14 September 2006

Perihal Cinta....



Kepada yang masih SINGLE...
Cinta ibarat kupu-kupu. Makin kau kejar, makin ia menghindar. Tapi, bila kaubiarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga. Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti, Tapi cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan cinta kepada seseorang yang layak menerima.


Kepada yang ragu-ragu dengan PERNIKAHAN...
Cinta bukannya mencari seseorang yang "SEMPURNA", tetapi menemukan seseorang yang mampu menjadikan dirimu sempurna.


Kepada PLAYBOY / PLAYGIRL...
Jangan katakan "AKU CINTA PADAMU!" bila kau tidak benar-benar peduli. Jangan bicarakan soal perasaan bila itu tidak benar-benar ada. Jangan kau sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat main-main dengannya. Jangan menatap ke dalam mata seseorang bila apa yang kau lakukan hanya pembohongan. Hal paling kejam yg dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta, sedangkan kau tdk berniat langsung "UNTUK MENERIMANYA" saat ia terjatuh.


Kepada yang PATAH HATI...
Sakit... luka, hancur.. patah hati... bertahan selama kau menginginkannya dan akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya. Persoalannya, bukan bagaimana mengatasi rasa sakit itu, tetapi adalah apa yang boleh diambil dan di hayati sebagai pengajaran dan hikmahnya.


Kepada yang BELUM PERNAH JATUH CINTA...
Bagaimana kalau jatuh cinta? Mahu jatuh, jatuhlah! Tetapi, jangan sampai terjerumus. Biar selamba tapi stabil. Berkongsilah tetapi jangan tak adil. Cubalah untuk memahami tetapi bukan bermakna tidak boleh meminta apa2. Bersedialah untuk terluka dan menderita, tetapi jangan simpan semua rasa sakit jika itu yang benar2 dialami.

Kepada yang ingin MENGUASAI...

Hatimu patah melihat orang yang kau cintai berbahagia dgn org lain, tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa orang yang kau cintai ternyata tidak bahagia dengan mu.


Kepada yang takut MENGAKUI...
Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dengan seseorang. Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan dengan mu. Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila Orang yang kau cintai langsung tidak mengetahui perasaanmu terhadapnya.


Kepada yang masih bertahan MENCINTAI SESEORANG YANG TELAH PERGI...
Hal menyedihkan dalam hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta. Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau telah mensia-siakan masa bertahun-tahun untuk seseorang yang tidak layak. Kalau sekarang dia sudah tidak layak, 10 tahun dari sekarang pun dia tetap tak akan layak. Biarkan dia pergi dan lupakan..
p/s : sonoknyer...ri ni, blog aku dah berlagu...saper2 ader speaker tu, slmt berhibur lah ekk ngan lagu aku ni...tima kasih kak sya...sayaaaaaaaannggg kak sya, ummmuaaaaahhhh...hehehehe....

8 comments:

Ayu said...

wahh wahhh kok jiwang sekali RM..
oo dah pandai yer letak lagu hehehe.. nampaknya saya yg ketinggalan nih hehehe :P

seorang aku said...

Salam.. pertama kali berkunjung... seronok baca enrti perihal cinta...cipta sendiri ker?

kasutVINCCI said...

jiwang jugak RM ni. Eh, cemana nak letak lagu kat blog?

RaFFLeSiA MeRaH said...

ayu : ni jenis jiwang x berkarat tau...kekekeke...jiwang berkilat...alaa...bukan kita pun letakkan lagu tu...mintak tolong org jerk...

seorang aku : copyright dari e-mail, pasal diri sendiri memang x kreatif pun bab2 mcm ni...hehehe...

kasutvincci : hehehe...sesekali nak berjiwang, lagu tu kita mintak tolong ngan kak sya...belajar pun x pandai2...fed up dah cikgu sya ajar kita...mueheheh...last2 mintak tolong dia jer buatkan...

Syikin said...

salam,

opps..menarik entri ni.

RaFFLeSiA MeRaH said...

syikin : thanks...

elly said...

ni aku leh guna jadikan panduan hehehehe...

Ayu said...

entry baru pleaseeeeee :P