07 September 2006

Mencekik Darah....


Korang baca tajuk tu pun korang dah dpt agak aper yg aku nak citer, kan?...aper lagi kalau bukan bab peniaga nak kaut untung ni lerr...citer dia camni, ptg smlm aku ngan adik pegi pasar mlm area taman dagang, memang kebiasaan kalau hari rabu atau ari jumaat, kat situ la kitorg berdua ni 'menebeng' cari mkn, hehehe...(ni kes malas masak la ni) aku ni ok lagi laa...bujang, nak masak utk tekak aku sorg, buang masa jer kan... tu pun kekdg aku rajin gak masak time2 ari minggu...ari keje ni jarang la aku nak bagi dapur aku tu berasap, takat masak air tu ader laaa...yg adik aku tu pun same, dah kawin2 ni x reti nak masak utk laki ker? adehhhhh...minah ni pun satu, duk ikut perangai aku gak rupanyer...hehehehe...

Okla...sambung citer, tekak aku ni teringin benor nak mkn pecal, korg penah mkn pecal x? pecal tempat lain aku x suka sgt, ni ader sorg pakcik ni, pecal dia best sgt bagi aku, selain tu laksa penang pun dia jual, best laksa dia...tapi aku x suka sgt laksa penang ni, aku lagi suka laksa yg kuah lemak tu, haa...yg tu aku suka...dah 2 kali rabu aku nak mkn pecal tak dapat2 gak...tiap kali lalu kat gerai dia, mesti dia just jual laksa jerk...frust akuuuu...smlm aku harap sgt2 keinginan aku tu tercapai gaklaa...adehhhhh...korg tahu, pakcik tu x jual jugak pecal ptg smlm, yg ader cuma laksa...last2 adik aku jer beli laksa dia...tanyer2 pakcik tu nape x jual pecal skrg ni pakcik?? pakcik tu ckp sbb skrg ni anak2 x der kat umah, so takder org nak tolong dia...aku sian tul tgk pakcik tu, baik sgt aku rasa....tiap kali pas kita bagi duit kat dia kan, mesti dia jwb alhamdulillah, jarang aku tgk peniaga camtu...takat jwb tima kasih tu ader laaa...

Last2 aku singgah satu gerai jual nasi lemak ngan nasi campur, tgk2 cam best jerk lauk dia...so, aku pun mintak nasi putih, budak pompuan yg duk serve tu aku agak baru pas sekolah kot, lawa la jugak...pastu aku mintak dia tambah masak lemak siput sedut + ikan goreng + sambal tempe + goreng kacang panjang sikit, so aku pun nak bayar laa...dgn sopannya, aku pun tanyer laa budak tu...bape dik?? dia pun sambil kumat kamit mulut, duk mengira ler kot...5.50 kak!! hah?? mcm itu leh 5.50?? (tu dlm ati aku jer laaa...x terkeluar pun dari mulut aku) last2 dengan lemah gemalai nyer aku pun bagi lah dia duit 10.00 ringgit, masuk2 keter ngadu ngan adik, hehehehe...last2 minah ni pulak yg lebih2...aku cakap ape kat adik, lepas ni memang aku x der la nak beli kat gerai tu lagi...cukuplah sekali tu jerk...pastu x hingin dah aku singgah...baik aku masak sendiri kalau camtu, lagi puas hati...nak mkn 3 kali pun boleh...wakakaka...tu la kan, camner la diorg ni nyer pikiran, tak pikir ker perasaan pembeli, asyik pikir untung jer memanjang, kalau aku laa...mesti rasa duit yg aku dpt tu tak berkat...kalau boleh kita cari rezeki ni biarlah berkat, biarlah org x cakap pot pet pas beli aper yg kita jual...biar org puas hati dgn aper yg kita jual...barulah rezeki melimpah ruah...emmm, tahlaaa...lain org lain caranyer...yg pasti aku memaaaang x puas hati pasal peniaga smlm tuuuuu....nyesal pun ader, tapi nak wat camner dah rezeki dia...redha jer laaa....sedeyyyyyynyerrr, cam kena tindas jer ptg smlm....

