25 January 2007

Rasa Sunyi...Rasa Sepi....Tapi Tetap Rasa Hepi...

Kalo korg baca tajuk ent3 aku kali cam sedih jer kan...sob, sob, sob, cam nak meleleh lak ayaq mata aku nihhh, uwaaaaaaaa...hehehehe...sajer wat suspen jerr tuh, sekali sekala nak gak letak citer sedih kat blog aku ni, asyik citer hepi memanjang, korg pun dah naik meluat kan, org kata, dlm hidup ni kdg2 kita kat atas, kdg2 kita kat bwh, kdg2 kita sedih, kdg2 kita hepi...so, aku pun same gak, kdg2 aku hepi sesgt, tapi takder la hepi tahap x hingat dunia...tu dah cam org giler la pulak....giler duniawi....lupa daratan, lupa diri...takat ni x penah lagi aku hepi tahap rupe itu...memadai takat gelak2 biasa kalo benda tu betul2 wat hati aku geli geleman @ gelihati...kalo sampai tahap berair biji mata tu, ader laaa...nak tau time2 yg buat aku hepi??
1. Time nak balik kg x sabar nak jumpa mak..
2. Time balik keje bila dah berada atas katil dlm bilik..syok berguling.
3. Time bila dah penat2 masak, pehtu dah time dah nak menyuap..nyam, nyam.
4. Time nak tarik selimut mlm2, masa mula2 nak berangan, muehehehe.
5. Time kat opis, bila nak bukak blog sendiri, excited nak baca komen korg.
6. Time borak ngan fiance kat tipon, sambil baring2 atas katil.
7. Time kuar ngan fiance, rasa x nak balik umah jerr...(wakakaka...)
8. Time kalau panas sesgt, masuk bilik air nak mandi...sejuk jerr.
9. Time bila muka dah licin, smgt nak bermake up pepagi bila nak gi keje.
10. Time dpt gaji, kuarkan duit yg pertama tuuuhhh...tgk baki byk lagi...
11. Time dpt bonus, memcm plan nak beli ape...sonok...
12. Time bila gi kenduri, dpt bunga telur ke hape ke yg diorg kasi.
13. Time kemas rumah, tgk dah betul2 kemas, rasa smgt nak santai2.
14. Time memula nak pakai baju baru, kasut baru, handbeg baru.
15. Time beli majalah baru...rasa x sabar nak tunggu baca kat umah..
hahahaha...kalo nak disenaraikan byk sgt perkara yg buat aku hepi, x tergambar betapa nikmatnya kehidupan ini kan? kalo kita pandai lah utk menghepikan diri kita sendiri, org kata kalo kita hepi selalu, muka kita pun lambat tua, tul ke yerk? ntah...muka aku ni rasanyer sesuailah ngan usia aku yg dah nak menjangkau ke angka 32 tahun, tapi kalo korg tgk body aku ni, sah2 ingat umur 17 tahun (46kg berat, 152cm tinggi, kemetot kan)...haa, smlm mak aku sambut besday dia yg ke-60 tahun tau...ape lagi, sakan duk beli pizza domino ngan kfc, balik2 ingat mak x masak lagi, rupanyer nasi dah masak lauk dah goreng, ikan patin wat asam pedas pun ader...last2 mkn nasi kul 10 mlm, ri ni terus puasa...
