31 March 2008

Penattttttt....

Mengah rasanya aku hujung minggu baru ni...masa tu memang padat sampai ke mlm td, huhhhh...pagi sabtu tu cam biasa kalau x pi ampang, aktiviti buat kerja rumah, settle kan kain baju, settle kan itu, settle kan ini, baju pun siap iron utk 5 hari...kul 7 suami balik ajak pi tesco beli bebrg dapur pulak, memandangkan peti ais kami tu dah separuh barangnya takdak...tapi best gak pi sane, x yah susah2 nak masak mkn mlm, leh mkn2 kat santai restoran itewwwww...huhuhuhu....tapi time suami balik tu sempat gak watkan dia cekodok tepung taruk udang basah, hehehe, sampai nak licin satu pinggan dia hadap sorg, oooo...rupa2nya patutlah gelojoh norrrr somi aku tu, satu ari x mkn nasi...duk ngentam bihun goreng ngan roti jala jer satu hari, pas dedua siap2 terus ler ke tesco damansara, ingat nak ke ikea beli rak sangkut baju yg patah ari tu, tapi pk2 tgk dulu kat tesco, rupa2 ramai org yg duk beli mende alah tu, tinggal satu kotak jer lagi kat rak tesco tu, dah la bukak2 dia punyer alat nak pasang besi tu patah, tanyer bangla jaga kat situ kata dia nak tgk dulu kat stor, tunggu2, mmmm...kata dia dah abih, dah beli bebrg dapur...suami tanyer, x dpt rak sangkut kain, kita beli rak yg leh letak kat sudut jerr...dari dulu lagi dia sibuk nak beli mende alah tu...so, dpt ler rak 4 tingkat yg simple itewwww...dah penat tolak troli, peyutt pun dah bunyik2, ape lagi, teruslah bersantai kat santai restoran tuuuu...aku mkn nasi goreng patayya ngan ABC santai, suami biasalah, dah 3 kali dtg mkn situ x tukar2 menu, asyik2 nasi goreng paprik seafood pedas ngan air suam...hehehehe...dah settle ape2 yg patut kat tesco tu, gerak pulak ke serdang, suami ajak pi tgk mak mentua kat umah along (kak ipar yg sulung), yg ader kat umah tu cuma mak mentua tgh tido ngan adik ipar yg lelaki bongsu (yg jaga mak mentua selama ni kat spital, bagus budak ni...)dlm 15 minit duk ctu baru kak ipar anak beranak balik dari shopping kat giant...dlm kul 11 balik sg. penchala, huhuhuhu, kul 12 masih lagi berkemas bebrg dapur...sok pagi2 nak gerak balik phg pulak...mak ajak pi tgk tok (nenek pompuan) kat umah mak sedara kat kuala sentul, last2 gitu gini, kul 2.30 baru tido....huhhhhh....memang x cukup tido...

pagi2 ahad tu kengkonon nak la bangun awal, last2 dkt kul 7 gak baru bangunnya, basuh baju lerrr, gosok baju suami lerrr (member nak rasa pakai baju kemeja time hantaran dulu...huhuhu, mula tu kata kat dia, pakai jer la baju t-shirt, kang formal sgt pulak..) tapi sekali tgk, ok la pulak dia pakai baju kemeja tu, huhuhuhuhu...kul 9 singgah kedai sarapan jap, kul 9.15 baru gerak ke pahang...kul 11.15 tepat sampai kat kg, puterisatu anak beranak termasuk mak aku dah siap2 tunggu kami berdua...singgah kejap, pastu terus gerak balik, kebetulan mak sedara ngan tok sedara sorg nak tumpang ikut same, keter aku bwk tok sedara sorg....mak sedara ikut keter puterisatu...sampai kat umah mak sedara tgh ramai kat situ, anak2 dia ramai yg balik situ...tok yg kami nak jumpa tu pun alhamdulillah, sihat mcm biasa, cuma sedih skit laa, kali ni mata dia dah x nampak...so, x dptlah nak tgk rupa cicit (aqilah) ngan rupa cucu menantu (suami aku)yg baru ni...dpt dengar sore ngan salam jer la ngan dia...kesian...tapi dia still cam dulu jugak, suka berborak....jenuh mak aku ngan tok sedara tu melayan dia berckp...ingat nak balik awal skit, kotlah boleh pi umah pak sedara yg lain pulak, tapi rupa2nya diorg duk masak utk mkn tengahari, huhuhu...terpaksa la tunggu jugak, dkt kul 3 baru diorg siap masak, dah la tu, byk lak tu menu masakannya...memcm jenis, yg harunya suami aku leh tambah nasi 2 kali, kena la kot ngan selera dia, time balik kl tu pun tah brape kali kata kenyang, kata masak lemak ayam diorg buat tu sedap...amboooiiii, aku nyer masak lemak ayam x sedap la kot...chehhhhhh....

