cinta dan hormat pada kamu. pendek kata, dia akan rasa tak rugi pilih kamu jd bakal isteri dia, sbb tak menyusahkan dia dan tak berperangai mengada2.lelaki ni, mengada2 manja dia sukalah sesekali tu, tp terlebih2 ngada2 dia jd nyampah dan bosan.nak bagi petua ni, hari2 doa setiap 5 waktu, minta ALlah mudahkan hub. kamu n tunang kamu dan keluarga tunang kamu sentiasa, ebgitu juga minta utk tunang kamu ngan keluarga kamu. doa ni amalkan biarpun dah kawin. INsyaAllah, tak timbul masalah silaturrahim ni.yg penting, YAKIN pada NYA.
salam gak wat kaklong, ni pun sorg lagi pakar kaunseling yg aku x nak delete2 sampai sudah name dia kat list aku...ape yg akak pesan tu, insyallah sy nak cuba amalkan selalu dalam diri sy mulai saat ni...biar serasi dlm jiwa saya...moga2 jadi cam akak...bahagia sepanjang masa, tabah sepanjang waktu....tima kasih kak...
KAKLUNA : kak..pikiran kene optimis, positif, pilih utk happy, jgn pilih sedih..apapun kak ada teman2 keliling yang memahami, yg sedia ada di sisi akak wpun dlm internet..we are always here for you..
haáh, memang x nak pilih sedih pun, takut sedih jer pilih akak, muehehehe...tapi tul tu...syukur sgt kenal alam blog ni...time kasih kat kengkwn yg sudi singgah sini, yg sudi baca blog aku nihhh...
LINDE JB : Salam.....aku paham keadaan ko....aku penah rase gak. Ni sume dugaan. Ko ingatla ade yg lg berat terima ujian dr ape yg ko rase dikala ni. Cam kata kwn2 lain...sibuk2kan la diri ko tu. Masa keje kan leh chatting, ko leh luah kat blog gak....kawan2 sure bg sokongan kat ko....hepi selalu yer...aku tau ko tabah...
ni kawan chatting aku...apepun thanks bebyk selama ni ko nak nak dengar segala citer aku, mane yg sedih, mane yg hepi, sumer aku paksa ko dengar, sampai ko pun dah x tahu nak ckp aper...hehehehe...tapi time calling2, kita leh gelak2, tu yg best tuuu kwn ngan aku ni....selamat berfamily day yerr...minggu depan citer panjang pasal piknik ko tuhhh...
KAK LADY : Moga bakal FIL tu akan sihat seperti sedia kala...Masa bertunang ni memang banyak dugaan RM...kak lady dulu masa bertunang lah hampir2 nak putus...tapi alhamdulillah...jodoh tu panjang...jadi dlm alam pertunangan ni...kene banyak tolak ansur...& banyak sabar...
insyaallah, moga2 cepat sembuh...hampir putus?? aduuuhhh, takutnye dengor perkataan tu kak...tapi betul tu, kalo jodoh kita panjang, dah putus pun leh sambung balik kan....thanks kak...tolak ansur, sabar, tolak ansur, sabar...insyaallah....nak gamkan kat kepala ni benda2 tu sumer....
HAPPYIRFA : wokeh..baru habis baca en3 ni walaupun dah bg komen kat current post.baru tahu naper akak sedih..sabarlah..bersabar itu sbhgn dr IMAN
insyaallah...sabar key....
p/s : haaa...panjang lagi entry aku kali ni...bukannye ape, sesekali nak tayang, nak promote2 kengkwn blog ni, asyik pasal hal diri sendiri jerk, asyik2 tayang gambor jerk, kali ni wat lain skit...sebenornya aku suker sgt baca tiap komen kengkwn blog ni, x kira la komen tu membina ker, meruntuh ker, janji org tu singgah kat blog aku ni...cam luna ckp kat blog dia, jeles tgk blog kengkwn yg berpuluh2 nyer komen, tapi x sumer puluh2 komen tu org lainnyer komen, tu pun dah termasuk gak ape yg kita reply kat pengomen tu kan...rasa aku laa, hehehehe...tapi betul, bila dah wat entry baru, rasa cam smgt jer nak bukak blog kita sendiri...nak baca jer komen2 korang tu...satu lagi bila pegi blog org lain, dah bagi komen tu, suke baca ape yg tuan blog tu bagi feedback kat komen kita tuhhh...skrg ni memang intenet kat pc aku ni memang aku dah set, memula bukak terus sign in utk masuk blog aku...so, x byk keje, terus masuk blog...hehehe, bukan nak wat keje opis, duk berkejar kat blog, wakakaka...pendek kata, bukan panjang kata...kehadiran korg dlm dunia blog aku nih, cukup dihargai dan sgt2 dihargai...sekian, terima kasih...syg korg sumer...moga2 kita jadi kwn sampai dunia blog ni dah lebur la yerk....babai....