Eh2...tajuk atas citer pasal sedih, yg aku masih duk citer pasai hepi dari tadi tu apsal, dah lari tajuk pulak, muehehehe...emmm, bab sedih lak aku nak citer pasal fiance aku...korg mesti ingat lagi pasai abah fiance aku yg jatuh sakit bulan lepas kan...cukup 21hb Januari baru ni dah sebulan kat spital...masih ader kat spital sg. buloh skrg ni, bukanlah tahap kesihatan dia takder peningkatan, ader tu ader, tapi nak pulih sepenuhnya kena amik masa, tau la kan...org tua, tenaga pun dah kurang, skrg ni anak2 kena berpakat terpaksa gilir2 bercuti...termasuklah fiance aku, seminggu sekali kena cuti, time makan nak kena suapkan, leh kata kena penjagaan rapi la dari anak2 dia...utk pengetahuan korg, adik beradik fiance aku ni ramai pompuan dari lelaki, (3 lelaki + 7 pompuan) bukan nak kata anak2 pompuan ngan lelaki ni ader perbezaan dari segi tanggungjwb, ikutkan sumernya same, ikutkan selagi kita bergelar anak, selagi tu kita x kan lari dari tanggungjwb utk jaga mak abah kita...tul dak...tapi bila ayah yg sakit, nape anak lelaki yg paling sesuai nak menjaga depa ni yerk? mungkin sbb same jenis jantina kot, nak rasa keselesaan tu kot...tapi kalo org tu x der anak lelaki camane pulak yer? x kan nak upah org lain lak nak jaga ayah sendiri? bagi aku tu sumer terpulang pada diri masing2...yg penting kita sebagai anak tahu tanggunjwb kita sendiri, ayah ke ibu ker same jer, kalo takder diorg, kita x merasa nak lihat dunia ni...tul dak...
Skrg ni masa aku ngan fiance aku dah cukup terbatas pulak aku rasa, aku bukan x paham dia, aku cukup paham situasi dia skrg ni, tapi kdg2 hati aku ni rasa sunyi sgt2, bukan dia x msg aku, bukan aku x msg dia...tapi nak banding bila kita jumpa ngan setakat msg2, setakat calling2 ni lain sgt kan...mane2 yg penah lalui saat2 bertunang, mesti akan rasa cam aku rasa...kan....ari tu dia dah siap mintak maaf pulak ngan aku, dlm keadaan skrg ni, dia mintak aku cuba faham dia, x leh nak beri perhatian lebih pada aku, x leh nak jumpa selalu sgt mcm org lain yg tgh bertunang tu, ikutkan rasa hati, tiap2 mlm nak kuar dating, tapi org kata time bertunang ni darah tgh manis, bahaya jumpa kerap2 sgt, muehehehe.....dan org kata masa tunang ni lah kita nak kenal pasangan kita, masa ni lah kita nak lebih faham diri masing2...tapi bila pikir2 balik, ape yg berlaku cuma ujian tuhan utk menguji tahap kesabaran aku, tahap kesabaran dia...doa aku siang mlm, moga2 abah dia cepat sembuh, moga2 aku dan dia diberi ketabahan dan kesabaran selalu dalam melayari alam pertunangan kami...amin...oklah, x nak sedih2 lagi, cukuplah aku faham dia, dia faham aku...yg penting aku sentiasa bagi dia smgt, bagi dia sokongan....okies, cukup takat ni dulu...korg komen terus la yerr bila dah abih baca...sori, terpanjang skit kali ni...

