06 October 2008

Kisah Raya Tahun 2008...

lama btl x update blog aku ni...sian kengkwn yg sudi masuk sini, tgk2 entry lame jer yg kuar kan...ari ni aku masih sambung cuti, saje nak rehat2 kan badan, tapi x rehat gak...ni baru jer balik dari tmn tun, pi bayar bil, bayar keter, basuh keter sekali, kuar kul 9 td dah...tp biasalah ari isnin, pejabat pos penuh dgn org, bank ok lagi, org pun kurang lagi...pas cuci viva, singgah kedai jap, tingin nak buat tomyam..sat lagi laa ke dapur...ooo...skrg ni menaip ape2 dah selesa dah kat laptop aku ni, smlm pas akak2 ipar balik aku ngan suami berkemas umah, kami siapkan tempat utk laptop ni dah, dulu2 merata-rata laptop ni duduk, atas katil ler, atas lantai ler, memcm area, skrg dah ader tempat dia sendiri, yerla...skrg ni laptop aku dah ade kwn, hehehe, sape dia? ooo...tu la dia encik printer...nah...tgk la gambar tmpt laptop aku ni, ok la kan....senang nak berchatting, senang nak berblog...huhuhu...pas guna jer aku selubung dgn kain takut berabuk...x larat la nak keluar masuk dari dlm beg, penattttt mokcikkk melayannya...huhuhu...opsss...ni gambarnya....

eh eh...terlupa lak nak wish hari raya kat korg yerk...huhuhu, terlebih mkn lomang gamaknyerrr...slmt hari raya maaf zahir batin utk kengkwn blog semua...mane2 yg tersilap kata kat blog ni, harap dimaafkan yer...cerita raya biasa2 jerrr aku ni, ahad pepagi aku ngan suami bukan terus bertolak ke phg tapi pi ngarah ke kajang, suami aku nk kena antar wira dia umah kwn dia kat kajang, org tu nak sewa keter dia raya tahun ni, huhuhu...50 ringgit satu hari...boleh arrr dari keter x dipakai...aku ngekor ler keter dia sepanjang nak ke kajang tu, pas dari sane terus bertolak nak balik ke phg tapi sempat lagi nyinggah kat sg. wang, suami aku nak mencari jam raya katanya...dari bulan lepas lagi duk belek jam tgn G-SHOCK, ntah betul ke tak ejaan dia...so, dpt lerrr...nunggu kedai tu bukak punyer la lambat, kul 11 baru bukak kedai, apo la apek tuuuu...pastu kami ke ampang amik barang puterisatu, gen2 dia dah x muat2 dah, tah ape2 semua dia nak angkut, aku ingatkan nak angkut rumah dia sekali bawak balik phg, huhuhuhu...tapi viva aku tu pintu umah pun x muat...pastu singgah pulak basuh keter kat shell, tapi x best arrr time tu...ader krisis skit dgn encik suami...sampai ke petronas bentong dedua x berckp...meroyan aku dkt sejam dlm keter, huhuhu...biasalah, suami isteri ye tak...org ni silap skit kecik ati, org ni silap skit org tu pulak kecik ati....asam garam umahtgga...lepas singgah solat zohor kat petronas dah boleh gelak2 mcm biasa...alhamdulillah...sampai skrg dah ok dah...

ari isnin cuma mengemas rumah jerr, bentang2 karpet, vacum2 karpet, puterisatu ke temerloh ari tu...kami pulak ke temerloh ari selasa tu, time org sibuk nak melemang aku ngan suami sibuk ke pasar temerloh nak cari kelapa, huhuhu...susah pulak nak dpt kelapa kat kg tahun ni...jenuh aku mencari sepanjang jln, kedai jual kelapa pun semua bagi alasan, dah abih...org dah booking, aduiii...kalau takder, kenalah sape2 yg berkenaan pi panjat kelapa...huhuhu...tapi sib baik la ader satu kedai tu tinggal skit kelapa,dpt lerrr nak buat rendang...balik2 kul 2 mak ngan mak sedara dah mengisi lemang, so, turn lelaki kl 2 org tu pulak masak lemang...(suami puterisatu ngan suami aku sendiri) hahaha...1stime bakar lemang, ape lagi, hangus buluh lemang dikerja dek 2 org tu...tapi nenek sedara puji lemang diorg lepas tu, hangusnya kat batang jer, isi nyer elok jer x berkerak...amboii, suker benor kena puji...mlm tu aku berjaga sampai pukul 12 buat nasi impit dgn kuah kacang, puterisatu pulak buat rendang daging, tahun ni mak aku tempah 3 kilo daging...

