12 October 2006

Siap-Siap Nak Rayaaaaa.......

Haaa…lame x update blog aku yg dah seakan-akan kusam dan hampir bersawang dah ni…tak berseri langsung lately ni, dekat2 nak raya ni patut kenalah hias cantik2 skit, bagi cun melecun gitu…nak touch-up x pandai lagi laa, hehehehe…takat update entry baru tu boleh lerrr…bukan ape, isnin ngan selasa ri tu aku bercuti balik kampung, hantar mak aku balik, pastu smlm nak update dah tapi internet nyer line slow bebenor…sampaikan aku nampak budak IT datang kat bahagian aku ni rasa cam nak lesing jer, hehehehe….keylah, taknak tambah dosa ler, kita citer bab lain pulak ekk, masuk ri ni dah nak masuk 19 hari kita sebagai umat islam menjalani ibadah puasa, x sedar jer kita dah nak raya…yeyeyey, x sampai 2 minggu lagi kita dah nak raya, camner persiapan korang? mesti bershopping sakan ler korang nak sambut raya tahun ni kan, nak pulak yg keje ngan gomen, dengar citer dpt durian runtuh dekat nak raya ni…ape lagi kalau bukan bonus, yeyeyey…bestnyer, cam aku gak laaa, duit lum ader dah mcm2 perancangan kat kepala otak ni, tu nak beli, ni nak beli…korang nak tahu tak, ssssyyyyy…jgn bising2, aku ni salah sorg pemboros yg ader kat malaysia ni, muehehehe…betul, aku mengaku…pantang ader duit kat tgn, ader jer benda aku nak beli, senang jer aku perabih duit…camner nak buat pun tak tahu…korang bagi nasihat skit la kat aku ni…kalau tak parah dibuatnyer…

Persiapan raya aku? mmmm…mcm tahun2 lepas gak, start pose ri tu aderlah tempah kuih raya ngan member opis, adik duk peringat jangan order bebyk, kalau ikutkan memang sesaper jer yg tunjuk aku contoh kuih raya aku akan order, tahlaa, salah satu sbb pasal nafsu puasa, satu lagi aku ni jenis cepat kesian kat orang nak berniaga ni…kalau x order cam hampa jer org tuuu…cam x der smgt jer dia nak berjual…so, campur tolak darab bahagi budget aku untuk kuih raya lebih kurang 100 ringgit gitu lerr, nak kena budget awal2 ler kalau cenggini, kalau tak mahu pose sebulan lagi aku pas raya ni, muehehehehe… kuih ape aku order? mmmm…aku pun cam dah lupa, kuih london almond, tart nenas, popia simpul…hishhh, betul aku x hingat ler, ader ler kacang2 tu aku order jugak…nanti ler pas raya aku citer balik senarai kuih aku order tu yerk…

Itu citer kuih raya, ni nak sentuh bab baju raya…haaa, kalau dah raya org pompuan mesti duk prepare baju raya kan…aku? bab baju raya ni aku tak kisah sgt, mane baju opis yg aku pakai, tu ler baju raya aku…bukan aper, kalau aku pakai baju opis kat kampung, org kampung mane nak tahu baju tu baju lame ke baju baru, tul dak? lain ler org kampung tu bebudak opis aku nihhh…so, ape aku nak kisah…hehehe, tapi bukanlah takder langsung baju baru utk raya ni, ader sepasang ri tu beli kat member, tu pun takat 20 ringgit jer, tak tahu lah mak aku dah jahit ke belum, tak jahit pun aku x kisah…korg nak tahu tak, mak aku tailor kat kampung tuu…memang seumur hidup aku tak pernah tempah baju kat memaner tailor lain, sonok mak jadi tailor ni, salah satu sbb nyer tempah baju takyah nak bayar satu sen pun, hehehehe…kat opis ni ader lah 2/3 orang yg suka tempah baju ngan mak aku walaupun lambat siap tapi depa kata syok pakai baju mak aku jahit…mlm tadi dekat kul 12 jahit baju depa yg hampir nak siap tuh, mak aku jahit segala bagai, aku tukang jahit span ngan sembat kaki baju ngan hujung lengan…haa, tu la keje aku, part yg last sekali, tapi tu pun jenuh aku nak siapkan selai mlm td, aku ni minat kurang skit bab2 jahit menjahit ni, ader la angan2 kat kepala ni nak bukak kedai jahit, pastu bila dah maju mesti kedai jahit tu leh tukar jadi butik, pastu aku leh jadi tokey butik, muehehehe…cita2 cam hape jerk, takperlaa…ader gak citer2 kan, dari takde langsung…keyla, ari ni opis aku ader wat jual2 kuih, nak gi beli laaaaa…ghe ghe ghe….