19 comments:

Anonymous said...

Well...bagus ler adik beradik tunangan RM bertanggung-jawab terhadap bapa yg gering...jgn jadi cam kisah doc NBB tuh. Kalau rasa terhad masa dgn tunang..cepat2 ler upgrade status tunangan tuh jadi suami...sampai boring pulak 24jam berkepit...he.he.he..

RaFFLeSiA MeRaH said...

NBK466 : alhamdulillah, adik beradik fiance jenis take care kat mak ayah...nak upgrade? rasa2 kalo RM duk kat tempat dia, nak pk pasal kawin pun rasa cam x mampu lagi...so, biarlah keadaan yg menentukan segalanya....

akumasihdisini said...

gembira sebelum duka...duka selepas gembira...semuanya silih berganti...!

sabar laa...jgn terlalu mendesak dia...berikan kesempatan pada dia berbakti pada ayah dia sementara ader kesempatan...harap2 cepat sembuh nyer...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

AKUMASIHDISINI : ayat berbelit ko dah start dah...eh, aku rasa aku x penah mendesak dia tau...tapi mungkin dia rasa bersalah kot, sebelum aku gtahu pasal x puashati kat dia, baik dia say sorry dulu ngan aku...ekkk....

~comei~ said...

kawenla cepat. senang. sentiasa bersama.. :)

Anonymous said...

ok la tu kak.. hepi always :)

Yatie said...

assalamualaikum ...

aku ( sorry ye ter'aku' lak ), dah biasa lak ngan puteri1 beraku ko aje .. hehehe . sambung balik ... aku paham perasaan ko .. aku penah berada dalam situasi tersebut .. bezanya adik beradik tunang ko ramai, so tanggungjawab masih boleh sama2 pegang.. hubby aku anak tunggal .. and masa tuh kitorang berchentaa lagi ..

masa babah hubby dalam hospital 2 hari and then meninggal .. aku lagi rasa sedih yg teramat sgt .. masa dia mmg full with emaknya ..tiap2 malam kena spend masa sampai maknya tido, then siang nak pegi keje lagi .. telefon pun kena tunggu dia yg call .. bkn apa, takut mengganggu dia ... nak jumpa mmg takde laa pada bulan2 terawal arwah meninggal ..

so dalam hal cam nieh, kita laa yg kena paham situasi dia camne .. jgn bagi lagi tekanan sbb dia mmg dah tertekan ... kalau bleh luangkan masa yg ada dgn kengkawan or family .. sibukkan diri dgn aktiviti sendiri .. yg penting sms jgn tinggal .. tanya khabar pun ok dah .. takut dia rasa serba salah antara keluarga ngan kehendak kita .. so yg penting, biarlah kita undur diri sekejap buat masa nieh ..

oppss, jgn salah paham .. bukan suruh break ye .. hahaha .. tuh dah jadi lain crite la plak .. cuma bagi dia masa utk bersama family .. kita cuma support dr belakang and jgn curi masa dia bila ngan family ..

yg penting, ur understanding buat masa nie ... kalau ada rezeki, insyaallah .. kawin tetap kawin so belajar2 laa menghargai masa masa bersendirian nieh ..

peace .... :))

Leeds Al-Malique said...

masa bertunang ni laa nak kenal true colors masing2....kalau mase ni dah tak sekepahaman, susah bila dah kawin nnt..

tg penting, trust with each other...

aku rase, ko kena cari and buat sesuatu yg dapat hilangkan rase sunyi bilaa tak dpt jumper tunang ko..

have your own space, and give him some time to have his own..

aku ngan tunang aku, dok jauh, sebulan skali br jumper...aku byk buat keje2 lain, sibukkan diri supaya tak layan jiwang sgt..yer laa...sape tak rindu kan...:)

Sunan_Jati said...

ha.. kan RM ader tanya naper anak laki yang kena jaga org tua.. pasai pmpuan kalu dah kawin... jadi hak milik laki... so xleh kosentrate pada ayah sj... kat laki kena jaga jugak.. kalu laki lainla... kawin pun tetap leh jaga org tua.. tah aku phm phm tuh.la.. tak tahu la kot 2x! salah ke tak yang kon perm... sebelum kawin pempuan hak milik ayah... dah kawin jadi hak lakila... hahahahha! bila nk dpt cop hak milik terpelihara nie...

akumasihdisini said...

ko kata ayat aku berbelit...tapi dlm berbelit tue terselit makna yang ko kena fikirkan supaya ko tak terbelit bila baca ayat berbelit aku tue...!

nampak nyer dah ader penganti aku yang tulis panjang2...iaitu yatie...mmg sejak kuar dari pertapaan aku...komen aku tak panjang mcm sebelum nyer...walau komen aku pendek ajer...yang penting aku tetap komen...!

Sunan_Jati said...

wahahahah... yaat bebelit xper.. jgn org membelit .. atau dpt penayakit sembelit...
hahhahaha!
tapi bagi spt yang dpt sembelit... amalkan minum air masak byk skit.. dan mknla buah-buahan tempatan sebagai pencuci mulut..
hahahah!

Sunan_Jati said...

wah ayat nbk466 ni...
mcm keluarga diraja jer.. gering... hehhehehe!

Purpleheart said...

Alhamdulillah semoga berbahagia selalu, masa tunang memang darah manis, masa tu memang kena jaga betul2..

apa yang berlaku tu adalah ujian sebelum menjadi isteri.. tabahkan ati ek..

kaklong said...

salam,

baguslah RM memahami tunang. PERCAYALAH cakap akak, tak rugi jarang keluar ngan tunang, calling2 tu ok dah. sok2 dah kawin, ha...24 jam depan mata, sebilik seselimut lagi tu.