dah siap salam2 ngan tok, ngan sepupu2 aku, kul 3.30 gerak nak balik umah kat kg, leh gak rehat2, leh gak suami tido selelap ker...tapi tgh jalan tu pulak, adik ipar call kata mak mentua masuk spital balik, tetiba x sedar diri...huhhhh, yerlaa...naluri anak kan...walaupun adik beradik suami aku ramai, tapi oleh sbb mak sendiri, risau tu tetap ader...last2 suami ckp, rasanya x sempat dah nak singgah umah kat kg, nak kena gerak terus balik kl, takut time melawat dah abih pulak nanti, bitau kat mak aku, terpaksa la balik jugak, harap2 mak aku pun paham ngan situasi kami berdua....pastu terus gerak balik kl, tepat kul 6.40 baru kami sampai kat hospital sg. buloh...nasib baik sempat lawat mak mentua, dia pun baru jer sedar masa tu...dia ok, cuma doktor kata kandungan gula dia kurang dlm badan, aaiii...aku ckp kat dia, serba salah yer mak...lebih x boleh, kurang pun x boleh...huhuhuhu...mak mentua ade kencing manis ngan darah tinggi, selama ni mkn kena jaga bebetul, nak2 pas operation ni....

kul 7 terus gerak balik sg. penchala, tu pun singgah bank la, singgah isi minyak keter laa, singgah pi bayar bil hp aku laa...kul 7.30 baru sampai umah, sampai2 jemaah pun dah ramai kat umah...tiap ari ahad mlm isnin kat umah aku tu ader group buat smbhyg jemaah magrib ngan isyak, pastu diorg ader wat zikir dlm stgh jam, syok dengar diorg baca zikir tu...syahdu jerrr...time mlm isnin memang x der acara masak2 la kat umah aku tu...biasa diorg ader bwk makanan, mkn ramai2...yg bestnya tuan rumah, biasanya aku, suami, adik ipar ngan suami dia duk mkn dulu2 sebelum hidangan dibawak ke dpn...mlm td ader sate, ape lagi...5 cucuk ler aku hentam...kebiasaannya menu air tu suami aku yg buat dlm 3 jug, kalau ader abg ipar sorg tu, suami aku rileks jerrr...dia yg bancuh air...so, mlm td giliran suami aku ler nampaknyer, abg ipar tu x dtg pulak...biasa slm pukul 10.00 dah settle dah, org pun dah ramai yg balik...ikutkan mata dah ngantuk, tapi baju suami pun lum iron, duk iron la dulu sampai ke pukul 11, dlm kul 11.30 semua org dah balik termasuk adik ipar...memang x der tunggu2 lagi dah...letak jer paler kat bantal, terus x sedar ape...huhuhuhu, pagi ni...ngantukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...tghari td layan tidoooozzzzzzz, ok kan...la ni mata dah segar balik...

15 comments:

IdaShah said...

wah2 padat nya aktiviti

cendawanintim said...

sangat padat aktibiti...kalu saya ler, layan tido tak bangun2 nih..

RaFFLeSiA MeRaH said...

idashah : itula dia....

cendawanintim : itu time bujang dulu memang layan tido la 24 jam....

haja said...

sgt pnjang prjalanan citer aktiviti sis rafflesia merah ni...hehee

RaFFLeSiA MeRaH said...

haja : 2 hari nyer citer haja, lum seminggu lagi tuuu...mau bermuka muka surat gamaknyer...heheheh...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

bz tuhhh...

ILA said...

HU ALA AIIII~~~
aku baca crita kau ni...tiba2 aku yg feeling ikut penat skali..hihikk:p

apa sekalipun jaga kesihatan.Kita ni pompuan..mcm2 permasalahannya..dalaman & luaran perlu di jaga..huhukkkkk~~:(

take care my sweet fren;)
ehhh..bila kita nak dating ekkkk??

RaFFLeSiA MeRaH said...

LC : memang bz tul...minggu dpn ni ingat nak santai2 pulak...

ila : thanks bagi nasihat...nanti ader masa kita set time dating sesame yer...

ladys said...

RM...jauhnya perjalanan ujung minggu...harap2 mertua tu dah okay...Insyaallah mak RM akan faham situasi yang RM lalui...len kali boleh balik kg lagi eh...hehehe

Tanyalah apa rahsia masak lemak cili padi tu sedap hingga cik abang RM tu kenyang bebenor...dpt rahsiannya nanti...masakle untuk suami pulak...nanti pasti suami tu senyum lebar... :)

imz said...

amboi..penuh jgk aktiviti..x pe lepas ni rehat secukupnya..!!

PuteriSatu said...

tido ajela keje ko tuh....balik umah tido datang ofis tido..itu je keje ko...lalalala...(larikkkk...)

Mak Su said...

aduhh.. maksu baca pun dah penat.

NBK466 said...

Tuh baru pegang 1 title..lum pegang 2nd title lagi (ibu)..he.he.he..

Masy said...

byk makan2 je ni heheh

ShaLinZz85 said...

mak oi..padatnya aktiviti akak..ye la..skrang kan dah ada suami..padat pun rasa macam best je kan,,ye la,,dah ada orang tersayang yang sedia menemani..waaaa...bestnye idup akak skrang...