11 comments:

Kak Lady said...

Rafflesia...kak lady jugak salah seorang pemboros yang ade di Malaysia...hehehe...tapi sib baik bukan boros kat barang2 jenama...cuma boros je...

Baju raya...ermm..kak lady beli siap...pandai jahit...tapi malas..hehehe...

Kuih raya ...dah beli dengan zareda...tapi berminat kat popia simpul tu...tak terjumpa plak lah...

happyirfa said...

kak RM..wah seronoklah akak dah beli baju raya..kita dah beli kain ela tapi mak tak sempat jahit..alamat pakai lepas rayalah kot..kenangan bila nak raya tolong mak jahit sembat hujung lengan dan jahit mata lalat kat leher baju ..mengalir air mata bila dikenang..tak kan berulang kembali..waa nak raya kat kampung

elly said...

wakakakaka...ko ni mmg ler sama ngan aku pemboros..tu sbb tak kaya2...kalau kuih raya pantang ada or sua je kat aku mesti beli....eh popia simpul tu ko beli brapa yek harganye?

MaNiQ KaYaNgaN said...

huhuhu.. bukan main ko erkk.. hepi bebenor nak balik raya.. hati2 balik.. jgn boros sangat.. alang2 baik ko kasi duit raya kat aku.. ekeke..!!

Anonymous said...

Tahun ni takde baju raya, tahun lepas punya dah tak muat, sbb peknen, kuih raya tahun ni pun takde.....dalam 3 tahun ni, baru satu jer baju kurung yg dibuat...huhu, lain2 baju tiga tahun lepas...waa.....harap tahun depan dpt beraya di Malaysia, boleh beli baju banyak2, kuih raya banyak2...qada' yg dah lama tak dapat.

Sunan_Jati said...

Wah2x!... dah tempah baju raya yer.. baper pasang nie... wakakakak!

mysha said...

Rafflesia...

aku pun sama cam ko..bukan yang pemboros tue..tapi yang guna baju gi opis buat baju raya, alasannya sama cam ko la..org kg tka tau tue baju aku bwak gi opis pun...

aku esok dah start buat biskut raya..dalam dua hari nie aku pulun abis le...buat tak banyak dalam 5 jenis jek..yanglen aku belilah kerepek2 jek..senang abis...

ko balik kg untuk raya bile wei??

Bie said...

Raff :

amboiii sakan yea...hikhikhik...

bestnya mak tlg jahit baju sendiri...takyah susah2 nakgi tempah...dah jimat belanja tue...

klu umah Raff tu kat ktan rasa nakgi beraye jea...nk mkn biskut raya yg Raff beli byk2 tue...

ayu_mkay said...

RM - tahun depan akak nak promote kuih simpulan kasih kat RM... beli tau.. gerenti sodappppppppp.. hehehe

Anonymous said...

bab boros tu..aku pun xleh nak tolong..aku byk boros kat makanan, tau nak makan sedap jer..
mahal tak tempah baju kat mak RM?

Babyfacekiller said...

sis... almond london la... ;D

pakai la baju baru.. dapat pahala sunat... baju raya baby x siap jahit lagi... 5 hari pose je lagi nih... waaa... sampai hati si tailor itu!! ;(