RM mmg dah kena belajar drp sekrg berkongsi tunang ngan keluarga dia apatah lagi ngan parent dia. tolong tunang jadi anak soleh, insyaALlah, ada keberkatan dlm hubungan kalian.

dan akak yakin, keluarga dia pun lagi sayang pada kamu sbb kamu ni calon menantu yg baik n memahami.

jgn putus doa minta semuanya berjalan baik n lancar. dan pengorbanan kamu ni akan buatkan tunang kamu lagi sayang, cinta dan hormat pada kamu. pendek kata, dia akan rasa tak rugi pilih kamu jd bakal isteri dia, sbb tak menyusahkan dia dan tak berperangai mengada2.

lelaki ni, mengada2 manja dia sukalah sesekali tu, tp terlebih2 ngada2 dia jd nyampah dan bosan.

nak bagi petua ni, hari2 doa setiap 5 waktu, minta ALlah mudahkan hub. kamu n tunang kamu dan keluarga tunang kamu sentiasa, ebgitu juga minta utk tunang kamu ngan keluarga kamu. doa ni amalkan biarpun dah kawin. INsyaAllah, tak timbul masalah silaturrahim ni.yg penting, YAKIN pada NYA.

Anonymous said...

kak..pikiran kene optimis, positif, pilih utk happy, jgn pilih sedih..

apapun kak ada teman2 keliling yang memahami, yg sedia ada di sisi akak wpun dlm internet..we are always here for you..

Anonymous said...

Salam.....aku paham keadaan ko....aku penah rase gak. Ni sume dugaan. Ko ingatla ade yg lg berat terima ujian dr ape yg ko rase dikala ni. Cam kata kwn2 lain...sibuk2kan la diri ko tu. Masa keje kan leh chatting, ko leh luah kat blog gak....kawan2 sure bg sokongan kat ko....hepi selalu yer...aku tau ko tabah...
Linda JB

Kak Lady said...

Moga bakal FIL tu akan sihat seperti sedia kala...

Masa bertunang ni memang banyak dugaan RM...kak lady dulu masa bertunang lah hampir2 nak putus...tapi alhamdulillah...jodoh tu panjang...jadi dlm alam pertunangan ni...kene banyak tolak ansur...& banyak sabar...

happyirfa said...

wokeh..baru habis baca en3 ni walaupun dah bg komen kat current post.
baru tahu naper akak sedih..
sabarlah..bersabar itu sbhgn dr IMAN

©Nur Raina said...

Assalamualaikum wbh RM. Salam perkenalan dan Salam Maal Hijrah.
Akak baca dah n3 ni. Akak doakan agar bakal FIL RM akan sihat sejahtera. Orang kata, berat mata memandang tapi berat lagi bahu yang memikul. Kita doa saja agar sakitnya disembuhkan oleh ALLAH.
Tentang persoalan kenapa anak lelaki sahaja yang menguruskan hal sakit pening ibu bapa ni, perkara biasalah. Bila kita, anak perempuan, berkahwin, tanggungjawab utama kita ialah terhadap suami. Kalau suami tak izinkan, apa pun kita tak boleh buat. Kalau lawan, tak cium bau syurga. Bukanlah akak nak kata biras RM yang lelaki tak prihatin dengan keadaan FIL mereka. Tidak. Kita juga kena faham, mungkin mereka ada masalah atau ada aral yang melintang yang tidak mengizinkan mereka untuk membantu seperti fiance RM. Akak tahu, RM rasa seperti diabai tetapi, hati-hatilah bila berkata-kata. Kawan boleh dipilih tetapi keluarga? Mereka akan menjadi ahli keluarga RM juga suatu hari nanti. Bimbang mereka akan terasa pula dengan kata-kata kita walau pun kita tak bermaksud hendak melukakan hati sesiapa.
Maaf, jika akak cross the line, ya. All the best dan akak doakan semoga berbahagia hingga ke anak cucu.