01 September 2006

Corat Coret Orang Bujang...Kekekeke....

31 Ogos 2006 - Aduiii...pagi ni mengantuk tul mata aku, ni gara2 mlm tadi lah ni, kat taman aku tu diorg pakat wat perlawanan badminton...dahla tu satu bab, sebelum ni memang tetiap mlm diorg lawan, tak tau la pulak mlm td final ker aper ker, aku pun x pasti la...siap pasang lagu lak tu, kalau pelan aku leh la jugak terima, kira menghiburkan hati aku la jugak kan, ni aku rasa dah mcm kenduri kawin pulak, siap berkompang, siap bakar bbq lagi, memula aku ingat acara bakar org, wakakaka....kot ler saper 'lengit' main kena panggang atas api ker, mane la tau...kot diorg pakat wat kenduri mkn org...hehehe...merapu jerk...yg aku langsung x leh terima tu pasal lagu yg diorg pasang tu patern lagu dangdut (hishhh...aku kalau lagu2 jenis camtu memang aku cukup x berkenan) takat dangdut mas idayu ker, ifa raziah ker aku boleh tahan lagi, ni jenis ala2 dangdut chow kit mari tu...boringnyer aku dengor...ingat nak lawan ngan radio kat umah aku tu, tapi x leh lawan laa, radio aku speaker x cukup power...muehehehe...last2 kepala aku naik memantak lak, tutup radio, try gak pejam mata...jenuh aku nak bagi lena, yer laa...korg bayangkanlah camaner kalau nak tido, sound speaker duk tepi telinga...tapi pasal dah ngantuk sesgt, berjaya gak aku lena hampir kul 12...tapi haru tul...tepat kul 12 aku rasa cam aku duk negara lubnan pulak dah...adehhh, mimpi ke aku ni...saper lak yg hangkut aku pi lubnan, lorrr...rupanyer bunyi mercun...bunyi bunga api meletup-letup sane sini...adehhhh...sakit telinga aku...jenguk kat tingkap, ooooo...baru aku tersedar, mlm merdeka rupanya mlm ni...hehehe, nampak sgt aku ni x der smgt kemerdekaan, dulu2 aku rajin gak tgk tv sambutan merdeka kat dataran tu, tah...mlm ni cam x der mood jer nak tgk tv, rasanyer takkan berubah cara sambutannyer...takperlaa, yg penting aku selalu doakan keamanan negara malaysia ni, mintak dijauhkan dari peperangan, mintak dimurahkan rezeki setiap umat islam di bumi tuhan ni, kira tu la sumbangan aku utk negara malaysia ni, tu jer yg aku mampu lakukan selain khidmat aku dengan jabatan kerajaan skrg ni, yerlaa, nak jadi askar angkat senapang pun x larat, camno tuuu, heheheh, lagipun me x penah ader cita2 nak jadi perwira ni, jadi org biasa cukup laaa....

Sambung citer aku tadi, aku jenguk kat tepi tingkap bilik aku, tgk budak2 tu sumer dah abih main badminton, acara akhir penyampaian door-gift..rugi pulak aku x join diorg, aku suka part acara akhir ni lah, bab agih2 hadiah...byk kali la jugak kalau ader function kat opis aku, merasalah aku dpt cabutan bertuah...sonok cangattttt....walaupun aku geram diorg memekak kat bwh tu, duk ganggu tidur aku dan jugak mimpi aku, tapi aku respect gak kat diorg ni, nampaklah diorg nyer smgt kemerdekaan, walaupun x semeriah mane, x sehebat mane tapi cukup berkesan di jiwa aku ni...dari diorg duk buang masa melepak kat tempat lain, okla cara diorg sambut mlm tu...budak2 bwh umur pun leh join same, sambil berkompang sambil baca selawat, pastu diorg nyanyi lagu merdeka...syahdu jer dgr budak2 kecik tu nyanyi lagu allahyarham sudirman, bersemgt jerk pada aku lerrr....walaupun tak pakai microphone, tapi suasana tgh mlm kan sunyi skit...jelas la suara diorg tu...nak pulak blok aku memang tepi padang permainan tu jer..