ari rabu hari raya...kami pi solat raya kat masjid kat kg...pastu terus singgah kubur arwah ayah, arwah kakak, arwah tok, arwah tokki...sempatlah cabut2 rumput n bersihkan skit2 pusara diorg...ooo yer, nenek sebelah arwah ayah aku pun baru meninggal puasa ari tu...sempatlah jugak jenguk kubur tok tu walaupun x sempat melawat dia time dia meninggal, berita dpt dah lewat x sempat nak balik...apepun al-fatihah utk semua yg dah pergi meninggal kami....diorg tetap dlm ingatan, skit pun x penah lupa pada diorg...balik kubur, melayan tetamu yg dtg, kul 3 start beraya kat umah sedara2 dkt rumah, lepas asar suami ajak pi umah ayah sedara aku kat jengka 8, lepas kawin x penah sampai ke sane lagi...kul 6.30 baru bertolak balik umah...

ari khamis kul 11.30 pagi, aku ngan suami dah siap2 utk balik ke kl semula, puterisatu pun bertiga beranak nak balik ke sepang tapi ari jumaat diorg balik semula ke phg sbb nak amik mak, katanya nak balik kl ari ni...sampai kl aku ngan suami terus ke selayang rumah nenek sedara suami (nenek ni la yg jaga arwah mak dia dari kecik dulu) kesian nenek tu...dah tua, tapi masih larat berjalan dan sediakan makanan utk kami berdua...kami belikan nenek tu buah n kain batik sebagai buah tgn, nenek tu tinggal dgn anak lelaki dia tapi cacat skit pak usu ni...pendengaran pun kurang, nenek tu citer masa kecik2 pak usu kena demam panas, tu sbb jadi mcm tu...tapi rajin sgt ke masjid, kami sampai tu pun dia duk ader kat masjid lagi...

pas balik dari umah nenek, kami singgah kat penchala kuar sekali dgn kak2 ipar utk beraya kat umah sedara2 diorg, mula kat sg. way, pastu terus ke kg melayu subang, balik umah dkt magrib, mlm tu diorg malas nak masak, kami pegi tesco mkn pizza, sok pagi kami sebuah rumah bertolak pulak ke tiara beach resort kat port dickson utk bercuti...huhhh, mengah aku dibuatnya...mlm tu pulak pi beraya umah sedara diorg kat area2 situ jugak, kul 11 baru balik bilik...sok pagi kul 11 dah siap2 utk balik ke kl, sampai kl singgah kejap kat umah, pas asar pi beraya kat keramat pastu kat subang, ari ahad baru la x berjalan jauh, cuma beraya kat umah2 jiran ajer...hahhh, mengah pulak aku nak berciter kisah aku seminggu ni...okla, enjoy tgk gambar2 aku letak kat sini ekkk....sekali lagi, slmt hari raya...


ni la gambar raya kami sekeluarga tapi gambar aku bedua ngan suami lum download dari henpon...nanti ader masa aku download kat entry lain k...


pas chekout diorg singgah nk main go kart, tgkla tu...suami aku mcm budak2...

sblum chekout gambar beramai-ramai, ni la family suami aku...

muka suami isteri yg hampir 10 bulan berkawin...huhuhu...bila nk bertiga ni yerr....doa2 kan kami yerr...

ni la gambar pemandangan dari atas apartment kami tinggal tuu...cantik kan?

ni anak2 buah yg ikut same...yg tgh tu adik ipar aku yg bongsu, otw nak kawin gak tuuu maklumlah tinggal dia sorg jer yg lum lepas lagi...huhuhu, bakal wife pun org temerloh jugak tauuu.....

9 comments:

akumasihdisini said...

ishh...citer pasal raya plak...sebenarnya raya kedua memang aku nak ke chenor...siap sms kasihlatifah lagi...tapi dia balas bagitau yang dia on d way ke kg suami...jadi aku cancel program beraya ke chenor...

DYLA said...

kak,
sy tgk akak & hubby seiras la...

@yue said...

tu dia..semput gk bca kisah sminggu raya..bes siap becuti lg tu..hehe

slamat hari raya...*wink*

puterikurekure said...

kak!
samala tema kite...
PUTIH!!!

hehehe~
slamat hari raya kak!
mmuaahhhhh!!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

akumasihdisini --> ishhh kalo x, leh gak kumpul2 warga blogger kat chenor yer...huhuhu...xdek rezeki...

dyla --> iyerrr ker....ade gak org ckp camtu sblum ni...

ayue --> tu arrr, dah cuti2 raya, cuti2 malaysia pulak...

puterikure2 --> krim krim...slmt hari raya...

Ayu said...

haaaaaa lama gile ko tak hapdet hahaha
sama ler dgn aku kekekekekeekeke

Selamat Ari raya eh..
jom la dtg umah aku weiii

RaFFLeSiA MeRaH said...

ayu --> slmt ari raya...ko ajak bebetul ke ajak2 ayam ni? hehehe...

antalya said...

pengalaman pertama kali beraya bersama suami..sure la seronok kann

CuTeMiUt78 said...

heh..heh..heh.. bestkan beraya sebagai seorang isteri..meriah kan..