16 October 2006

Kisah Cincin Risik....

Hai hai sumer…ape kabor korang? Dah dekat seminggu aku x leh nak lawat blog aku, blog korang sumer ape tah lagi, bukan tak berkesempatan, opis aku nyer server down terus..tah ape digodek dek budak IT kat opis aku ni…amik staff reramai, tapi sistem teruk tul lately ni…sib baik ader program skype (cam ym gak) kalau tak jenuh aku tahan boring tahap cipan aku nih…ni pun server baru jer ok, cecepat aku nak create blog, dah la tu, blog x leh view pulak…adehhh, aper ke nasib aku nih…nak x nak, malu x malu aku terpaksa gak mintak tolong ngan sorg member chatting ni, dia ni memang expert, katanyer setting aku dah berubah, ader org usik, hishhh…saper lak yg berani usik ehh? Setahu aku, tak ramai yg tahu password aku, cuma kak sya jer, tu pun dia tolong masukkan lagu kat blog aku, dah lame dah pun lagu aku dah ader kat blog nih…takperla, harap2 kwn aku ni leh settle kan masalah blog aku nih…kalau tak, aku kena setting semula la, bina blog baru…adehhh, sedihnyer, nak tinggalkan bilik lame aku ni, byk sgt dah org selalu kuar masuk kat blog aku ni, nanti kena gtahu diorg la pulak alamat baru aku…ha, katanyer dah ok, tapi aku still x leh view, kwn2 lain dah leh baca, kira okla tu kan…hehehehehe….sok2 ok la kot…

Emmm…tu citer pc aku, citer pasal aku pulak…kalau korang sudi lah nak dengar citer aku silalah baca ayat2 yg seterusnya…mlm tadi aku dah pegi kedai emas, belek2 cincin, sarung cincin tu, sarung cincin ni…memula planning ngan dia nak beli cincin risik dulu laa…cincin tunang tgklah khamis ni pulak ker, x sempat lah nak belek lelame kat kedai tu, pegi pun dah kul 9.30 pm, takat stgh jam jer mane cukup nak belek utk 2 cincin…so aku ngan dia belek2 untuk cincin risik jer la mlm td tuhh…cina tu kemain lagi layan kitorg, yerlaa…nak lakukan barang kemas dia…siap suruh aku beli 2 lagi, dia ingat kitorg ni muka byk duit gamaknyer…belek2 x guna gak kan, kalau x sarung kat jari, tetiba aku tanyer dia, eh…nak sarung cincin risik kat jari mane ehhh? Dia jwb – eh, abg pun x pasti lah jugak…muehehehehe, ape ke mengong dua2 ekor ni ehhh? Last2 aku duk teringat dulu penah tanyer kat Laili dia kata tangan kanan jari manis, haaa…x bestnyer, aku memang x penah pakai cincin jari yg satu nih, pakai cincin memain ni pun kat tgn kiri jari tgh (jari hantu ekk?)tapi nak x nak kena ukur jari tu jugaklah nak cari cincin tu…tapi korg tau, sumer cincin yg aku sarung tu pakat melondeh nko..hehehehe, yakni longgar…cecepat cina tu kata, takper…kita boleh kecikkan saiz cincin tu, pilih dulu yg mane suka…oooo, gitu ker?? x tahu aku…memang x penah beli emas pun before ni…kekekeke…pilih2, jgn x pilih, aku tanyer dia – lawa x yg ni, yg ni lawa x, haa…yg ni pun lawa…cuba yg ni pulak…eh, yg ni pun lawa gak… jwpan aku dpt pada setiap pertanyaaan aku tuh…haáh…lawa, takder yg x lawa selain dari lawa…adehhhhhh….kot ler kata kurang lawa ker, x sesuai ker…cuma dia komen, jgn pilih yg ader ukiran keliling, nanti dia kecikkan cincin tu abih lak ukiran tuh…ooo, gitu yerk? Yerla, yerlaa…