Tu citer mlm, citer pagi ni pulak, aku bangun kul 6.30, smbhyg subuh pastu bantai sambung tido balik sampai kul 9, bangun2 mkn roti, mkn tu, mkn ni...last2 kenyang perut aku...ingat dah planning nak gi umah adik, dia ajak mkn mihun sup...tapi adehhh, seéh lak perut ni...hehehe, dah lapor nanti aku msg la dia, suruh dia amik aku...tapi tu ler, dah duk kat umah ni cam malas jer nak kuar, betul...ni lah perangai aku dari dulu lagi...nak pulak kalau cuaca mendung cam ari ni, memang liat nak kuar memaner...rasa cam nak membungkus jer atas katil...hehehe, memang betul pun, pas smbhyg asar, tgk2 kat luar, cuaca mendung cam nak ujan, apa lagi tarik selimut bantai tidur sampai ke magrib, teruk tul aku ekk...tapi tu lerr, ngantuk sesgt...kira ganti tido utk mlm tadi laa, bukannyer aper...bangun2 sambung mkn lagi, mkn biskut, mkn goreng keledek...aper sajer la yg ader atas meja mkn tu aku tibai sampai abih, last2 sekali lagi perut aku seéh...dekat kul 11 mata aku pun dah mamai, so...time to sleep...babai...(time hidup bujang, buat aper pun takder org larang...hehehe)

01 September 2006 - Ari ni cam biasa pegi keje...bosan jer kat opis ri ni, satu keje pun takder, hehehe...agaknyer diorg pun x der smgt nak bekerja, nape ekk...sampai kul 2 ptg memang aku x buat aper pun, chatting pun aku dah boring...duk bukak blog kengkwn aku, syok baca depa nyer citer...eh2, aku nak smbhyg dulu laa...jap lagi nak tgk pak lah bentang budget, harap2 leh dpt bonus gak tahun ni, yg pasti aku doa2 gaji aku leh naik...kekekeke...okla...see u....ptg ni takder aper nak buat, update blog sambil tgk pak lah baca budget, aku nak tunggu time bonus jer sebenarnya, lain2 aku x nak amik tau...wakakakaka...

02 September 2006 - Ari sabtu cam biasa x perlu nak gi opis, fuhhh...sejak jabatan kerajaan dah x perlu nak bekerja ari sabtu ni rasa cam lega sgt2, aku memang x suka tul keje ari sabtu, yerlaa, korg bayangkanlah keje sekerat hari, tapi nak iron baju cam ari2 biasa, penat weeiii, nak pakainyer kejap sgt, pastu nak tempuh jalan jem giler tghari2 buta tu, panas uiiiii...rasa cam duk dlm oven walaupun keter ader aircond, aku memang x suka keadaan panas cam gitu, dulu2 masa org gomen kena keje ri sabtu, balik2 keje mesti membongkang tidur sampai ke ptg, hehehe...dah lame x wat keje gitu, skrg kalau ri sabtu elok pulak aku x reti bangun lambat, pas smbhyg subuh, mesti santai2 kejap dah x leh tido...nak pulak kalau matahari dah memancar masuk ikut lubang tingkap bilik aku tu...x sukalah tgk cahaya masuk bilik tido, mata silau, cam ader satu kuasa suruh aku bangun kalau tgk cahaya matahari dah memancar kat dinding bilik...lain kali nak beli langsir tebal2, sah tak bangun smpai ke tghari, hehehe...org kata anak dara x elok bangun lewat2 kan...emmm, ri ni aku masak mee goreng, best...tapi pedas, bwk umah adik, mkn dua org...fuhhhh, pedas laa, ape yg aku ingat, aku taruk cili kering jer, tapi mungkin byk sgt kot...stgh cili kering ader yg pedas, ader yg x pedas, org kata kalau cili kering tu bentuk dia cam kerinting, haa, yg tu pedas laaa...tul ke ekk?? tapi ape pun mee goreng tu memang best, dlm masa 3 jam aku dah tibai 2 pinggan sambil lepak dpn tv dan yg pasti 3 manusia kena cilik utk ari ni, adik aku, laki dia dan aku sendiri (muehehehe...syok ape cilikan org ni) balik umah kul 6, mlm tak gi memaner...duk umah, jadi anak dara sunti...muehehehe...