10 comments:

kakLuna said...

1st!

eii,kak..Luna tu mmg mcm tu..dok jeles je kejenya..ntah apa la yg dia dapat tatau ler..

hehe

kak..cari balik link2 tu,buh balik..kang saya majuk 44 hari tau!

happyirfa said...

hai kak rm..
saya nak komen jugak walaupun belum habis baca.sbb dah ramai komen psl akak dan cik abang akak tu so saya bg komen pendek jer.
SABARLAH..SETIAP YG DATANG TU DUGAAN..

kaklong said...

salam,

aikk..dah tukar template baru pulak?

err..jgnlah panggil akak pakar kaunseling..akak tak de qualification pun dlm kaunseling huhuhu. akak bg opinion based on experience akak aje.

tqlah doakan akak bahagia dan tabah sepanjang masa.amin.

akumasihdisini said...

tak berapa faham ngan maksud ko yang nak letak nama kengkawan kat blog ko...cuba jelaskan lebih lanjut...atau maksud ko...biler kita tulis n3...kita boleh masukkan link kengkawan kita kat dalam blog kita supaya org yang baca n3 kita tue boleh terus klik kat link tue dan masuk ke blog kengkawan kita...macam tue? atau macam yang kat blog aku tue...yang nama kengkwan aku yang bergerak2 tue...siap kaler2 lagi tue...? email aku fadhlur77@yahoo.com.my...akan aku tolong setakat kepandaian aku...!

nie mesti kes tak der idea nak tulis kat dalam n3...sbb tue laa ko copy paste komen kitaorang dan publishkan kat n3 ko...biler ko sebut pasal blog yang dapat menjalinkan ikatan persahabatan sesama bloggers...aku teringat satu kisah ttg blog aku...nak tau...baca n3 aku...ok...!

Leeds Al-Malique said...

eh nama aku pun ada lagi..ehehehee

lindosh said...

wah tukar kaler plakk...

Ayu said...

RM, aku dulu pon ade kes mcm ni.. arwah mak mertua aku meninggal dunia 6 bulan sebelum aku menikah. tapi alhamdulillah sbb bapa mertua aku sgt rasional orgnya.. and dia kata yg pergi tetap pergi yg hidup mesti teruskan kehidupan ini.. and dia ckp dia nak teruskan juga majlis sebab arwah yg beria2 nak buat majlis untuk aku dan hubby..

apa2 hal pon.. aku rasa ko bertuah sbb ko dpt hubby yg amik berat hal keluarga..

lelaki..mmg tggjwb dia besar pada keluarga dia.. bila dah kawen nanti pon tanggungjwb tu kekal..terutamanya utk mak dia

jadi ikut le kata2 kawan2 yg dah bg komen tu... isi masa lapang dgn aktiviti2 yg akan membuatkan ko tak rasa sunyi.

yang pasti.... ko sedang belajar sesuatu drp ikatan yg ada itu..SABAR dan BERTOLAK ANSUR

ok RM.. take care

RaFFLeSiA MeRaH said...

KAKLUNA : hehehehe...tgh mengusahakan nak bagi kuar seme name...jgn ler majuk,jenuh si AM tu nak mujuk lak...hehehehe...

HAPPYIRFA : thanks very much...

KAKLONG : tu laa, dah tukar baru, last2 nyesal pulak...alaa, kira oklah nasihat akak tu, leh buat sy byk berfikir...

AKUMASIHDISINI : jawapannyer aku dah letak kat komen blog nko, nanti aku gtahu password aku kat e-mail nko key...

LEEDS : aku nak bagi ko glamer skit, saner sinun ader name nko...

LINDOSH : aáh, terus bertukar jadi lain...nyesalllllllllll...

AYU : ye kerr...alahai, jodoh u all panjang yerk...ko sebut fiance aku jadi hubby, muehehehe...cam terasa aku dah jadi wife org lak, sabor jer laaa...apepun thanks atas doa ko tuhhh...

Yatie said...

aiseh ... tiba2 namaku menjadi sebutan ramai la plak .. hahahahahha ...

anyway, kalau sesapa rajin bleh jenguk blog aku at //zetty040904.blogspot.com .. dalam blog puteri1 dia tulis Yati aje .. cheh, nama tak glamer lak dia tulis .. wahhahaha ...

RaFFLeSiA MeRaH said...

YATI : dah pi tgk dah blog nko, dah komen pun...yatie @ yati same jer bunyi dia...kalo zetty tu dah lain lerr...glamer sekejap...pasal komen terpanjang sekali...