Dlm2 dia x suka nak komen bab2 cincin2 kat situ, leh pulak dilasernyer amoi kat situh…tetiba jer, waaaahhhh…u punyer kuku byk panjang yer?? Wakakakaka…tgh sibuk belek cincin dia perasan kuku amoi tu pulak, aku haram ngan perasan, bila dia tegur aku tgk ler kuku amoi tu…memang panjang pun, dah mcm nak bergulung dah pun, geli pun ader tekak aku, tapi sib baik ler muka cina tu leh tahan, takder cam cina totok sgt…aaahhh, aku x peduli pun pasal kuku cina tu…lantak ler, yg penting aku nak cari cincin aku tuhh…biasa cincin risik org pilih cincin belah rotan kan? tapi aku x suka sgt laa…tak tahu nape, ader la yg patern2 belah rotan tu malam td, tapi aku lagi suka yg berukir 2 bentuk hati tu jugak…boleh gitu? boleh tak boleh aku dah pilih pun, dia dah bayar dah pun, dia dah bawak balik umah dia dah pun…aku citer kat mak ngan adik aku, diorg kata selalu cincin belah rotan, adehhh…nak nyesal pun ader, tapi aku suka dah cincin bentuk hati tuuu…tanyer member2 chat, diorg kata, x kisah pun, skrg ni dah mcm2 bentuk cincin kita leh pilih, x mestinyer nak bentuk belah rotan tu jugak…ye gak kan…janji cincin tu emas bukan plastik, ye tak…uhuhuhuk…last story sementara nak tunggu amoi tu kecikkan cincin tuh, aku round kat tingkat atas shopping kompleks tuh, nak cari bahan2 hantaran aku yg lum cukup lagi tuh...15 minit turun balik, tgk2 kedai tu dah tutup, ayooo...ape dah jadi ngan cincin aku tuh? tgk2 sib baik segala tokey masih ader dlm kedai tuh, 10 minit kul 10 dah nak tutup, ingat tepat2 kul 10 baru nak tutup, amoi tu perati kitorg dari dlm, cecepat kuar serah aku cincin tuh...kalau tak kena gi ari ni la pulak tuntut cincin sebentuk tu, muehehehe....oklah nak gi smbhyg dulu laa, korang bagi komen yer…untuk kengkwn yg komen kat entry siap2 nak raya tu, x sempat nak reply komen korg…pas smbhyg aku jenguk blog korg pulak yer…insyallah….babai….

42 comments:

elly said...

aku first time dengar perkataan cina totok..selalu org panggil cina bukit ke...cina jinjang pon ada...hehehe..bab cincin ko jgn risau ler...yg pakainye ko...janji emas..tulen....

Syikin said...

salam,

akak komen utk 2 entries..boleh gitu?

bab cincin risik n tunang nikan..masa akak dulu, akak tak tau langsung mil akak nak bagi cincin risik sekali masa bertunang tu, sbb keluarga suami tak dtg merisik, depa dtg terus utk majlis bertunang. hatta cincin merisik n bertunang pun akak tak tau rupanya camner seblm tu..kiranya mmg bulat2 mil akak yg pilih. cincin risik - belah rotan & cincin tunang - ada mata 6 tu..alhamdulillah cantik dek mata akak, bahkan yg cincin tunang tu mmg akak suka sangat2.

akak ni tak shopping hapa pun lagi wlwpun pakaian anak2, minggu ni insyaAllah.

bab boros tu, kena kawal, terutama dah kawin nanti, banyak nak pakai duit..kena hati2, sbb financial problem bolh gugat keharmonian rmhtangga..ni akak bagitau awal2. so, mmg kena kawallah drp sekarang ya..bahkan newly wed ramai yg alami masalah kewangan masa mula2 berkahwin, moga RM tak hadapi masalah mcm tu ya.

RaFFLeSiA MeRaH said...

elly : eh...betul ler org panggil cina totok, aku dpt tahu dari satu buku, x ingat buku ape...cincin tu x kisah ekk?? heheheh...nanti aku tunjuk gambar jari aku pakai cincin tu...insyallah...

syikin : sy pun kira merisik sekali ngan bertunang la nih, senang 2 in 1, sy pun ikutkan x kisah camane pun...janji muat kat jari sy ni, hehehehe...tapi dah berkesempatan nak pilih, pilih jer laa...

tima kasih kak bagi nasihat, sy hargai ape yg akak gtahu tu...betul sesgt ape yg akak kata tuuu...insyallah, sy cuba berjimat....

tgazfa said...

Bestnyer pilih2 cincin ... white gold ke golden gold? mana2 pun yg penting ko suka ... :-) lambang kasih cewah

RaFFLeSiA MeRaH said...

tgazfa : tu lerr, 1stime pilih cincin weiiii...lambang cinta ekk? insyaallah....harap2 lambang tu biar sampai bebila...