13 comments:

elly said...

aku pun smlm gi pasar mlm...beli nasi lemak, letak sambal kerang ngan sambal tempe...RM3.00....apa pendapat ko?

RaFFLeSiA MeRaH said...

tu pun kira mahal gak ko, kalau aku beli nasi lemak pasar tani kat umah aku ari minggu, nasi lemak letak kerang besor2 ngan sambal sotong, ko tau berapa? RM2.00 jerk, murahhhh weiii, mula2 dulu aku x tahu...skrg ni tiap ahad aku beli nasi lemak tu...bessssttt...

kasutVINCCI said...

kv pun gi pasar malam mlm td. Beli nasi goreng RM 2 sajork.;)

RaFFLeSiA MeRaH said...

KV : ha...tu murah lah tu..kira okla tu kan...standard..

Arena said...

salam aku pernah makan kat kedai mama nih.. Nasi putih, kuah kari,ayam goreng dan sirap kena rm9! membebel-bebel aku.aku tanya gak apsal sampai rm9.. aym tu saje dah rm5.. kecik jek drumstick seketul.. hampes..

Babyfacekiller said...

sedapnya pecal~~!! mana nak carik nih... huhu~~!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

arena : geramkan?? haa...tu lah aper yg aku rasa ptg smlm tu...rasa nak cekik jer leher budak berjual tu...

babyfacekiller : pasar mlm selalu jual, yg penting kuah kacang tu jerk, kalau sedap, maka sedaplah pecal tu...

EdRyNA said...

aku pernah makan kat area rumah lama aku dlu..aku amik bubur + sayur kangkung + telur masin, abg aku amik nasi putih + sup tulang time air we all order fruit juice ..bila suruh kakak tu kira harga rm21++ terbeliak mata aku masatu..kedai pun bukannya restoran setakat warung biasa je...skang kalau aku lalu area tu kedai tu dah tak da...kalau kene roboh mmg patut sngtlah tu...

Ayu said...

ko beli kat pasar tani mana? aku gi pasar tani umah mak aku kat tmn melawati jer.. teruja aku dgr nasi lemak yg murah itu(*padahal aku bleh je masak sendrik kan hahahahaha*)

zamdee said...

erm, xnak komen kalu, masak ler sendiri, keh keh keh..

itu sebab nyer aku kurang mengamalkan mkn nasik berlauk kat luar nie.. satu, sebab rasa nyer.. dua sudah tentu harga nyer.. jd utk aku tidak rasa berdosa atas apa yg aku lakukan seperti mengomel lps kena baya mahal, elok lah aku xgi bli..

kalo kat luar, aku suka goreng2 jer.. plg simple, aku bli burger.. plg malas, aku mkn roti 50 sen jer, kekeke..

* aku menyumpah bile time isi minyak kete jer *

RaFFLeSiA MeRaH said...

edryna : sib baik biji mata x masuk dlm bubur tu, muehehehe...

ayu : pasar tani kat tmn dato'ahmad razali ampang tu lerr (tiap pagi ahad jer)dtg ler, gerai tu sebelah ngan budak jual roti john...ko amik lauk ayam pun baru 2.50, murah tul...

zamdee : ko memang, tak ke larat ko nak mkn roti ari2 aihhh...ko sumpah2 nak isi myk tu biar baik2 skit, aku bimbang ko kena sumpah jadi org myk, haruuu aiii...wakakaka...

yus said...

adei!!! kat pasar mlm pun mahal cam gitu yer. Memang cekik darah sungguh.

RaFFLeSiA MeRaH said...

yus : bukan cekik darah jer, rasa cam leher ni pun tercekik same, sib baik tak tercekik tulang ikan beli kat situ...