03 September 2006 - Pagi pas smbhyg subuh, santai2 dulu atas katil, bangun, mandi, turun pasar tani...beli nasi lemak and ape2 yg patut nak masak ptg nanti...lepak tah ape2 kat umah tu, bukak majalah ni, bukak tv, dengar radio, mkn tu, mkn ni...haa, tu sumer aktiviti aku utk ari tu...boring kan?? nak kuar mane pun tak tahu, bf aku lak skrg dah jadi anak dara sunti, x nak kuar umah gamaknyer...heheheh (dia kalau hari minggu aku dah tahu dah, aktiviti dia cam biasa, bwk mak dia gi mandi wap kat tanjung karang...so, aku dah paham, aku xnak ganggu dia, aku sokong ape yg dia buat tuu...kalau mak aku ader kat sini pun aku ingat nak bwk mak aku gi situ gak, sonok ape mandi wap ni....bf aku lah citer, rasa segar satu badan, yg aku biasa wap muka aku selalu lah buat) satu hari duk umah, byk benda yg dah aku bereskan, bakul kain sumer dah kosong, x der aper yg nak dibasuh lagi, bilik dah abih kemas, baju keje dah iron 5 pasang siap ngan tudung lagi...elok jer me sangkut kat luar tu, teratur jer, kalau korg tgk camner aku susun baju2 tu mesti korg ingat aku nak jual baju2 tu...muehehehe....kalau ader hp leh amik gambor kan, nak tayang kat korg camner baju yg aku sangkut tu,...takperlah, korg bayangkan jer la camner ekk...aktiviti mlm, cam biasa, pas smbhyg ngaji quran (time rajin ler...skrg cam rajin pulak nak mengaji, takder aper nak buat kan, baik tambah pahala... nanti2 kalau ader kenduri ape2 kat umah aku, angan2 nak buat majlis khatam quran, pasal dah tinggal suku jer lagi aku nak khatam..., dulu masa sepupu aku kawin dah penahlah khatam ramai2) pas baca quran, tgk berita, tgk konsert jom heboh, pastu ada lak siaran tertunda ct nyer majlis sanding kat kuala lipis, tapi cam x teruja sgtlah nak tgk, pasal dah byk sgt dah acara sanding diorg ni...tgk pun majlis tu biasa jer, tak segempak maner pun...ujung acara ujan turun lebat sesgt, sian org kuala lipis, basah kuyup, silap2 ramai yg demam pasal mandi ujan mlm2 buta...kul 12 aku dah ready nak bermimpi, hehehehe...so abih citer utk 4 hari, cukupla tu kan, 4 in 1 (nak jimat ruang kat blog aku ni...) apepun harap u all x jemu baca ape yg aku taip ni...bahasa still kurang menarik, sowiiiii....

14 comments:

elly said...

ko lebih kuarang aku la aktivitinye...tapi lebih aku lagi la..kalau bab membuta aku no.1..hehehe

Ayu said...

Nanti kalo dah kawen mcm akak ni haaa hehehe nak tido siang aduhhhh jgn harap.. tp kalo hubby gi out station hehehe ade gak la peluang... bestnyaaaaaa leh tido siang hahahahahahaha

Syikin said...

hehe..duk pedas2 mee tu abih gakkan..mmg sedaplah tu.

kalau hujan tu, mmg best tul dpt membungkus diri atas katil..dah ada anak ni, sabor ajeklah..

RaFFLeSiA MeRaH said...

elly : aku pun kuat membuta gak, tapi siang aku kureng skit, nak lak time panas membahang, mata aku memang x ngantuk...

ayu : tu ler pasal, lum kawin la nak pulun abih2 aktiviti org bujang ni kak...hehehehe...

syikin : tul, memang best mee tu, pedas2 sedap, hehehehe...tul2 kalau tak solat tu silap2 leh terlajak sampai ke subuh...

MaNiQ KaYaNgaN said...

letih gak membaca.. panjang tu.. ko bahagian mana erk?? mana tau leh aku bom dari wisma radio nih.. ahakss..!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

maniq kayangan : oooo...ko lah salah sorg pengebom takut mati tu ekkk?? hehehehe...kalau ko nak bom aku kat sini, ko pasang sekali bom tu kat wisma radio tu tau...

Yana said...

hi...

nice to know you...bestnyer jadi owank bujang nie..kalau dah berlaki jgn harap la leh buat camtue semua....(depends on husband ler ;))

windu plak..time bujang2 dulu..(tapi dah kawin sebenarnya lagi besh...)

::ziLla:: said...

salam perkenalan

RaFFLeSiA MeRaH said...

yana : hehehe...ye ker, lagi best ekk?? nanti la nak try camner...muehehehe...

zilla : welcome to my blog...

Purpleheart said...

beshnyee.. kiter tak merasa lar cam tu, w/pun uzur pun kena gak bangun pagi, basuh baju ke, kemas umah ke, masak ke.. masa ni lah nk 'bermalas-malas' pun..

Babyfacekiller said...

raflesia ni kira spesies cukup baik la ni... walopun berbungkus jer kat umah.. adalah lebih baik dari pegi merayap sana sini... mengabihkan duit cam babyfacekiller... huhuhuhuhu!!

happyirfa said...

raflesia..saya ucap tima kasih bebanyak sbb sudi letak blog saya kat blog awak..dah lama teringin nak bubuh blog orag lain kat blog saya tapi xder sapa nak ajar..
satu lagi awak keje kerajaan kat mana?saya teringin nak keje kerajaan dah lama daftar kat spa tapi x panggil pun?

happyirfa said...

raflesia..mintak e-mail boleh?

RaFFLeSiA MeRaH said...

purpleheart : hehehe, time bujang, boleh la lagi...kan...

babyfacekiller : tu ler, pandai lak nak berjimat, heheheh...time pandai, time x pandai, merayap gak...

happyirfa : miss_rafflesia75@yahoo.com.my