Bie said...

wah dah pilih cincin....mana2 pun takpe...bie dulu pun mak mertua tak bg yg belah rotan pun...cincin risik dgn tunang grand mcm utk cincin kawin...
tp cincin kawin simple jea sbb sendiri pilih emas putih dan emas biasa...tak suka sgt yg berat2 suka yg simple jea...

nmpknya raya kali ini lebih bermakna buat raff.

happyirfa said...

kak RM..wah sonotnya pilih-pilih cincin..sy dulu dpt satu cincin jer (cincin risik ngan tunang) guna satu cincin.siankan..tpi x kisahlah janji skrng bahagia dgn hubby disamping putera dan puteri ..hrp akak bahagia sokmo

cd said...

wah wah wah... kakak ku sorang ni dah nak kawen rupenyer..
aduh... mesti best kan beli cincin same2...
ni yg teruja nak kawen gak ni...
hihihihi....
smg berbahagia ye kak ;)

EdRyNA said...

selalu aku dgr org ckp jawa totok...hehehehehehe
salu mmg cincin merisik guna cincin belah rotan je..
dulu cincin risik yg hubby bagi I rupa pun i xtgk..masa merisik baru tahu..pasal dia beli dgn mak dia..sib baiklah cincin tu masuk gak taste i...
tapi barang kemas utk tunang & nikah..mmg i beli dgn dia....naik pening dia tgk I pilih kat kedai Pak Habib tu...baru tau I ni cerewet...

RaFFLeSiA MeRaH said...

bie : ye ker...sib baik ader geng, muehehehe...tu ler, kita pun suke yg simple2, kalau yg sarat2 tu cam x layak jer nak pakai, yerla bila dah sarat tu mesti mahal nyer kan...

happyirfa : haáh, senang camtu kan, beli satu jer, pilih yg mahal skit kan...tapi mane2 pun boleh, janji x langgar adat...

cd : tu ler, dah sampai masa, sonok pilih cincin ni, maklumlah x penah pilih cincin lagi sebelum ni, selama hidup ni pertama kali ler pi beli cincin berdua sbb akak ni x suka beli barang kemas...x minat sgt...

edryna : hehehehe...pening paler tgk kalau org cerewet sgt ekk, kita x cerewet, cuma mcm org x penah beli emas jer rupa paras ni masa kat kedai emas tuh, mueheheh...

Kak Lady said...

Hehehe...memang kalau tengok org kuku panjang...geli kan...

Kalau pasal cincin risik memang orang selalu guna cincin belah rotan...tapi sekarang orang dah tak kisah sgt...

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak lady : x kisah sgt ye kak, lega hati sy, kdg2 cam nyesal jer beli cincin bentuk love tuh...hehehe, tu ler, nak pi beli tak tanyer org dulu, camtu la jadinyer...

happyirfa said...

kak RM nih ..byk masa lapang yer?
baru jer tukar color blog dah tukar lagi

RaFFLeSiA MeRaH said...

happyirfa : tukar2 template tu mintak tolong ngan budak name azam, member chatting akak, akak x pandai pun...tapi memang ri ni free jer, bos sumer takder...hehehehe...ape lagi, sakan ler berblogger...

happyirfa said...

kak RM..free ker?sy tak tahu naper e-mail saya xleh hantar e-mail kat orang..mesti dia hantar balik kat saya bgtau tak leh hantar..pelik betull.saya baru buat e-mail baru..akak hantar testing kat e-mail baru saya yer
sweetumie@yahoo.com.my

MaNiQ KaYaNgaN said...

wakakka.. dah pilih cincin ko erkk.. mana ada org pakai cicin tunang kat jari hantu RM oiii.. tue bagaikan ada yang tak kena.. wakakaaka..!!

laddyberd said...

ishh.. geli lak bila dengar pasal kuku panjang nie..

.psss.. pemberitahuan.. dulu aku pon pakai cicin kat jari tengah (jari hantu) sebab selesa.. Pernah terbaca yang itu merupakan ikutan yahudi memakai cincin pada jari hantu.

Anonymous said...

ish..dok baca citer2 RM ni..rase cam nak tunang gak..nak kawen gak..huwaaaaa..nak beli cincin sesama gak..

saya penah dgr gak org panggil cina totok..

RaFFLeSiA MeRaH said...

maniq kayangan : ko gelak aku yer maniq, x per...x per...mane aku tau, sbb aku x amik tau, muehehehe...lagipun ni 1stime aku kena risik, cam gini ler rupenyer...

laddyberd : hishh, ye ker, selama ni memang pakai cincin memain ni kat jari hantu lerr...memang x selesa nak pakai kat jari manis...

Arena said...

cincin apa2 pon boleh..my time dulu, cincin merisik, ada batu permata, cincin tunang, belah rotan, cincin kahwin ada permata gak..sampai skang itu jelah barang kemas yang ada.. muahahhha..

Babyfacekiller said...

wah.. dah pegi one step further.. congrates aa sis~~!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

arena : eh2...apsal kita bukak blog arena x leh ha? dah lame x leh masuk...ooo, cincin tunang lak dpt yg belah rotan yerk...takper, yg penting adat merisik, adat bertunang tu kita x tinggalkan... janji ader cincinnyer...baru name bertunang, tul dak...

babyfacekiller : thanks baby...step yg seterusnya panjang lagi tuhhhh...sabar bebyk jer pasni...hehehehe...

Anonymous said...

nanti tayang2 ler jari yg dah bersarung cincin tu yek..seronot plak dengar orang nak kenduri..bila la nak pegi kenduri kawin lagi..

RaFFLeSiA MeRaH said...

nak tayang ehhhh?? heheheh...malu aaaahhhh, bukan cincin mahal pun, jauh sekali yg mcm cincin datin ct tuhhh...insyallah, ader gambar kita bagi tgk yerr...nak gi kenduri kawin ehhh?? mama singa tunggu kenduri RM nanti lerr, leh dtg pahang saner....

Anonymous said...

I am extremely impressed with your writing skills and also with the
layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this
one today.
Check out my web-site ... my computer is slow

Anonymous said...

Hi, after reading this amazing post i am as well happy to share my
knowledge here with colleagues.
Also see my web site: where to download movies

Anonymous said...

Do you mind if I quote a few of your articles as long as I
provide credit and sources back to your site? My blog is in
the exact same niche as yours and my visitors would really benefit from some of the information you present here.
Please let me know if this alright with you.
Thanks!
Feel free to surf my webpage :: Work at home

Anonymous said...

I've Googled around but no luck yet. The ones I've come across
up to now all need to do with MP3s, software and what not.
In case you have any in your mind, please provide links to the sources.

Thank you ahead of time!.

Feel free to surf to my web blog; transvaginal mesh compensation

Anonymous said...

Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all
that over again. Anyways, just wanted to say
great blog!

my webpage; How To Play Penny Stocks

Anonymous said...

Hey! Do you know if they make any plugins to assist
with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.
If you know of any please share. Many thanks!

Also visit my web blog; reverse hotmail search

Anonymous said...

It's really a great and helpful piece of info. I am happy that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

Feel free to surf to my web site - dental implant costs

Anonymous said...

I wish this waѕ οn androіd..
. however if it ԁid I would probably juѕt mаκe matеrial liκe thiѕ all the timе anԁ
not get anуthing done...

Feel freе to surf tο my ωеb blοg .
.. fast instant cash loans

Anonymous said...

Everything is very open with a really clear description of the challenges.
It was truly informative. Your website is very useful. Thank you for sharing!


Feel free to visit my web site :: reverse hotmail search

Anonymous said...

Aah I gеt it noω! I thought you meant thіѕ to be аn оptional сrazу eхtгa.


My wеblog :: best loan deals

Anonymous said...

I fеel аѕ though Ι've been on the wrong end of a stampeed after reading all this. Not good waking up with a hangover.

Here is my web blog ... best loans

Anonymous said...

Hahа I ϳuѕt shаred this myѕelf.
It's amazing.

Here is my web page best loans for bad credit

Anonymous said...

Тoday's task is University work...have to....do some....

Also visit my site :: fast same day cash loans

Anonymous said...

You cover this much mοre clearlу than I ever could - pгobаbly why I ԁo not have a thriving blοg
of my оwn!

Look аt my blog best payday loans uk

Anonymous said...

You cover this а lot more cleaгly than I eveг could
- perhapѕ why I don't have a successful blog of my own.

Also visit my webpage: best unsecured loan

Anonymous said...

I might get агounԁ to thiѕ myself at some pοint, if Ι сan get fundіng.



my weblog; small personal loans

Anonymous said...

It's not my aim to be a ballbreaker, I think you can write better content than this. More content would be a start.

Also visit my webpage best personal loans

Anonymous said...

Ρlenty has been talked about this subϳect pгeѵiously, but theres a couple of points in this thread
wοrth reаdіng. Saved to my bookmarks.


Stop bу mу web ρage personal loans bad credit